Gå til innhold

Norsk våpenindustri (er alle nordmenn hyklere?)


Anbefalte innlegg

Vi er alle rystet over tragedien som nylig intraff i norge med bombe i hovedstaden og massakre på Utøya. Menneskeliv har gått tapt.

 

Jeg tror vi alle kan være enige om følgende:

 

Alle raser er like mye verdt, og ingen er mer verdt enn andre, og ingen skal diskrimineres på grunnlag av rase-, kultur- og/eller religionstilknytning.

 

Hvis vi tar dette som en sannhet er Egil på Stabekk like mye verdt som Mustafa i Trondheim.

 

Vi kan dra dette videre og spørre oss: Er verdien på et menneskeliv geografisk bestemt? Bør det være det? Er Mohammed i Bergen mer verdt enn Mohammed på Afrikas Horn? Er Siri i Oslo mer verdt enn Aisha i Libya?

 

Ok, la oss konkludere med at alle menneskeliv er like mye verdt uansett hvor i verden man befinner seg. Det er naturlig at jo nærmere oss selv noe skjer, jo mer grepet blir vi av det. Vi har lært oss å bli avstumpede, vi letter ikke på et øyebryn når vi ser avmagrede små kropper nede i Afrika. Dette er brysomt, og ikke noe vi vil se i vår bedagelige hverdag.

 

Nå har terroren rammet oss, det er vi som får lide, med ett er døden og terroren nær. Nesten 100 menneskeliv er gått tapt, det er nesten 10 fotballag. Mennesker som er hvisket ut, som aldri mer vil le, synge, gråte, krangle, elske eller diskutere.

 

Men om vi ser på tallene, hvor mange er vi i Norge indirekte med på å drepe hvert eneste år, verden rundt?

 

I 2010 eksporterte Norge våpen og ammunisjon for 3.1 milliarder kroner. Det er hevet over enhver tvil at dette blir solgt til andre nasjoner som bruker det både som forsvar, og til å slå ned på opprør, og evt. krigføring. En del av våpenene vil også trolig bli solgt til terrorister og opprørsgrupper. Selvsagt ikke direkte fra Norge, men gjerne via mellommenn.

 

Hvert år tar disse våpenene livet av mangfoldige mennesker. Men dette skjer i det stille og i det skjulte, det er ikke slik at massemedia i Norge slår dette opp. I Norge merker vi bare at våpenindustrien er med på å skaffe mat til bordet til familier hvis forsørgere jobber i denne industrien, berike aksjeinnehavere og skaffe skatt i statskassa.

 

Hva gjør at Lise som er AUF-er og døde på Utøya fortjener vår sorg og vår oppmerksomhet mer enn Ali som døde for norske granater, et tilfeldig offer, i Afghanistan.

 

Spørsmålet er: Hvor mange er det som dør som en følge av at de blir drept av norskproduserte våpen hvert eneste år?

 

Vi er det landet som utgir Nobels Fredspris. Sist ga vi denne til Obama, og som alle vet er han president for en av verdens største våpenprodusenter, og for et av de land som gjør mest krigføring, mange reagerte på at denne prisen ble gitt til Obama, og han følte seg selv ille berørt, dette kunne man tydelig se fra tv bilder, men han måtte være politisk korrekt og ta det som en oppfordring "to act".

 

Vi produserer altså en hel mengde våpen og ammunisjon som hvert år bidrar til å avslutte livet til sivile mennesker altfor tidlig. 3.1 milliarder verdt av våpen er ganske mye. Men alt dette skjer langt vekk fra Norge, så vi slipper å høre om det. Om en familie som spiser middag blir bombet i Afghanistan fordi de har en Taliban-leder i nabohuset bryr vi oss ikke om.

 

Det norske folk synes å kun se det som skjer foran nesen på dem, mens den større "katastrofen" er noe som vi slipper å få servert opp i ansiktet hver dag, og således er det mange som ikke vet om den, og som ikke kunne brydd seg mindre.

