Gå til innhold

Hva er den mest kosteffektive måten å skaffe seg mye lokal lagringsplass på?


Anbefalte innlegg

(Note: Jeg setter dette spørsmålet i "Hjelp til kjøp og salg av PC" fordi jeg syntes emnet gikk ganske langt over bare harddisker)

 

Jeg sitter for øyeblikket med en stasjonær PC med 500GB intern harddisk og en 1,5 TB ekstern harddisk. Jeg er veldig glad i å ta vare på høyoppløsnings video (samling, if you will) og har forståelig nok sluppet opp for plass. Jeg er ute etter en skalerbar og kosteffektiv måte å lagre dataene mine på. Jeg er da interessert i faktorer som

  • Plassmengde
  • Ytelse
  • Fysisk størrelse
  • Bråk

For eksempel har jeg vurdert å bare kjøpe meg enda en ekstern harddisk, og kjøpe flere når jeg slipper opp for plass. Det er flere problemer med dette, som f.eks. mengden strømforsyningskabler, mengden USB kabler, mengden plass det vil ta osv.

 

For øyeblikket er planen min å mekke en PC med mulighet for veldig mange interne harddisker, fylle den med 2TB disker og installere Windows Server på den. Da kan jeg få diskene mine som ett volum (Ikke oppdelt), og sikret alle dataene mine med RAID.

 

Men jeg har egentlig ikke noe peiling på alternativer. Jeg liker tanken på en NAS device som kanskje ikke er like dyr som en PC og fikser RAID automatisk osv.

 

Bottom line, hvis noen har noen gode forslag på et skalerbart (viktig) og kosteffektivt lagringsmedium så lutter jeg øre.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

hvis dataene er *ehm* ikke egenproduserte. og dermed ikke har noe kjempestort krav til redundans ville jeg gått for vanlige interne harddisker. uten raid. f.eks de "grønne" typene er ganske billige, og "spinner ned" når de ikke er ibruk, og er derfor lydløse og bruker nesten ikke strøm mesteparten av tiden.

du slipper "enda en boks" et vanlig tower har vanligvis plass til en haug harddisker og de fleste hovedkort har støtte for 6-8 harddisker, - optisk og system HD vil det fortsatt si hvertfall 8 TB, og om ikke lenge er vel 3 tb disker nede på samme pris for gb/krone som 2tb. Da snakker vi 12tb før du evt. må skaffe en ekstra sata kontroller.

Lenke til kommentar

Ta en titt på dette oppsettet her.

Jeg har det samme, kun med andre harddisker, og er veldig fornøyd. Jeg kjører FreeNAS, og syntes det fungerer supert. Jeg har tidligere kjørt Windows Home Server, og FreeNAS går en høy gang over.

Windows Home Server har fjernet muligeten for å gjøre alle disker til ett volum. Ta heller en titt på FreeNAS.

 

- Mortis

Endret av Mortis
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg syntes min filserver er kostnadseffektiv og har grei lagringskapasitet.

Hovedkort, CPU og RAM er lite relevant, så det nevner jeg ikke. Av PSU bør en 450-500W enhet til omtrent 450,- være flott mtp. støynivå.

 

-Kabinett bør være fulltower eller et miditower hvor hele fronten er 5.25 innganger. Mitt kabinett er et I&S fulltower med ni eksterne 5.25"-utganger og én 3.5". I 3.5-plassen har jeg en SSD for OS og i 5.25"-utgangene har jeg tre hardiskmoduler som hver har plass til fire disker, har en 120mm vifte og gummipakning i festet mot kabinettet.. som også er billig.

http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=430937

-Hovedkort er et fra Gigabyte med ti interne SATA-kontakter. Desverre fungerer to av de bare i hardware-RAID, så det betyr at jeg har åtte disker tilkoblet hovedkortet.

-Tilleggskontrollere har jeg tre av. To PCIe og ett PCI som gir henholdsvis to og fire ekstra kontakter til totalt 16 i systemet. De er alle av billigste sorten med diverse SIL-kontrollere.

-SATA-kabler av ekstra lengde og med innebygget overgang fra "gammeldags" molex-strømkontakt samt molex-splittere har jeg kjøpt fra Dealextreme til småpenger.

-Harddisker kjøper jeg bare når jeg trenger, og da kjøper jeg det som gir mest for pengene. Så når jeg startet hadde jeg to, tre og så fire 250GB disker, så ble en 400GB lagt til, en 500, én, to, tre 750GB, én, to, tre 1TB, én, to, tre 1.5TB, én, to, tre, fire 2TB og der er jeg i dag med totalt 17TB + 80GB(SSD) lagring på serveren. Når en ny disk blir kjøpt blir den eldste disken med lavest kapasitet kastet. Så neste gang jeg trenger mer plass vil en av 750GB-diskene bli fjernet og enten en 2TB eller 3TB satt inn i stedet. Jeg vil med andre ord ikke gå over tolv disker men like vel få mer og mer lagringskapasitet uten at det koster mye.

 

Kjøper du én 2GB disk i dag for så å kjøpe én ny hver gang du trenger mer plass vil du nok lett komme over 20TB i løpet av en to års tid uten for mye investert i dyre disker. Kabler og kontrollere er det heller ikke behov før etter de første 6+ diskene.

 

Hovedkort, CPU, RAM, PSU, kabinett lander nok ikke på mer enn 3500-4000,- og så selvsagt 500-600,- for den første disken. Legg gjerne til en billig SSD slik at du ikke trenger å ha både lagring og OS på en "stor" disk.

 

Når det gjelder OS og RAID er det en sak som kan dramatisk endre både prislapp og hvor mye arbeid du må legge i vedlikehold av maskinen. Jeg har valgt å ikke kjøre RAID da jeg er knalltøff. Den egentlige grunnen er at jeg vil ha mulighet for å fjerne antall disker fra systemet (shrink), at all data skal være kryptert og at jeg er mer redd for at alle dataene blir ødelagte enn at én disk går tapt. Ingen RAID-systemer jeg kjenner til har disse egenskapene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...