Gå til innhold

Nytt stativ og stativhode +/- 5000,-


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Nå er det på tide å skaffe meg et skikkelig stativ. Har brukt risposer til nå og det har fungert helt greit, men det er ikke bestandig så enkelt å finne egnede steder og posisjoner.

 

Jeg har ikke brukt stativ før, men behovet har sneket seg inn. Når jeg først skal kjøpe stativ tenker jeg det beste er å kjøpe et som jeg garantert vil bli fornøyd med og som jeg ikke trenger å bytte ut de neste 20 årene. Kvalitet, pålitelighet og brukervennlighet vektlegges.

Det jeg trenger er:

- Et stativ jeg kan ta med meg på tur, vekt er avgjørende.

- Helst bør det være mulig å henge sekken på stativet så det står støtt.

- Vil bli brukt til naturfotografering, men foretrekker et allsidig stativ.

 

Jeg har sett på akam og foto.no, men finner lite anbefalinger og tester. Håper noen her inne kan hjelpe meg videre.

Endret av xraysvision
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Stativer er ikke helt enkelt, og det er ikke så lett å treffe 100% på første forsøk.

 

Her er en liste over ting det er greit å tenke gjennom:

 

Vekt på utstyr og brennvidde
er jo nevnt allerede og begge deler påvirker krav til stabilitet. Merk også at maks vekt som ustyret tåler ofte er langt fra vekten det føles behagelig å jobbe med på stativet. Får du "ubehagelig mye" vekt på knekker det jo ikke, men det blir vanskelig å justere, føles vinglete osv.

Vekt på stativ
: Det går an å finne rimelige og stabile modeller, men de er gjerne tunge. Det er ikke nødvendigvis en ulempe og litt høy vekt bidrar til og med til stabiliteten. Slike modeller er bra hvis du sjelden skal bære rundt på stativet, men høy vekt på stativet er en klar ulempe hvis du skal ha det med på turer til fots. Det finnes også modeller (gjerne i karbon) som kombinerer stabilitet og (relativt) lav vekt, men jo lavere vekt du vil med et gitt krav til stabilitet desto dyrere blir gjerne stativet.

Arbeidshøyde
er også en avveining, og her er det flere faktorer:

Midtstang:
Du får best stabilitet uten bruk av midtstangen, eller bruke den relativt lite

Bruker du ikke midstangen må stativet må bena være lengere - og stativet blir tyngere.

Stativhøyde:
Hvor høyt stativet bør være er avhengig av din egen høyde, og til en viss grad hvordan du liker å jobbe og hva du skal ta bilder av (makro på bakkenivå er et eksempel). Personlig liker jeg å kunne se gjennom optisk søker på et speilrefleks uten å måtte gjøre knebøy samtidig fordi staviet er 10-15 cm for lavt. Husk at lengde gjerne er oppgitt uten hode, og det bygger ofte rundt 10cm ekstra, kameraet gir ennå noen cm. Bruker du stativ mest sammen med Live View kan det godt være litt kortere.

Pakket lengde
kan også være et viktig kriterium. Skal stativet stå fast et sted eller kun fraktes i bil spiller det liten rolle. Skal du bære rundt på det blir det viktigere. Kort pakket lengde "koster" i form av flere ledd (gitt en arbeidshøyde), flere ledd gir tynnere ben (på det tynneste) som igjen går ut over stabilitet.

Når det gjelder hoder er det vel tre hovedvarianter og hva du velger avhenger av hva du skal bruke stativet til.

Kulehode
er kanskje det vanligste og kan brukes til mye forskjellig og er raskt å justere. Presisjonen på justeringen er imidlertid ikke så høy.

Geared heads
(eller hva det nå heter) har justering separat i tre retnigner og tillater finsjustering i en retning av gangen, veldig nyttig for bilder hvor utsnittet skal være nøyaktig.

Videohoder
eller kombihoder er egnet for video (natulig nok), er ofte oljedempet og styres med et håndtak. Gir myke bevegelser og kan også være fint for stillbilder, men mange har ikke mulighet for å justere kameraet til høydeformat.

Min erfaring med hoder er at plast er en uting, det ryker ikke, men er ofte litt for "fleksible" slik at det tar lang tid før vibrasjoner stopper med en lang tele/tungt utstyr. De fleste litt dyrere hoder er imidlertid laget av metall.

 

Hurtigkoblingsplater finnes i ulike størrelser, store gir litt mer stabilitet (gitt samme kvalitetsnivå), men høyere vekt. Når du velger et hode velger du også om det er hurtigkobling og eventuell platestørrelse.

