Gå til innhold

Hvorfor er det flere pinner med samme spenning på en ATXkontakt?


Anbefalte innlegg

Hei

 

Studerer for tiden elektronikk og kunne trengt en enkel strømforsyning med litt ymse spenninger å velge mellom til div eksperimenter. Tenkte derfor å bruke en ATX strømforsyning jeg fant i kjelleren, putte den i en boks elns og koble forskjellige ledninger til kontakter på utsiden av boksen.

Men hvorfor er det flere "pinner" med samme spenning på? Har det med max Ampere pr kabel å gjøre kanskje? Det er jo også mange groundpins, om jeg ikke tar helt feil er det en groudpin til hvert enkelt spenningsnivå. Er det tilfeldig?

 

Her er pinout.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er felles jord så "jordnivået" på alle jordkablene er det samme.

 

Det med mange pinner for hver spenning har flere grunner.

 

1. Redusere last på hver koblingspunkt, altså redusere fare for varmgang og spenningstap som følge av høy strøm.

2. Skille forskjellige "forbrukere" fra hverandre så nært strømforsyningen som mulig. Dette beder støyimmunitet og ytelse til elektronikken.

 

Se for eksempel denne kretsen:

 

post-47774-1255799277_thumb.png

 

Fra Vin pinnen går det en linje til noe veldig strømkrevende, tenk f.eks en elektrisk motor. Du ser også at det er satt en diode på før det samme spenningsnivået går inn på en spenningsregulator. Altså deles Vbatt linja i to. Når motoren skrues på vil dette kunne føre til et kort spenningsfall, det er ikke ønskelig at dette skal påvirke regulatoren, pga dioden og regulatorens kondensator vil den skjermes for dette spenningsfallet på linja. Hvis ikke dioden hadde stått der ville man i det motoren skrues på kunne oppleve at denne først tømmer regulatorens kondensator før nivået synker så lavt at en eventuell regulert forsyning på Vbatt linja regulerer opp hvor mye strøm den leverer og stabiliserer nivået.

 

Flere linjer inn med likt spenningsnivå gir kretskortutviklere mer frihet til å lage slike løsninger. Man kan også enkelt da skille "høytrekkslinjer" og "lavtrekkslinjer" altså linjer med samme spenningsnivå, men som vil oppleve forskjellige strømtrekk.

 

For eksempel kan man gjerne legge en linje som opplever et typisk analogt trekk nærere støyømfintlig elektronikk enn en linje som opplever digitale skiftende trekk.

Endret av Thorsen
Lenke til kommentar

Prosjektet ditt er forsåvidt ganske så nyttig:

 

Her er noen tips:

 

http://www.wikihow.com/Convert-a-Computer-...ab-Power-Supply

http://www.wikihow.com/Add-Variable-Voltag...ch-Power-Supply

 

:)

 

Edit: Pass på -12V linja i den siste, mange nye PSU-er har veldig svak -12V linje. I så fall bygg heller en regulator som går på +12V og GND. Eventuelt med mulighet for oppsvitsjing til høyere spenningsnivåer dersom det er nødvendig.

Endret av Thorsen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...