Gå til innhold

Aprilfest 2011 - k.n.b - En skikkelig pingle


Anbefalte innlegg

Min opprinnelige utfordring kan kanskje synes en smule defensiv for noen. Det ser faktisk ut til at jeg holdt ut bedre enn jeg selv fryktet. Generaldirektøren for månedsfestene har sikkert sitt å si om å endre på forutsetningene nå helt på tampen, så får jeg heller ta straffen for dette.

 

Temaet har når man ser det i retrospekt vært vann i forskjellige sammenhenger. Det er kun ett bilde (Ikaros) som ikke direkte har hatt vann i noen sammenheng.

 

Utfordringen denne gangen blir å forsøke for første gang og ikke klare å gjennomføre en månedsutfordring. Så får vi se om det lar seg gjøre. Jeg starter i hvert fall bra med å ikke ha noe bidrag fra hverken 1. eller 2. april. På grunn av dårlige venner har jeg dessverre et bidrag fra 3. april, men dette blir neppe trendsettende.

 

Nivået blir i alle fall på alle måter definitivt pinglepreget.

Endret av k.n.b
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

3. April

Nok en foss...

 

post-166172-0-49172600-1301875294_thumb.jpg

AF Nikkor 80-200 f/2.8 (skyvezoom), polafilter.

 

Det er bare å beklage at jeg nå tydeligvis har kjørt meg fast i et spor, og startet aprilfesten der oktoberfesten slapp. En av de stakkars elvene har igjen fått unngjelde, denne gangen Akerselva i Nydalen. Et tydelig tegn på dekadensens inntreden er den kombinerte slappfiskaktige bruken av både zoom og autofokus. En unødig luksus få bør unne seg.

Lenke til kommentar

Du mestrer tydligvis "moderne" objektiv-innretninger også (jeg velger å bruke anførselstegn siden skyvezoom og skruefokus tross alt ikke er helt i støtet lenger).

 

Valget av lukkertid har gitt et veldig tiltalende uttrykk på vannet. Jeg får lyst til å stikke hodet inn i fossen for å finne ut hva som er på andre siden helt til jeg kommer på hvilken elv du har fotografert. Artig detalj med det lille fossespringbrettet i bunn også.

Lenke til kommentar

RandiA: Jepp.

 

Bykatt: Du sier noe. Det er jo det med spådommer da, at de kan ha en lei tendens til å bli selvoppfyllende.

 

arnold_layne: Apropos moderne i anførselstegn, kanskje jeg kan påberope meg formildende omstendigheter ved at jeg benytter meg av nymotens innretninger som allerede er retro.

 

Når det gjelder å stikke hodet inn i fossen så er det ikke noe problem, elva er gullende ren etter klorvasken. Men bare for å være infam, kan jeg jo fjerne dette mystikkens slør ved å påpeke at det er mulig og se hva som er på den andre siden på mitt første bilde i Bildetråd for fototreff Akam Oslo - 03.04.2011.

Lenke til kommentar

5. April

Den gamle mannen og havet

 

post-166172-0-53393500-1302043473_thumb.jpg

Nikkor 20mm f/2.8 AIS, ymse gråfilter

 

Vannrelatert denne gangen også, selv om jeg i hvert fall har holdt meg langt unna elver. Kanskje jeg skal ta det som tema i stedet for det nåværende, som enkelte sjeler kan finne en smule defensivt.

 

Jeg fant i hvert fall ut at filtere er problematisk på en 20mm. Variabelt gråfilter var ingen braksuksess akkurat. Det blir svært ujevn eksponering siden det blir det samme som å benytte polafilter, noe som jo er trøblete på vidvinkel. Eksponeringen ble grei på minimumseffekt (2 stopp), men avbildingen av baksiden av filteret i alle fire hjørner var ingen estetisk nytelse det heller.