 

Jeg har sikkert glemt noe også, men hvis du tenker gjennom bruksområde og hvilke kriterier som er viktigst for deg er det lettere å gi råd. Hvis du bare skal ha et stativ og ikke vet helt når det gjelder bruksområde er Nauticas forslag et godt utgangspunkt. Har du sjansen til å dra til en butikk med bra utvalg vil jeg absolutt anbefale det. Da får du fort inntrykk av hvor høyt stativet bør være, hvor tunge de ulike modellene er osv.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vil anbefale deg å ta en titt på "Travel angel"-serien til Benro.

Beina kan foldes helt tilbake så de er veldig kompakte og lett å ta med seg.

 

Ulempen er at kulehodet er litt lite slik at det ikke blir like "smooth" som digre kulehoder, men det holder ganske mye vekt.

 

http://fotovideo.no/Avdelinger/Produkter/Stativ/Stativ---Tripod/Benro/Benro-Alum-Travel-stativ-A1690TB0-KIT-Stativ-med-B-0-kulehode-118689.aspx

Lenke til kommentar

Selv har jeg Manfrotto 055Xprob med Manfrotto 804Rc2 hode, dette er ett stativ og ett hode jeg føler jeg jobber veldig komfortabelt med.Stativet er stabilt og godt opp til ganske bra høyde og bena kan vinkles i flere forskjellige vinkler.Du har også fordelen med att dette stativet kan du vippe midt armen opp og legge den vannrett på og dermed kan du ta bilder rett ned uten problemer.

 

Hodet er etter min smak meget flott, jeg liker quick lock biten godt og liker att hendlene på hodet ikke er for store.

Lenke til kommentar

Velg gjerne et hode med Arcam-Swiss type hurtigkobling.

 

Jeg har for en liten tid tilbake kjøpt et Berlebach trestativ etter å ha hatt et Manfrotto 055 i masse år. Berlebach er en drøm å jobbe med i forhold, uten dermed å si at Manfrotto er et dårlig stativ. jeg valgte et ganske lett siden jeg kun jobber med korte brennvidder. Tror mitt ligger på ca 3 kg uten hode. Jeg regner med å ha mitt nye i ganske mange år framover. Det har låsehendler som virker, i motsetning til "vri-rundt" av typen som finnes på en del karbon stativer, og kan gå i spagaten.

 

Like viktig er jo hode. Der har jeg nå et ganske lite RRS kulehode. Det er ok, men jeg synes ikke man får god betjeningskomfort til finjustering på landskap med slike mså kulehoder. Da er tre-veis mye bedre, men disse blir noe større og tyngre. Det som er svært bra med RRS er låsing av kamera med tilpasset-til-kamera A-S hurtigfeste.

 

Lykke til!

Endret av telealf
Lenke til kommentar

Et populært stativ er manfrotto 055XProb, pga av sin allsidighet, hode er det mange og velge mellom, litt avhengig av type fotografering og ønsker.

Du får også kjøpt 055Xprob i et kit med et greit kulehode "498RC2", tåler kameravekt 8 kg. og stativet 7 kg.

 

Har dette selv og med 7D og feks 70-200 f2.8L IS ll påmontert blir det faktisk litt pinglete, du bør iallefall bruke snorutløser i tillegg da det skal veldig lite til før du får vibrasjoner.

Med mindre/lettere objektiv går det greit .

Lenke til kommentar
med 7D og feks 70-200 f2.8L IS ll påmontert blir det faktisk litt pinglete

 

:hmm:

 

Vurderte og handle dette inn til alle type fotografering, men hovedsakelig pga. av den geniale macro-modusen.

 

Men har brukt samme oppsett pluss x1.4 extender og påmontert hurtigfesteplata på selve kameraet må jeg bruke fjernutløser, men hvis jeg monterer hurtigfesteplaten på objektivet blir det ganske stødig selv med en 100-400 + extender. Det på et Velbon Sherpa 555R og kulehode QHD-51Q.

Lenke til kommentar

Har dette selv og med 7D og feks 70-200 f2.8L IS ll påmontert blir det faktisk litt pinglete, du bør iallefall bruke snorutløser i tillegg da det skal veldig lite til før du får vibrasjoner.

Med mindre/lettere objektiv går det greit .

..Og du fester selvfølgelig objektivet i stativet?

 

Ja, om en fester kamera i stativet med et slikt objektiv så blir det helt håpløst .

Det jeg mener er at det blir fort vibrasjoner når en kommer borti kamera.feks skal trykke ned utløsern, derfor snorutløser eller trådløs om en vill .

Hode jeg har på skal vel tåle mere vekt enn det som er i pakken, jeg bruker Manfrotto 488 RC4

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...