Gå til innhold

Luftkvalitet innendørs - hva er god luft, og hvordan måle den?


  

1 stemme

  1. 1. Mugner rosmarinbladene?

    • Ja
      1
    • Nei
      0
  2. 2. Er det et muggbelegg på plantejorden?

    • Ja
      1
    • Nei
      0
  3. 3. Hvis det er mugg, kommer muggen som følge av dårlig luftkvalitet?

    • Ja
      1
    • Nei
      0
  4. 4. Hvilken komponent av luftkvaliteten er det som er dårlig?

    • Oksygentilgang
      1
    • Fuktigheten
      0
    • Annet luftforurensningselement
      0
  5. 5. Lider lungene mine?

    • Ja
      1
    • Nei
      0


Anbefalte innlegg

Hvordan måler man (innendørs) luftkvalitet? Hvilke komponenter består god luft av?

 

Rosmarinplanten min. Mugg?

Bladene på rosmarinplanten min blir fort tørre, selv om den får riktig mengde vann og har en god plassering i forhold til lys. Det kan nesten se ut som om de mugner.

 

Mugg på på plantejorden?

I tillegg kan jeg skimte et hvitt belegg på jorden på min øvrige planter (blomster). Er dette mugg? Tror dere i så fall dette har sammenheng med luftkvaliteten?

 

Hvordan måler man luftkvaliteten?

Hvis dette er mugg, og det har sammenheng med luftkvaliteten, hvordan forbedrer jeg denne?

 

Lider lungene mine?

Hvis luftkvaliteten kan påvirke plantene i vesentlig grad, hvordan kan den da påvirke mennesket som biologisk skapning?! Kanskje lider lungene mine.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det man vanligvis kaller tung eller dårlig luft skyldes en redusert mengde oksygen. I normalt god luft er det ca 21% oksygen, 78% nitrogen og resten (ca 1%) CO2, vanndamp og noen andre gasser. Det er ikke mye reduksjon av oksygen som skal til før vi faktisk kveles av oksygenmangel. Blodets røde blodlegemer er avhengig av en viss minimumsandel oksygen i lufta for å kunne klare å oppta nok oksygen til hjernen og kroppens behov.

 

Det finnes litt muggsporer overalt i normal luft, men muggen trives kun der det er fuktighet, altså f.eks i mat som ligger åpent i lunken eller varm luft. Varm luft kan inneholde mye mer fuktighet enn kald luft. Det er bl.a derfor mat holder seg bedre i kjøleskap, fordi nedkjølingen gjør at lufta blir tørrere. Luftfuktigheten kondenseres på kjøleelementet og renner ut av kjøleskapet via et dreneringshull på baksiden.

 

Et hus der veggene eller isolasjonen er mugne tyder altså på at veggene/isolasjonen er utsatt for fukt. Hvis mugg først har satt seg i veggene er den eneste måten å få fjernet dette å tette mot lekkasjer og deretter bytte ut alt som er muggent. I praksis betyr det at hele den mugne veggen må rives/fjernes og erstattes av en ny vegg. Ofte er det enkleste og rimeligste å rive hele huset og bygge et nytt.

 

Heldigvis er det som ofte oppfattes som hvit mugg på planter noe annet, nemlig en sykdom. Den eneste måten å hindre at denne sykdommen sprer seg til naboplantene er å kaste både planten og jorda den vokser i. Dette bør ikke kastes på komposten, men pakkes inn og kastes i restavfallet. Krukka den stod i bør vaskes grundig hvis den er glasert, kastes hvis den er uglasert.

 

OBS: Gjenstander/bruddstykker av brent leire/stentøy/porselen må aldri kastes i glassavfallet. Selv et lite bruddstykke er nok til å ødelegge flere tonn glassmasse og gjøre massen ubrukelig for gjenvinning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...