Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Maskinen slår seg av, for varm CPU? (med bilde)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Sukk.

I bildet over så har temperaturen vært oppe i hele 107c , belastningen er rundt 40% til 50% på alle kjernene, noe som er høyt for et system system om han kun tok tempen.

Videre så sier generelt Tcase at :

 

Tcase Max and Thermal Specification: Can be found on the Intel Processor Spec Finder. This is often confused by users as the maximum temperature for the cores, but in actual fact it refers to the maximum temperature that should be reached by the Tcase sensor. This specification is rounded to a relatively precise 0.1 C.

 

Tcase: Technically this refers to the temperature that you can measure using a thermocouple embedded in the centre of the heat spreader, but this is only done in the factory by Intel or by users willing to drill their heat spreaders open to insert a thermocouple. Therefore Intel provided a diode between and below the cores with a reading calibrated by the BIOS which can be used instead. This reading can vary greatly when the BIOS version is changed, but will not necessarily change if the BIOS calibrations were not altered between versions

 

I bunn og grunn vil jeg tro at temperaturene som brukeren viser er alt for høye for systemet hans, Tcase som quotet over, er diodene som sørger for å måle temperaturene og er plassert både over og under kjernene , programmet Core temp vil ha en aprox lesning av Temperaturene og min mening er at programmet er langt fra riktig og kan vise både for lav temperatur og for høy temperatur.

I dette tilfellet så slår datamaskinen seg av til brukeren så jeg vil tro at programmet viser riktig temperaturer.

 

 

Til Trådstarter : Det er tydelig at det er noe riv ruskende galt med kjøleløsningen din , med stock kjøler fra Intel og med et relativt "rent" kabinett bør temperaturen til daglig ligge mellom 35-40C idle og opp mot 60c ved belastning , du bør derfor :

 

*Sjekke at viften til cpu går rundt.

*Demontere kjøleren og rengjøre ordentlig, fjerne gamle rester av kjølepasta og ha på ny. Sørg for at kjøleren sitter ordentlig fast.

*Forbedre luftflyten i kabinettet (pass på at du ikke har det plassert en plass hvor det ikke kommer til frisk luft som i et skap).

Lenke til kommentar

Sukk.

I bildet over så har temperaturen vært oppe i hele 107c , belastningen er rundt 40% til 50% på alle kjernene, noe som er høyt for et system system om han kun tok tempen.

Videre så sier generelt Tcase at :

 

 

I bunn og grunn vil jeg tro at temperaturene som brukeren viser er alt for høye for systemet hans, Tcase som quotet over, er diodene som sørger for å måle temperaturene og er plassert både over og under kjernene , programmet Core temp vil ha en aprox lesning av Temperaturene og min mening er at programmet er langt fra riktig og kan vise både for lav temperatur og for høy temperatur.

I dette tilfellet så slår datamaskinen seg av til brukeren så jeg vil tro at programmet viser riktig temperaturer.

 

Sukk? Det er ingen som skriver at temperaturen hans ikke er for høye. Men Tcase og core temp er to veldig forskjellige ting. Tcase er hovedsakelig CPU die temp mens Core temp er noe helt annet.

 

CPU tempen kan være 70c mens Core temp kan være 60, 62, 60, 62.. Det er som regel 10c forskjell mellom CPU die temp og Core temp. Det er derfor de fleste anbefaler å holde Core tempen under 80c da dette som regel er under 70c for CPU die.

 

80c er max safe core temp for de individuelle kjernene.

71c er max safe Core die temp.

 

Intels stock CPU kjøler når som regel 75c+ for de fleste.

Lenke til kommentar

Takk for tips. Kan det ha en sammenheng at jeg kjøpte en cpu boxed, for så å bytte ut til en kraftigere cpu uten å oppgradere viften?

 

Viften går rundt, og jeg har to store vifter (ninja-greier) som sørger for god flyt i kabinettet (htpc løsning).

 

Skal skaffe meg kjølepasta i morgen, og se om jeg finner en god "skifte kjølepasta for dummies". Evt. kan en vurdere en ny vifte med det samme?

 

Lenke til kommentar

Finfyr : Q9400 kan være litt problematisk å ha med å gjøre, i alle fall er den inkluderte kjøleren ofte alt for dårlig og kombinerer man dette med et hovedkort som leser/tolker temperaturene feil så får man enten Throttling eller at den slår seg av ofte pga overopphetning.

