Gå til innhold

Deler til billig skolepc/hjemmebruk


Anbefalte innlegg

Hei! Jeg har tenkt til å bygge en skolepc/hjemmepc til søsteren min. Den skal brukes mest til skolebruk på videregående, og musikk og litt annet på fritiden. Den kommer ikke til å bli brukt til noe serlig spilling. Litt kanskje.

Den skal være så billig som mulig, med skjerm, tastatur og mus.

Bare å komme med forslag :thumbup:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Billig skjerm

vet ikke hvor lenge tilbudet varer

 

Ellers ville jeg nok kjøpt brukt, om prisen her er det vesentlige. Se etter noe som har:

- prosessor med 2 kjerner eller mer, kraftigere enn Intel Atom (gjerne 2.0 GHz ++)

- 3 GB RAM eller mer

 

Resten er temmelig uvesentlig egentlig. Skjermkort er ikke viktig så lenge spill ikke er aktuelt. Går da ut ifra at det tyngste som evt. skal spilles er Sims-serien, og selv integrerte grafikkort bør takle dette relativt greit.

Harddiskplass kan alltids utvides etter behov, ved å legge til flere disker.

 

Alternativt dette oppsettet fra Dustin + mus og tastatur etter valg.

Endret av srbz
Lenke til kommentar

Har det streifet deg at det kan skyldes annet enn hardware?

At ting går tregt tyder ofte på:

- mangel på RAM, slik at programvare tyr til sidevekslingsfilen ("harddisk-RAM") isteden

- spyware/adware/annen malware som kontinuerlig arbeider i bakgrunnen

- at du har fylt opp maskinen med bloatware/programvare du ikke lenger benytter, men som likevel starter ved boot

 

Jeg ville tatt en reinstall av OS var jeg deg. Du skal se det gjør underverker.

 

Selv har jeg en maskin som kjører single core Pentium 4 på 2.8 GHz med 3GB RAM, og den spiser Ubuntu 10.10 til frokost. Jeg ville ikke kjøpt en slik brukt i dag, den er tross alt seks-syv år gammel, men jeg har til dags dato ikke opplevd at den går spesielt tregt. Jeg kunne fint ha brukt denne som primær maskin fremdeles, var det ikke for at enkelte av programmene jeg bruker er mer ressurskrevende enn en typisk nettleser og/eller tekstbehandler. I dag står den pent plassert i stuen, koblet til TV, og den kjører firefox, spotify, VLC og tilsvarende knirkefritt.

 

Det som virkelig gjør ting tregt er bøttevis med unødvendig programvare du en gang har installert, men som du ikke lenger bruker aktivt selv om maskinen kjører det.

Endret av srbz
Lenke til kommentar

Jeg har allerede reinstalert OS flere ganger. ca. en gang per halvår. RAM er det nok av. Jeg har 4Gb RAM.

Det går som regel greit så lenge jeg ikke har for mange faner oppe.

 

Dessuten har jeg litt på følelsen av at Athlon X2 ikke varer så lenge før den blir utdatert, men det kan hende det bare er tankegangen min :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Høres ut som det er nettleser som er problemet i ditt tilfelle. Jeg opplever også tidvis "lagg" i Firefox på min primære maskin (quadcore i5 med 8 GB RAM) når jeg har mange faner åpne. Dette er en svakhet i nettleseren, og ikke noe som kan utbedres ved å kjøpe bedre hardware. Viktigste er å være påpasselig å restarte nettleser i ny og ne.

 

Er maskinen problematisk på andre områder enn nettleser?

Lenke til kommentar

Hun kommer nemlig til å bruke en del musikk-programmer, siden hun er veldig opptatt av musikk. Også må hun kunne kjøre de programmene som hun må ha når hun skal på høyskole for å ta bachler.

Jeg vet jeg skrev videregående, men kom til å skrive feil.

Kan denne gjøre susen: http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=610540 ?

Hva betyr det når det står 1,5 Mb i artikkelen til CPUen?

 

Da så. Kanskje det bare er firefox da. Jeg har ikke problemer ellers.

Endret av Gekko96
Lenke til kommentar

1.5MB på CPU betyr L2-cache. Det er CPU sitt eget internminne. Jo mer cache, jo bedre - innenfor samme prosessorfamilie selvsagt. Hver kjerne har sin egen cache, 512 kB per kjerne for prosessoren du linker til.

 

Hvilke musikkprogrammer er det snakk om? Jeg tenkte automatisk mediespillere som WMP, iTunes, Winamp, VLC o.l., men er det snakk om Cubase/Fruityloops eller tilsvarende software for musikkproduksjon stiller kravene til hardwareytelse seg litt annerledes.

