Gå til innhold

Guide: Lader du mobilen riktig?


Anbefalte innlegg

Nå er det vell heller få maskiner der ute som lader opp til 100% for så å gå ned til 80%, deretter opp til 100% osv.. Jeg vet at de fleste mobiltelefoner og mobile enheter gjerne viser 100% selv om batteriet i realiteten er 90-95% for å gi brukeren et inntrykk av at den er fulladet mens den i realiteten ligger mellom 90 / 95% - 100% for å spare batteriet for ingen batterier (ei heller lithium batterier) har godt av å konstant ligge å nappe fra 99% - 100% i time etter time.

 

Hvem er det som gjør det egentlig? (kobler enheten sin på lading og deretter ikke lading hele tiden, time etter time? :p ) Ellers høres det ut som om det mer er placebo at du får en viss minneeffekt med batteriet ditt.

 

Det værste for et lithiums-ion batteri er å bli tomt. Ja, om batteriet faktisk blir helt tomt så blir det ødelagt.

Det beste er vel eeegentlig å ha så lav ladning som mulig, da det blir mindre slitasje å holde på mye ladning.

MEN! Siden utladningsraten er på 8 % pr måned (ved 21 grader), og et lithium-batteri blir ødelagt når det er fysisk helt tomt, så vil det være risikabelt å lagre det med noe mindre enn 40 %. Hadde det blitt liggende med 10 % igjen, i kanskje 2-3 måneder så er det fare for at det aldri vil virke igjen.

 

Det er elektronikk i batteriet som tar seg av det meste av styringen når batteriet er fullt oppladet etc. så enheten trenger ikke tenke så altfor mye på dette, men om det skjer noe tull med mobilen eller lignende som gjør at batteriet blir helt tomt (0 % som vises på skjermen før PCen/mobilen skrur seg av er naturligvis ikke helt 0 i virkeligheten, da dette bare er et estimat og av sikkerhetsgrunner til at den skrur seg av), eller at man lar batteriet ligge en stund utladet, så kan det hende det ikke vil starte opp igjen.

 

Det finnes en siste utvei for de som opplever at dette har skjedd med batteriet sitt. Kall det gjerne "hjerte lungeredning" for batteriet. Og det er å påføre en ladespenning som er betraktelig høyere enn opprinnelig. Altså, må du lade batteriet i noen sekunder/et par titals sekunder. De fleste er jo noe rundt 4V, og en ladespenning på 5-9V kan jo testes.

 

Har selv måtte gjøre dette, og det har fungert begge gangene. :)

Obs: Vær dog litt forsiktig, da for høy strøm og spenning over lengre tid vil kunne medføre stor brann og eksplosjonsfare. Pass på at du bruker en motstand som gjør at du ikke overstiger originalladeren sin ladestrøm. (typisk 0,5 A - 1A). Det har ingen hensikt å lade med så høy strøm i et slikt "livredningsforsøk".

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

De fleste mobiler er laget for å trekke opptil 1ampere ladestrøm, som i praksis betyr at den lader raskest koblet til en lader som kan levere 1A. En PC f.eks leverer teoretisk maksimalt 0,5A (og ofte mindre enn det), dermed vil det ta mer enn dobbelt så lang tid å lade mobilen via PCen kontra en vegg-lader på 1A.

Mange PCer kan levere mer enn 0,5 A via USB-porten. Min MacBook Pro leverer f.eks opptil 2,1 A.

 

Om Apple velger å lage "mikke mus"-løsninger så får det stå på deres regning. Spesifikasjonen til USB sier følgende: "A unit load is defined as 100 mA in USB 2.0, and 150 mA in USB 3.0. A device may draw a maximum of 5 unit loads (500 mA) from a port in USB 2.0; 6 (900 mA) in USB 3.0."

 

Så en enhet kan trekke 0,5A på USB opp til ver 2.0, mens du kan trekke opp til 0,9A for PCer med USB 3.0. I tillegg har USB en spesifikasjon som heter "USB Battery Charging Specification", som tillater høyere ladestrømmer, men ikke kombinert med datatrafikk. Dedikert ladeport indikeres av at dataportene (D+/D-) er kortsluttet, og tillater opptil 5A på noen spesifikasjoner, men en standard USB2.0 kontakt er sertifisert for opptil 1,5A. Å kjøre 2,1A igjennom en billig kina-kabel tør ikke jeg...

Lenke til kommentar

"De taper seg mest hvis de er helt utladet, eller ligger ubrukt i fullt oppladet tilstand, men bruker du mobilen hver dag så kan du bare lade med god samvittighet. "

 

Har man strøm/ladekabelen i laptopen (eller mobilen) hele tiden mens man bruker den så er det det samme som at batteriet "ligger ubrukt i fullt oppladet tilstand", som altså er da det taper seg mest. Dette er dessverre en svært vanlig måte å bruke laptoper på, spesielt på jobb med dockingstasjoner. Batteriet må brukes, ellers vil det tape seg.

 

For øvrig klattlader jeg så godt som aldri, og min Sensation XE varer gjerne i 3 dager uten lading. Har også hatt Arc og X10 Mini, og begge kunne vare 4 dager, dog med begrenset bruk. Sammenlignet med de jeg kjenner som lader på helt andre måter så varer mine telefoner veldig lenge (men så belaster de nok mobilene sine mer også).

Lenke til kommentar

Leste i artikkelen at "batteriet taper seg mest kvalitetsmessig dersom det er helt utladet", betyr dette at man bør legge telefonen til ladning før batteriet går helt tomt?

 

Jeg har latt min nye telefon bli helt utladet før jeg har lagt den til lading. Kan dette skade/ødelegge batteriet? I såfall når bør jeg legge den til ladning?

Lenke til kommentar

En ting til som er verdt å nevne er at hvis et batteri skal tåle f.eks 500 ladinger, er det snakk om hele sykluser fra tomt til fult.

Det samme batteriet kan takle flere tusen klattladinger.

 

Med forbehold om at husken min er riktig, selvsagt :)

Lenke til kommentar

En ting til som er verdt å nevne er at hvis et batteri skal tåle f.eks 500 ladinger, er det snakk om hele sykluser fra tomt til fult. Det samme batteriet kan takle flere tusen klattladinger.Med forbehold om at husken min er riktig, selvsagt :)

 

Det tror jeg den er. Tåler batteriet 1000 fullstendige ladinger så vil det også tåle ca 2000 ladinger fra 0-50% eller fra 50-100%. For eksempel.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-HuqV3tKM

Så da kan laderen bare stå i pc'en hele tiden uten at batteriet blir slitt ut, for strømmen blir kuttet når det fulladet? Og hvor mye bør man lade et batteri som skal lagres over lengre tid?

 

Problemet med en del (og kanskje litt eldre?) laptoper når man har i batteri og lader konstant, er at det utvikles mye varme. Varme er ikke bra for levetiden på batteriet. Dersom du spiller mye, eller gjør andre krevende ting med pc'n kan ladekapasiteten til batteriet forringes.

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...
  • 4 måneder senere...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...