Gå til innhold

Hva er så galt med hvalfangst?


Anbefalte innlegg

Jeg hadde en gang gleden å portrettintervjue en herremann som i sin tid ble headhuntet inn som leder for Greenpeace i Norge. I løpet av den tiden deltok han blant annet i okkupasjon av Novaja Semlja like før en prøvesprengning. Men det ble en digresjon. Han tok jobben fordi han ønsket å arbeide for hval- og selfangst. Morsomt nok.

 

Jeg tror ikke hvalfangst i seg selv er et miljøproblem. Det er nok av forskere som mener hvalfangsten er bærekraftig.

 

Motstanden mot hvalfangst særlig innen miljøbevegelsen tror jeg har noe å gjøre med at det pushes som en foregangssak hos organisasjoner som Greenpeace i statene, og det vil være problematisk å miste en viktig sak som denne.

 

Spørsmålet om inhuman avliving er noe vi bør se nærmere på, det er trist om dyr må lide.

 

For min egen del spiser jeg hval med god samvittighet, men ønsker som sagt å være sikker på at de metodene som i dag brukes er så skånsomme som mulig.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om dere mener hvaler lider uakseptabelt mye under slaktingen, burde dere kanskje se nærmere på hvordan andre dyr blir slaktet. For å ta sauer som et eksempel, så blir de jaget inn i en lastebil (heller trangt) for så å bli kjørt rundt noen timer (skal hente sauer på flere steder samtidig) før de blir levert på slakteriet. Det er da bare transporten TIL slakteriet, ikke selve slaktingen. Sauer blir som kjent hysteriske for den minste ting, så det er neppe noen koselig opplevelse.

 

Jeg er ikke imot slik slakting (selv om jeg gjerne skulle sett det gjort på en bedre måte), men det var ment som et eksempel på at hvalfangst ikke er spesielt ille sammenlignet med annen slakting.

Lenke til kommentar

Hvis det er så greit, hvorfor ser da hele resten av verden (med unntak av Norge, Island og Japan) på hvalfangst som noe primitivt som forbys? Jamfør internasjonalt moratorium ifra 1986.

 

Hva er det akkurat Norge, Island og Japan har skjønt som resten av verden ikke ser?

Lenke til kommentar

Hvis det er så greit, hvorfor ser da hele resten av verden (med unntak av Norge, Island og Japan) på hvalfangst som noe primitivt som forbys? Jamfør internasjonalt moratorium ifra 1986.

 

Hva er det akkurat Norge, Island og Japan har skjønt som resten av verden ikke ser?

At hvalfangst genererer utrolig mye penger!

 

Vet ikke om jeg føler meg sikker nok til å flagge min egen mening enda. Denne tråden skal jeg følge.

Lenke til kommentar

Kjøtt er unødvendig for et menneske.

Det er heller ikke nødvendig å bruke klær, men jeg antar du bruker det? Det er heller ikke nødvendig at du har en PC, men du har det likevel tydeligvis også. Hva er poenget ditt?

 

At vi vitende skaper lidelse for, og tar livet av milliarder av dyr årlig for smakens skyld. Mine eiendeler skader ingen, og har ei gjort det.

Lenke til kommentar

Kjøtt er unødvendig for et menneske.

Proteiner er nødvendig for menneskene. En kilde til proteiner er kjøtt, selv om det også fins andre. Man kan også stille seg spørsmålet om hva som er mest arealeffektivt, og hvilken effekt det har på verden. Helseeffekter kan også diskuteres.

 

Men for min del er kjøtt en nødvendig del av tilværelsen, og en del av tilværelsen jeg ville være uvillig til å være foruten.

 

All respekt for vegetarianere, men det er ikke noe for meg..

 

:)

 

At vi vitende skaper lidelse for, og tar livet av milliarder av dyr årlig for smakens skyld. Mine eiendeler skader ingen, og har ei gjort det.

Alle eiendeler vil på ett eller annet stadie ha gjort skade på noen, på en eller annen måte. Enten det er fordi eiendomen som ligger til grunn en gang må ha blitt tilranet fra noen, eller fordi du med din egen tilstedeværelse opptar ressurser andre kan behøve.

