Gå til innhold

Kan noen forklare meg forskjellen på Oppløsninger?


wil

Anbefalte innlegg

Hei. Dette er om mulig et litt dumt spørsmål, men jeg prøver uannsett.

Har holdt på med PC i noen år og det har da blitt noen PC`er man har holdt på med oppigjennom tia.

For en god stund siden så bytta jeg PC deler. Blant annet Hovedkort, CPU, Ram, Skjermkort og SSD Disk først. Så ble det CPU Kjøler og Kabinett. Jeg ser på disse delene som MER enn bra nok for meg. Sikkert i overkant også. Så fant jeg ut her om dagen at det var tilbud på Samsung 27 LED Skjerm med VGA og HDMI (IKKE DVI). Jeg har en 19 Tommers skjerm fra før av, men 27 Tommeren er ikke tatt i bruk pga at jeg venter på kabler til PC`en min.

Jeg spekullerte frem og tilbake på om jeg skulle bestille den skjermen eller ikke, da jeg egentlig hadde tenkt på en 24 Tommer Samsung istede, men den ble iallefall 27 Tommer.

Henta skjermen her om dagen. Vil tro at det blir stor forandring å gå fra 19 Tommers LCD Skjerm (Sony) til en Samsung 27 Tommers Samsung LED Skjerm med HDMI.

 

Så til det som er saken da. Selv om jeg har hatt/har noen PC`er, så har jeg stortsett kjørt en oppløsning på 1024x768. Det har vært greit for meg, men nå som jeg har fått en 27 Tommers LED Skjerm i hus, så må vel dette forandres litt tenker jeg. Maks oppløsning på den nye skjermen er 1920x1080.

 

Hvordan er det med oppløsning egentlig. Er det ikke slik at jo større oppløsning man har jo mindre blir ting på skjermen?

Hvorfor har man høyere oppløsning?

 

Hva er fordelen med å ha en høyere oppløsning enn 1024x768?

 

 

Kan noen forklare hvordan dette er?

 

 

Hilsen. wil.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

En LCD-skjerm er laget av et rutenett av punkter som slipper gjennom en liten del av fargespekteret når de mottar spenning.

 

En lcd skjerm består av en rekke lysstoffrør (eller på de nye, lysdioder) som lyser opp en stor gjennomiktig plate, som sprer lyset jevnt. Dette er hvitt lys, som inneholder alle andre farger.

 

Foran denne platen har du en tynn liten film med små små punkter på som i utgangspunktet ikke er gjennomsiktige. Men når de får tilført strøm så slipper de gjennom en farge av lyset, rødt, grønt eller blått. De er plassert en av hver farge i kvadrater over skjermen. En sånn kvadrat er en pixel. Og på en 27" er det stort sett 1920*1080 slike små kvadrater. Så ved å velge den nøyaktige oppløsningen så blir en liten bit med informasjon pcen sender ut representert med en pixel på skjermen.

 

Om du har noen annen oppløsning, så må skjermen prøve å tilpasse bildet. Siden man ikke kan bruke halve pixler, så vil det resultere i at noen pixler fra pcen får to pixler på skjermen, og andre får bare en - et ujevnt bilde.

 

Grunnen til at man har høyere oppløsning er for å få høyere detaljenivå. En printer f.eks har en oppløsning som er enormt mye høyere igjen, og det er derfor tekst er så rund og behagelig på papir, sammenlignet med på skjerm.

 

Høy oppløsning vil føre til at elementer på skjermen blir fysisk mindre om man lar dem få like mange pixler. Men windows støtter flere typer forstørring, både en forstørrelse av alle elementer, som gjør at de rendres i større og høyere kvalitet, og en zoom som forstørrer opp ting på bildet, med pixler og alt (ikke nødvendigvis pent).

 

I utgangspunktet vil man ha så høy oppløsning som mulig for å få det jevneste bildet mulig, så lenge man husker på å forstørre opp interfacet til en passe størrelse.

 

Nettsider kan også forstørres ved å trykke ctrl++ i IE og firefox.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det virker som at den skjermen som jeg bruker nå har 8 ms. Det er vel ganske høyt sikkert. Da tror jeg nok det blir bedre med 2 ms.

Kanskje det forklarer litt på hvorfor EuroTruckSimulator hakker litt når jeg spiller det på den skjermen jeg bruker nå?

Jeg tror maskinvare på den PC`en jeg bruker nå skal være bra nok til spillet iallefall.

