Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Bygging av vei på privat eiendom. Må det søkes om?


Anbefalte innlegg

Jeg har et stort uthus bakom huset mitt som jeg har lyst til å gjøre om til garasje. For å få dette til, må jeg forlenge veien som går opp til huset rundt hushjørnet og bort til uthuset.

 

Jobben som skal gjøres er altså å lage ca 40 meter grusvei og sette garasjeport i uthuset.

Er dette noe man må søke til kommunen om, eller er det fritt fram?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kommunen kan svare på om de krever søknad eller bare byggemelding, og kan fortelle deg hvilke naboer du er pliktig til å varsle. Kommuner har ofte et "servicetorg" like innenfor rådhusdøra nå for tiden, hvor man kan stikke innom og få god hjelp og gode svar på slike ting.

 

Om det trenges bruksendring for å endre et uthus til garasje vet også kommunen - bruken av bygget vil vel være lagring både før og etter, men å sette inn en garasjeport vil være en fasadeendring.

 

Hva angår veien og graving - å endre terrenghøyde +/- en halv meter pleier å være uproblematisk uten byggesøknad. Å anlegge parkeringsplass til eget bruk på egen boligtomt pleier også å være uproblematisk, så jeg vil tro at å forlenge sin egen innkjørsel fram til uthus/garasje er greit dersom det er et tun/hage/opparbeidet boligtomt som regnes som innmark. Dersom veien berører utmark, der motorferdsel i prinsippet er forbudt, så gjør for all del ingenting uten tillatelse. Vær også obs på at det kan være krav til størrelse på sammenhengende uteområde per boenhet - ved små tomter kan man bli nektet å gjøre om hage til veg eller parkering, dersom det fører til at arealet for lek og tilsvarende uteaktiviteter blir or lite.

 

Men snakk med kommunen. Det er de som forvalter etter plan- og bygningsloven, og det er de som kan gi svar på hva du trenger å søke om, hva som er meldingspliktig, og hva som er fritt fram å gjøre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...