Gå til innhold

Forsvarets Ingeniørhøgskole VS Krigsskolen


Anbefalte innlegg

Hei hei godtfolk!

Jeg nærmer meg altså slutten av vidergående skole nå. Har gått studiespesialiserende med matte R1, R2 og Fysikk 1 og 2.

Da søkefristen for videre utdanning nermet seg, var jeg ekstremt usikker. Jeg visste ikke hva jeg ville bli. Det vet jeg forsåvidt ikke enda, men jeg har peilet meg inn på et knippe muligheter. Jeg søkte på Ingeniørhøgskolen til forsvaret, og fikk tilbud der. Først var jeg helt sikker på at dette var det rette, skikkelig motivert og fornøyd med tilbudet. Nå i ettertid har jeg lest en del rundtom, blandt annet en tråd her inne hvor det kom fram en hel del negativt om ingeniørhøgskolen til forsvaret. Tøff skolehverdag, skole med plitktig oppmøte 8.00-15.30 hver dag, dårlige forelesere, lite fritid, si farvel til ditt sosiale liv etc.

Noen av feltene over skremmer meg ikke nevneverdig, men må si jeg er litt mer skeptisk nå. Har også blitt frarådet å takke ja til dette tilbudet av tidligere elever ved skolen, og heller prøve å komme med inn på krigsskolen sitt ingeniøropplegg.

Tidligere elever ved ingeniørhøgskolen som har frarådet meg å takke ja, har stort sett begrunnet det med at jeg får en bedre utdanning ved krigsskolen i tillegg til bedre betaling, mot "mikke-mus lønn" ved ingeniørhøgsskolen.

 

Jeg har nå vært så dum at jeg ikke har søkt på krigsskolen, men det kommer jo flere år. Jeg er 90% sikker på å ta utdanningen min i forsvaret da jeg synes det virker som et ektremt spennende og godt tilbud.

 

Målet mitt med denne tråden er å få informasjon om de ulike skolene. Har selfølgelig funnet en del på sidene til forsvaret, men alltid greit med informasjon fra de som har gått gjennom de ulike skolene.

Hvorfor skal jeg velge krigsskolen fremfor ingeniørhøgskolen? Burde jeg ta et friår, og søke meg inn på krigsskolen neste år? Kan jeg gå første året på ingeniørhøgsskolen og deretter søke andre året på krigsskolen? Hvordan ser skolehverdagen ut på de ulike skolene? Hvor mange timer? Hvordan er det med ferier? Hva er forskjellen i utdanningen? Hvor stor er forskjellen i lønn?

Generelt sett, hva er forskjellen på de to skolene? Fordeler/ulemper med begge tilbudene?

Alt av tilbakemeldinger settes enormt stor pris på!

 

Tusen takk på forhånd!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har ett tips til deg; ta fgtj før du bestemmer deg for noe. Da får du oppleve om dette er noe for deg, i tillegg til at du skaffer deg litt kontakter og får sett med dine egne øyne hvordan ting egentlig er. Jeg er egentlig for at alle som skal ta utdanning i Forsvaret må ha gjennomført fgtj, men det er en diskusjon for en annen dag.

Lenke til kommentar

Jeg har ett tips til deg; ta fgtj før du bestemmer deg for noe. Da får du oppleve om dette er noe for deg, i tillegg til at du skaffer deg litt kontakter og får sett med dine egne øyne hvordan ting egentlig er. Jeg er egentlig for at alle som skal ta utdanning i Forsvaret må ha gjennomført fgtj, men det er en diskusjon for en annen dag.

 

Saken er at jeg er fritatt i fredstid. Aner egentlig ikke hvorfor da jeg fikk 9 (toppkarakter) på alle punkter på sesjon, inkludert den "IQ testen" vi hadde. Eneste punktet jeg var noe redusert på var syn, der hadde jeg 7 uten linser, og 9 med.

Sesjonslederen eller hva det nå enn heter var veldig keen på å få meg inn. "Niere vokser ikke på trær", "du kan ha en stor fremtid forann deg i militæret" osv. Jeg blånektet på daværende tidspunkt, var umotivert når det gjaldt forsvaret og til obersten/generealen eller hva han nå var sin store fortvilelse gikk han med på å sette meg på venteliste. Etter noen måneder angret jeg likevel, og tok kontakt med forsvaret og forklarte situasjonen min. Fikk en telefon noen uker senere om at jeg var fritatt for militær tjeneste i fredstid. Spurde hva grunnlaget var, men fikk et tåkete svar jeg ikke skjønte bæret av. At det var fullt alle steder eller noe i den dur.