 

Men et 5-stopps fast gråfilter funket bedre, siden det er mye tynnere og dermed ikke var like interessert i å bli portrettert. Nå hadde jeg i hvert fall muligheten til å få passelig lang lukkertid til den småurolige sjøen. Men fremdeles ble den stusselige, grå himmelen utbrent. Løsningen ble to graderte gråfiltere (2 stopp + 3 stopp), lagt oppå hverandre. For å tøye min tålmodighet enda et hakk, ga disse både blåstikk og ujevn eksponering hvis de ikke ble holdt i riktig vinkel mot lyset. Dette var heldigvis greit å eksperimentere med, siden jeg har en svært fleksibel "filterholder".

 

For å ikke å bli ekskludert fra Aprilfesten på grunn av uvettig filterbruk, kan jeg henvise til formildende omstendigheter ved at ND-grad'ene ble håndholdt med stivfrosne fingre mens resten av kroppen befant seg i en stilling som lå et godt stykke bortover skalaen fra avslappet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

6. April

Tøvær

 

post-166172-0-63863000-1302160404_thumb.jpg

AF-S Micro-Nikkor 105mm f/2.8G VR

 

Fant et flott isflak i en dam, og hadde store planer. Men jeg fikk ikke til det jeg hadde tenkt i det hele tatt, så da fikk det bli et dråpebilde i stedet. Litt morsomt å forsøke og teste reaksjonsevnen i hvert fall, selv om det ikke kan måle seg med et studiobilde, dråpemessig sett.

 

Det kan kanskje virke litt søkt å benytte et makro-objektiv her, men det var nå det jeg hadde for hånden i en passelig brennvidde. 105VR er dessuten et kapabelt allround-objektiv.

Endret av k.n.b
Lenke til kommentar

Mmm, dersom jeg bommer på min egen utfordring henger jeg gjerne opp et av dine bilder isteden. Spesielt 5. april er utsøkt. Nå fikk jeg lyst til å prøve lange lukkertider i kombinasjon med sjø selv. Jeg likte også det ørlille stikket av lilla på himmelen. Er det naturlig eller har filteret noe med saken å gjøre?

 

Gårsdagens var også bra. Liker både komposisjonen og de sterke kontrastene. Og dråpen er selvfølgelig prikken over i'en.

Endret av arnold_layne
Lenke til kommentar

Randi: Jeg kjenner til den filmatiseringen. Spørs om jeg ikke må få lest boka også nå.

 

lessis: Jeg var nesten usikker selv. Men det er nok en speiling det som er nedenfor og til venstre for dråpen.

 

arnold_layne: Veeeeel, jeg tror nok du har en mer passelig samling kandidater selv. Ikke det at jeg er misfornøyd med 5. april, spesielt ikke med tanke på at været var temmelig triste greier. Ser ikke bort i fra at fargestikket kan ha hatt en del med stackingen av filtere å gjøre, jeg har som du ser desaturert bildet en god del, men ikke så mye at fargene ble helt borte. Lang lukkertid og sjø er bankers hvis man finner et eller annet motiv å stappe inn, ikke vanskelig å få til hvis bare det er lite nok lys inn til sensoren.

 

Takk for hyggelige kommentarer.

Endret av k.n.b
Lenke til kommentar

8. April

Natt ved brygga

 

post-166172-0-14348600-1302306518_thumb.jpg

Nikkor 24mm f/2.8 AIS

 

Tok meg den frekke frihet og knipse enda et bilde av denne brygga, denne gang fra en litt annen vinkel og en helt annen tid på døgnet. Filterfritt denne gangen, da det ikke akkurat var noe problem med lukkertiden i det sterkt svinnende lyset.

Endret av k.n.b
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takker Randi. Tror ikke du skulle ha noen problemer med å få til fargene. 7. april er jo et temmelig ordinært foto uten fiksfakserier. 8. april er en langtidseksponering som ga svært sterke blåtoner og kraftig gyllen brygge. Så er det hele kraftig desaturert.

Endret av k.n.b
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...