Gå til innhold

Søker den perfekte server


Anbefalte innlegg

Jeg synes ikkje det er enkelt å sette opp filserver med linux med mange raidkontrollere og 20+ disker. Det har faktisk vært hen heftig jobb med mye hjelp fra en linux guru. Sette opp windows share, vpn, brukerrettigheter ++ er ikkje ting som man kan få til uten hjelp fra noen som virkelig kan det mener iallefall jeg. Før jeg begynnte med ubuntu server på serveren min, så hadde jeg ingen erfaring med linux. Kan litt nå, men klarer ikkje å sette opp samme oppsett som jeg har nå alene for å si det slik.

 

Alt er lett når man kan det heter det :D

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Nå datt jeg litt av lasset, Kimlorentz. Du går heller for en windows server fordi du ikke kan nok til å hive inn ZFS? :dontgetit:

 

ZFS er jo fullstendig overlegent ws, så det skader jo ikke å gå for "vanlig" ext3/4 løsning på en linux distro nå og så kan du evt. lese deg opp litt på ZFS i mellomtiden, så kan du ta oppgraderingen når du føler for det.

 

Det er veldig enkelt å sette opp en enkel filserver på linux - du kan og se på FreeNA en gratis "hyllevare" BSD løsning som er uhyre enkel og veldig funksjonell (eneste "ulempen" er at du må sjekke at maskinvaren har gode drivere da BSD er svakere på HW-støtte).

 

ws er jo penger ut vinduet, samtidig som du går glipp av muligheten for læring.

 

Er det kun filserver du skal kjøre?

 

For det meste fil server, men noe media også.

Sitter å ser på pc deler fra komplett no, skal se hva som er mest lønnsomt. Skal ta en titt på ZFS, men på grunn av eksamen fremover får jeg ikke tiden til å sette meg ned å lese/teste dette.

Lenke til kommentar

Sjekk ut FreeNAS :)

 

Webgrensesnitt, så du trenger ikke skjerm, tastatur og mus. Bare å skrive IP inn i nettleseren og logge seg på.

 

Støtter DAAP (itunes share) for musikkfiler, FTP, iSCSI, printserver, torrentserver (sett opp i din lokale pc's torrent klient og få nedlastingene rett inn på serveren) osv osv

 

Støtter også virtuelle RAID, så du kan sette opp RAID uten RAID-kontroller på IDE disker f.eks.

 

Kan kjøres fra en LiveCD som lagrer settings på et CF-kort eller USB minnestikk - du slipper å installere på en harddisk, som forenkler administrasjon.

 

Etter min mening den perfekte server :)

http://en.wikipedia.org/wiki/FreeNAS

Lenke til kommentar
...

Eller skaffe en QNAP TS-809 Pro 8-bay NAS og sette inn 16TB, 8x2TB disker i Raid 1.

 

en ville aldri kjørt nas(eller vanlig pc/server) med 8 disker a 2 TB i RAID 1, som speiler alle disker så du får mange like disker. (x/x)

 

da ville en heller kjørt i RAID 5 som sammkjører diskene som de ser ut som 1 stor disk, med en plassutnyttelse på 7/8 (x-1/x), altså 14 av 16TB, (dette for og ha mulighet for 1 disk krasjer uten at det påvirker systemet) , eller RAID 6 som er lik som RAID 5 bare den har 2 disker sikkerhet (x-2/x), du får da 12 av 16 TB du kan bruke, altså vil diskplassen du ikke få brukt grunent RAID oppsette hjelpe deg til og kunne kjøre systemet fult ut, selv om en (raid5) eller to (raid6) disker krasjer(feiler).

 

Edit: formulering

Endret av St. Anders
Lenke til kommentar
Jeg driver med en del hobbyer og har en plass som alt ligger på(HP MediaSmart Server EX470).

 

Men no trenger jeg en plass å lagre alle mine media filer, jeg vil skille fil serveren fra media serveren.

Grunnen er at fil serveren(HP MediaSmart Server EX470) ikke har så stort fart, men det trengs ikke på en fil server.

 

Men jeg trenger å skaffe meg en media server som skal takle vert fall 10TB med filer og dele det til alle pc`er og media spillerer. Den må og ha backup system med RAID.

Må og vere stille og liten som mulig.