 

Problemet dog som jeg ser det, er at for å løse problemet må du ut med en 400 til 500kr for en kurrant kjøler til en Cpu som nå begynner å bli gammel , da kan det kanskje være like greit å vurdere en oppgradering av systemet ditt?

 

Men ja, i bunn og grunn blir temperaturen på Cpu alt for høy (uavhengig av diskusjonen mellom meg og Symmetrical på Tcase / Tjunction / Tcase Max ) noe du selv ser og erfarer når Pc'en slår seg av selv. Om problemet har oppstått i det siste så er det nok pga at det har samlet seg støv inne i datamaskinen og dette må fjernes (og kanskje spyware som overbelaster den?), har du hatt problemet lenge så tyder det spesielt på at du har montert den feil / brukt kjølepastaen på feil måte.

 

Symmetrical : Erfarne overklokkere har i alle fall prøvd å holde seg under Tcase , uavhengig av om Tcase er høyere enn det som er Core Temp , uansett så er det relativt komplisert å kunne forstå nøyaktig hvordan Tcase / Tjunction fungerer på Q9xxx og andre cpu'er hos Intel, da det var et sabla rot til Intel endelig fikk ut fingeren og forklarte litt mer hvordan det hele hengte sammen.

I korte trekk så kan man si at det er lurt å holde seg under oppgitte Tcase i grader for å ha mest mulig stabilitet på systemet og unngå Thermal Throttling eller shutdown.

 

Om man bruker Core Temp og ser en temperatur på 80C så betyr det heller ikke at temperatur nødvendigvis er 75 eller 70 eller 65, forskjeller på lokalisering av dioden, kalibrering og visse unøyaktigheter kan føre til at det er forskjeller mellom hver individuelle cpu'er , temperaturen er uansett såpass høy på dette tidspunktet at Cpu nå throttler og man mister en del av ytelsen. Husker det faktisk godt selv da jeg lekte en del med en E6300 og var innom flere forum der man diskutere overklokking og delte erfaringer på hva som var greie temperaturer å jobbe med.

 

I korte trekk vil jeg fortsatt si at for daglig bruk bør temperaturen helst ikke overstige 71C.

 

En liten bonus når det gjelder Core Temp programmet , se vedlagte bilde , romtemp her er 21C (den måler relativt mye feil på mine Amd cpu'er)

 

Endret av Malvado
Lenke til kommentar

Jeg er ikke interessert i å oppgradere hele maskinen nå, så jeg får evt. bare teste med ny kjølepasta før for å se om det blir bedre. Så får jeg evt. vurdere en ny vifte senere.

 

Har blåst rent hele kabinettet med "luft-på-boks", uten at det hjalp noe. Det er kun den siste tiden jeg har opplevd dette, og spesielt når jeg er inne i mapper med avchd-filene mine.

 

Har akkurat nå rundt 70grader på cpuen, og da har jeg fint lite programmer oppe....

Lenke til kommentar

Usikker på hvor mye kun kjølepasta hjelper...

 

Uansett: Skal du ha en billig og grei kjøler: http://www.komplett....aspx?sku=461496

 

Den koster absolutt ikke all verden, men kjøler veldig greit i forhold til pris. GOGO!

 

BTW: Kan jo legge til at temperaturen på min AMD Phenom II x4 965 BE ligger på 29 grader atm, med Corsair H60. Kanskje du burde vurdert lukket vannkjøling etterhvert?

Endret av NeBlix
Lenke til kommentar

Noen som kan anbefale en vifte på netshop.no. Det er den eneste nettbutikken som har veske til nettbrettet mitt inne, så tenkte å legge inn en bestilling der. Evt. hos argdata.no.

 

Ser ingen annen utvei enn å bytte ut viften. For det hjelper vel ikke noe særlig å legge inn nye codecs, vil det kunne gjøre noe for innsatsen til CPUn?

Lenke til kommentar

Nope.

Du må nok fikse kjøleløsningen.

 

Corsair Hydro Kjølingen er en grei løsning men da må du passe på at du velger riktig størrelse og må ha plass i kabinettet internt for den.

Hydro 100

Hydro 80

Hydro 60

 

100 løsningen er størst og krever mest plass når det gjelder radiator mens selve delen som går på cpu får plass i de fleste hovedkort uten problemer,80 og 60 har mindre radiatorer og krever derfor mindre plass men til gjengjeld yter dårligere.

Felles med alle er at du kan bruke dem til en eventuelt oppgradering da de er veldig versatile når det gjelder kompatibilitet med diverse sokler

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...