Gå til innhold

Om mennesket forsvinner, hvem tar over?


  

93 stemmer

  1. 1. hvem av disse tror dere vil utvikle seg til en sansene art, og ta over etter mennesket?

    • Sjimpansene
      22
    • Delfinene
      11
    • Kråkene
      3
    • annet?
      16
    • Ingen kan erstatte mennesket på noen måte.
      37
    • Elefanter
      4


Anbefalte innlegg

Jeg tenker på et scenario likt "Aftermath: Population Zero" fra National Geographic.

 

Mennesket er ikke alene om å ha høy intelligens her på jorden.

Det er faktisk usikkerhet om delfinene er gjennomsnittlig dommere eller smartere enn oss.

 

Og de fleste ape-sorter, spesielt sjimpansene har også høy intelligens.

 

Forskning dokumentert av Illustrert vitenskap har også nevnt at kråke-fugler er ganske smarte, tilsvarende intelligent som sjimpanser.

 

Og da kommer spørsmålet mitt: Om alle mennesker (eller nesten alle) skulle forsvinne, eller dra sin vei, hvem ville ta over?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EDIT 1

Elefanten er lagt til i avstemmingen, og i liste over kandidater

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

liste over kandidater:

 

sjimpanse

-Felles forfeder med menneske

-Has samme evner som mennesker, kun vet unntaket av stort kranium

 

Delfinen

-Like smart som menneske(kanskje smartere)

-Bundet fast i sjøen

-mangler mulighet til verktøybruk

 

Kråker, skjærer etc.

-De smarteste fugler vi vet om

-Selv om menneske forsvinner, varmes kloden fortsatt opp, reptiler (som inkluderer fugler) trives ofte i varmen.

-begrenset verktøy brukermuligheter

 

Elefant.

-Også meget inteligent

-ingen slår Elefanter når det gjelder langtidshukommelse

-Lever i et miljø hvor den er "perfekt", dette gjør videre utvikling vanskelig.

 

kommentarer, forslag, har jeg glemt noe?

 

eller har jeg tatt fullstendig feil på noe? bare siSKRIV ifra.

 

Om dette er på feil sted, så er moderatorer velkommen til å flytte denne dit den skal, bare si ifra ved PM.

Endret av Grambo
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om mennesket forsvinner er det ingen mekanismer i evolusjonen som tilsier at det vil oppstå en ny sivilisasjonsskapende intelligent art som fyller "vår plass". For hvis det virkelig var sånn at enhver planet med liv til enhver tid alltid har en art som er minst på vårt nivå, så burde det eksistert opptil flere like intelligente arter også før menneskene utviklet seg, slik at vi altså har fyllt "deres plass".

 

Pattedyr har hatt mindre enn 100 millioner år på å utvikle alle dagens arter (inkludert både havlevende og flygende arter), pluss mange nå utdødde pattedyrarter. Dinosaurene regjerte på Jorda i 200 millioner år, likevel er det ikke funnet noen indisier som antyder at det fantes noen dinosaurer som utviklet en teknologisk sivilisasjon. Fiskene har hatt omtrent 500 millioner år på seg, og det er ikke funnet noen indisier på at det noensinne har eksistert en sivilisasjon i havet. Og så videre.

 

Så svaret vil i praksis bli det siste alternativet. Det er svært lite sannsynlig at noen eller noe noensinne fyller "vår plass". Jeg sier ikke at det er umulig, bare at det evolusjonsmessig er svært usannsynlig. Sivilisasjonsskapende intelligens er egentlig et evolusjonsmessig unntak, nærmest et blindspor. Det har jo kun oppstått én eneste gang i Jordas historie, og det har vært liv her i over 3,5 milliarder år.

Endret av SeaLion
  • Liker 7
Lenke til kommentar

Imponerende svar :thumbup:

 

Jeg får vel si meg enig i at, fra rent vitenskaplig synspunkt, er det lite sannsynlig, men jeg tenker på lang tid fremover, om så noen 100 millioner år.

