Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Fast vikariat - ledig stilling - fortrinnsrett/rettigheter?


K3rb3r0z

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Min samboer jobber i et vikariat i det offentlige. Dette er et 100% vikariat med turnustjeneste. Vikariatet er for 1 (ett) år av gangen og så langt har det blitt fornyet en gang. Hun har nå jobbet i denne stillingen i 1,5 år. I tillegg har hun fått signaler om at vikariat vil bli forlenget.

 

Hun er nå den som har lengst ansiennitet i vikariat. (Er 4 stk som går på vikarkontrakter)og hun kan dokumentere all kompetanse som kreves samt en del ekstra. (Har blant annet vært medforfatter til en bok innenfor fagområdet)

 

Det har nå blitt utlyst en fast 100% stilling og denne har hun søkt på. Finnes det noen lover eller retningslinjer som tilsier at hun har fortrinnsrett på denne stillingen når søkere har lik kompetanse? Hun søkte på en tilsvarende jobb på samme sted for ca 6 måneder siden, men da ble hun ikke en gang kalt inn til intervju. Bedriften valgte i stedet å ansette en helt nyutdannet person som kom rett fra skolen.

 

Jeg har anbefalt henne å kontakte fagforeningen og be om råd, men hun er redd arbeidsgiver vil tolke det negativt om hun blander inn dem.

 

Om hun ikke har rettigheter i forhold til en ny utlyst stilling, finnes det noen retningslinjer på hvor lenge man kan gå på vikarkontrakt før man har krav på fast ansettelse?

 

Mvh

K3rb3r0z

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når det gjelder hvor lenge man kan gå i vikariat så er loven klar;

 

Ved lovendringen i 2005 kom følgende bestemmelse inn i 14-9 (5), 2. setning:

 

"Arbeidstaker som har vært sammenhengende midlertidig ansatt i mer enn fire år etter første ledd bokstav a og b, skal anses som fast ansatt slik at reglene om oppsigelse av arbeidsforhold kommer til anvendelse."

 

 

Virkningen av denne bestemmelsen er at arbeidstakere som har vært midlertidig ansatte i fire år, er å betrakte som fast ansatte.

 

Så hun har nok ingen rettigheter der enda.

Lenke til kommentar

I staten er kvalifikasjonsprinsippet knesatt. Det følger av dette at den som er best kvalifisert for stillingen etter vurderingsmomentene utdanning/andre formelle kvalifikasjoner, arbeidserfaring, og personlig egnethet skal ansettes.

 

Det er ingen regler om at vikarer har fortrinnsrett til fast ansettelse. Her, som ellers, gjelder prinsippet om at den best kvalifiserte skal ansettes.

Lenke til kommentar

Tusen takk for svar så langt.

 

Jeg har søkt litt rundt selv og blant annet funnet dette:

 

Arbeidsmiljøloven

 

Hovedtariffavtalen Kap. 1, §2, pkt. 2.3:

Ved ledig stilling skal deltidsansatte ved intern utlysning tilbys utvidelse av sitt arbeidsforhold inntil hel stilling, dersom vedkommende er kvalifisert.

 

Dette er hentet fra informasjon på en ledig stilling i Oppegård kommune og kommer opp om man klikker på "?" ved siden av fortrinnsrett.

 

Her er et eksempel

 

Klarte visst ikke å linke direkte til skjemaet med "?". Man må klikke samtykke til personvernerklæringen og deretter gå til skjema.

 

Kan et vikariat tolkes som deltid i denne sammenhengen? Eller faller hele argumentet om stillingen også er utlyst eksternt? Skulle evt stillingen vært utlyst internt først før man utlyser eksternt?

Lenke til kommentar

Vikariet er ikke deltid nei. Ved deltid menes fast ansettelse opp til 100%.

 

Har de noen ledige mindre faste stillinger? For da kommer denne regelen til nytte. I kommunale helsetjenester er det ihvertfall stor søkerskare til 20%'er siden de da får fortrinn til større stillinger.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...