Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Gammel PC starter ikke etter utbytting av deler


Anbefalte innlegg

Jeg hadde noen deler til åvers etter å ha hjulpet min bror med å "oppgradere" en gammel PC han har fått til meg for evigheter siden.

Har lenge tenkt at jeg skulle dra hjem til mor og far for å "oppgradere" deres eldgammle Compraq 800MHz med delene som ble byttet ut fra den broren min brukte. Idag hadde jeg fri fra jobb og tenkte jeg skulle gjøre dette raskt å enkelt.

 

Byttet:

  • Hovedkort (ASUS A7N8X Deluxe)
  • Prossessor (AMD 2800+ (Athlon?))
  • CPU vifte (Den som stod på bråkte som et uvær. En gammel Vulcano 11. Kjøpte en stillegående en som passet til Socket A)
  • Minne (som fortsatt stod på hovedkortet)
  • Skjermkort (GeForce 6600 eller 6800, litt vanskelig å lese, men i en AGP 8x slot)
  • Strømforsyning (Var kun en 250W forsyning som stod der, så tok enkelt og greit å byttet den i samme slengen)

 

Jeg demonterte alle de gamle komponentene.

Hovedkortet som allerede stod der hadde et ekstre "feste" til skruene. Det var selve chassiet som var bøyd opp/opphøyet for så å være gjenget (dette gjalds alle festene), så jeg måtte ta hammeren å slå det gjevnt med resten av chassiet.

Monterte hovedkort og resten av komponentene. Siden jeg hadde slått litt inni der, passet ikke skjermkortet helt 100% (fikk liksom ikke dyttet det helt ned på den siden som peker bak kabinettet, der hvor jeg hadde slått), men det var ingen lås eller noe slikt på slot'en, så jeg tenkte at "det går sikkert bra"!

Så skulle jeg koble til powerswitch/LED osv. Dette gikk ikke overens med hverandre, så jeg måtte flytte om på pins'ene som allerede stod inni der. Demonterte hele fronten for å finne ut hvilke ledninger som kom hvorfra.

 

Glad og fornøyd når jeg endelig var ferdig, skulle jeg starte opp ...men nei! Bom stille. Lys på Hovedkort (PowerLED_1) og på nettverkskort (som er innebygd). Jeg tenkte først at det måtte være patenten jeg hadde laget for bryteren, men etter å ha prøvd flere ganger (skiftet polaritet, forsikrer meg at alt satt som det skulle, osv...) merket jeg at CPU viften gjorde faktisk et patetisk forsøk på å starte av å til når jeg trykket på power-knappen. Så jeg gikk bort fra tanken om at knappen, evnt overføringen av power signalet til hovedkortet ikke stemmte og begynnte å fjerne komponenter. Trakk ut lydkort/skjermkort/HDD'ene/CD-ROM'ene og alle COM og USB tilkoblinger.

Fortsatt det samme, lys på hovedkort og nettverkskort, et dårlig forsøk fra CPU vifta å resten stille.

Prøvde deretter med den gamle PSU'en (250W) rett på hovedkortet bare for å se om CPU'en startet. Samme der også: lys på hovedkort/nettverkskort, kvert forsøk fra CPU vifte men resten dødt.

 

Så nå er jeg lei. Skulle være enkelt og greit å bytte dette og få meg en skikkelig middag for jobben, men har istedetfor endt opp med 10 timers slit og knoting uten resultat.

 

Er det noen som har noen tips/forslag til hva jeg kan prøve?

 

For å oppsummere litt:

Det er strøm på hovedkortet.

Har prøvd 2 forskjellige PSU'er (som begge fungerte før jeg begynnte).

Har trukket ut alle komponenter (trenger vel ikke et skjermkort for å fyre?).

Minnet fungerte og er ikke rørt siden det ble tatt ut av den forrige PC'en.

CPU-vifte "prøver" å starte.

 

Dvs, at jeg står igjen med hovedkort, minne og CPU utestet.

Som igjen gir meg spørsmål som:

-Kan hovedkortet være gåent, selv om det lyser grønt på power led og at nettverkskortet blinker som "normalt"?

-Selv om et av minnebrikkene er defekt (noe jeg betviler) skal vel CPU starte opp?

-Power-knappens funksjon fra 10 år tilbake og idag, fungerer vell på samme måte (NO pulsbryter)?

 

Iogmed alderen på disse komponentene er det vanskelig å finne annet å dobbeltsjekke med (tenker da på både HK, CPU og RAM).

 

 

Ber desperat om råd/hjelp! Alt av tips setter jeg pris på!

 

-IB

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
så jeg måtte ta hammeren å slå det gjevnt med resten av chassiet.

Men du nevner ikke noe om avstandsstykker er plassert til festehullene på hk, så jeg lurer på om du kortslutter hovedkortet med kabinettet?

 

Har du prøvd å starte opp med hk ute av kabinettet, for å utelukke kortslutning?

Lenke til kommentar

Hmm...

 

Så, det du har beholt er kabinett, hdd og cd/dvd?

 

Hadde gjettet at problemet ditt er at bios er korrupt, ta strømmen, ta ut batteriet, vent 10 min og sett alt sammen igjen. Værdt et forsøk.

 

Compaq har sine helt egne systemer på det meste, er vanlig vis fryktelig vanskelig å blande deler fra en compaq og deler fra andre maskiner. Er du sikker på at det er riktige pins som starter maskinen? Hva skjer om du holder knappen inne?

 

Skulle det ikke virke kan du begynne med å ta alt fra hverandre, sjekk alle kontakter, spesielt på cpu for bøyde pins. ha bare hk, cpu og psu koblet til og se om det starter opp da, skal starte og bråke i mangel på ram. Det skulle indikere at de delene virker. Hvis de ikke virker bytt til den gamle 250w psuen og prøv igjen. Sett så inn 1 rambrikke og start igjen, skal vel klage på manglende gpu med mindre det er en integrert. uansett, der den stopper er feilen.

 

Så ingen 4pins cpu power kontakt på de bildene av hk jeg fant, er det en slik?

Er det den cpu som sto på hk før?

Lenke til kommentar

Bootet med en gang jeg tok det ut fra chassiet. Så jeg tok baufilen og kappet vekk alt som absolutt ikke måtte stå der. Og plasserte en slik "anti-statisk" pose under selve hovedkortet. Skruene skrudde jeg så igjennom posen og fast i festene.

 

Glad det var så enkelt som det! :)

 

Takk til begge to for råd!

 

//IB

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...