Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Historie - Den kalde krigen


Anbefalte innlegg

Hei lurte på om noen kunne si hva som var de grunnleggende og de utløsende årsakene til den kalde krigen.

 

Jeg vet at noe av de utløsende årsakene var:

- Mashallplanen i 1947

- Trumansdoktrinen i 1947

- Kuppet i Tsjekkoslovakia 1948

- Berlinblokaden 1948

 

Grunnleggende er bl.a.:

- Etter 2. verdenskrig var stormaktene Storbritania, Frankrike, Japan og Tyskland nede for telling, og dermed etterlot seg et makttomrom. USA og Sovjet var de som gikk ut som stormaktene etter andre verdenskrig. Men siden begge var to motsetninger ideologisk, økonomisk og politisk, var begge partene redd for at den anderes ideologi skulle spre seg og ta over verden.

 

Det er i hvertfall det jeg tror. Er det riktig? noe mer man kan tilføje?

 

Tusen takk for hjelpen i forveien :D

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Grunnleggende årsak (føler at det tar med det meste om situasjonen)

 

Etter andre verdenskrig var de gamle europeiske stormaktene Storbrittania, Frankrike og Tyskland i økonomisk ruin... Dette førte til at det poltiske alliansesystemet mellom stormaktene skiftet fra multipolaritet (flere stormakter) til bipolaritet( to stormakter). Når de to stormaktene som sto igjen hadde så markant forskjellig tenkemåte angående økonomisk politikk (kapitalisme vs kommunisme) og begge hadde en visjon om å spre sin egen politikk, var det nesten uungåelig at europa ble delt i to "leirer".

 

Utløsende årsaker

 

- Marshallhjelpen. USA sprøyter store pengesummer inn i europeisk økonomi i tråd med John Maynard Keynes teori om ekspansiv motkonjukturpolitikk. Mottakerlandene forpliktet seg til å inngå økonomisk sammarbeid med USA... med dette var det skapt en økonomisk allianse rundt vest-europa, da sovjet presset østblokklandene til å takke nei...

- Trumandoktrinen. USA forplikter seg til millitær og økonomisk assistanse der vestlige verdier er truet av kommunismen. Blir senere grunnlaget for Amerikansk containment politikk.

- NATO/Warzawapakten "sementerer" alliansesystemet og blokkene i Europa

Lenke til kommentar

Ikke glem de ideologiske forskjellene mellom Vest og Øst - dette har selvsagt mye å si. Mener å huske at den kalde krigen egentlig startet lenge før WW2 var vunnet.

Husk at USA ikke hadde noe stort til overs for Sovjet, men i denne ekstraordinære situasjonen var det "the less of to evils" som rådet - rent politisk.

 

Ellers har du den vanlige samfunnsfagmesside tenkemåten rundt utløsende faktorer --> SPØK-modellen. Sosiale- Politiske- Økonomiske- og Kulturelle årsaker.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...