Gå til innhold

Hvordan lage gjær?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hvordan får man gjær når man ikke har noe fra før? Gjær har vært her i tusenvis av år, men ingen jeg spør vet hvordan man kan få lagd hjemmelaget.

 

Nysjerrig :hmm:

De gjærene du bruker i baksten din er ikke den du finner rundt om kring i naturen.

 

Men som andre her sier kan du dyrke de du kjøper på butikken da de er levende organismer. Jeg forstår bare ikke poenget da du trenger relativt lite og prisen er ikke avskrekkende.

 

Prøv å google "baker's yeast culture media" men dette er IKKE så billig.

 

Tenker du å utvikle egne gjær kulturer for f.eks øl produksjon ?

Lenke til kommentar

Jeg tenker ganske enkelt på "hvordan gjør man det". I utgangspunktet skal vel dette være enkelt, da man oppdaget gjæring for over 4000 år siden. Etter å ha søkt endel på google virker prosessen grei nok, og det er mange måter å gjøre det på. Man trenger noe søtt som tiltrekker seg rett sort sopp, gjærsoppsporer er i lufta rundt oss til normalt. Men jeg har tilgode å se en beskrivende ABC prosess med bilder som viser hva man skal gjøre og hvordan det ser ut.

 

Yeasts are very common in the environment, but are usually isolated from sugar-rich material. Some good examples include naturally occurring yeasts on the skins of fruits and berries (such as grapes, apples or peaches), and exudates from plants (such as plant saps or cacti).
Lenke til kommentar

Jeg søkte på produksjon av gjær på Google og fant http://www.bio.uio.no/plfys/haa/leks/g/gjaer.htm

Produksjon av gjær er en aerob prosess hvor det er om å gjøre å lage mest mulig cellemateriale. I gamle dager brukte man ølgjær, men idag lages bakegjær spesielt for brødbaking ved å la gjæren vokse på melasse, et biprodukt fra sukkerraffinering fra sukkerbete og sukkerrør. Gjæren selges som presset gjær eller tørrgjær.

 

På siden http://www.dakotayeast.com/yeast_production.html

så finnes denne skjematiske illustrasjonen på en produksjonslinje for gjær:

flowchart_500.gif

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar
  • 2 år senere...
  • 9 år senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...