 

Jeg skjønner ikke at ingeniører kan konstruere våpen, og deretter gå hjem til sin familie og sitte og spise middag sammen med sine barn, vel vitende om at i andre deler av verden blir barn drept akkurat i dette øyeblikk som en indirekte følge av deres ingeniørarbeid.

 

Stoltenberg sa: "Vi skal møte terroren med mer åpenhet, mer demokrati og større frihet". Kanskje det nå er på tide å faktisk avvikle norsk våpenindustri?

 

Faktum er at dette aldri kommer til å skje, av en enkelt grunn: Dette er gode penger, både til lokalsamfunnene hvor industrien har sine lokaler, og til staten.

 

Penger og makt er det som styrer samfunnet vårt i dag, og jeg ser ikke at dette er noe som kommer til å endre seg.

 

Derfor er vi hyklere som gråter for ca. 100 menneskeliv som er tapt, når den norske stat indirekte dreper langt flere mennesker hvert eneste år.

 

Jeg gråter selv for alle ofrene, og jeg synes det er forferdig, og jeg tenkte først nylig på dette paradokset at vi er en stor våpenprodusent selv, og at vi indirekte er med på å drepe andre mennesker som ikke er norske statsborgere, og disse bør da være like mye verdt som nordmenn?

 

Jeg skulle ønske menneskeheten kunne klare å legge ned alle våpen, så vi ikke hadde væpnede konflikter lengre, men dette kommer trolig aldri til å skje, dessverre.

 

Dette til ettertanke.

 

Kilde, Fortsatt høygir i norsk våpenindustri: http://www.norwatch.no/201001151388/vapeneksport/statistikk/fortsatt-hoygir-i-norsk-vapenindustri.html

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

[...]Stoltenberg sa: "Vi skal møte terroren med mer åpenhet, mer demokrati og større frihet". Kanskje det nå er på tide å faktisk avvikle norsk våpenindustri?[...]

Men, om vi ikke skal legge ned politi og forsvar, kommer vi fremdeles til å skulle både kjøpe, lagre og bruke våpen og ofte selge de gamle når vi bytter til noe bedre.

Blir det noe mindre hyklersk om vi ikke vil nedverdige oss til å lage våpen, mens vi gladelig betaler andre for å lage de til oss?

Endret av M98kF1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

[...]Stoltenberg sa: "Vi skal møte terroren med mer åpenhet, mer demokrati og større frihet". Kanskje det nå er på tide å faktisk avvikle norsk våpenindustri?[...]

Men, om vi ikke skal legge ned politi og forsvar, kommer vi fremdeles til å skulle både kjøpe, lagre og bruke våpen og ofte selge de gamle når vi bytter til noe bedre.

Blir det noe mindre hyklersk om vi ikke vil nedverdige oss til å lage våpen, mens vi gladelig betaler andre for å lage de til oss?

 

I norge er politiets oppgave å sørge for ro og orden. Forsvarets oppgave er å bistå når det skjer handlinger som krever dette, og i ytterste konsekvens når det oppstår krig. Da må vi kunne forsvare oss, og trenger selvsagt våpen.

 

Men trenger vi å eksportere våpen til andre land for 3.1 Milliarder kroner? Hadde det ikke vært tilstrekkelig at vi produserte det vi trengte til eget bruk? Nå er det jo ikke slik at de fleste våpen som finnes i dette landet benyttes i aktiv krigføring, en annen ting er det med de våpen som føres ut av landet.

 

Hva Norge bidrar med av krigsmateriell og mannskap i konflikområder og hvor mange sivile som dør som følge av dette hører vi også lite om. Vil være naivt å tro at dette er 0.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

[...]Men trenger vi å eksportere våpen til andre land for 3.1 Milliarder kroner? Hadde det ikke vært tilstrekkelig at vi produserte det vi trengte til eget bruk?[...]

I utgangspunktet bør vi vel kunne selge til de samme som vi er villige til å kjøpe fra?

