Jump to content
Sign in to follow this  
Marxisten

Hva er rasjonell egoisme?

  

7 members have voted

 1. 1. Slår objektivismen sprekker?

  • Ja
   2
  • Nei
   1
  • Ingen formening
   4
 2. 2. Er rasjonell egoisme bra?

  • Ja
   2
  • Nei, takke meg til altruisme!
   2
  • Ingen formening
   3


Recommended Posts

Objektivismen er, som de fleste sikkert vet, et filosofisk system skapt av den russisk-amerikanske filosofen og forfatteren Ayn Rand. Objektivismen forfekter fornuft, kapitalisme, virkelighetens objektivitet og ikke minst rasjonell egoisme.

 

Objektivismen hevder innen metafysikk at virkeligheten eksisterer uavhengig av noens bevissthet, og hevder innen erkjennelsesteori at menneskets sanser gir pålitelig informasjon og at fornuften er menneskets eneste metode for å oppnå abstrakt kunnskap.

 

Den objektivistiske etikk forfekter rasjonell egoisme: hvert individ bør gjøre sitt beste for å oppnå et lykkelig liv, man har ingen forpliktelser overfor andre mennesker, bortsett fra egne barn.

 

Det Liberale Folkepartiet bygger som kjent politikken sin på en liberalistisk filosofi. Det har vært en del diskusjon på forumet deres om hva som er egoistisk og ikke. DLF er tilhengere av universelle rettigheter fordi det er i ens rasjonelle egeninteresse, i motsetning til idealister, som vil ha individuelle rettigheteer fordi det er logisk.

 

På spørsmål om hva rasjonell egoisme innebærer, svarer DLF:

 

Dette innebærer at man bør følge slike prinsipper som rasjonalitet (som er å basere seg kun på fakta og på alle relevante fakta og ikke basere seg på fantasi og oppspinn eller å ignorere relevante fakta), produktivitet (forsørge seg og sine), rettferdighet (i vurdering av andre mennesker, dette i motsetning til tilgivelse eller å la være å vurdere), integritet (å stå fast på sine rasjonelle overbevisninger), uavhengighet (at man tenker selv), og at man ikke skal initiere tvang mot andre.

 

Liberalister mener jo at man ikke skal voldta andre selv om man har svært lyst og kan slippe unna med det. Setter de ikke da kollektivisme høyere enn sitt eget liv? Til dette svarer DLF:

 

En rasjonell egoist har ikke lyst til dette, lyster kommer av verdier (og disse kommer fra tidligere tenkning), og en liberalists verdier sier at initiering av tvang er forferdelig

 

Slår objektivismen sprekker her, når den plutselig hevder at det er verdiene som teller? Seksualdriften er jo, som navnet antyder, en drift - ikke en verdi.

Share this post


Link to post

Den siste pollen din legger opp til at man enten er egoist, altruist, eller at man ikke har noen formening. Jeg mener det finnes en mellomting hvor hver av de er mest rasjonelt avhengig av situasjonen, men av erfaring er ikke du den mest kompromissfyllte debatanten her på forumet.

 

I nevnte eksempel vil jeg påpeke at voldtekt fremfør alt er en voldshandling kun med elementer av seksualitet i seg. Selv om seksualdriften kan spille inn, så er det gjerne andre ting som ligger under selve motivasjonen bak utførelsen av voldtekt. I et hypotetisk tilfelle der kun seksualdriften spiller inn derimot, så legger vel objektivismen opp til at om verdiene dine stemmer overens så vil denne være sterkere enn lysten. Tross alt krenker du en annen persons frihet ved voldtekt, og det er nettopp denne krenkelsen liberalismen står imot. Om du selv vil leve fritt har du den forpliktelsen om å la andre få utøve den samme friheten.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...