Gå til innhold

Hjelp til valg av speilrefleks til nybegynner


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har i det siste blitt virkelig lysten på et speilreflekskamera grunnet de mulighetene det gir.

 

Jeg vet rett og slett ikke helt hvor mye penger jeg har lyst/råd til å bruke, men jeg vil helst holde meg til ikke mer enn 7-8000, da gjerne med kit-objektiv og et 40-150mm eller evt et 70-300mm objektiv hvis det går innenfor budsjettet.

 

Etter en del vurdering av andre muligheter tror jeg Olympus E-520 kan være et kamera som kan funke bra for min del.

 

Andre kameraer jeg har vurdert er; E-520 med 14-42 og 70-300mm for ca 7000, Nikon D60 med 18-55 og 55-200mm for 6300 og Canon EOS 450d m/18-55is og 55-250mm til en 7800. Nikon D90 blir nok altfor dyr for meg og koster litt over 10 000 med omtrent samme "ordning".

 

Jeg er ganske interessert i foto og er ute etter en kamera man kan utvikle seg selv og "vokse" med, men det er greit at det er brukervennlig og ikke så vanskelig å lære seg som amatør. Jeg har planer om mer enn bare ferieknipsing, for å si det slik.

 

Men en annen ting jeg lurer på er at siden når man først kjøper seg kamera og 1-2 objektiv, blir man ikke på en måte "låst" til det merket? Jeg tenker da på "i fremtiden" hvis man evt. har lyst på et kamera fra en annen produsent og har en 2-3 objektiv, blits og annet utstyr som bare passer til det merket. Er dette med merke og hvilke/hvor mye utvalg man har i objektiv også noe å vurdere når man skal kjøpe speilrefleks?

 

Dette med batterigrep, hva er egentlig greien og hvor mye betydning har det at det ikke er mulighet for det på kameraet?

 

Og til sist... er det verdt å betale en ca 3000 mer for Nikon D90 m/nevnte "ordning"? Da blir det plutselig en god del større investering...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det lønner seg å bruke tid på finne ut hviket merke du sak gå får. Ettersom objektivene ikke er kompatible mellom merkene. Det er riktignok en sannhet med modifiaksjoner, da man kan få tak i adaptere som gjør at man kan bruke andre merkers objektiver på sitt kamera. Men da mister man autofokus og innimellom andre funksjoner.

 

Du bør tenke litt over hva du ønsker å bruke speilrefleksen din til, og se om hvilke systemer (merker) som kan dekke det best.

 

Har du ingen spesielle krav, så vil Olympus være et godt valg. Det er et mer kompakt system enn de fleste andre, har blandt de beste kit-objektivene på markedet og er gunstig priset.

 

Tom

Lenke til kommentar

Eg har sjølv nyleg skaffa meg Olympus E-520, ein viktig grunn til at eg valde FourThirds ("Olympus-systemet") er all den gode kritikken optikken får.

 

Eg vil òg nevne at du kan få batterigrep til E-520 - Ownuser BH-E51. Det er ikkje originalt, og du får ikkje kjøpt det i Noreg, men rundt omkring på nettet får det stort sett god omtale. Sjekk Ebay om du er interessert i eit, du finn det der (nytt, og sikkert brukte òg). Greia med batterigrep er at det skal gjere det lettare å halde kameraet, særleg vertikalt (ut frå det eg har lest meg til, eg har ikkje slikt sjølv). I tillegg får du betre batterikapasitet.

 

Dersom du er interessert i foto går eg ut frå at du kan teorien om ISO, blendar og lukkartid. Eg kan ikkje samanlikne med andre kamera, sidan eg ikkje har brukt andre, men eg tykkjer dei viktigaste innstillingane er lett tilgjengelege på E-520.

 

Noko eg ikkje likar så godt er menyane, som kanskje kunne vore betre organisert. Kanskje eg lærer dei etter kvart, men no må eg som regel bla gjennom alle menyane for å finne noko - ikkje alt er logisk plassert etter mine forventningar.

 

Har du samanlikna Nikon D90 med kamera i entry-klassa, og sett noko du har bruk for? Om ikkje, ville eg ikkje kjøpt det (eller andre kamera i den klassa). Alle SLR-kamera kan, i stor grad, gjere det same, dei beste gjer bare ting litt raskare, med fleire kontrollhjul og fleire bilete per sekund. Så du treng ikkje eit dyrt hus for å lære meir om foto.