Å produsere bare til eget bruk blir svært plundrete og dyrt av praktiske årsaker. For det første er det enormt mange typer våpen, og alle krever store fagmiljøer og ressurser å produsere. Norge er gode på å designe/produsere ammunisjon og misiler, skulle vi også lage håndvåpen, fly og stridsvogner ville dette blitt uhorvelig dyrt. Særlig når vi heller ikke skulle tillate salg til andre enn oss selv. Ett annet problem er at det norske forsvar ikke har ett kontinuerlig behov for nye våpen, det går isteden gjerne 30-40 år mellom hver gang og da handles det for milliarder. Blir vanskelig å drive en bedrift som til dagelig skal produsere symaskiner eller gresskilppere eller noe slikt, og så plutselig skulle designe og produsere 100.000 automatgevær eller panservernraketter.

Man kunne kanskje ha kjøpt inn teknologi, personell og produksjonsutstyr fra utlandet hver gang vi skulle lage våpen, slik at selve produksjonen foregikk i Norge. Men hvorfor en slik løsning skulle være bedre enn å kjøpe ferdige våpen ser ikke jeg.

 

Så vi ender uansett opp med at om vi vil ha våpen "må" vi kjøpe noen typer våpen av andre, og om vi kan kjøpe av andre bør andre kunne kjøpe av oss. (Edit: Så kan vi selvfølgelig være litt kresene på hvem vi vil handle med.)

Endret av M98kF1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Våpen må vi ha. Hva skal vi gjøre når en gal diktator i Libya går amok og dreper sine egne? Når fredsstyrker skal forsvare sivile mot gale stammehøvdinger, narkotikabander og Talibansoldater som voldtar og dreper folk i navnet til en relgiøs fantasiperson?

 

Norske våpen er ekstremt høyteknologiske og sparer mer sivile liv og soldatene som bruker dem enn noen andre våpen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sakens kjerne er følgende spørsmål:

 

1. Er menneskeliv i Norge mer verdt enn liv andre steder i verden? I dag ble krise i Somalia omtalt på NRK, nyhetsoppleseren foretrakk ikke en mine etter å ha sett de underernærte barna. Og Norsk Folkehjelp mangler ressurser.

 

2. Er det riktig av Norge å profittere på våpensalg, jeg har sett tall på at vi eksporterer for titalls milliarder hvert år, mye mer enn de 3.1 milliarder jeg nevnte tidligere. Jeg husker ikke hvor jeg så de tallene, men mener det var snakk om 17 milliarder. Her er en NRK-artikkel om problemstillingen: http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.6979351

 

Å kommentere øvrige tilsvar i debatten blir litt som å nikke og si at "Jo, himmelen er blå" på en solfri sommerdag.

 

Selvsagt må vi ha forsvar og politi i dette landet, og selvsagt må disse ha våpen. Og selvsagt kan ikke Norge selv produsere alt vi måtte trenge av ustyr til politi og våpen. Et lite land som Norge kan ikke drive og f.eks. produsere egne Jagerfly uten å investere uforholdsvis mye penger.

 

Men at det dør mange barn i et afrikansk land i løpet av en dag, trolig langt flere enn det antall som døde på Utøya, berører oss ikke i samme grad som det den nylige tragedien gjorde. Derfor mener jeg at vi alle er hyklere og klarer ikke å se lengre enn det nesa vår rekker.

 

Istedetfor at VG, dagbladet og andre tabloider skriver om glam-damer, fotball, kjendis og politikerkrangler, kunne de satt fokuset på de viktige sakene i samfunnet og i verden generelt. Fortjener sultkatastrofer i verden mindre oppmerksomhet enn katastrofen på Utøya?

 

Er disse menneskene mindre verdt, og er det riktig av Norge å profittere grovt på våpensalg? Det har ingen hensikt å vri debatten over på noe som ikke har noe med disse spørsmålene å gjøre, det er disse to spørsmålene som er kjernen i akkurat denne tråden.

