Gå til innhold

nybegynner trenger budsjettobjektiv til 550. video og stills


Anbefalte innlegg

Hei.

Jeg skal kjøpe et dSLR for å lære meg fototeknikk hovedsaklig med tanke på videoproduksjon, men jeg kommer også til å ta mye stillbilder. Jeg er veldig opptatt av å ikke legge for mye i det i første omgang, men trenger en starterkit så jeg kan komme igang. Ang kamerahus så har det stått mellom Canon 550d og 600d, men nå tror jeg valget har falt på 550d fordi jeg tror det lønner seg for meg å legge pengene i objektiv.

Når det gjelder objektiv så er jeg fristet til å gå for et fastobjektiv på 30mm eller 50mm fordi jeg vil holde det så enkelt som mulig i starten.

Det jeg lurer på er om Canon EF 50mm f/1.8 II er greit nok å holde på med i førsteomgang med tanke på film og stills eller om jeg bør gå for Sigma 30mm F1.4 EX DC HSM?

Er disse i det hele tatt gunstige valg med tanke på video? Jeg ønsker å ha mulighet til å filme innendør og gjerne med begrenset belysning.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

30mm er for mange en mer allsidig brennvidde. Det tilsvarer omtrent det øyet ser. 50mm blir etter min mening for trangt i mange tilfeller. Brennvidden fungerer dog godt til portrett. Canon har en rimelig og temmelig godtytende 50mm f/1.8 til under tusenlappen (som man gjerne har råd til i tillegg til et mer optimalt objektiv). Canon EF 35mm f/2 er også et veldig godt objektiv, og muligens hakket bedre optisk enn Sigma 30mm. Men det er også etter min mening hakket for trangt, samtidig som fokuseringen på Sigmaen er bedre. For ikke å snakke om blenderåpningen.

 

Anbefaler Sigma 30mm f/1.4 EX HSM :)

Endret av Andreasfe
  • Liker 1
Lenke til kommentar

30 mm tilsvarer absolutt ikke det øyet ser. Men det blir pirk. 30 mm er en mye mer allsidig brennvidde på halvformat. Selv har jeg brukt et 25 mm på Olympus (effektiv brennvidde nesten den samme som 30 mm på Canon 550) nesten ekslusivt de siste årene, og det har fungert utmerket. 50 mm blir for trangt for allmenn bruk. Spesielt innendørs, hvor du ofte støter borti en vegg når du prøver å ta et steg bakover for å få et videre utsnitt. Om du skal filme inne ville jeg absolutt ikke kjøpt 50 mm.

Lenke til kommentar

Eneste som er litt dumt med Sigma 30mm og video er at den har kort fokusregister "fokusring" så det kan være vanskelig og finjustere fokuset, spesielt på video hvor du ikke får brukt autofokus fullverdig.

 

Jeg har ikke selv testet 30mm'tern men har hørt om dette problemet av andre, så hvis noen kan avkrefte dette angående kort fokusregister så ville det være fint.

Lenke til kommentar

Canon EOS 550D + 18-55/3,5-5,6 IS 5 385,-

Canon EOS 550D 5 079,-

 

Ikke den helt store prisforskjellen, så jeg ville definitivt kjøpt med kit-objektiv. Da har du en fin start, og du finner meget fort ut om 50mm blir for trangt eller ikke.

Du trenger ikke kjøpe tilleggsobjektiver med én gang, kan sikkert vente en uke eller to mens du leker med kit-objektiv og lærer å fikle med diverse innstillinger på kameraet.

 

Ellers er jo alltids Canons 15-85 noe å anbefale da. Ligger litt over de objektivene du listet prismessig, men meget bra.

Lenke til kommentar

Eneste som er litt dumt med Sigma 30mm og video er at den har kort fokusregister "fokusring" så det kan være vanskelig og finjustere fokuset, spesielt på video hvor du ikke får brukt autofokus fullverdig.

 

Jeg har ikke selv testet 30mm'tern men har hørt om dette problemet av andre, så hvis noen kan avkrefte dette angående kort fokusregister så ville det være fint.

 

Den har 90 grader fra min til maks. Fungerer greit til å fokusere manuelt med.