 

Så er det den faste gjengangaren på forumet - alle SLR-kamera du får kjøpt i dag er gode. Du gjer ikkje noko dårleg val uansett kva for merke du vel, nokon har bare enkelte kvalitetar andre ikkje har (t.d. er Pentax K200D det billigaste vêrtette kameraet på marknaden, om det er noko du har bruk for).

 

:)

Endret av enixitan
Lenke til kommentar

Takk for input, folkens! :)

 

Jeg har nok ikke noen spesielle krav, da jeg ikke vet helt hva jeg kommer til å ta mest bilder av, men jeg tipper det blir en del bilder av natur/landskap, da jeg i senere tid har blitt glad i tur og friluftsliv. Jeg har også eksperimentert litt med makro på mitt kompaktkamera og synes det er ganske artig.

 

Tror jeg dropper Canon EOS 1000D og Nikon D60, da jeg tror både Olympus E-520, EOS 450d presterer bedre. Jeg tenker riktignok å ta en tur på Japanphoto (flinke og hyggelige folk der) og sjekke ut både Oly E-520 og Canon 450D, da med tanke på grep, hvordan det er å se gjennom søker (størrelse, informasjon etc)

 

Er det vanlig at det er batteri i kameraene som står på utstilling? Tenker at det kunne vært greit å fått prøvd hvor godt man synes kameraet funker mtp knappeplassering og menyer osv... Hvis ikke, kan man kanskje avtale å få prøvd et kamera med batteri?

 

Jeg tror uansett D90 blir for dyr, da den er ca 3000 kroner dyrere enn et Oly E-520 med kit og telezoom-objektiv, men hvis jeg tjener mye mer enn jeg tror i sommer og ikke har noe å bruke på det, kan jeg jo alltids vurdere det. Og hva har skjedd med D80? Er den på vei til å bli faset ut eller pga D90? Fant kun en forhandler som hadde den og de hadde den bare i kit med et objektiv uten VR.

 

Og hva med AF-punkter? Ser D90 har 11, 450D har 7 og E-520 "bare" 3. Hvor mye har dette og si og hvor mye burde det ha å si for vurdering av kamera?

 

Og helt til sist, noe som kanskje er litt uvanlig, er det at jeg er venstrehendt og synes det å holde kameraet på høykant snudd mot høyre er ganske rart for motorikken i hendene mine, men vanlig og høykant er ganske rart. Er det noen her på forumet som er venstrehendte (det må det jo være..) og har speilrefleks og har noen erfaringer med dette?

 

Phew... langt innlegg, men hvis dere orker å svare på alt jeg lurer på her, ville det vært flott. :)

Lenke til kommentar

Om D80: Ja, D90 er oppfølgjaren til D80, så D80 er på veg ut.

 

Eg veit ikkje om det er vanleg med batteri i utstilte kamera, men dersom dei nektar deg å få prøve eit kamera med batteri i om du spør ville eg vurdert ein annan butikk. :p

 

Eg ville ikkje kjøpt D90 bare for å bruke opp pengane frå sommaren - det virkar ikkje som om du har funne noko ved det som er avgjerande samanlikna med E-520/450D, då ville eg heller brukt det på ekstrautstyr til eit billig hus - optikken kan du ta med deg til eit dyrare hus seinare, om du får lyst på. T.d. kan du kjøpe Olympus Zuiko Digital 50-200mm F2.8-3.5 i staden for 70-300mm. Ikkje like lang rekkevidde, men 200mm/f3.5 er verdt det, etter mi meining. Dette har òg stativfeste, noko 70-300mm ikkje har. 50-200mm er rett nok tyngre enn 70-300mm, men 70-300mm er tyngre enn E-520, og kan difor gjere kameraet litt ustabilt på stativ.

 

Behovet for mange fokuspunkt er veldig individuelt. Nokon vel eit kamera med 11 punkt framfor eit kamera med 3, andre brukar bare 1 av sine 51 punkt. Eg trur det har litt med teknikk, og litt med vane å gjere, men har ikkje erfaring til å seie så mykje om dette. Men eg har ikkje merka at eg manglar fokuspunkt på E-520.

Lenke til kommentar

Jeg kjøpte Olympus E-520 med det doble zoom-kittet (14-42 + 40-150/4-5,6), og er iallefall svært fornøyd med det.