 

:)

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det jeg syns er underlig er hvordan vi i Norge nå plutselig synes Vågehval er kjempegodt kjøtt når det før i tiden kun var godt nok til å lage tran/olje som vi lagde såper, lys og kosmetikk ut av. For fucks sake, Vågehval brukte vi å fange med bakterieinfiserte piler nettopp fordi kjøttet uansett ikke var "godt kjøtt". Når du da tenker over hvor mye forurensing som ender opp i hval (Dioksin som er klorholdige giftstoffer, PCB som er en industrikjemikalie, og kvikksølv) så ser jeg ikke helt hvorfor vi på død og liv skal ødelegge vårt rykte som et godt utviklet land (sammenlignet med resten av verden).

 

Først jakter vi (menneskeheten) Bardehvaler som galninger, og når de er nesten utrydda da er plutselig Vågehval godt nok.

Lenke til kommentar

Det jeg syns er underlig er hvordan vi i Norge nå plutselig synes Vågehval er kjempegodt kjøtt når det før i tiden kun var godt nok til å lage tran/olje

 

Breiflabb ble før i tiden sett på som mat for fattigfolk, nå er det en relativt dyr\fin fisk. Ting forandrer seg, det er ikke bare selve smaken som er viktig for "verdien" av maten, men hva vi forbinder med den er også viktig(kjæledyr, skittent\rent dyr osv)

Endret av trra
Lenke til kommentar

Det er to hovedproblemer med hvalfangst som nevnt lengre opp her;

 

- Avlivningsmetodene

- Usikre bestander

 

Jeg ser man snakker om at "det er ikke verre enn for andre dyr", feks sau. Vel, det skulle ikke ha noe å si. Dyret lider unødvendig, og det er ikke greit enten det er hval, sau eller ei katt for den saks skyld - eller et menneske. Mennesker er visst også dyr, så jeg, så da kan vi vel harpunere dem også? En bitteliten harpun som blåser lungene i filler så man blør ihjel innvendig. En times tid eller så kan det vel ta.

 

Egentlig hadde jeg vel ikke stort å tilføye foreløpig, vil bare følge med på denne ;)

Lenke til kommentar

Det er to hovedproblemer med hvalfangst som nevnt lengre opp her;

 

- Avlivningsmetodene

- Usikre bestander

 

Vågehval er det vel ikke så stor usikkerhet rundt bestanden, er det ikke rundt 100.000 dyr i det området Norge driver hvalfangst? Og Norge driver vel kun fangst på Vågehval.

 

Japan driver vel fangst på litt andre hvalarter også. Men dem om det.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det jeg syns er underlig er hvordan vi i Norge nå plutselig synes Vågehval er kjempegodt kjøtt når det før i tiden kun var godt nok til å lage tran/olje som vi lagde såper, lys og kosmetikk ut av. For fucks sake, Vågehval brukte vi å fange med bakterieinfiserte piler nettopp fordi kjøttet uansett ikke var "godt kjøtt". Når du da tenker over hvor mye forurensing som ender opp i hval (Dioksin som er klorholdige giftstoffer, PCB som er en industrikjemikalie, og kvikksølv) så ser jeg ikke helt hvorfor vi på død og liv skal ødelegge vårt rykte som et godt utviklet land (sammenlignet med resten av verden).

 

Det er sant at hval i utgangspunktet ble fanget på grunn av spekket, men det har mye med hvordan tilstandene var på fangstbåtene i gamle dager. Det var ingen form for effektiv kjøling, så kjøttet ble dårlig på vei inn. Det lille som kom til land ble ofte kokt sønder og sammen, og det gir den karakteristiske transmaken som alle litt oppi årene forbinder med hval.

 

Vi bruker mye hvalkjøtt på restauranten hvor jeg jobber, så denne diskusjonen har vært oppe gjentatte ganger.

 

Under fangst skytes en harpun med granat mot hodet til hvalen når den er oppe for å få luft, og mye tid blir brukt for å forsikre seg om at den treffer riktig. Granaten skal føre til bevisstløshet og død ved blodtap, som er de samme prinsippene som brukes under slakting av andre dyr (unntatt halalslakting, hvor dyret er ganske bevisst). Kjøttet kuttes så ut og legges på kjøl/frys i båten, og går så umiddelbart til fiskemottak.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...