Gå til innhold

VPS konto og trading av aksjer innenlands og utlands


Shushi

Anbefalte innlegg

Hei. Har noen spørsmål, men først kan noen gi meg en rask oppsummering over hvordan hele VPS konto systemet virker?

 

1) Hvor er den beste plassen å få en VPS konto? Hva er fordelene med DNB markets, for eks?

2) Hvor mye koster en VPS konto

3) Kan man handle aksjer fra USA med bruk av en VPS konto?

 

Jeg er nybegynner med aksje-handel greia.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei!

 

Selv om jeg ikke er noen ekspert på dette, skal jeg prøve å hjelpe deg etter evne.

 

1: En VPS-konto er en konto som din kontofører (banken, megleren) oppretter for deg. Når du registrerer deg som kunde hos en bank vil de opprette en konto for deg, så dette er ikke noe du trenger å bekymre deg for.

 

2: En VPS-konto som du får når du blir kunde hos en bank koster normalt ingenting, banken gjør dette for deg gratis (eller de bør gjøre det) fordi du er kunde hos de, noe som vil føre til kurtasjeinntekter for de. Kurtasje er det gebyret du betaler når du handler en/et aksje/verdipapir, det er dette som koster penger for deg.

 

3: Ja. Det kan jeg hvertfall.

 

Du spør hvor mye det koster med en VPS-konto. Som sagt er dette gratis, og det er når du handler (kjøper eller selger verdipapirer) du må betale noe. Dette gebyret kalles kurtasje. Dersom du er kunde hos for eksempel Netfonds Bank ASA, tar de følgende kurtasje per handel:

 

Minstegebyr: kr 49

Prosentsats: 0.5 %

 

Dette innebærer at dersom du for eksempel kjøper aksjer for 8000 kroner, må du betale 49 kroner ekstra i kurtasje til banken, noe som er litt over 6 %. Prosentsatsen faller dermed bare inn dersom du handler for over kr 10 000. Da må du dele kjøpssummen på 0.005 for å se hvor mye kurtasje du må betale.

 

Legg merke til at prisene over er hentet fra netfonds.no og gjelder for aksjehandel som standardkunde. Andre priser gjelder for andre verdipapirer (høyere) og USA (litt høyere). Da megler bare er involvert i kjøp og salg er det følgelig ingen "administrasjonsgebyrer" som du må betale.

 

Dette er en internett-megler, hvor du kan handle verdipapirer på nettet. Dette er veldig enkelt, og netfonds er et bra alternativ, uten for mye grafiske duppeditter. Et annet alternativ, som jeg ikke har prøvt, er nordnet.no. De forskjellige bankene har forskjellige kurtasjer, som du lett finner på internettsidene deres. Når det står oppgitt en kurtasjeprosent og en fast kurtasje er det som regel den som er "dyrest" som gjelder. Husk at kurtasje er ganske "dyrt" for små summer, så med tanke på kurtasjeutgifter så er det ikke lurt å kjøpe for 100 kroner.

 

Dersom du handler aksjer for kr 200 og kurtasjen er kr 49, betaler du 24.5 % av kjøpesummen i kurtasje. Det betyr igjen at aksjen må stige 24.5 % for at du skal gå i null, noe som kanskje ikke er realistisk å forvente. Og da har vi ikke en gang medkalkulert kurtasjen for salg...

 

Håper dette var til hjelp for deg, bare spør hvis du lurer på noe, så kan sikkert jeg eller noen andre hjelpe deg!

 

Mvh

Arne

 

 

PS: Enkeltaksjer svinger veldig mye, og uten noen form for innsikt i selskapet, kan det være svært risikabelt å investere. Rådfør deg derfor med en kyndig før du handler, det ville hvertfall jeg gjort. Dersom selskapet går konkurs taper du alle pengene dine. Likevel gir aksjemarkedet historisk sett bedre avkastning enn rentene du får i banken, men dette er alle selskapene på Oslo Børs inkludert. Det kan derfor være lurt å diversifisere porteføljen sin (spre pengene over flere selskaper i forskjellige bransjer), slik at man unngår å miste alle sparepengene sine fordi et selskap synker i verdi eller går konkurs.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

VPS-konti har normalt et årsgebyr hvis verdipapirene har en verdi over 100.000. Gjelder samlet hvis du har flere VPS-konti.

