Gå til innhold

BK: Lundeportrett.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette er dagens bilde på Akam 23. april 2012, og her er redaksjonens kommentar:

 

Selv så små og søte krabater som lundefugl kan det være vanskelig å få gode bilder av, noe vi her i Akam selv fikk erfare for tre år siden da vi dro til Runde, hvor dagens bilde også er tatt. Det blir lett ren artsregistrering av det hele, og komposisjon og lys kan lett havne i glemmeboken i kampens hete.

 

Det har mannen bak dagens bilde klart å unngå. Det vil si, bildet har mye til felles med slike "leksikonbilder", men det er også en del forskjeller som gjør at vi ikke vil legge det i den båsen, og heller kalle det et godt fotografi.

 

I hovedsak skyldes dette komposisjonen. Ikke ser vi hele fuglen, og ikke ser vi dens miljø. Dermed er dette som tittelen sier et portrett og ikke en artsregistrering, noe bruken av negativt rom foran nebbet understreker ytterligere: Slikt "tomt rom" ville raskt blitt klippet bort fra et leksikonbilde, men har sin misjon i et fotografi.

 

Dette i seg selv er imidlertid ikke nok til å gjøre bildet godt, men her kommer flere ting sammen og gjør nettopp det. Fokusen sitter som den skal, og det samme gjør uskarpheten. Sammen dirigerer de seerens oppmerksomhet på fuglens øye og nebb. I tilleg er lyset vakkert og nesten litt sart, og fuglens "ansiktsuttrykk" danner kronen på verket.

 

Det eneste vi stusser litt på er eksponering og dynamikkomfang. I skyggepartiene kan det se litt grøtete ut, og man ser ut til å ha mistet litt detaljer i de ulike gråtonene på kinnet og toppen av hodet. Litt irriterende, men bare for anale pixelpeepere som oss.

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...