 

Men jeg kan vel trekke fram det jeg mener kunne ha vært bedre:

-Latterlig liten søker

-Ganske uskarpe bilder dersom du ikke stiller opp skarpheten enten i kameraet eller i et program. Dette plager meg egentlig ikke lenger, siden jeg er ikke særlig stor fan av for mye bildekorrigering i kameraet, da dette ofte ender opp ganske begredelig.

-Halvdårlig skjerm, iallefall i sterkt lys.

 

Men egentlig vil _alle_ nye digitale speilrefleks gi deg det du er ute etter, nemlig et godt kamera du kan vokse i.

Lenke til kommentar

Ja, jeg tror D90 er ute av bildet.

 

Men hva med EOS 450D, burde jeg vurdere den? (450 er 1400 kroner dyrere for bare huset)

 

Tar en tur inn til byn i morgen og gjør nevnte "inspeksjon" av hvertfall Olympus E-520 og Canon EOS 450D og sjekker litt hvordan grepet passer osv..

Lenke til kommentar

E-520 har nok et bedre grep enn Canon 450D. Bilde rett fra kamera er nok også bedre fra Olympus. Tar du bildene i RAW format så blir det mere likt.

 

Olympus har nok bedre optikk.

 

Det er mange som opplever at bildene fra en speilrefleks er mer uskarpe enn det de er vant med fra et kompakt-kamera. Det er fordi det er mer vanlig å etterbehandle bildene fra en speilrefleks. Hvis det ikke er så interessant, så må man inn å skru på innstillingene. Litt prøving og feiling, så finner du de innstillingene som du blir mest fornøyd med.

 

Tom

Lenke til kommentar

Da var jeg tilbake etter en tur i byen for å sjekke litt ut kamerabutikker og da selvsagt forskjellige kameraer.

 

Da jeg var innom Sony Center for å kjøpe meg noen plugger kom jeg på at de har dslr der og da sjekket jeg ut Sony Alpha DSLR A350, som forøvrig virker som et kurant kamera. På Japan Photo, som jeg var innom senere på dagen tilbydde de nevnte A350 med 18-200mm til 7000kr.

 

Det nevnte 18-200 objektivet er nok dette.

 

Jeg har lest litt tester av A350 og det de sier er at det har mer støy på høy iso enn konkurrentene. opp og har en dårlig "dynamic range". Hva vil egentlig dynamic range si og hva slags utfall vil en dårlig dr ha på bilder?

 

Har lest at man alltid burde "skyte" i RAW når man tar bilder med høy iso, er det da gode forbedringsmuligheter på nevnte kamera? (Nå kan ikke jeg dette, men det virker som om man har mye mer frihet og kan "fikse" mer ved raw)

 

Og hva ville dere anbefalt av et Sony Alpha DSLR A350 med den nevnte 18-200, Olympus E-510 m/14-42 + 40-150 eller evt e-520 med en 50-200, 70-300 eller noe slikt med en del tele?

 

Det som gjør at jeg nå vurderer Sonyen er at det er langt bedre, enklere og oversiktlige menyer enn på Olympusen og det virker greit med vridbar skjerm i forhold til Liveview på enkelte vanskelige vinkler å ta bilde fra, men på den andre siden så har Olympusen et litt større og bedre grep... (og ja, 450d hadde ikke noe særlig bra grep)

 

Jeg blir liksom aldri helt klok på dette greiene her, når jeg først finner et kamera så er det alltid et eller annet som gjør at et annet er akkurat litt bedre på det og det men litt dårligere på det og det. Men feedback er som alltid velkommen. :)

Endret av Xtra
Lenke til kommentar
Det nevnte 18-200 objektivet er nok dette.
Dette kan du klare deg uten. Ganske dårlig optisk over det hele. Men for all del, du får faktisk alt fra 18 til 200mm i ett objektiv, og det har vel sine fordeler det også.

 

Jeg har lest litt tester av A350 og det de sier er at det har mer støy på høy iso enn konkurrentene. opp og har en dårlig "dynamic range". Hva vil egentlig dynamic range si og hva slags utfall vil en dårlig dr ha på bilder?
Det er riktig at Sony er ganske dårlige på høye ISO-verdier, men Olympus er ikke akkurat ledende de heller, med omtrent halvparten så stor bildebrikke som Sony. Dynamisk omfang, er hvor godt kameraet takler skygger og høylys. Et kamera med dårlig dynamisk omfang vil lettere gi utbrente skygger og lys (alle detaljer forsvinner, det blir kun helt svart eller helt hvitt). Olympus er heller ikke her fantastiske heller, men jeg er igjen usikker på forskjellene her, og hvem som er best/dårligst.

