Gå til innhold

Betale billån fortere eller spare opp mye egenkapital?


skyhawk

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Ja, for det er jo "kjeeeeempeenkelt" i dagens marked når man er unge førstegangsetablerere [/ironi]

Har man ikke råd til å spare en del penger når man ikke har lån tar man ekstremt stor risiko ved å ta opp et 100%-lån. Dagens historisk lave rente kommer i beste fall til å vare et par år til, og låner man 100% og ikke har hatt råd til å spare noe før vil man ikke ha betalt ned mye av lånet i løpet av den tiden.

Lenke til kommentar
Joda, men med bolig priser over 2.000.000 NOK, så vil det ta ca forever å spare 400.000 NOK før man skal handle.

 

Jeg er flink til å spare, men skulle jeg ha spart 400.000, ville jeg vel brukt ca 10 år...

Tja, er man i stand til å betjene et boliglån på over 2 mill (koster tross alt 12-13k i mnd over 30 år når rentenenivået normaliserer seg), bør man også være i stand til å spare opp noen hundre tusen 3-4 år også, ihvertfall om man er to om det. Hvis ikke kan man jo legge sammen to og to, stil man finner ut hvorfor ikke lånesøknaden går gjennom.

 

Men det er klart, for noen er jo det "forever"...

Endret av MailMan13
Lenke til kommentar
2. Spar 20% egenkaptal

 

Ja, for det er jo "kjeeeeempeenkelt" i dagens marked når man er unge førstegangsetablerere [/ironi]

 

Om det hadde vært ett krav var det ikke mange som hadde kunnet komme seg inn på boligmarkedet (med mindre man jobber i en by, og bor langt utpå landet).

 

Ja det er "kjeeeempeenkelt". Det tar gjerne litt tid, men det er relativt ukomplisert å spare penger. Dersom du ikke er i stand til å spare opp egenkapital, så forstår jeg godt bankene som sier nei til å låne til deg.

 

Det er ingen menneskerett å få låne penger.

Lenke til kommentar

Nå fikk jeg lån uten problemer, pga god dokumentasjon på inntekt (sikker jobb), BSU (på svimlende 23.000), og ett budsjett som jeg kunne forsvare. Slapp å stille med 20% egenkapital. Det er ca 3 år siden.

 

Så lenge man kan betjene lånet sitt, vil jo sikkerheten øke sammen med verdien på huset. Det lønner seg jo veldig, kontra å utsette boligkjøpet i f.eks. 10 år, da egenkapitalen faktiske vil slite med å holde følge med markedsverdien på boligen. Eller er det bare sånn jeg oppfatter det?

Lenke til kommentar

Det er ganske lønnsomt når renta er lav og du har jobb, litt lønnsomt når den er mer normal, og kan gjøre deg til gjeldsslave hvis du mister jobben og boligen blir tvangssolgt til mindre enn takst. Det har også vært en del snakk om å fjerne noen av skattefordelene man får ved å legge alle pengene i bolig, for å minske prispresset. Jeg ønsker bare å få fram at selv om det for de fleste kan være lønnsomt tar man ganske mye risiko når man låner 100%.

Lenke til kommentar
Nå fikk jeg lån uten problemer, pga god dokumentasjon på inntekt (sikker jobb), BSU (på svimlende 23.000), og ett budsjett som jeg kunne forsvare. Slapp å stille med 20% egenkapital. Det er ca 3 år siden.

 

Så lenge man kan betjene lånet sitt, vil jo sikkerheten øke sammen med verdien på huset. Det lønner seg jo veldig, kontra å utsette boligkjøpet i f.eks. 10 år, da egenkapitalen faktiske vil slite med å holde følge med markedsverdien på boligen. Eller er det bare sånn jeg oppfatter det?

 

Det er forskjell på hva du kan "slippe unna med" og hva som er smart.

 

Det er fullt mulig å betjene et 100% lån, men med konservative 20% i egenkapital så er sjangsene små for å havne opp ned samtidig som man viser god sparedisiplin.

 

Men om banken vil låne deg 100% så må de gjerne det, men det blir tåpelig å klage om de ikke vil låne deg penger.

Lenke til kommentar

Jeg er helt enig i at det er tåpelig å klage, med mindre du faktisk mener du er blitt feil/urettferdig behandlet (jeg la frem saken min identisk i 3 banker, og ble ikke likt behandlet av de tre, men synes alle gjorde en fair behandling).

 

Det jeg mener er at dersom man har regnet på dette selv, og er disiplinert, og tatt høyde for renteøkninger osv, så er det ingenting i veien for å presentere hva du trenger av banken (f.eks. 100% finansiering av bolig, førstehjemslån). Du burde selvsagt gjøre dette med alle bankene som kan være aktuelle, så du kan få flere vurderinger av saken din.

