Gå til innhold

Moderatorer: Warez, copy protections og piratkopiering


Anbefalte innlegg

Diskusjonene har rast littegranne her på forumet om warez og piratcopiering. At dette er en uting på et seriøst forum har jeg personlig full forståelse for og enighet i.

 

Men, jeg er bare litt nyskjerrig, en diskusjon/spm. om f.eks. copy protections på cd'er, er noe slikt banna fra forumet? I prinsippet har en jo rett til å ta backup av spill og programvare som en eier, her i Norge, samtidig er det jo noen av oss som nermest har det som en sport å klare å lage perfecte 1:1's av vriene cd'er, uten at vi dermed er warez eller ISO-horer og distribuerer for harde livet..

 

Hva sier moderatorene?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Uffda, var det nå vi skulle ha brukt liksom nick så vi ikke blir banna??

 

Trur disse fjortissa har latt makta gå til hue på seg!! Tviler ikke på at de samme laster ned så det griner sjøl..

 

men men blir det for ille får vi bare finne oss et annet forum så slipper alle sponsorene til HW.NO å ha noen reklamer her.....

Lenke til kommentar

Quote:


DFN skrev (2002-02-07 13:31):

Men, jeg er bare litt nyskjerrig, en diskusjon/spm. om f.eks. copy protections på cd'er, er noe slikt banna fra forumet? I prinsippet har en jo rett til å ta backup av spill og programvare som en eier, her i Norge, samtidig er det jo noen av oss som nermest har det som en sport å klare å lage perfecte 1:1's av vriene cd'er, uten at vi dermed er warez eller ISO-horer og distribuerer for harde livet..


 

I mine øyne ser det ut til at det er en misoppfatning av hva som faktisk er lov når det gjelder kopiering av programvare. Jeg er ingen jurist, men følgende kunne jeg finne på lovdata.no:

 

Quote:


Lov om opphavsrett:

§ 12. Når det ikke skjer i ervervsøyemed, kan enkelte eksemplar av et offentliggjort verk fremstilles til privat bruk. Slike eksemplar må ikke utnyttes i annet øyemed.


Bestemmelsen i første ledd gir ikke rett til å


a) ettergjøre bygningskunst gjennom oppføring av byggverk,

B) fremstille maskinlesbare eksemplar av datamaskinprogram,

c) fremstille maskinlesbare eksemplar av databaser i maskinlesbar form


 

Link: http://www.lovdata.no/all/hl-19610512-002.html#map004

 

Her er det altså B) som er interessant. Det er altså _ikke_ lov til å ta sikkerhetskopi til eget bruk.

 

Følgelig er vi lite interessert i at det diskuteres hvordan man kan knekke kopisperrer også.

 

Vil gjerne høre andres meninger om dette.

 

Mvh,

Amund

Lenke til kommentar

Jeg tror nesten det må være lovlig (håper i allfall, har mange gode spill med mishandlede cd'er), innenfor visse grenser selvfølgelig. Rimelig seriøse Itavisen har jo hatt artikler om hvordan en lager "backup" av musikkcd'er med fæle protections. Jeg har forstått det slik at dette også gjelder programvare, selv om jeg ikke akkurat er noen ekspert.

 

Hadde vært en fordel om en jurist eller andre med utdannelse og kunnskap på dette bestemte området av lovverket kunne gi en uttalelse/vurdering. En ting å være lovbryter, en annen ting er å være lovbryter uten å vite det eller fordi en misforstår..

 

En ting er i allfall sikkert, programvarehusene slår ikke spesielt hardt ned på mennesker som piratkopierer, men som ikke distribuerer eller forsøker å tjene penger på dette. Er selvfølgelig flere årsaker til dette, bl.a. kapasitetshensyn. Men i praksis betyr dette at om om det eksisterer et forbud mot sikkerhetskopiering av programvare en eier, så er dette likevel en delvis sovende lov. Hva dette betyr i praksis er derimot en annen sak.

 

Anyway, noen med nogenlunde skikkelig juridisk kompetanse her på forumet?

Lenke til kommentar

Hmm, litt interessant.

Mi tolkning(IANAL):

Det er ikkje lov å ta kopi av programvare til privat *bruk*, td. til simultan bruk på fleire maskiner.