 

-m

Lenke til kommentar

Har du også vurdert andre merker? Hvis du hovedsaklig skal filme, så vurder også for eksempel Panasonic GH2 - gir for eksempel god autofokus under video, som er crapola på de fleste speilreflekshus. Sony A33/A55 gir fin autofokus under video, men først og fremst på største blender.

 

Vil anbefale å kikke og klå på forskjellige merker -for eksempel har Panasonic GH2 flere fordeler til video - for eksempel stor digital søker og god autofokus.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg utforsker filmfaget og dette kapittelet handler om film/foto-teknikk. Derfor ønsker jeg manuelle innstillinger og utskiftbar optikk. Mulig micro four thirds er bra for meg, jeg vet foreløpig lite om det. Hva vil være et ålreit GH2-objektiv til mitt bruk? Er mulig det blir for dyrt...

Lenke til kommentar

Ville vurdert en GH2 med 14-42mm kitobjektiv - gir ca. samme utsnitt som en 18-55 til Canikon.

 

Senere kan du vurdere å bygge ut med fastoptikk, for eksempel Panasonics flotte 20/1.7.

 

 

Du vil ikke få mulighet for like ekstrem dybdeskarphet som på speilrefleks med større sensor, men det blir rikelig med liten dybdeskarphet, og en betjening som er markant bedre enn alt det andre på markedet i dag.

 

Dra og klå i butikken! Kikk på mer eller mindre (i Sonys tilfelle) tradisjonelle speilreflekshus fra Canon, Nikon, Sony og Pentax, samt speilløse hus som micro four thirds fra Olympus og Panasonic, og alternativer som Samsung og Sony NEX.

 

(Advarsel: Drar du til Lefdal/Elkjøp kommer selgeren til å si at Sony A33/A55 er best til alt - påpek i så fall at den fantastiske autofokusen gjelder i video kun hvis du filmer på største blender, og mens selgeren plutselig blir forfjamset kan du påpeke at GH2 uansett har bedre funksjonalitet og betjening for video.) :fun:

 

Men - dra og klå - kjøp det kameraet/merket du best liker å betjene og holde i hånden. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

@Dbsnike:

 

Om du på videodelen i stor grad ønsker å arbeide manuelt, dvs arbeide med tradisjonelle virkemidler som ren manuell fokus og eventuelt skulderrigg/steadicam vil jeg faktisk anbefale 550D foran GH2. Selv om GH2 er klar bedre om man ønsker å arbeide med autofokus og har andre fordeler. Synes ikke manuell fokus på fastoptikken til GH2 er behagelig (har prøvd), dog har man noe bedre utvalg om man kjøper seg adapter.

 

God og rimelig optikk til manuell håndtering med 550D er Samyang sine objektiver.

 

Eksempel med Samyang 85/1.4 og 550D. Samyang har meget god fokusring - nærmere seg klart Zeiss og Voigtländer når det gjelder betjening.

 

 

Sigma 30/1.4 har jeg selv, dog er den så nyinnkjøpt at jeg har ikke prøvd nok til å si om jeg er fornøyd med fokusringen eller ei. Kjøpte den fordi jeg ikke orket å vente lengre på Samyang 35/1.4 og det var det som føltes best fokuseringsmessig.

 

Et annet godt filmobjektiv er Samyang 14/2.8. Det er faktisk laget en versjon av dette som er rent filmobjektiv, dog har dette ikke Canon-fatning.

 

Ulempe med Samyang er mangel på fokusbekreftelse, men en chip til ca $ 10 - 25 som limes på løser dette problemet.

 

Også Nikon D5100 bør vurderes, den har så vidt jeg kan se mange av de samme egenskapene som 550D (noen mangler kanskje). Og mye god manuell optikk tilgjengelig.

Lenke til kommentar

5100 er også et godt forslag, men jeg heller nok mest mot 550 fortsatt.

Usikker på om jeg bør gå for standardkit og kjøpe sigmaen nå/senere eller betale 1600,- ekstra og få med 18-135 IS og leke med den i uoverskuelig fremtid. Noen som har noen meninger om hvordan 18-135 IS funker til video?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...