Gå til innhold

Søke om pengestøtte. Hva skal jeg "gå for"?


kandinsky

Anbefalte innlegg

Hallo hallo. Sitter i en fin knipe her nå og trenger litt hjelp. Hadde vært fint med et svar eller to fra noen som har peiling og orker å lese alt.

 

Kort fortalt og rett på sak, så skylder jeg (uforskyldt) rundt 20.000,- (inkasso + bekjente). Jeg har akkurat fylt 20. Jeg har ikke hatt fast jobb på ett halvt år fordi jeg har jobbet som musiker/grafisk designer og tjent penger på venne-oppdrag eller spilt konserter rundt om kring. Nå har det seg sånn at jeg fikk et anfall for rundt 2 måneder siden. Det er noe feil med hjertet og jeg får ikke hjelp før om en stund. Akkurat nå er jeg totalt ute av form og ikke stabil nok verken psykisk eller fysisk til å skaffe meg en fast jobb. Ei heller spille konserter. Vet aldri når jeg må legge meg ned i en halvtime osv. Ikke akkurat perfekt for en arbeidsgiver.

 

Jeg måtte flytte hjem igjen til foreldrene mine og de har like lite penger som meg. Altså null. Problemet er følgende: Jeg har ikke råd til å spise mer enn noen brødskiver om dagen og 5-6 ganger i uka varm middag i en tilværelse hvor jeg egentlig trenger masse næring og mat for å prøve å bli frisk. I tilegg til det så må jeg betale ned en inkasso-sak fra Lindorff. Får giro på rundt 2000,- hver måned, men klarer såvidt å spise mat på de kronestykkene jeg har liggende. Denne månedens betaling klarte jeg nå. "Fant" 1900,- i feriepenger på kontoen min.

 

Poenger er. Hva kan jeg søke om? Det er ingen tvil om at jeg få støtte fra et eller annet hold, men er det noe som helst jeg har rett på? Er jo ikke i fast jobb, så sykepenger er vel utelukka? Aldri vært borti NAV så der har jeg ikke snøring. Skal ringe de i morgen, men hadde vært greit med input her først. Takk på forhånd.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan søke om støtte til livsopphold eller sosialhjelp om du vil. Det er ikke veldig fett men du skal ikke sulte ihjel.

Du sier du er syk og da er det nok smart å ha en sykmelding for hånden før du søker om noe som helst fra NAV, du må også dokumentere den økonomiske situasjonen din med kopi av selvangivelse og bankutskrifter fra alle konti de siste 3 mnd.

Jo bedre du forbereder deg med slik dokumentasjon jo fortere får du en avgjørelse.

Lenke til kommentar

Utskrift av kontoer skal gå fint. Der har det stått bom stille de 3 siste månedene ved unntak av feriepenger inn for en måned siden og to regninger ut i dag. Back to scratch. Sykemelding kan bli verre da jeg ikke har noen påvist sykdom enda annet enn "fare for hjerte- og karsykdom." og tross alt er skrevet ut av sykehus. Kommer dette til å bli et problem?

 

Jeg går dypt ned for å gjøre dette, for liker ikke å måtte spørre om pengehjelp på denne måten, men når regningene kom på toppen så ble det for mye her.

Lenke til kommentar

NAV vil garantert spørre deg hvorfor du ikke er i jobb og da bør du ha et veldig godt svar, det er derfor jeg heller mot at du bør ha en form for uttalelse fra lege/sykehus/sykmelding eller annet slik at du kan oppgi en god grunn for situasjonen din.

 

NAV er veldig strikse med slike ting.

Lenke til kommentar

Ikke ta dette for personlig, men det høres ut som du burde ta grundig tak i livet ditt. Hver dag er en mulighet og du er i din beste alder. Føler du deg syk så er du velkommen hos fastlegen din, synes han du er syk nok så skal velferdsstaten gi deg hjelp til du er bedre. Du bor i verdens beste land med muligheter langt utover de flestes fatteevne. Du må komme deg ut av boblen du lever i, virkeligheten er hard og brutal hvis du vil at den skal være det. Å drive veldedighetsarbeid for venner og bekjente blir du neppe hverken rik eller glad av. Du er din egen herre og burde egentlig ikke forvente noe som helst av noen andre enn deg selv. Inntil du begynner å stille krav til deg selv, er du bare en lat og bortskjemt ung mann.