 

Tenkte på Win Server 2008 R2, men har ikke testet den så mye, men har testet Ubuntu en stund og den fungerer bra med mer kontroll på hver enkelt harddisk, noe som jeg mangler på min nåverende server.

 

10TB tilsier at du er nødt å bruke SATA disker til hoveddisker(kontra SAS/SCSI) så valgene dine på diskområde er jo relativt begrenset (ville fylt opp med 1.5TB disker grunnet pris pr. GB). Du sier ingen ting om hvor mye penger du har tenkt å bruke (uten om hinsides mye penger på disker som sier seg selv av relativt konstante HDD priser).

 

Om du har mulighet til å kjøpe maskin til 20 000kr ++ utenom diskene så er det jo uendelige muligheter. Personlig ville jeg glatt kjørt egen maskin grunnet konfigurasjons- og utvidelsesmuligheter.

 

Operativsystem er et vanskelig valg. Ville selv kjørt Linux (Debian basert, gjerne Ubuntu da mange media appliaksjoner ligger bra an her) grunnet at det er lett å sette opp, et fremragende pakkesystem og plenty av programmer for distribusjon og automatisering.

 

Ville uansett valg tenkt nøye gjennom filsystem og RAID konfigurasjoner. Med 8 eller fler disker er RAID6 et minimum (RAID5 med en ekstra paritetsdisk for økt sikkerhet). ZFS er ikke helt optimalt med Linux grunnet lisensen til Sun som krever bruk av Fuse. .

 

Undersøk nøye og lykke til!

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg tror jeg har funnet en bra oppsett for Media/serveren min

 

Her er listen:

 

Prosessor:

AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3,2Ghz, AM3, 8MB, 125W, Boxed

 

Hovedkort:

ASUS M4A79T Deluxe, Socket-AM3 AMD 790FX+SB750, DDR3, Firewire, GbLAN, ATX, 4xPCI-Ex(2.0)x16

 

Denne har innebygget raid muligheter i hovedkortet. Dette skal jeg bruke for å kjøre kansje en raid på 2 hdd til operativ systemer og andre programer.

tenkte å bruke Raid-5 til dette.

 

Minne:

Corsair Dominator GT DDR3 1600MHz 6GB Kit w/3x 2GB XMS3 modules, CL7-7-7-20, Fan, for Core i7, DHX+

 

Strømforsyning:

Corsair TX 750W PSU ATX 12V V2.2, 80 Plus, Standard. 4x 6+2-pin PCIe, 8x SATA, 140mm Vifte

 

Skjermkort:

Gainward GeForce GTS 250 1GB PhysX CUDA PCI-Express 2.0, GDDR3, DVI, native-HDMI, HDCP, Graphics Plus, "Green version"

 

CPU kjøler:

Noctua NH-U9B CPU kjøler, 92mm Socket 775/AM2/AM2+

 

 

Kombinert med enten windows 7 pro eller Ubuntu 9.10, så klart 64-bit system

Endret av Kimlorentz
Lenke til kommentar
Du sa du skulle bruke den til media - dvs som mediasenter tilkoblet TV, eller som streaming-boks? Er dette en dedikert server som skal stå i et kott tilkoblet nettet?

 

Og hva skal du med et så kraftig, dyrt skjermkort?

 

 

Har tenkt å bruke den til litt mer en media spiller, såg at jeg trengte det. Skjermkortet synest jeg var billigt. Men alt jeg trenger er en som takler 1080p filer og som har HDMI.

Tenkte å ha denne stående i stuen bak Tv`en.

 

Planen no med denne er som følger:

 

1. Fil server / Media server

2. Hjemmeside (lagring av store filer som skal deles over ftp).

3. Media spiller

4. Streaming (Webcam`s)

5. Virtualisering (WMvare)

Lenke til kommentar

ZFS på linux er meningsløst sålenge man må gå gjennom fuse. Da er det like greit å bruke Solaris eller FreeBSD.

 

Men linux er nok det beste valget. De fleste skikkelige distroer gir deg mulighet til å sette opp RAID+LVM i et grafisk verktøy under installasjonen. Da er det bare å installere og kjøre på.

 

Win2008 koster en hel del grunker. Velger du å bruke litt tid på å sette deg inn i Linux, finner du fort ut at dette dekker alle behovene dine på en utmerket måte, i tillegg til at det er mye mer penger til overs til mer hardware.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...