 

Men ja, jeg er jo veldig påvirket av science fiction når jeg tenker på dette.

 

Jeg har hørt om "Planet of the apes" hvor en rom ekspedisjon går galt, og havner tilbake på jorden lang tid senere, mennesket er borte, og apene har tatt over.

 

Også, ifølge Star Trek Voyager, var det en intelligent reptil-art (dinosaur) som evakuerte fra jorden når en stor naturkatastrofe skjedde(altså, slutten på dinosaurtiden).

 

Dette er vill fantasi, men får deg til å tenke.

Lenke til kommentar

I og med at alle stjerner blir stadig varmere etter som de blir eldre*, så er det beregnet at allerede om 500 millioner år vil kloden være så varm at alt flercellet liv på land vil ha krepert, da er det kun levelig i havet ei stund til. Så når sola dør og blåser seg opp til en rød kjempe om ca 5 milliarder år, og sluker Jorda, så er alt liv på planeten vår forlengst utdødd uansett.

 

Men ikke for det, 500 millioner år er fryktelig lang tid, de første flercellede organismene oppstod i havet for ca 700 millioner siden, og for ca 500 millioner år siden oppstod de første sjødyrene med ryggstreng, forløperen for alle fiskene og virveldyrene (inkludert oss). Så mye kan skje på 500 millioner år. Men som sagt ser det ut til at det ikke finnes noe innebygget mål i evolusjonen som før eller siden alltid ender opp i en sivilisasjonsbyggende intelligent art.

 

Det er langt mer sannsynlig at vi er resultatet av en lang rekke "uheldige" omstendigheter, miljøendringer som bl.a gjorde at oppreiste bipedarter som kunne samhandle, kommunisere og løse nye problemer i omgivelsene relativt raskt var en fordel for at genene skulle overleve. Dess mer stabile omgivelsene er dess mindre behov er det for å utvikle en spesielt energikrevende hjerne og høy intelligens. Så lenge apenes leveområder endrer seg lite så vil de sannsynligvis aldri utvikle seg særlig videre, de er jo allerede perfekt tilpasset sin verden.

 

Redigering:

* = Når stjerner fusjonerer de lette grunnstoffene hydrogen og helium til tyngre grunnstoffer (etter hvert helt opp til jern), så består stjernen etter hvert av stadig tyngre grunnstoffer. Disse fører til at kjernen etter hvert faller sammen på grunn av gravitasjonen og dette gir et stadig større innvendig trykk i stjernekjernen. Dette økende trykket fører til at temperaturen stiger. Temperaturstigningen er langsom, men svært jevn, derfor er det forholdsvis lett å beregne når sola blir så varm at landjorda over havet blir en ubeboelig ørken.

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar

Merklig spørsmål, de mest inteligente dyrene vi viss vi overser mennesker, er sjimpanser, elefanter og delfiner, av disse har bare sjimpansen en gjennerel kroppbygging,

Men evolusjon som Sealion sier har ikke noe planer om å lage smarte dyr som skaper sivilisasjoner. Viss vi går gjennom menneskets historie i instant replay de siste 5 millioner år, vil vi nok finne masse random events og slumper som har gjort et vi er der vi er i dag, noe drev oss ut på slettene, der det evolisjonære presset på et svakt men smart dyr er anderledes enn i en jungel, det mest opplakte er presset fra rovdyr, sjimpanser opplever lite av dette, men på savanen har du, hyener, løver, leoparder, afrikanske vildhunder, og vet elvene krokodiller, og dette er bare de som fremdeles er i live i dag.

Alle disse dyrene ville ganske enkelt kunne ta ut og drepe ubevepnede mennesker eller protomennesker, det lønnet seg å kunne stå oppreist å se over det høye gresset, det "KAN" være en av grunnene til at proto mennesker begynnte å bli mer og mer tobeinte, andre er mindre energi brukt på å gå lange distanser eller løpe lengre distanser.

Og naturen er ikke stillestående, vi vet at steder som sahara har vokst over i grønt og frodig natur, for å så bli ørken så tilbake til sanavanne så tilbake til ørken osv.

