Gå til innhold

Telezoom Pentax K-X


Anbefalte innlegg

Heisann

 

Har kjøpt et Pentax K-X i våres med 18-55.

Er nybegynner og godt fornøyd med kameraet men savner et telezoom objektiv.

Det vil hovedsaklig bli brukt til å ta bilder av ungene i forskjellige situasjoner som sport og lek.

Ser på prisguide at pentax, tamron og sigma har objektiv til pentax, finner lite om hvilke modeller de passer til.

 

https://prisguiden.no/produkt/31633 Tamron 18-200mm

https://prisguiden.no/produkt/26992 Pentax 50-200mm

https://prisguiden.no/produkt/36144 Sigma 55-200mm

https://prisguiden.no/produkt/111072 Pentax 50-200mm

Bare noen eksempler..

 

Kanskje noen med erfaring kunne anbefalt er objektiv?

18-200mm høres jo fristene ut men hvor mye går det ut over bildekvaliteten når man har så stort spend?

 

Lurer også på hva forskjellen mellom fullformat og ikke fullformat er.

 

Takknemlig for alle innspill!

Endret av OKHaz
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ser på prisguide at pentax, tamron og sigma har objektiv til pentax, finner lite om hvilke modeller de passer til.

 

Alle objektiver med K-fatning (også kjent som 'Pentax-fatning', 'Pentax K', 'PK', 'PKAF' o.l., i Prisguiden '*objektiv* til Pentax') vil passe til et K-x, så det er altså ingen begrensninger du trenger å ta hensyn til.

 

Kanskje noen med erfaring kunne anbefalt er objektiv?

 

Vil nok påstå at Pentax' egen 50-200 muligens er et av de bedre kjøpene i denne klassen. Rent bildekvalitetsmessig spiller det ingen rolle om du velger den første eller andre (WR) i forslagene dine, men grunnet relativt liten prisforskjell, ville jeg nok gått for sistnevnte. Denne er værtettet (WR), og selv om selve kameraet ikke er spesielt værtettet, er det sjeldent dumt å ha et objektiv som tåler en skvett vann eller litt støv. Dessuten vil antagelig bruktverdien være større, sånn i tilfelle (akkurat dette gjelder generelt for objektiver produsert av kameraprodusenten i forhold til Tamron og Sigma-produserte objektiver).

 

Et annet interessant alternativ er Sigmas 50-200 HSM, men dette har jeg ikke sett noen tester av foreløpig. Prismessig burde det nok være et bedre objektiv enn Pentax 50-200, så om Japan Photo beholder prisen ville jeg vært tilbøyelig til å gå for denne.

 

18-200mm høres jo fristene ut men hvor mye går det ut over bildekvaliteten når man har så stort spend?

(Skal forsøke å formulere meg enkelt og ta hensyn til det praktiske, så kan tekniske uttrykk bli satt litt til siden.)

Du er ikke alene om å tenke på det som en god ide. Det spørs selvsagt på bruken, under optimale forhold (mye lys) vil du antagelig ikke merke mye forskjell, men under mindre optimale forhold vil du antagelig legge merke til at i forhold til et sett med en 18-55 og en 50-200 (eller lignende) vil bildekvaliteten være noe dårligere. Antagelig vil autofokus være raskere på oppsettet med to objektiver, men du mister selvsagt muligheten til å gå raskt fra vidvinkel til kraftig tele. Selve fleksibiliteten er gjerne hele poenget bak en slik 'superzoom', og er i praksis for de som faktisk befinner seg i situasjoner hvor forhold o.l. varierer så mye at man faktisk trenger såpass stort 'spenn'. En fotballkamp er kanskje ikke så voldsomt forutsigbar, men det skjer opplagt mest moro foran (motstanderens) mål, og spesielt vide vinkler trenger du ikke når du står på sidelinjen.

Superzoomen vil neppe kunne holde følge med autofokusytelsen til de to andre objektivene, og treg autofokus er det siste du vil oppleve når poden er i ferd med å mose ballen i krysset.

En god ide kan jo være å prøve forskjellige objektiver i butikk, så får du et godt inntrykk av hvordan de vil fungere, prøv f.eks. å teste fokus på ting i bevegelse om du får lov til å ta en tur ut på gaten. Om du bestemmer deg for at superzoom er veien å gå, bør du nok helst velge en av 18-250-utgavene til Sigma eller Tamron, da disse skal være en god del bedre enn 18-200-utgavene (dog en god del dyrere).

 

 

Lurer også på hva forskjellen mellom fullformat og ikke fullformat er.

 

Som Pentax-bruker trenger du i praksis ikke bry deg om det, da det ikke har noen praktisk betydning (med mindre du har et Pentax-filmkamera du ønsker å bruke det på).

 

At et objektiv er 'fullformat', vil si at det fungerer på kameraer med bildesensorer på størrelse med 135-film (samt de fleste nyere filmkameraer og ofte noen eldre også). Objektiver som ikke er 'fullformat', vil være konstruert på en slik måte at det vil gi mørke hjørner på 'fullformat'-kameraer.

Det er absolutt ikke noe problem å benytte objektiver spesifisert som 'fullformat' på et speilrefleks med mindre sensor, men at et objektiv kan benyttes på 'fullformat'-kameraer kan være viktig for de som senere ønsker å oppgradere til dette. Ettersom alle produserte Pentax-digitalkameraer med K-fatning har samme størrelse på sensoren, er ikke dette noe man trenger å gå hensyn til (igjen med unntak av filmkameraer) i det hele tatt.

Endret av Aiki
Lenke til kommentar

-Hva med Pentax SMC DA 55-300mm f/4-5.8 ED?

http://www.photozone.de/pentax/396-pentax_55300_458?start=2

 

For å ta bilder av barna på litt avstand vil du trolig ha mer igjen for et lyssterkt fastobjektiv med brennvidde i området 50mm - 85mm (- 135mm).

Det er endel rimelig og meget god optikk med manuelt fokus til Pentax å finne på bruktmarkedet (eBay, foto.no, finn.no).

 

Aiki har alt besvart spørsmålet om fullformat og utsnittsformat (crop).

Wikipedia svarer enda mer utfyllende: http://en.wikipedia.org/wiki/Crop_factor

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...