 

En VPS-konto kan bare ha papirer som er registrert i Verdipapirsentralen. Dermed vil normalt ikke utenlandske verdipapirer inngå (men føres evt i lokale regsitre i det land papirene hører hjemme og blir omsatt).

Lenke til kommentar

hei, tusen takk! :D Veldig hyggelig med hjelp :). jeg har egentlig tenkt å spille veldig safe, har ingen interesse i å miste mine universitetspenger.

 

men hvis du kunne hjelpe meg: jeg har det vanskelig for å finne for eksempel ting som peg ratio, dividend yield, gjelden til selskapet/equity og lignende på en og samme aksje-side. ville også være fint å finne commodity-priser.

 

forresten, er denne strategien god i praksis? Bare kjøpe aksjer fra storselskap som statoil/telenor etter en panikk, og selge igjen når aksjene har steget en god del? etter det rinse&repeat.

 

og et siste spørsmål, hvis man deler p/s ration på p/e ration til et selskap - er det et mål på hvor effektivt et selskap drivies altså hvor mye av sals-pengene blir omgjort til netto profitt?

 

Da må du dele kjøpssummen på 0.005 for å se hvor mye kurtasje du må betale.
tror du gjorde en skrivefeil, man må gange kjøpesummen med 5 promille for å finne ut kurtasjen, eller isåfall dele kjøpesummen på 200. Endret av Shushi
Lenke til kommentar

uff det er et så innmari rot å åpne en VPS konto hos BN bank. Jeg sendte dem en email med 3 små-spørsmål men de svarer tydeligvis ikke, selv etter 6 timer.

 

Hvor er det billigst å åpne VPS konto?

 

Og forresten når det gjelder skatt, jeg har skattekort,er 18 år og er uten inntekt. Må jeg fortsatt betale skatt på eventuelle gevinster, eller slipper jeg å betale noe som helst inntil jeg tjener mer enn tillat?

Lenke til kommentar

Egentlig så kjøper banken aksjer TIL/FOR deg, og så betaler du de for det. :)

 

De forskjellige bankene har forskjellig kurtasje, akkurat som at de har forskjellig innskuddsrente og lånerente. Men når du spør hvor mye det koster å ÅPNE en VPS-konto så skal dette være gratis. Du må nesten sjekke prislisten til banken, om de tar betalt for dette. Står ingenting på BN-bank sine sider om hvor mye det koster, så det må du nesten forhøre deg om.

 

Hvorfor vil du bruke BN-bank og ikke netfonds for eksempel? Har du et spesielt kundeforhold til de som gir deg fordeler eller noe? Å handle aksjer via netfonds er veldig lett, spesielt dersom du (som du sier) ikke trenger rådgivning.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

nei jeg vet ikke... ser ingen grunn til at BN bank skulle være et dårligere alternativ og jeg forventer at de er billgere siden 0kr har blitt brukt på reklame.

 

men når jeg skal kjøpe en aksje som du sier, klikker jeg bare på navnet til aksjen og velger X antall? det er banken som er megleren ikke sant?

 

og får jeg aksjene med en gang?

 

takk for hjelpen btw

Endret av Shushi
Lenke til kommentar

hei, tusen takk! :D Veldig hyggelig med hjelp :). jeg har egentlig tenkt å spille veldig safe, har ingen interesse i å miste mine universitetspenger.

 

Da bør du ikke kjøpe enkeltaksjer i det hele tatt, du kan til nød kjøpe fond men selv det er nok for kort tidshorisont. Hold deg til den kjedelige, men trygge høyrentekontoen.

 

Ikke kjøp aksjer for penger du ikke har råd til å tape!

Lenke til kommentar

på "høyrente" kontoen taper jo jeg penger. 30% skatt på rentene, 2,7% inflasjon..

