Gå til innhold

Effektiv læring av engelsk


zeeero

Anbefalte innlegg

Til høsten skal jeg starte på en femårig mastergrad, men de tre første årene går (heldigvis) på norsk. Men masteren vil gå på engelsk. Jeg tror jeg henger igjen på tidlig ungdomsskolenivå i engelsk. Uttalen har jeg fått inn gjennom media, det er ordforrådet og grammatikken det stopper på.

 

Planen er å kunne jobbe med internasjonale spørsmål, f.eks. i en internasjonal organisasjon. Prikken over i'en ville vært en diplomat-stilling i utlandet. Engelsk er derfor svært viktig. Jeg ønsker ikke å la meg stoppe av mine dumme valg tidligere i livet (har aldri pugget en glose)! Så nå vil jeg gjøre en innsats for å komme dit jeg vil.

 

Jeg er i en livssituasjon hvor det å flytte til utlandet er uaktuelt (nettopp blitt far), og hverdagen er for hektisk til at jeg kan lære engelsk gjennom å se filmer, lese bøker, skrive engelsk blogg etc. Dette er selvsagt ting jeg kan gjøre i tillegg, men jeg trenger metode® som gir mest mulig læring på kortest mulig tid. Skal tross alt kunne gjennomføre det ved siden av jobb, studier og tid med familien.

 

Har sett litt på hva Folkeuniversitetet kan tilby (bor i Oslo). Vil dette være det beste for min situasjon? Eller andre tips?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel, få en engelsk brevvenn, eller en du kan prate med på skype eller noe. Engelsklæreren vår har master i engelsk og spansk, han har tusenvis av folk i andre land på skype og sånn. Det er dog synd at du ikke har så god tid, fordi å lese engelske bøker er en god måte å bli god på.

Lenke til kommentar

Å lære språk TAR tid, så du kan ikke forvente å lære det fort, du kan derimot lære det på få år dersom du holder på med det mange timer hver dag. Husk at hvis du bare holder på én time per dag må du holde på i ca. 2 uker for å lære like mye som en baby lærer på en dag.

Lenke til kommentar

Forventer ikke å lære det "fort", men gjennom mest mulig effektiv utnyttelse av tid. Det finnes mange måter å lære seg et språk på. Å flytte dit de snakker språket vil jeg si er mer effektivt enn f.eks. å se på filmer uten undertekst. Men å flytte er ikke mulig for meg, så jeg er ute etter andre effektive læringsmetoder. Jeg har riktig nok mistet noen år, men er bare 19, så syntes du er litt pessimistisk på mine vegne :)

Lenke til kommentar

Da vil jeg si det samme som Perrern sier, les bøker, få amerikanske venner du kan snakke med på skype, se på programmer med mye snakking, for eksempel på jeopardy snakker de om alt mulig og det går fort, gjør ting du liker å gjøre på engelsk, tenk selv på hva du kan gjøre for å få så mye engelsk inn i hverdagen som du kan, tenk på engelsk.

Lenke til kommentar

Omgi deg med språket på alle mulige måter; supplementer med en ordbok og læringen vil komme naturlig. Det er kritisk at du selv er aktiv i konstruksjon av setninger og ikke bare leser det andre har skrevet eller hører hva andre sier (bøker og film). Når du likevel gjør dette, les engelske bøker og se filmer med engelsk tale, gjerne med engelske undertekster — det er ofte en del mumling på film, og ord kan være vanskelig å få tak i selv for en som er god i engelsk.

 

Ikke fokuser så mye på at du skal lære deg språket (når har man egentlig lært et språk?), men heller at du skal kommunisere så godt du kan, fortrinnsvis i situasjoner hvor du er uten et reelt alternativ. Jeg mener kommunikasjon over Internett (skriftlig eller muntlig) med personer som har språket som morsmål er en knallgod måte å forbedre sine språkkunnskaper på når det ikke er aktuelt å bo i et engelskspråklig land over lengre tid (som selvfølgelig er den aller beste måten). Spesielt fordi det da oppfattes i langt mindre grad som noe man driver og lærer (et spesielt mål som før eller siden må innfris), fremfor noe man bare gjør (intet spesielt mål).

 

Gloser kan ta seg en bolle for min del. Du pugger dem til prøven, og så er de så godt som glemt så lenge du ikke har en knagg å henge dem på. Ord må settes i sammenheng med reelle situasjoner og erfaringer; da husker vi dem så utrolig mye bedre.

 

Når det gjelder å tenke på engelsk mener jeg det helst er noe som kommer av seg selv når språket blir mer naturlig for deg enn norsk, ikke noe du går inn for å gjøre.

Lenke til kommentar

Som så ofte ellers: gjennom fora for felles interesser. En myk overgang kan jo være å finne et engelsk forum à la diskusjon.no. Det handler ikke så mye om å finne folk som du skal snakke med, som mer eller mindre tilfeldig å møte på folk man ender opp med å prate mer med. Mulighetene i så måte er utallige.

Lenke til kommentar

Siden du peker ut ordforråd og grammatikk som problemområder ville et organisert opplegg med fokus på nettopp disse gjerne komme godt med. Avhengig av språkøre og -interesse kan du klare deg like greit på egen hånd — men det krever altså at du er i stand til å gjøre mer eller mindre den samme jobben på egen hånd. Det er her interessen kommer inn som motivasjon. Ordbøker er likevel et must når behovet oppstår. Og det gjør det.

 

http://dictionary.reference.com <-- denne bruker jeg stadig

 

Hvorvidt kursene i seg selv er gode har jeg i utgangspunktet ingen formening om, men jeg vil jo nesten anta det. Om det er nødvendig vet du best selv.

Lenke til kommentar

Vil anbefale at du gjør mest mulig på engelsk:

-finn deg engelske alternativer til norske nettsider du besøker ofte

-finn engelske forum

-les den engelske versjonen av bøker

-hør på engelsk radio/podcasts osv. så mye som mulig mens du gjør andre ting (fort gjort å laste opp på mp3spilleren.)

-Skaff en god engelsk->engelsk ordbok (bruker du internet mye så er http://dictionary.referance.com veldig bra), ikke bruk engelsk->norsk, bare norsk->engelsk i tilfelle du ikke kommer på det engelske ordet.

-last ned engelske tv-serier og programmer, og se dem uten å bruke norsk teksting (å lese teksten tar bort fokuset fra lyttinga, enten man vil det eller ikke.)

-se masse engelske klipp på youtube for å venne deg til dialekter, slang osv.

-skaff venner som snakker engelsk (via IRC, facebook, forum etc., bare finne folk som deler ens interesser, ikke nødvendig å fokusere spesielt på at du vil snakke engelsk, siden det allerede er gitt.)

 

I tillegg vil jeg anbefale at du finner et "spaced repetition" program, ala anki, mnemosyne, supermemo, og benytter det for læring av vanskelige ord og uttrykk.

 

Du finner veldig mange bra tips på http://www.antimoon.com, som fokuserer på læring av engelsk. http://www.alljapaneseallthetime.com omhandler japansk, men mye av det som står gjelder uansett språk (unntatt de delene som omhandler skriftsystemet.)

Endret av WD
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...