Lenke til kommentar

Spillmessig så vil høyere oppløsning også svært ofte bety større synsfelt, ergo mens du kun får så en liten bit av frontruta i rFactor med 1920 x 1080 så vil 5760 x 1080 gi deg begge speilene og en mye mer "panorama utsikt"

 

På skrivebordet vil det ikke bli mindre, men du får mye mer plass til vinduer og slikt.

så mer oppløsning er definitivt en bedre vei å gå enn større skjerm, i tilegg blir det mye mer detaljert bilde.

Lenke til kommentar

"native" oppløsning = skjermens iboende oppløsning, dvs. 1920 x 1080 i dette tilfellet.

LED-skjerm er LCD.skjerm. LED- benevnelsen brukes bare fordi baklyset i skjermen utføres av LED-"pærer", ikke CCFL lysstoffrør som var mest vanlig før.

LED er forøvrig ikke automatisk bedre enn de "gammeldagse" lysstoffrørene, men det betyr gjerne noe mindre strømforbruk.

F.eks. er det mange av de aller dyreste skjermene, beregnet på proffer, som fremdeles bruker CCFL, fordi de gir bedre og mer naturlig bakbelysning enn LED, blir det hevdet.

Endret av thomit
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis du bruker 1024x768 på en av dagens skjermer, så vil du heller ikke får riktig aspektratio. 1024x768 er 5:4, mens de fleste av dagens skjermer er 16:9 eller 16:10. Dvs. at bruker du 1074x768 på en 16:9 skjerm, så vil alt du ser på skjermen bli unaturlig strukket i bredden. Det som skal være en sirkel blir en bred ellipse, for å si det sånn.

Endret av thomit
Lenke til kommentar

På skrivebordet i Windows så får du mere plass med høyere oppløsning.

 

I spill, film, bilder osv så får du mer detaljer, noe som oftest er å foretrekke.

I spill så kan høyere oppløsning også gjøre at en eldre maskin vil slite pga det er mye mer å jobbe med.

 

Men du kan ha 1 oppløsning på skrivebordet, og en annen i spill.

 

Husk at det viktigste er at du er fornøyd med det du ser, og ikke hva andre mener. Så hvis du liker oppløsningen du har brukt, så bruk den. Men prøv gjerne andre også. Husk at selv med høy oppløsing, så kan ikoner gjøres litt større. De kan bli litt små for enkelte i standard størrelse.

Lenke til kommentar

Hvis du bruker 1024x768 på en av dagens skjermer, så vil du heller ikke får riktig aspektratio. 1024x768 er 5:4, mens de fleste av dagens skjermer er 16:9 eller 16:10. Dvs. at bruker du 1074x768 på en 16:9 skjerm, så vil alt du ser på skjermen bli unaturlig strukket i bredden. Det som skal være en sirkel blir en bred ellipse, for å si det sånn.

1024*768 er 4:3, 1280*960 er 4:3, 1280*1024 derimot er 5:4.

Lenke til kommentar

Høyere oppløsning - gitt at vi snakker om samme aspekt-rate vil kun gjøre at det bir flere punkter på samme fysiske skjermareal.

 

Det betyr at det er mulig å fin mer detaljerte bilder på samme område uten at de nødvendigvis må bi større.

 

For windows bruk blir ikoner mindre ja, og for windows og arbeidsbruk er fordelen med høyere oppløsning som regel det at du får mer arbeidsplass. å en stor sjerm med høy oppløsning kan du ha åpen flere dokumenter samtidig og få plass til mye tekst osv. Samme med når du driver i photoshopping osv. Selvfølgelig må du ha godt nok syn for at det skal være verdt noe. Om synet er dårig og du må øke skriftstørrelsen for å kunne se ting så går vinningen opp i spinningen i forhold til oppløsningen. Det er dog rimelig smertefritt å øke oppløsning for skrift generellt i windows (og andre OS).

 

For spillbruk er hovedfordelen et skarpere bilde. Ting blir skjeldent mindre av høyere oppløsing der (dog noen ganger blir UI'et det). Høyere oppløsning vil der bare bety at du vil kunne få et klarere bilde pga. det er langt flere punkter å arbeide med. Det krever dog mer fra maskinen også - så det er ikke bare positivt sånn sett.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Hvis du går fra 1024x768 til 1920x1080 får du 2,5 ganger så mye bruksareal på skjermen. Det du sannsynligvis kommer til å merke først er hvor mye mer du kan se samtidig.

 

På denne siden her for eksempel, vil du nok få oversikt over tekst i høyden som tilsvarer en A4-side. Selv da kommer du til å ha to tredjedeler igjen i bredden til andre ting.

 

Jo høyere oppløsning, desto mer krever det av skjermkortet ditt, men det meste som finnes i mellomsjiktet og oppover klarer 1080p helt fint.

Endret av Torpedo_Peter
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...