Lenke til kommentar

vidarki: Får ta det som det kommer i morgen. En liten notis fra sykehuset skal ikke være noe problem da de vet like godt som meg at jeg er syk og ikke får hjelp før om noen uker.

 

nomore: Greia er at jeg vil gjøre opp for meg nå i forhold til Lindorff. Det er tross alt ikke selvforskyldt gjeld. Infact er den ikke "min" engang bortsett fra at den står på navnet mitt. Å gjøre opp for meg hadde ikke vært noe problem om jeg ikke hadde vært syk.

 

anders79: Tar det ikke personlig, men føler jeg må si noe selv om det kanskje blir litt OT. Jeg har delvis forsørget en hel familie med mor, far, to lillesøstre og en lillebror i 5 år nå (siden jeg var 15). Det vil si, betalt blant annet internett og TV i alle rom, telefon for meg og søstra mi og mat for meg selv. Alt av klær, gitarer, tegnebrett osv har jeg ordnet selv ved å jobbe. Har kanskje fått rundt 1000,- kroner av foreldrene mine de siste 4-5 årene. Jeg hadde mine første grafikerjobber hos blant annet Djuice og EA Sports når jeg var 16 og spilte min første konsert når jeg var 18. Jeg har vært månedens ansatt flere ganger på de to bedriftene jeg har hatt fast "vanlig" 9-16 jobb, men dette er ikke noe for meg. Jeg flytta til England og bodde der alene når jeg var 19. "Venne-oppdrag" er en pen måte å si at jeg har jobba "svart" på. Jeg skrev venne-oppdrag istedenfor å utdype at jeg har fått en del jobber gjennom kontakter siden jeg har jobba freelance. Må gå nå, men liker ikke at folk tror jeg sitter her å skal grine meg til penger. Det er bare fordi jeg er syk nå og ikke får hjelp før om noen uker som sagt.

Lenke til kommentar
Greia er at jeg vil gjøre opp for meg nå i forhold til Lindorff. Det er tross alt ikke selvforskyldt gjeld. Infact er den ikke "min" engang bortsett fra at den står på navnet mitt. Å gjøre opp for meg hadde ikke vært noe problem om jeg ikke hadde vært syk.

Det hjelper ikke om du vil gjøre opp for deg nå, om du ikke kan. Du må ha inntekt for å betale gjeld.

Lenke til kommentar
Du må ha inntekt for å betale gjeld.

Ved lov? Jeg skjønner at det hadde vært ideelt, men en slags sykestøtte nå hadde vært det beste. Jeg er lei av å tenke på gjelden og det hadde vært en blessing å "være i pluss" igjen når jeg blir frisk og begynner å jobbe igjen. Jeg kommer nok til å fortsette i de samme jobbene etter jeg blir frisk, så styrtrik kommer jeg nok ikke til å bli med det første uansett. Er det sleipt å be NAV om hjelp og bruke deler av støtten til å betale regninger? Det er jo en helt vanlig ting å gjøre.

Endret av niko.
Lenke til kommentar

Nei, men i praksis. Eg regner med støtte fra NAV som "inntekt".

 

Hele poenget mitt er at du kan ikke prioritere å betale en inkassosak om du ikke har penger til mat og livsopphold. Så først må du få orden på helsa di, så arbeidssituasjon og deretter gjeld. Med en 100% stilling og gjennomsnittsinntekt så er ikke 20k mye å betale ned på. Men nå som du er arbeidsledig, blakk og syk så virker 20k uendelig mye.

 

En annen ting, og veldig viktig ting, er at det løper renter og gebyrer på saken så lenge den går. Om du for eks betalte et avdrag på 2k hos Lindorff nå så forventer Lindorff å få 2k neste måned også, og måneden etter det igjen. Om du da ikke klarer 2k(som er mye på NAV "inntekt") så blir Lindorff sure og gebyrene bygger seg opp. Og inkassogebyrer er ikke hyggelige. Langt derifra.