 

Å skyte RAW kan være en idé, da du ofte får mer detaljer fra en RAW-fil, og derfor lettere kan redde bildene hvis det er veldig mye støy.

 

Og hva ville dere anbefalt av et Sony Alpha DSLR A350 med den nevnte 18-200, Olympus E-510 m/14-42 + 40-150 eller evt e-520 med en 50-200, 70-300 eller noe slikt med en del tele?
Jeg vil si Olympus E-520 med 14-42 og 40-150 (eventuelt 50-200/70-300 hvis du ikke finner de førstnevnte i et kit). Olympus 14-42 er et overraskende skarpt kitobjektiv, og 40-150 er også veldig skarpt. Sony 18-200 er ikke det, iallefall ikke over hele omfanget. Skal du kjøpe Sony, bør du nesten bare satse på det enkle 18-70-kitet, eller muligens DETTE.

 

Men for all del, det er dine penger og ditt valg. Jeg tror ingen av kameraene vil skuffe deg, men det er mulig 18-200mm-en vil. Eller kanskje du setter pris på et så anvendelig objektiv?

Lenke til kommentar
Jeg vil si Olympus E-520 med 14-42 og 40-150 (eventuelt 50-200/70-300 hvis du ikke finner de førstnevnte i et kit). Olympus 14-42 er et overraskende skarpt kitobjektiv, og 40-150 er også veldig skarpt. Sony 18-200 er ikke det, iallefall ikke over hele omfanget. Skal du kjøpe Sony, bør du nesten bare satse på det enkle 18-70-kitet, eller muligens DETTE.

 

Jeg lurer på hvilket kamera som har det skarpeste kitobjektivet av Olympus E-520, Canon EOS450D eller Nikon D60? Eller krever alle noe etterbehandling for å få bildet skarpest mulig?

Er sony alpha 350 m/sony 18-70 mm. vel like så bra selv om det er billigere?

Endret av Prologue
Lenke til kommentar

Har ikke lest så mye på tester hvordan Olympus klarer seg på dynamisk omfang, men det er gjennomgående i omtrent alle testene at det trekkes ned for mye støy på høye iso verdier og dårlig dynamisk omfang ved anmeldelser av A350. (1600 og 3200 burde man holde seg unna, skrives det om 350 i tester)

 

Det er bare det at menyene til Olympus ikke er så greie å bruke som Sonys, men jeg kan jo klare å bli vant til Olympus' sine også. Leser i anmeldelsen av E-510 (digit.no) at man burde holde seg til ISO mellom 100 og 400, og ikke bruke 800-1600 hvis man irriterer seg over billedstøy. Jeg har sett direkte sammenligninger av 350 og e-510 på hvitbalanse og der er e-510 litt bedre.

 

Om kontrastomfang (e-510):

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Fargegjengivelsen og hvitbalansen holder godkjent standard, men jeg er ikke tilfreds med kameraets dynamikk, dvs kontrastomfang. Med JPEG blir bildene ekstremt "harde", selv ved normal kamerainnstilling. Dette gjelder spesielt ved opptak av kontrastrike motiver, der skyggepartiene gror igjen og høylysene brenner ut veldig lett. Selv RAW-opptakene lider av denne svakheten. Jeg vil derfor anbefale å bruke RAW og -1 EV kompensasjon, eventuelt lære seg hvordan punktlysmåling for høylys/skygge og bildeprogram for "High key" og "Low key" gjør det mulig å optimalisere kameraets kontrastomfang. Parameterne for skarphet, kontrast og fargemetning har +/- 2 nivåer, med temmelig store trinn. Flere mindre trinn hadde vært ønskelig.

 

Her er en bildesammenligning av 300, 350 og 450d på iso opp til 3200. Hva synes dere, dette tatt i betraktning?

 

Jeg vet folk flest er mer for Olympus sin løsning, men da E-510 også har (testene tatt i betraktning) dårlig dynamisk omfang og sliter litt på høyere ISO-settinger er jeg litt mer usikker. Men det er nok uansett E-510 som gir mest for pengene med 14-42 og 40-150mm.

Endret av Xtra
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...