Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Rare følelser, hva lider jeg av?


Anbefalte innlegg

Hei, jeg skal prøve å utdype dette så mye som mulig men klarer ikke alltid å sette ord på enkelte ting.

 

Jeg er 22 år gammel person som er kraftig overvektig. Har levt på NAV i snart 2 år.

Jeg har slitet mye med angst, spessielt mot folkemengder. Mye ligger nok også i min kraftige overvekt. Nå har jeg sittet å stusset litt på hva som egentlig skjer med meg, men ønsker ikke å fortelle legen fordi jeg ønsker ikke å bli lagt inn på noen steder. Jeg vet at enkelte folk i systemet kan fucke det opp for meg om jeg ikke er forsiktig med å uttale meg.

 

Jeg har startet å føle smerter i høyre bryst og vond rygg, noe jeg tror kommer fra overvekten.

Men i det siste så har jeg startet å høre ting, innbille meg ting. Jeg er ikke overtroisk, heller ikke noe særlig redd. Liker godt å se på X-files, Fringe, og skrekkfilmer. Har også sett på noe av det verre man kan se over nettet (nei snakker ikke om barneporno!) uten å føle noe for det.

 

Jeg kan ligge i sofan og se på en film/serie etc.. også syns jeg at jeg hører noen som går fra rommet mitt og inn mot stuen. Kroppen min blir totalt fryst og hjertet banker verre enn noen sinne, jeg blir kald. Men jeg føler ingen redsel og jeg vet godt at det ikke kunne ha vært noen. Andre ganger så syns jeg at jeg ser noen som setter seg i stolen ved siden av soverommet hvor jeg sover. Det samme skjer igjen, blir totalt fryst, hjertet banker og er isklad, men føler ingen frykt siden det umulig kunne ha kommet seg noen inn. Noen ganger når jeg går igjennom stuen og ser ut glassruta, så har det iblandt stått en person i svart dress som står og stirrer på huset. Beveger armene sine og så går han bort. 10 minutter senere så har det hendt at denne personen har stått rundt den samme plassen igjen og stirret på huset.

Men det som fikk meg til å skrive dette, var hendelsen jeg hadde i går. Jeg våknet midt på natta av at jeg luktet røyk. Jeg skrudde på lyset og rommet var røyklagt, brannalarmen hadde ikke gått av og jeg løp inn på kjøkkenet for å sjekke. Der stod komfyren i fyr og flammer og kroppen min bare frøs. Så plutselv var det borte, alt sammen. Og jeg stod på kjøkkenet mens hjertet donket værre en værst. Dette gjentok seg 2 ganger til med sirka en times mellomrom.

 

Om jeg hadde sagt dette til min fastlege ville han nok ha sent meg på et psykriatisk avdeling, men jeg er ikke psykisk syk. Jeg vet hva som er ekte og ikke, jeg er ikke redd for slike ting som jeg har erfart. Kunne dette ha vært noe i hjernen min som lager fuss?

 

Hvordan bør jeg løse dette? Fordi det er et lite problem for meg og jeg kan rett og slett ikke ha det slikt. Takker for saklige innspill.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei

Det å se, høre eller lukte noe som ikke er der kalles hallusinasjoner, og er ett av kjernesymptomene på psykose. En vanlig definisjon på psykose er at personen mister evnen til å skille skillelig mellom fantasi og virkelighet. Det er det du beskriver at skjer med deg.

 

Psykose regnes som et alvorlig symptom, selv om alle kan oppleve slikt ved store nok belastninger.

 

Du bør bestille time hos legen din alt i morgen. Det er viktig å komme tidlig til med behandling, da prognosen er så mye bedre hvis du raskt blir psykosefri.

 

Sannynligheten for å bli lagt inn er liten hvis det kun er disse plagene du har. Du vil imidlertid ganske sikkert bli henvisst til DPS eller psykiatrisk poliklinikk. Når du får time der bør du ta i mot.

 

Selv om det fremdeles er mange fordommer mot psykiske lidelser, er ikke denne type sykdommer ikke mer skamfull enn å få f eks blindtarmbetennelse eller leddgikt. Begge deler er shit happens, men likevel viktig å få behandlet så du kan bli bra igjen.

 

Med vennlig hilsen

Dag

Lenke til kommentar

Har lest om et par andre som har hatt noe lignende, men de ble diagnosert for svulst i hjernen. Hva tror du om den slags teori?

 

Det er alltids en mulighet, men svulst i hjernen vil ofte gi andre symptomer i tillegg. Ville forventet mer epilepsi-liknende symptom i form av anfall eller at det var andre motoriske problem som svimmelhet, oppkast, ustø gang osv. Gjerne kun utfall på ene siden av kroppen, motsatt side av der svulsten eventuelt satt.

 

Slik TS beskriver sine opplevelser, er dette klassisk hallusinose. Hørsel, syn og lukt og den karakteristiske opplevelsen av at en blir iakttatt. Dette er helt klart psykose, det har jeg liten tvil om.

 

Han må søke hjelp snart for utsiktene til å bli frisk svekkes jo lengre tid det går. De fleste som har førstegangs psykose blir helt frisk, og så synker tilfriskningen for hvert tilbakefall.

 

Her en en side det går an å finne info: http://www.tips-info.com/

 

Hilsen

Dag

Lenke til kommentar

Selv om du i ettertid gjenkjenner at det du har sett ikke er ekte, så er det en kort periode hvor du tydeligvis ikke er sikker på om det du ser foregår eller ikke.

 

Jeg forstår at du ikke er så glad i psykiatrien, men det er noe du må gjennom dersom du ikke vil risikere at dette skal bli verre. Du virker som en rimelig oppegående person. Her må du ta dette til deg og forbigå angsten din. Forstå at dersom du ikke har kontroll over det du ser i ditt sinn, så kan ting utfolde seg til det verre en skjebnesvanger dag. Forstå at du kan miste kontroll dersom du går til forsvar mot en skikkelse som plutselig "angriper" deg, for så å vise seg å være en luftspeiling foran en helt alminnelig person.

 

Snakk med en psykolog. De vet godt hva du sliter med og kan gjøre hverdagen din lettere ved å hjelpe deg med å forstå sykdommen og motarbeide hallusineringen.

Lenke til kommentar

Ordet "Psykose" er et ladet ord som mange forbinder med total galskap. Imidlertid er det litt mer nyansert en bare "klin gærn". Det er nivåer av psykoser, mange kan enkelt behandles utenom sykehus. Jeg vil ut fra din reflekterte beskrivelse heller kalle det en "prepsykose", det vil si at hvis dine problemer vedvarer og/eller øker, så sitter du der med en psykose i full blomst, noe jeg ikke vurderer at du gjør nå. Men det er absolutt på tide med et legebesøk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...