Men, det må likevel gå an å ta privat kopi til backup(sikkerheit) i tilfelle originalen skulle bli øydelagd. Da vil det ikkje oppstå ein situasjon med simultan bruk av fleire kopiar.

Lenke til kommentar

For å gå inn på det med kopisikring av cd'er, i alle fall når det er audio, så mener Phillips som har patent rettighetene på CD'ene at kopibeskyttede CD'er er en feilvare. DVS at de ikke bruker så sterke ord som at musikk industrien har brutt patentrettighetene på CD'ene men at det enkelt og greit er en feil på CD'ene.

Phillips selv ønsker ikke at det skal eksistere cd'er med feil, derfor har de satt inn store ressurser på å lage brennere som kopierer alle CD'er uansett form for kopibeskyttelse.

 

Dette leste jeg på IT Avisen om jeg ikke tar helt feil.

 

Hvis det blir diskutert hvordan man kan brenne forskjellige type Cd'er her på forumet, burde man da også kunne følge samme tankegangen som det Phillips gjør, det burde da være de som har rett ?

 

MVH

Andreas Aulin

Lenke til kommentar

Jeg er ingen ekspert på området, men såvidt jeg har fått med meg er det lov å kopiere musikk til privat bruk, men ikke dataprogrammer.

 

Jeg synes imidlertid ikke at det er umoralsk å ta en sikkerhetskopi av et program man har kjøpt i dyre dommer, og synes ikke at vi skal slå ned på diskusjoner om dette i forumet med mindre dette bare er en "forkledning" for warez og liknende.

 

En annen sak er at loven ikke er til hinder for at noe annet kan avtales, ofte vil lisensavtalen som følger et hvert program gi mulighet for å ta sikkerhetskopi, eller installere programmet på flere maskiner hvis de ikke er i bruk samtidig.

 

MLW

Lenke til kommentar

HWNO har jo hatt denne ute en stund nå da...

 

http://www.hardware.no/guider/juss/index.html

 

Jeg siterer:

Quote:


Åvl § 39h, 2. ledd. gir en rett til fremstilling av sikkerhetseksemplarer i den grad det er nødvendig for en normal utnyttelse av programmet.


 

Av det forstår jeg at det er lov å ta sikkerhetskopi dersom man har grunn til å tro at orginalen vil bli ødelagt over tid... men så er ikke jeg heller noe jurist.

Lenke til kommentar

Guiden som er nevt over er et godt utgangspunkt. Der man tar sikkerhetskopi av f.eks hele harddisker vil man lage kopier av de programmer som ligger på harddiskene. Det er denne sikkerhetskopiering som er lovlig. Annen fremstilling skal man være forsiktig med.

 

Når dette er sagt så tviler jeg på at noen som sitter på opphavsretten til et program går til sak mot noen dersom de har tatt en sikkerhetskopi av et program sålenge det er en _sikkerhetskopi_ og ikke noe annet...

 

---

El Rolfo

 

Heller ikke jurist... men snart?

 

[ Denne Melding var redigert av: Rolfo på 2002-02-07 16:22 ]

Lenke til kommentar

Jeg meiner å ha lest en gang at Microsoft har en policy (iallfall på noen av programma) at dersom du har en lisens til et program i jobbsammenheng som du bruker mer enn 80% av tida, kan du lage en kopi til å bruke hjemme. Altså, dersom programmet/lisensen er i hovedsak din, kan du også kopiere dette programmet.

 

Er det noen som kan bekrefte dette? Jeg søkte litt på sidene til Microsoft, men kunne ikke finne noe. Dersom det er tilfelle, vil det jo i praksis si at du kan kopiere dine egne programmer. ("Jobbsammenheng" kan jo defineres på så mange måter, du kan jo godt ha kjøpt programmet sjøl.)

 

Uansett kan jeg ikke se at det er noe problem for softwareprodusentene å godta kopiering til eget bruk. De taper uansett ikke noe penger på det. Det blir jo i tilfellet til at man ikke lager noen kopi, da. Det er vel neppe noen som kjøper seg to utgaver av et program for å ha sikkerhetskopi. :smile:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...