Lenke til kommentar

Det er jo naturlig for oss nordmenn å reagere kraftigere på noe som skjer nærme oss. Har ikke noe med menneskers verdi å gjøre. Evne til sympati har vel noe til felles med hvorvidt man kan identifisere seg med en gitt situasjon, noe som er lettere når det er så nært. Ikke hyklersk, men man kan påpeke at det kanskje har vekket nordmenn litt.

 

Og jeg ser ikke helt den røde tråden mellom utøya og norsk våpenindustri. Hva har de med hverandre å gjøre? Angående tabloider, så burde du kanskje lese andre aviser i stedet. Tabloid er horeri. Les Morgenbladet.

Lenke til kommentar

Hva slags våpen er det egentlig vi selger for 3 milliarder i året?

 

Vet at vi produserer bensintanken til Hellfire missilene eller noe i den dur men hva er alt det andre?

 

NAMMO er store, det samme er Kongsberg Gruppen (sikkert flere jeg ikke kommer på i farta).

Lenke til kommentar

Hva slags våpen er det egentlig vi selger for 3 milliarder i året?

 

Vet at vi produserer bensintanken til Hellfire missilene eller noe i den dur men hva er alt det andre?

 

NAMMO er store, det samme er Kongsberg Gruppen (sikkert flere jeg ikke kommer på i farta).

 

Vet jo om produsentene men hva er det de produserer?

 

F.eks kongsberg produserer Protector RWS, teller virkelig sivile som har blitt drept av Protector som dødsfall norge har bidratt med?

Lenke til kommentar

Hva slags våpen er det egentlig vi selger for 3 milliarder i året?

 

Vet at vi produserer bensintanken til Hellfire missilene eller noe i den dur men hva er alt det andre?

Produserer en god del missildeler, mye amunisjon, noen sjømålsmissiler og enkelte våpenløsninger silk som blant annet NASAMS (våpensystem med bakke til luft missiler) og Crows (fjernstyrt våpenstasjon som blant annet kan monteres på taket av en bil og styres innenifra).

 

Dette er bare det jeg vet og er nok langt ifra alt som produseres her. Men nå har strengt talt alle land en eller annen form for våpenproduksjon. Sverige er jo også relativt fredlige av seg og de har jo egen produksjon av både tanks (fram til 1990) og jagerfly.

Endret av HattyBusk
Lenke til kommentar

Verdien av et menneske er subjektivt og noe annet er bare ønsketenkning. De som står deg nærmest har større verdi for deg, enn hvermannsen andre plasser. Mediadekningen av uttøya vs sult katastrofen på Afrikas horn er et greit eksempel. Livene på Uttøya har større verdi for oss her hjem siden de står oss mye nærmere da nesten "alle" var berørt på en eller annen måte av tragdien på Uttøya.

 

Derfor er det og mer tragisk når enn norsk soldat dør vs en sivil afghaner. Da den norske soldaten står oss nærmere.

 

Og for de fleste er valget enkelt om det står mellom familien eller noen fremmede langt unna.

Endret av Ant1
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hva slags våpen er det egentlig vi selger for 3 milliarder i året?

 

Vet at vi produserer bensintanken til Hellfire missilene eller noe i den dur men hva er alt det andre?

 

NAMMO er store, det samme er Kongsberg Gruppen (sikkert flere jeg ikke kommer på i farta).

 

Vet jo om produsentene men hva er det de produserer?

 

F.eks kongsberg produserer Protector RWS, teller virkelig sivile som har blitt drept av Protector som dødsfall norge har bidratt med?

 

Dette tror jeg du finner greit ut av bare ved å besøke hjemmesidene deres. NAMMO er først og fremst skarp ammunisjon og Kongsberg Defence & Aerospace har bl.a RWS og Missiler

Endret av bas
Lenke til kommentar

Det er jo naturlig for oss nordmenn å reagere kraftigere på noe som skjer nærme oss. Har ikke noe med menneskers verdi å gjøre. Evne til sympati har vel noe til felles med hvorvidt man kan identifisere seg med en gitt situasjon, noe som er lettere når det er så nært. Ikke hyklersk, men man kan påpeke at det kanskje har vekket nordmenn litt.