 

 

jeg har gjort leksen min og vil ikke satse penger på noe. investeringer i for eksempel statoil er trygge så lenge økonomien ikke går til helvete.

Endret av Shushi
Lenke til kommentar

:rofl::devil:

Det er kanskje slemt å le, men det finnes ikke noen "store, sikre selskap". Statoil går ikke konkurs med det første, det er klart, så du taper ikke alle pengene, men det betyr ikke at du ikke kan tape mye av dem.

 

 

Når du sier at du skal:

Bare kjøpe aksjer fra storselskap som statoil/telenor etter en panikk, og selge igjen når aksjene har steget en god del?

så er du avhengig av å vite at den panikken faktisk er over, og med mindre du faktisk kan se inn i fremtiden vet du ikke dette. Hadde du faktisk gjort hjemmeleksene dine burde du ha fått med deg dette.

Lenke til kommentar

hei jeg skaffet meg en vps konto hos netfonds, men den sier at jeg har en "netfonds pluss" konto? jeg har ikke lyst til å betale noe som helst ekstra..

 

forøvrig, er det meningen at en VPS konto skal ha 12 siffer? Kan jeg overføre penger til denne kontoen som jeg vanligvis overfører til andre kontoer?

Endret av Shushi
Lenke til kommentar

Hei!

 

Netfonds Pluss er bare det de kaller det, du er standardkunde. Om du evt får noen gode betingelser første måneden vet jeg ikke (før var det kr 9 i kurtasje den første måneden som netfonds-kunde). Da jeg registrerte meg fikk jeg også pluss-status, vet ikke om jeg har det nå lenger. Du betaler uansett ikke noe for det.

 

VPS-kontoen skal du ikke overføre penger til direkte. Du går inn på "betalingsoppdrag" i kundemenyen (på netfonds.no) og overfører penger fra bankkontoen din derfra TIL klientkontoen din hos netfonds.

 

Angående kjøp av såkalte bluechip-aksjer, så er det jo relativt sannsynlig at disse ikke går konkurs med det første, ikke i Norge hvertfall. All tilgjengelig informasjon om hvordan selskapet gjør det er allerede innbakt i aksjekursen, og det er derfor vanskelig å spekulere i om markedet vil gå opp eller ned, og hvordan kursen til statoil vil utvikle seg over tid. Selvfølgelig kan man synse om dette. Hvis alle hadde visst at det bare var solskinsdager i overskuelig fremtid hadde man selvfølgelig kjøpt aksjen, og dermed ville kursen steget.

 

Det er ganske sannsynlig at statoil er et "trygt kjøp", som du kaller det, i den forstand at du ikke taper alle pengene dine. Men du må jo selvfølgelig ta høyde for at aksjen kan synke mye, og at det kanskje tar tid før den stiger igjen. Så et trygt kjøp i den forstand at du er garantert avkastning (på kort sikt) er det nok ikke. For eksempel hadde du tapt 5.01 % på å ha statoil-aksjer i hele fjor, ikke justert for prisvekst. Har du en tidshorisont for investeringene dine? Husk at "tid er penger", og dersom du går i "null" etter å ha hatt penger i en aksje i et år, så har du tapt penger.

 

Har du vurdert å satse innen forskjellige sektorer? For meg er det uaktuelt å bare gå inn i en aksje, spesielt med kort tidshorisont.

Lenke til kommentar

hei, jeg tok meg en prat med en av kundesupport folkene hos netfonds så jeg fannt ut av alt det.

 

det som er med statoi, er at aksjen har ikke sunket mye under 120kr (blant annet pga dividendssen) så å kjøpe statoil på 120kr merket frks, sålenge det ikke er noe galt med selskapet eller olje/gass prisene, er nesten garantert profitt, tror jeg

 

investerte i apple og yara. antar at yara vil skyte i vers siden de stupte veldig mye samtidig som matvareprisene er relativt høye + apple pga deres long-term utsikter i kina.

 

Dessuten er apple et effektivt selskap.

Endret av Shushi
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...