Gå til innhold

Fokuseringspresisjon, noen med kunnskap/erfaringer?


Anbefalte innlegg

Fokuseringspresisjon viser seg å være et stort tema. Jeg er ute etter om noen har erfaringer som kan hjelpe meg litt på vei. Jeg har printet ut et fokus-chart, montert et fokus target på chartet, sørget for at dette er parallellt med billedbrikken og kjørt test med:

AF styrt av kamera.

MF styrt av fokusbekreftelse.

MF styrt av visuell bekreftelse.

 

Jeg har testet følgende objektiver:

Sigma 50/2,8 Macro

Canon 50/1,4

Canon 100/2,0

Zeiss 58/2,0 Helios (kun MF)

Zeiss 135/3,5 Sonnar (kun MF)

 

Av disse virker alle de tre siste å gi utmerkede resultater. De to første derimot bakfokuserer. Sigmaen ganske kraftig.

 

Når jeg kjører MF med fokusbekreftelse får jeg samme resultater som med AF. Når jeg kjører visuell bekreftelse får jeg derimot bedre resultat på Sigma og Canon 50mm.

 

Er det noen som ut fra dette forstår hva som er feil og vet hva som er kuren for å få dette fikset?

Endret av Snickers-is
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fokusbekreftelse bruker AF-sensoren for å finne avstand så det er som forventet at du får samme resultat med AF og fokusbekreftelse. Har du Live View med kontrastbasert AF kan det bli forskjeller, for der brukes det en helt annen måte å beregne fokus på.

 

Bruker du manuell fokus er det viktig at diopter er justert korrekt for å få helt nøyaktig resultat, og selv da er manuell fokus ikke helt enkelt på et moderne speilreflekskamera som ikke har mikroprismer eller splittbilde, og på de rimeligste modellene gjerne også en relativt liten søker. Så jeg forventer i utgangpunktet at korrekt AF bør gi like bra og i praktisk bruk som regel vel så bra resultat som manuell fokus.

 

Hva du kan gjøre med saken avhenger av kameramodell, har du et nyere hus i mellomklasen og oppover så finnes det en funksjon for å justere autofokusen pr objektiv og det vil sannsynligvis fikse problemet. Har du et eldre eller billigere hus er det mulig å få kalibrert kombinasjonene av hus/objektiv, men jeg vet ikke hvor mye det kan koste.

 

Canon kaller funksjonen Micro Focus Adjustment, og den er tilgjengelig i hvertfall på 50D, 7D, 5D Mk II og 1D(s) Mk III og 1D Mk IV. Muligens også på 40D, men ikke på 30D og eldre og heller ikke på 500D, 450D osv.

 

Edit: Sjekket og så vidt jeg kan se har 40D ikke Micro Focus Adjustment

Endret av se#
Lenke til kommentar
Nei, 5d1 har ikke den funksjonen.

 

Merker du dette i praksis? har du et bildeeksempel?

 

Jeg har nettopp byttet den da det var et skår i ett av de indre linseelementene i den første jeg kjøpte. Jeg har ikke fått tatt mange bildene med den nye ennå, men sjekket dette da jeg opplevde et par bilder som litt blur. Jeg har også fått noen bilder som jeg føler har truffet bra, men det har vært av mennesker, og da er det vanskelig å avgjøre om det skyldes at de har flyttet på seg, eller om det er kameraet som har truffet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...