Gå til innhold

Hvordan lodde av ICer?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Brukte en slags sugepumpe på yrkesskolen husker jeg. Så en slik en på ClasOhlson til 150,-. Loddesugelisse gjør egentlig jobben og koster 40,-.

Det billigste er om du har en kabelstump med masse ledere og bruker den som en loddelisse.

 

Spørs hva du skal lodde på seff, men en slik lodding kan ta litt tid og varmen "smitter" fort over på komponenter i området rundt. "Delikat" elektronikk kan gå i stykker, så en liten pause mellom annenhvert bein feks.

Lenke til kommentar

Mange annbfaler loddelisse, men det kommer helt ann på om det er gjennompletterte hull eller ikke. Er de gjennompletterte vil ikke lissa trekke opp alt tinnet, og ic'n sitter like godt. Da må du ha ei tinnpumpe eller du kan også få kjøpt spesielle spisser til loddebolten din som er formet slik at den varmer opp alle beina på f.eks en dil16 ic krets og du kan bare trekke den ut etter at du har varmet opp beina.

Lenke til kommentar

uhhm?... har den bare to ben kan du enten kjøpe loddelisse.. den legger du bare mellom loddebolten og stedet du skal fjerne tinnet på.. da blir det automatisk fjernet når tinnet smeltet, en grei måte.. men det kan være tungvindt.

Hvis komponenten har bare to ben kan du først smelte tinnet på den ene siden, mens du drar komponenten opp på den siden, så gjør du det samme på den andre siden, til slutt bør den nok løsne, så du rikler den løs liksom, tar litt tid men det fungerer.... Gjorde jeg på diverse kretskort. men brukte de ikke etterpå. Så hvis det er noe du er redd for så er dette ikke noe å satse på. bruk da heller loddelisse.. BTW.. tinnsugerne er litt upraktiske..

Lenke til kommentar

Hvis du skal lodde av en IC så er det som regel fordi den er defekt, og en sokkel koster ikke mange kronene. Men, kretskortet er som regel relativt verdifullt. Derfor lønner det seg å gjøre operasjonen på den måten som er mest mulig skånsom for kretskortet. Mye varme kan lage permanente skader.

Løsningen er å klippe i stykker den komponenten som skal loddes ut og så lodde løs ett bein av gangen. Deretter brukes en tinnsuger til fjerne tinnrestene, loddebolten på den ene siden av kretskortet og sugeren på den andre siden.

Lenke til kommentar

kretskortet driter jeg i. det er et gammelt skjermkort (så gammelt at det tar 25x15 cm eller no). f.eks er det et par IC sokler der som jeg skulle ha av, og jeg greide det faktisk med det gode gamle gassbrenneren. seff vet jeg at man ikke skal bruke den metoden på ICer, og at om den kun hadde to ben kunne jeg først loddet av det ene og så det andre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...