 

Tilbake til det jeg virkelig lurte på, informasjon om de to skolene. Hvorfor skal jeg velge den ene over den andre. Kan jeg ta første året på en av skolene og så fortsette på den andre? Erfaringer fra tidligere elever er gull verdt for meg.

 

Takk på forhånd!

Lenke til kommentar

Hvilke fagemner og utdanningsdeler er det som egentlig interesserer deg da..?

Som med all annen sivil og militærutdanning, så anbefaler jeg deg å tenke påd et fremfor lønna du får under skoletiden.

Jeg tar sivil ingeniørutdanning i elektronikk og digitale systemer, og lever på det lille som er igjen av studielånet hver måned. Ingen god grunn til å slutte det vel.. :)

 

Skal du ta en lang utdanning, uansett sivil, krigsskole eller annet, så må du tenke langt frem i tid. Ting du skal gjøre resten av livet ditt :)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg har nylig gått ut av Forsvarets ingeniørhøgskole og det som du virkelig bør merke deg er hvor vanvittig mye skolen har utviklet seg i positiv retning de siste 3 årene. Jeg kjenner til de fleste grinebiterne som har negative erfaringer med skolen selv, og jeg skal ikke si at de ikke har grunn til å være misfornøyde, men jeg tør påstå at de ikke ville sagt det samme om de hadde gått ut av skolen i dag.

 

Jeg tar gjerne en prat med deg om du har spørsmål vedrørende skolen. Bare send mail eller PM eventuelt kan vi ringes, eller hvis du ønsker kan vi fortsette diskusjonen her.

 

Jeg vil ikke si at FIH er den perfekte skolen for alle, men jeg mener likevel at hvis man er klar over hva man går til, er sannsynligheten meget stor for at du blir fornøyd ;)

 

Lykke til!

Lenke til kommentar

Hvis du ønsker å få mest mulig ut av forsvaret i form av utdanning og lønn, men se da bort ifra sammenligning av tjenestetid. Så er dette min anbefaling.

 

Jeg tar utgangspunkt i at det er teknisk utdanning du ønsker.

 

Søk deg inn på den tekniske befalsskolen på Kjevik, du får da befalsskole + teknisk spesialisering(de har en rekke muligheter både innen mekanikk og elektronikk). Hvis du kommer inn der så går du 1 år som befalsskoleelev for deretter å bli Sersjant. Da får du lønn, mye mere enn dagpengene.

 

Deretter går du ca 6 måneder til på Kjevik til du er ferdig med fagspesialiseringen. Etter dette er det ut i kombinert plikttjeneste/lærlingekontrakt. Er litt usikker nå, men ca 1,5 - 2 år plikttjeneste/lærlingetid er det hvor du deretter tar fagbrev. Du har i hele denne tiden fått lønn og deretter fagbrev. Nå kan du søke opptak til krigsskole(enten vanlig 3 årig krigsskole eller kombinert 1 år krigsskole og sivil ingeniørskole) under denne utdannelsen får du også lønn.

 

Du kan selvfølgelig søke deg inn på Forsvarets ingeniørhøyskole også etter at du har tatt fagbrevet, du vil selvfølgelig også da få lønn. Men veien via krigsskolen gir et høyere utdanningsnivå, spesiellt visst du satser på en karriere i forsvaret.

 

Dette er en vei jeg vil anbefale hvis målet er å få lønn i forsvaret tidligst mulig, samt en god utdanning.

 

Som nevnt tidligere så vil du gå på dagpenger i 3,5 år hvis du begynner direkte på Forsvarets Ingeniørhøyskole. Så valget er ditt.

Lenke til kommentar

Anbefalingen til Døgnvill gir deg et godt alternativ hvis det er mest mulig lønn i Forsvaret på kortest mulig tid du er ute etter. Jeg tør likevel påstå at 3 år på FIH gir deg et vesentlig bedre utgangspunkt for en sivil karriære om du skulle velge det etter pliktjenesten. (La oss være ærlige, man jobber ikke i Forsvaret pga lønnen).

 

Og selv om man får høyere lønn om sersjant iforhold til befalselev ved FIH så må man ta i betraktning de goder som man mister når man blir sersjant. Gratis kost og losji, 90% på togreiser, man må betale skatt osv.

 

Utdanningen ved FIH gir deg en sivil utdanningsgrad med en bachelor i telematikk med studiespesialsiering i infosec eller K2IS. Da har du en sivil utdanning å peke til hvis du skal ut i det sivile arbeidslivet eller høyere opp i Forsvaret. Går du en "vanlig" teknisk befalskole har du ikke så mye å vise til.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...