 

Firefox er forøvrig meg bekjent foreløpig kun i 32-bit-utgave, noe som medfører at programmet ikke kan benytte seg av all tilgjengelig RAM i systemet - såvidt jeg har forstått. Det er mulig det er her problemet ligger, eller bare at programmet lekker RAM. Jeg har også en oppfatning om at Firefox cacher alt du laster inntil du avslutter programmet, så om du i én økt laster 20 Youtube-videoer, vil disse fremdeles ligge i RAM, selv etter at du har lukket de aktuelle fanene eller surfer videre på andre nettsider, helt til du har lukket samtlige FX-vinduer.

Rett meg gjerne om jeg tar feil.

Endret av srbz
Lenke til kommentar

Jeg er litt usikker på musikkprogrammer, men jeg tror det går mest i mediespillere.

 

Jeg tror nok det er som du sier når det gjelder firefox.

Problemet mitt er at det ikke skal så mye til før prosessoren ligger mellom 90 og 100prosent.

 

Også kunne jeg tenke meg å ha et hovedkort som har mange vifteutganger. 6-8stk.

Endret av Gekko96
Lenke til kommentar

Ok, vet du hva slags andre programmer hun trenger å bruke da? Jeg mener, nettleser og tekstbehandler er én ting - noe helt annet er om hun trenger å kunne bruke AutoCAD, Photoshop, video-/musikkredigeringsprogramvare eller andre ressurskrevende saker.

 

Hvis hun har spesielle ressurskrav ifm. studiene har sannsynligvis høyskolen opplyst om dette et eller annet sted (interwebz?)

Lenke til kommentar

Da bør forslaget mitt over holde. Dette er slett ikke krevende programvare. Oppjuster kravene til minimum 4GB mtp. GIMP, så har hun en grei maskin til en billig penge.

Brukt er fremdeles et greit valg hvis du vet hva du ser etter.

 

Til tilsvarende bruk ville jeg definitivt vurdert Linux (fortrinnsvis Ubuntu til en uerfaren linuxbruker), men det fordrer at hun kan dempe eventuell "fremmedfrykt". Ubuntu støtter GIMP og Libreoffice samt endel mediespillere som VLC, Amarok, Banshee etc. Ikke minst er det gratis, der Windows har en tendens til å bikke 800 kr i ekstrakostnad. Det er minst like enkelt å installere som Windows, og langt enklere å foreta system- og programvareoppdateringer fortløpende.

Lenke til kommentar

Ok. Men jeg lurer litt på hovedkortet. Vil den integrerte grafikken strekke til?

Strekke til til hva da? Integrert grafikk er sjelden noe å skryte av, men igjen har jeg ikke inntrykk av at kravene er spesielt høye.

 

Er det mange nok vifteutganger?

Hvor mange mener du det er behov for?

Lenke til kommentar

Du trenger ingen flere vifter enn de tre som er forhåndsinstallert i det kabinettet. Selv har jeg et oppsett med 2 stk HD 5850 i Crossfire, og jeg har ikke mer enn to kabinettvifter. Aldri opplevd varmeproblemer.

 

Kliner du på 3-4 ekstra vifter kan jeg garantere deg unødvendig støy.

Lenke til kommentar

Jeg tenkte på dette kabinettet: http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=579816 så en 6-7 vifter + cpu vifta. Jeg er litt usikker på hvor mange vifter jeg trenger for et slikt oppsett, men hun vil at den skal være så stille som mulig.

 

Grafikken blir nok bare brukt til litt nettspill, litt film kanskje. Så lenge det kan dra bubbleshooter, så tror jeg hun blir fornøyd.

 

Does not compute.

 

Færrest mulig vifter på under 1000 RPM om du vil en stille maskin.

Fractal Design Define-serien er et veldig bra sted å starte da.

Kanskje Define Mini passer greit her :)

Lenke til kommentar

Enig med arni90, Define Mini virker som et veldig greit valg her. Jeg valgte i utgangspunktet et microtower til oppsettet jeg la ut i første svarpost, nettopp fordi varmeutvikling og god plass til utvidelse av komponenter (SLI/CF, diger kjøler etc) neppe vil være noe issue her. Følgelig vil ikke varmeutvikling heller bli noe problem, og helt ærlig tror jeg hun hadde klart seg greit uten kabinettvifter i det hele tatt.

 

Tror din søster heller setter pris på en stillegående og liten maskin, som ser pen ut, tar liten plass og er lett å flytte på, fremfor et stort og bråkete monster med blinkende lys, 7 vifter og masse tomrom innevendig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...