Da er det godt mulig at lignende ting skjedde i sørøst afrika der vi regner med at Homo geniusen oppsto.

Men så var det lotteriet, det har gjennom de siste 5 millioner år eksistert minst et dusin arter av homo, noen gikk tilbake til skogen, noen ble på savanen, vi vet at vi kom til et punkt der Homo erectus vandret ut av afrika og koloniserte hele eurasia, vi er kanskje direkte etterfølgere av erectus, kanskje ikke, men vi vet at erectus ikke ble til homo sapiens i asia, så det måtte være en popluasjon i afrika i så fall, men det er langt fra sikkert at vi er direkte etterkommere av erectus.

 

Så av et dusin arter, der minst 2 av dem vandret ut av afrika er en uderart av den ene arten igjen, dette er ikke et bevis på at å være smart er direkte bra i evolusjonære sammnehengen, du kan telle på en hånd arter vi kan kalle unikt inteligente, og de er alle pattedyr og fugler, og alle har dukket opp de siste millionene av år, det er ikke noe som sier at disse artene vil eksistere speiselt lenge, husk at insekter er ektremt dumme dyr, men det er 1.4 millioner REGISTERTE arter, hvor mange som finnes vet vi ikke.

Idiot dyr, det dummest pattedyret er hundretusen ganger smartere i alle former og farger man kan finne på å kalle noe inteligent, men det er bare 5500 arter av pattedyr og de fleste av dem er veldig sårbare, det skal lite til å utrydde en pattedyr art, vanskligere for insekter og umulig og utrydder dem alle. De har eksistert i 450 millioner år, og kommer nok ikke til å forsvinne med det første, det samme kan ikkes sies om pattedyr ei heller smarte pattedyr.

 

At vi finnes i dag er 95% dump luck og random events, 5% vår inteligens(som art ikke individ)

 

Som idivider lever nesten alle av oss takket være vår inteligens(eller andre menneskers inteligens)

Lenke til kommentar

Menneske kommer ikke til å du ut på laaaang tid, om så det slutter å være mennesker på joda, så har vi sikkertflyttet vekk for lengst.

 

her er mitt scenario: om 500 år har alle mennesker blitt flyttet til Mars og/eller andre kolonier, og Jorda blir en global dyrepark.

 

Tror ikke det blir sånn, men ikke noen dum idé...

Lenke til kommentar
Gjest medlem-16183

Sjimpanse arten er jo uforandret på mange millioner år, at de vil pluttselig ta steget opp til å bli menneskelig er lite trolig, selv om vi er vekke. De vil fortsatt leve på sin primitive måte fordi hjernen deres ikke fungerer som våres. Derfor er menneske arten unik i seg selv.

Lenke til kommentar

Noe som kunne skjedd om alle mennesker forsvant i et poff: Diverse dyr flytter inn i de nå ubebodde landsbyene og storbyene. Enkelte dyr vil nok slå seg til ro med å sove i ventilasjonslukene, men noen vil uunngåelig nok begynne å skjønne hvordan enkelte av tingene vi etterlot oss fungerer. Det trenger ikke være mer enn at noe skjønner at om man trykker på en knapp i en heis så kommer man seg opp/ned, men det kan være nok til at de skjønner at dette er den eneste veien inn til bostedet deres og dermed kan bo trygt.

 

Slike scenarioer vil det jo dukke opp flere millioner av om dyr plutselig skulle tatt over for menneskene i våre byer.

Lenke til kommentar

Hvordan skulle ting fungere om ingen driftet det?

 

ifølge "Aftermath: Population Zero", er du inne på noe.

 

For dere som vurderer å se dokumentar-filmen, har jeg plassert følgende i en spoiler

 

Sant nok, i filmen, så virker alt kort etter mennesket forsvant, men det elektriske er VELDIG sensitivt.