 

Så derfor er det viktig med en dialog. Kontakt Lindorff, forklar situasjonen og få de til å sette saken på vent inntil du har fått avklaring på helsespørsmålet og enten har kommet deg i arbeid eller får støtte fra NAV. For realiteten er at inntil du har fått orden på dette så har du ikke råd til å betale Lindorff noe som helst, og mislighold og gebyrer vil bare gjøre saken mye, mye værre. Så lenge saken er på vent så pleier det å løpe renter, men det er bedre enn sur Lindorff + renter + gebyrer.

Lenke til kommentar

Jeg må si meg enig med Nomore. Jeg har også prinsipper og stolthet men siden jeg har jobbet og betalt skatt i over 20 år så veit jeg også at det er en grunn til at vi betaler skatt i Norge og det er for at vi ikke vil at mennesker i vårt samfunn skal falle utenfor slik at vi får en fattigdomskultur slik f.eks USA har.

 

Du er helt klart ikke inne i din stolteste periode i disse dager men du skal ikke skamme deg for å be om hjelp fra det offentlige.

 

Du nevner også svart arbeid og jeg skal ikke si noe på det da stort sett alt som er av Nordmenn har jobbet svart en eller flere ganger iløpet av livet, men det er som sagt en god grunn til at vi betaler skatt her i landet.

Lenke til kommentar

Relativt greit sagt av vidarkri: Skatt betaler man for at du/de som blir arbeidsledige/syke fortsatt skal ha noe penger og ikke sulte ihjel. Noe å tenke på neste gang du blir tilbudt svart arbeid. ;)

 

Betalte vel noe sånt som 130.000kr i skatt ifjor og får vel ikke så veeeeldig mye igjen for det rent personlig ettersom jeg er i fast arbeid og ikke er mye syk akkurat. På den andre siden så har jeg en kompis som har masse problemer som det offentlige tar seg av. Hadde skattene vært lavere hadde nok kompisen min fått mindre av det offentlige og jeg hadde nok følt at jeg burde hjelpe han. Mao, jeg hadde hatt like mye penger som nå. ;) Jeg vet også at jeg har et sikkerhetsnett i det offentlig HVIS det skulle skje noe.

 

Moralen er: betal skatt når du tjener penger!

 

Angående din nåværende situasjon så høres det ut som du burde ta deg en tur til legen hvis du ikke føler deg frisk nok til å jobbe.

 

Etter at du har vært hos legen og evt fått en sykemelding så burde du vel ta en tur til NAV og ta det videre derfra.

 

Angående inkasso-saken din så burde du kunne ta kontakt med inkasso-byrået og fått forklart situasjonen din og kanskje få en utsettelse eller en litt mindre hissig betalingsplan inntil du tjener penger igjen.

Lenke til kommentar

Skatt er vel og bra. Har betalt min andel selv. Eksempelvis konserter kan det hende jeg har fått betalt svart på mindre steder. Det er vel uansett folka på NAV som bestemmer hva som skjer fra i morgen av, så jeg tar det derfra. Takk for all hjelp.

 

Angående din nåværende situasjon så høres det ut som du burde ta deg en tur til legen hvis du ikke føler deg frisk nok til å jobbe.

Jeg har "vært en tur hos legen". Jeg vet at noe er feil. Legene vet noe er feil. De vet bare ikke hva det er, hvorfor det skjer eller hva jeg må gjøre for å forhindre det. Jeg har vært innlagt i år og har ikke neste oppfølging (på sykehusets initiativ etter de forrige resultatene) før om noen uker.

Lenke til kommentar

Da må du bare ha en uttalelse fra lege / sykehus om at du er under utredning. Det vil antagelig være bra nok for nav så lenge du kommer tilbake og "avlegger rapport" når undersøkelsene på sykehuset er ferdig. Ingen kan jo kreve at du skal svare på hva som er feil før legene vet det, men sammtidig trenger NAV en bekreftelse på at det faktisk er noe galt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...