 

Men, dersom bankene ikke ønsker å ta den risikoen du presenterer, så må du gå tilbake og lage en ny "løsning", eks. begynne å spare i BSU, jobbe mer for å skaffe litt kapital, snakk med kommunen om lån med 2. prioritet osv, også tar du kontakt med banken igjen om noen måneder.

 

Nytter ikke sette seg ned å "furte".

Lenke til kommentar
Har et lite dilemma pga at de fleste bankene i dag opererer med at de låner ikke ut mer enn 90% av summen i dag, så du må da ha 10% selv, selv på førstehjemslånene og det er det som gjør det så vanskelig.

 

Har prøvd å søke om boliglån men får avslag overalt. Et sterkt minus er blandt annet at vi ikke har egenkapital, men også for lav lønn. (Har derfor tenkt å prøve igjen når samboer er ferdig utdanna, siden hu bare er lærling). Til da er jeg litt usikker på hva jeg skal gjøre, spare opp mest mulig til egenkapital eller betale ned billånet fortere.

 

Sitter i dag med en 9 år gammel Mondeo som pr dags dato er verdt et sted mellom 75 - 80 tusen kroner. Har igjen ca 69.000 på lånet og 4,5 år. Dit vi skal flytte (Østfold - når vi kjøper oss eget) regner jeg med at det blir mye mer kjøring og pendling til/fra Oslo området og kilometerne baller derfor fort på seg. Har regna på det og det går fort opp mot 50.000km i året (bilen har idag gått nesten 160.000). Ved å selge denne og gå over til en eldre bil uten lån er det mye penger å spare.

 

Så jeg lurer på hva som er lurest/best å gjøre, eller hva dere ville gjort. Jeg har fått forskjellige meninger rundt om dette. Jeg tenker sånn at når vi da skal søke igjen så vil det se bra ut at vi har betalt ned et billån som egentlig gikk over 5 år over rundt 2 år istedet, som beviser at vi har god betalingsevne. Men ikke like bra å ikke ha noe særlig oppspart egenkapital, og da er vil vel like langt siden bankene krever 10% uansett?

 

Jeg synes ikke det er verdt å betale ned billånet fortere. Når vi flytter, blir bilen kjørt veldig mye med å kilometerne baller på seg og bilen vil jo da falle drastisk i verdi. (La oss vi bilen står på 200.000km da flytter og i løpet av 2 år har den gått 300.000). Bilen jeg betalte 80.000 for noen år tilbake får jeg kanskje solgt for 10.000kr.

Alternativet mitt mener jeg å gå over til billigere bruksbiler som vi bruker i et par år - og bytter ut når kilometerne bygger seg opp.

 

 

1: Beholde bilen og betale ned den fortere (kanskje på 1,5 til 2 år). Så enten selge den før vi kjøper oss bolig eller satse på å bruke den i 1-2 år etter at vi har flytta. Vi har da lite egenkapital til bolig spart opp.

 

eller

 

2: Gå over til en eldre bil uten lån og spare opp istedetfor å betale ned på billån og dyre bilforsikringer. Har da mulighet til å spare opp rundt 50.000kr i løpet av et år. (To år = 100.000kr) - penger som ellers ville gått til nedbetaling av billån.

 

Hva ville dere gjort?

 

 

Banker og bankmenn er ryddige folk og liker at andre er ryddige.

Da jeg skulle låne penger gjorde jeg først følgende:

 

1. Lagde et reelt månedsbudsjett som viste disponibelt beløp jeg hadde til å betale ned lånet

2. Kopi av lønnsslipp

3. Kopi av arbeidskontrakt som viste at jeg var fast ansatt i kommunen og hva jeg hadde i året

4. Jeg fortalte banken hvor mye jeg ønsket og fikk det.

5. be om avdragsfritt lån i 5 år. Begrunnes rett og slett med at du er i startfasen i livet og vil få høyere lønn over tid.

 

Hvorfor kan jeg som er enslig mann på 31 år få 2,5 mill i lån?

Jo fordi jeg var nøye, trygg og selvsikker i min fremtoning til banken.

 

Det du bør gjøre er akkurat det samme som meg. Lag en plan på hvordan du skal presentere det for banken.

Be om et finansieringsbevis der det står hvor mye du kan låne til bolig.

 

Du bør og spare i BSU hvert år.

Du bør IKKE betale ned bilen fortere enn du må.

Det lønner seg totalt sett å betale nd bilen, men det å ha egenkapital som du setter i BSU eller aksjefond er minst like bra mener jo jeg. Da er du mer fleksibel totalt sett.

 

Jeg ser ikke noe problem i å selv klare å betjene 3 mill i lån om jeg ønsker det. Det handler bare om prioriteringer, hvor mye en er villig til å jobbe og hva en er villig til å forkaste av forbruksvarer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...