Datamskiner vil sende små advarsler til den som er på vakt, hvor nå dette er ingen, kan ikke maskinen gjøre noe. Atomkraftver er de først il å gå, deretter kullkraft. vann vind og solcelle kraft vil fungere en stund, men strømnettets møtepunkter vil være uten kontroll, og vil bli overbelastet av automatiske systemer.

 

Derimot, dette kan løses ved hjelp av en kraftig kunstig intelligens.

 

Lenke til kommentar
Gjest medlem-16183

Jeg vet ikke hvor følelsesladde nåtidens primater er, hvis vi ekskluderer mennesker. Kjærlighet var en av hovedingrediensene i suksessen til homo artene, uten den ville ikke værden vært like utviklet i dag. Uten kjærlighet til familie og en partner ville ingen hatt motivasjon til å være konstruktive.

Lenke til kommentar

Nyere hjerneforskning viser at følelser ikke er noe unikt for mennesker. CT-skanning av hjerner viser at følelsessenteret i hjernen sitter i den delen av hjernen vi har til felles med alle virveldyr, inkludert fisk, fugler, reptiler og alle andre pattedyr. Akvarie- og feltstudier viser at fisk faktisk kan være oppstemte eller deprimerte, de føler smerte og kan knytte følelsesmessige bindinger til artsfeller, ja endog bli "venner" med fisker fra andre arter.

 

Vår familiestruktur med kjernefamilie og besteforeldre er vi heller ikke alene om i dyreverdenen. Elefanter er en annen dyreart med tilsvarende flokkdannelse. Elefanter hjelper foreldreløse unger, hjelper yngre søsken og sørger dessuten over sine døde og oppsøker av og elefantkirkegårder der skjelettene etter tidligere flokkmedlemmer ligger.

 

Tidligere mente mange forskere at mennesket hadde noen egenskaper som ingen andre dyrearter kan vise maken til. Dette har imidlertid blitt tilbakevist gang på gang, nå regnes kun vår DNA-sekvens som unik, i hvert fall ca 2% av den. Sjimpansenes DNA er 98% likt med vårt DNA.

Lenke til kommentar

Er det ikke slik at store hjerner er ganske nytt på jorda?

 

For ca 100 mill år siden var det vel ingen arter med store hjerner?

Og ingen hadde en fysiske utrustnig som tydet på at intelligens

var så dominerende viktig? Kan en for eksempel ikke se på en

krokodille at den må være ganske dum? Dumme dyr må ha tusenvis

av barn for å overleve eller de har ikke endret livsstil de siste

millioner år etc.

 

Isbjørn, for eksempel, er et smart dyr. Den har endret livsstil

på ganske kort tid (50-100.000 år). Den får relativt få barn

og den kan derfor ikke gamble på å tilpasse instinktene slik

som silda og enkelte trekkfugler. Isbjørn har stor fordel av

å lære av sine mødre og andre artsfeller (og kanskje andre dyr?)

samt å finne ut ting selv/eksperimentere/leke.

Tilsvarende har hvalen skiftet habitat fra landjorda til havet.

Pattedyr kan ikke få tusenvis av barn - så derfor var det spesielt

fordelaktig å være smart sammenlignet med å tilpasse instinktene.

 

Det finnes også ikke-pattedyr som er smarte. Blekkspruten for eksempel.

Så det kan vel finnes sivilisasjoner der ute i verdensrommet og

som legger egg :-)

 

Jeg tror at skikkelig avanserte sivilisasjoner må være ganske

så fredelige og "moralske" av seg. Ellers ville de ødelegge

seg selv siden hvert individ kunne være i stand til å sprenge

resten i lufta. En kan tenke seg den situasjonen at hvert

enkelt menneske kunne lage atombomber - da ville vi vel

forsvinne fort?

Lenke til kommentar
Gjest medlem-16183

Det som er spesielt med organismer på jorden er at de er veldig tilpasningsdyktige. Det som er viktig for å sikre videre overlevelse og framgang er at vi prøver å lære mest mulig om biologi og organismer generelt. På den måten vil vi få et bra utgangspunkt i å videreutvikle oss selv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...