Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Fiber til Svalbard fra usa !!!


Anbefalte innlegg

jepp

usa i sammenarbeid med nasa !! har beluttet og legge linje fra andeøya til Svalbard på 160 Gigabit !! så det på tv2 nyhetene ! latterlig !!

hva skal den brukes til ? joda været ! :woot:

jeg har også lyst på en slik linje

 

jaja skrive feil..

 

Synes å ha lest i svalbard posten (lokal avisen) at alle husstander skulle få bredbånd i longyearbyen :-) Første byen i verden med 100% dekning

 

Bor du i svalbard? dakkar=P

 

Svalbard må vere den tøffeste plassen og bu på! Greit nok at det er kaldt, men ****** vi har da klær! Snøskuter, wolla! og EKTE BREIDBÅND!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Skrev masse spennede om rakettskytefeltet

 

Men glemte du laseren på toppen av fjellet? Ikke Ramnan men toppen nærmere Andenes.

Det er faktisk en værmålingsstasjon. Der tar de prøver av ozon og møkk med den feiteste laseren jeg noen gang har sett (har vært på besøk der oppe). Skulle hatt den på oscar-utdelingene :D

 

For et par år siden så ble det nesten krig der oppe når de sendte avgårde en værballong uten tillatelse fra luftforsvaret.

Nesten så vi kalte inn jagerfly fra Bodø til å drive litt air to air targetpractice. Var forøvrig da jeg var der oppe for å bedrive litt letter kjefting :grumpy:

Lenke til kommentar
Skrev masse spennede om rakettskytefeltet

 

Men glemte du laseren på toppen av fjellet? Ikke Ramnan men toppen nærmere Andenes.

Det er faktisk en værmålingsstasjon. Der tar de prøver av ozon og møkk med den feiteste laseren jeg noen gang har sett (har vært på besøk der oppe).

[..snip..]

 

Det er lidaren på ALOMAR. På Ramnan. På toppen som er ett hakk nærmere Andenes er det ikke noe aktivt måleutstyr. Mulig noe enkle antenner, men ellers bare ørnebæsj :)

Lenke til kommentar
Har vært i Andøya..

 

NASA har en base der.. De undersøker Ozonlaget osv. De har et svært hus med masse antenner, instrumenter osv. på et fjell som er rett ved Andøya byen..

 

Nedenfor fjellet har de en gediger Parabol som brukes til å sende resultater osv. til USA regner jeg med..

 

Skal vi se...her var det mye som ikke stemte.

 

NASA har ikke base på Andøya, bare så det er sagt. Derimot leier de seg inn hos Andøya Rakettskytefelt i en kampanjeperiode. De hadde en rakettkampanje i vinter hvor de sendte opp en stor Black Brant X (Samme type som Boris Jeltsin trodde var en atomrakett på vei mot Russland i...95?). Det var ikke ozonlag målinger, men en god del andre målinger. Plasma, cusp, solvind, elektrodynamikk i øvre ionosfæren m.m.

 

Her har du forresten den parabolen du snakker om :) Tok bilde sist gang jeg var innom skytefeltet. Den er på rundt 10 meter.

 

nasa.jpg

 

"Huset med alle antennene" er ALOMAR som er en datterbedrift av Andøya Rocketrange. Heller ikke eid av NASA.

 

Og Andenes er ikke en by :)

 

Bodd på Andøya, hatt hovedoppgave og sendt opp HIN-2 derfra , så jeg føler meg ikke helt på tynn is her. Kommer nok ikke til å glemme påsken 2001 på en stund, snødd inne alene på skytefeltet et døgn :)

 

Javel, isåfall min feil.. Selv om det står NASA og NATIONAL AERONAUTICS AND SPACE ADMINISTRY GODDARD SPACE FLIGHT CENTER WALLOPS FLIGHT FACILITY..

Lenke til kommentar

Ja, blir skøy med den linja ja ;) Men tror ikke det var 160Gbit som skulle legges, tror det var en 20Gbit (kan hende jeg har misforstått, og at 20Gbit av denne kapasiteten skal brukes på Andøya). Bor på Andøya og om alt går som det skal, vil jeg få meg en ganske heftig linje i oktober/november. Og den parabolen dere snakker om, den tror var stående bare mens NASA de skøyt opp rakettene sine, har ikke sett den i det siste hvertfall.

Lenke til kommentar
J*vli bra parabol :D får de inn no bra kanaler tro, eller bare rakett pjatt sat?

 

Er jo fint å legge fiber, men de burde kanskje tenkt litt mere? Trenger de fiber opp dit? Var da rått med maskineri som må stå der for å utnytte det fete fibernettet. Er det ikke bedre med no sat link opplegg tro, surrer jo nok av space junk over der for å overvåke pol smelting og sånnt...kunne spikra på en sat link sender sak på noe av det hehe, heller trekke fiberen innom nord Norge og la den gå sør... :shrug:

 

Blir litt tidsforsinkelse på signalene om de skal gå via satelitt opp i geostasjonær bane, er jo tross alt 36.000 km over ekvator og da får man også avstanden opp til svalbard (som fortoner seg som minimalt i forhold) kontra å sende dataene over en landbasert fiberkabel.

 

Det som er litt unikt med svalbard er jo at det er (var?) verdens nordligste punkt som endel av forskningssatelittene svever over. I det øyeblikket de passerer så "pumpes" det ned massive mengder med data til basen med en fart på ~150Mbps.

 

 

--

Jørn O.Nilsen

Lenke til kommentar
tror ikkje det var 160GB, han dude'en på tv2 nyhetene sa at de hadde 8Mbit nå, og etter at NASA hjalp til skulle det bli 160 ganger så raskt (8*160) =1280Mbit

 

det var det jeg tror jeg hørte, mulig jeg tar helt feil!!

 

Vel, er ikke forundret over om hastigheten er relativt bra fordi de dataene som sendes er jo "ferskvare". De har jo også arbeidet med en fiberkabel fra svalbard til fastlandet av norge for å tilknytte det mot diverse forskningsorganer etc. og en hastighet på mange titalls gbps er ikke noe problem da.

 

 

--

Jørn O.Nilsen

Lenke til kommentar

Når man først legger en kabel helt til svalbard, da legger man no bra, litt kjipt å legge en ny etter et år.... Svalbard blir vel ikke verdens første by med 100% bredbåndsdekning, hakke de stillehavsøyene der .tk domenene kommer fra WLAN på hele øya elns, slik at alle innbyggerene i landet har bredbånd? (kanskje det er dritt-land som ikke har noen by :p)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...