 

Og jeg ser ikke helt den røde tråden mellom utøya og norsk våpenindustri. Hva har de med hverandre å gjøre? Angående tabloider, så burde du kanskje lese andre aviser i stedet. Tabloid er horeri. Les Morgenbladet.

 

Godt forslag du kommer med her. Hadde ikke lest DB og VG på lenge før denne katastrofen, nettopp fordi disse avisene er tabloid søppel. Enig med deg i at det er horeri. Leser nrk og aftenposten for det meste. Har ikke lest morgenbladet, skal sjekke det ut.

 

Tittelen min med hyklere var for å få litt mer oppmerksomhet på tråden, og få folk til å bli engasjerte, sette det på spissen. Ja, jeg tror en del nordmenn har våknet nå.

 

Angående den røde tråden, så er vel den røde tråden våpen og menneskeliv. Politikerene snakker mye om fred, men hva gjøres rent konkret. Slike ting.

Endret av Mr_skeptisk
  • Liker 1
Lenke til kommentar

* Norge er en av verdens største våpenprodusenter i forhold til folketallet. Norsk våpeneksport har skutt i været etter USAs kriger mot terror i Irak og Afghanistan.

 

* Både det nordiske selskapet Nammo og Kongsberggruppen har den norske stat som hovedeier. I fjor fikk Norge inn rekordhøye 3,1 milliarder kroner på våpensalg.

 

* Det er over tre ganger så mye som i 2000, da Norge eksporterte våpen for 442 millioner kroner.

 

* USA har tatt over som det viktigste våpenlandet for Norge. I 2009 kjøpte det amerikanske militæret norske våpen for 1,7 milliarder kroner. Våpeneksporten til USA er, ifølge avisen Ny Tid, 21-doblet siden 2001.

Kilde

 

 

 

Oljefondet har også tidligere investert i atomvåpen gjennom Lockheed Martin (nå kjøper vi kun fly produsert i samarbeid med Lockheed Martin).

Kilde

 

 

 

Om norsk våpeneksport

 

Norge er kjent som fredsnasjon, og for mange er det derfor litt av et sjokk at vi er såpass aktive på andre siden av bordet også. Visste du for eksempel at Norge er verdens største våpeneksportør hvis vi korrigerer for folketall? I denne artikkelen kan du lese en del både overraskende og skremmende fakta.

 

Penger:

Verdens totale militære forbruk ligger i dag på omtrent 936 milliarder dollar i året.

 

Omtent 50% av dette går til innkjøp av nye konvensjonelle våpen.

Verdens totale våpenhandel ligger altså på omtrent 470 milliarder dollar i året.

 

 

Perspektiv:

936 milliarder amerikanske dollar er 18,7 ganger så mye som FNs kommisjon for bærekraftig utvikling mener trengs for å nå FNs tusenårsmål for utvikling.

 

For ti milliarder dollar i året vil man kunne sikre universell grunnskoleutdanning i hele verden.

 

Våpen er verdens nest største handelsvare etter narkotika, og verdens største lovlige handelsvare.

 

For 3 milliarder dollar i året kan man medisinere 22 millioner AIDS-pasienter.

 

Hvert minutt blir et menneske drept av “lette våpen”.

 

Det produseres årlig nok ammunisjon til å drepe alle mennesker i verden to ganger.

 

Fredsnasjonen Norge:

I handelsvolum ligger Norge på en ellevte plass på lista over de største våpenhandlerne i verden.

 

Norge ligger øverst på lista over de største våpeneksportørene i forhold til folketall.

 

Norge er altså en betydelig aktør i våpenindustrien og våpenhandelen, og eksporterte i 2002 våpen til en samlet verdi av 2,3 milliarder kroner.

