Gå til innhold

Tips til fotografering av spedbarn?


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg trenger noen fototips, tror jeg... Sliter litt når jeg skal ta bilder av min ca to mnd. gamle datter... Pleier som regel å skyte på program A, men opplever til stadighet at bildene blir veldig uklare... Noen tips til hva jeg bør gjøre annerledes? Kanskje ikke bruke A når jeg tar bilder?

 

Er veldig åpen for tips, de trengs ;)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fortsett med å bruke A, du.

 

Jeg tipper det er bevegelsesuskarphet som er problemet ditt. Jeg vil også tippe at det kommer av at det er for lite tilgjengelig lys, og at lukkertiden da blir for lang.

 

Løsninger på dette er å tilføre mer lys, bruke stativ (om ungen din ligger rolig kan det funke), eller å få ned lukkertiden ved å bruke større blenderåpning og høyere ISO. Om du allereder skyter på full åpning og med så høy ISO som du kan (og allikevel få brukbare resultater) så er det mer lys som er løsningen (eventuelt kjøpe mer lyssterk optikk, men det er gjerne ikke nok det heller). En ekstern blits du kan rette opp i taket vil gi et fint lys, og være en vel verdt investering.

 

Edit:

Legger du ut et bilde vil det være lettere å se hva som er problemet, da det kan være feil fokus eller for høy ISO som skaper problemer.

Endret av Må jeg?
Lenke til kommentar

Okei... Det som oftest er problemet, er jo å få ho til å ligge rolig, ikke så enkelt når ho fortsatt er så liten, hehe... Vil dette hjelpe med mer lys, samtidig som jeg fortsetter med A?

 

Litt av poenget er jo å klare å treffe noen gode blinkskudd når barnet minst aner det...

 

Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å bruke den største blenderåpningen (3.5), men det kan jo kanskje tyde på at det er for lite lys...

 

Har vurdert en ekstern blits ja, det blir nok det etter hvert også.

Lenke til kommentar

F/3,5 er ofte ikke stor nok åpning i normal innebelysning. Du kan jo prøve å plassere ungen under et vindu for å få mer lys, men ekstern blits gjør underverker for innebilder.

 

Hvilket program du bruker (A, S, P, M) har ikke noe å si. Blenderåpningen vil ikke blir større uansett. Jeg bruker A 90% av tiden (M resten av tiden, i spesielle tilfeller eller ved blitsbruk), og passer ikke det har jeg eksponeringskompensasjonen.

 

Hvilket kamera har du og hvilken ISO bruker du? Mulig det er mer å hente der...

Endret av Må jeg?
Lenke til kommentar

For dårlig til å knipse er du neppe.

 

Bruk største blender, så høy ISO du kan (uten at det blir for kornete), hold kameraet så stødig som mulig (stativ, støtt det til en vegg eller lignende), prøv å ta bilde når motivet er forholdsvis rolig og plasser motivet der det er mest lys, for eksempel ved et vindu, men ikke ta bilde med vinduet som bakgrunn. Eller du kan rett og slett ta bilder ute, eller prøve med det du har av lamper/arbeidslamper osv. Dette har jeg ikke prøvd, men med litt eksprimentering er jeg sikker på at du får det til å funke.

 

Hvis du gjør alt dette og treffer med fokus så skal du få et skarpt bilde, selv om du ikke har verdens mest lyssterke objektiv eller verdens beste kamera på høy ISO.

 

Når det er sagt så vil det være enklere og gi deg flere muligheter om du kjøper deg et fastobjektiv med for eksempel f/1,4 eller en ekstern blits.

 

Om du venter en uke eller to så skal jeg etter planen ha fått meg en liten jente, og vil da kunne prøve ut i praksis. Jeg ser for meg at min 50mm f/1,4 kommer til å være fin, i tillegg har jeg en ekstern blits jeg kan bruke av kameraet. Hvordan liker spebarn sterkt blitslys forresten?

Endret av Må jeg?
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Siden krabaten ikke blir roligere ved tiden tror jeg du kommer best ut av dette ved og kjøpe deg en ekstern blits, fordelen med ekstern blits er at du kan rette blitslyset opp i taket så du slipper det stygge direktelyset fra blits og får mer naturlige farger samt mykere skygge-overganger.

 

En rimelig 50mm f/1.4 gå du ikke i fella med, utrolig fin til portrettfotografering og når du skal være litt anonym i selskap.

Lenke til kommentar

Tusen takk for veldig gode svar, begge to!! Har lenge vurdert både objektiv og blits, så jeg får vel kanskje vurdere det ekstra nøye en gang til :) Ang. blits, hva bør jeg gå for i budsjett-klassen da? Trenger ikke den mest fancy, men det å kunne vinkle den har jeg lest er kjekt..

 

@Må Jeg; dattera mi reagerer på den innebygde blitsen veldig fort, blir veldig sterkt lys litt for lenge, men varierer sikkert fra unge til unge vil jeg tro :-)

Lenke til kommentar

Når det gjelder blits ville jeg anbefale og kjøpe original, Canon 430 EX II er veldig bra i forhold til prisen, du kan kjøpe uoriginale blitser men de jeg har prøvd synes jeg har en lite innovativ brukergrensesnitt og er ikke helt konsistens i autofunksjonene.

 

Problemet med den innebygde blitsen er først og fremst fokusglimtene "preflash" som blitsen gir fra seg før bildet blir tatt og at du får et direkte blits-lys, 430 EX har et innebygget fast rødt fokus-lys som ikke forstyrrer samt at du kan rette lyset bort fra selve motivet.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...