 

Rett før den folkerettsstridige krigen mot Irak eksporterte vi våpen for over 3 milliarder. Økningen kom hovedsakelig som en følge av at vi solgte store mengder MK211-ammunisjon til USA og Australia. MK211-ammunisjon er ulovlig å bruke mot soldater, da den eksploderer i kontakt med mennesker. Australske millitære myndigheter bekreftet at disse skulle brukes mot mennesker og maskineri. Denne ammunisjonen var produsert på Raufoss.

 

I løpet av de to første månedene av 2003 (rett før Irak-krigen) importerte USA alene norske våpen for nesten 30 millioner kroner.

 

Fattigdom og våpen:

De fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd - USA, Storbritannia, Russland, Frankrike og Kina - står for 85% av verdens våpeneksport.

 

66,7% av denne eksporten går til land i Sør.

 

I 1994 anslo man at 20% av u-landsgjelda skyldtes kjøp av våpen. Dette er allikevel lite hvis man sammenlikner med problemene som følger av kriger og konflikter ført med disse våpnene.

 

 

Problemet med våpensalg til allierte:

NATO-landene og Norden kalles Gruppe 1, og Norge regner disse landene for sine nærmeste allierte.

 

Det finnes lite åpenhet i våpenmarkedet, så det er vanskelig å avsløre handler som strider mot myndighetenes vilje. Eksemplene er derfor få, men man vet at problemene er langt mer omfattende. Det kan sammenliknes med et isfjell der kun en liten del avsløres og er synlig over overflaten. Dette fører til det ikke finnes noen effektiv måte å kontrollere våpeneksport til tredjeland på.

 

Norge stiller ingen krav til kontroll av våpeneksport til Gruppe 1-land. Gruppe 1-landene kan derfor gjøre hva de vil med norske våpen. Dette betyr at når Norge selger våpen til f.eks. USA eller Tsjekkia (noe vi gjør i stor skala) har vi ingen garanti for at disse ikke blir solgt videre til f.eks. Israel eller Colombia, der umenneskelige overgrep og undertrykking finner sted hver dag. Eksempelvis har Israel fått tak i 52 MLRS-rakettsystemer som skyter ut klasebomber. Disse rakettsystemene har en feilrate på 16%, og skyter ut 644 sprengladninger hver gang, noe som betyr at 103 bomber blir liggende udetonerte på bakken for hver avfyring. Deler til disse (rakettbeholderne) ble produsert i Lier Kommune av Kværner Eureka, et datterselskap av Aker Kværner. Et annet eksempel er da USA på 80-tallet eksporterte norske raketter til El Salvador og Nicaragua og borgerkrigene der. Dette ble først avslørt da en fotojournalisk klarte å fotografere rakettene.

 

Norge har et lovforbud mot å selge våpen og ammunisjon til ”områder der det er krig eller krig truer, eller det er fare for borgerkrig”. Allikevel solgte vi Våpen til USA, Storbritannia og Australia rett før og under krigen mot Irak, som norske myndigheter bedømte som folkerettsstridig.

Med andre ord eksporterer trolig Norge indirekte våpen til en rekke land vi gir bistand til eller generelt mener vi ikke burde sende våpen til. Dette bidrar til å undergrave norsk bistandsarbeid og forverre situasjonen i land vi ønsker å hjelpe. Blant landene våre allierte eksporterer våpen til er Eritrea, Elfenbenskysten, Sierra Leone, Sri Lanka, Kongo, Zambia, Zimbabwe, Iran, Israel, Colombia, Nepal, Filippinene, Mosambik, Tanzania, Uganda, Bangladesh og mange flere.

Kilde

Endret av Kun10kr
Lenke til kommentar

Takk for meget informativt innlegg. Fremtiden ser ikke spesielt lys ut, blir vel ingen bedring. Penger og makt styrer alt. Trist å se at verdens land bruker penger på krigsmateriell når det heller kunne blitt brukt til humanistiske formål. Synd at folk i 2011 opplever hungersnød og analfabetisme.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...