Gå til innhold

Hvem burde man ha vært igjennom av norske forfattere?


Anbefalte innlegg

Jeg må innrømme at jeg ikke er flink nok til å teste ut norske forfattere. Jeg vet ikke om det er fordi jeg føler de ikke har noe å bidra med, eller fordi det er så utrolig mye annet som skal leses også. Antagelig litt av begge deler.

 

Likevel er jeg ikke helt grønn, jeg har lest litt av Hamsun, Bjørneboe, Garder, Solstad og Omre. I en god bok så legger jeg at man skal sitte igjen med kunnskaper om noe. Jeg synes ingen ting om krim eller fantasy. Likevel så trenger ikke forfatteren være noe geni, skriver man om personlige opplevelser så er det givende nok for meg. Det må være ekte!

 

Det trenger heller ikke være en sann historie, ta for eksempel Justine av de Sade. Hele historien er oppdiktet, men han kommer med skarp kritikk av samfunnet igjennom historien.

 

Så hva anbefaler dere at man burde ha vært innom? Hvilke forfattere har noe vettugt å si?

Endret av pesja
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg foreslår at du stikker innom ditt lokale bibliotek. Er du heldig treffer du en bibliotekar med peiling som kan komme med anbefalinger (som gjerne går en liten avvei fra de nye utgivelsene i stativet ved skranken)

 

Når det er sagt, så er jeg av den oppfatning at det ikke finnes en eneste bok man MÅ ha lest. Anbefalinger er vanskelige, følg preferansene dine, sjekk ut hva favorittforfatterene dine liker. Selv oppdaget jeg John Fante helt tilfeldig ved å lese noen liner-notes bakerst i en Bukowski-paperback.

 

Så må jeg innrømme at jeg omtrent ikke leser norske forfattere lenger. Jeg forsøkte meg på klassikerne, mellomklassikerne, krimfolka, naivistene og de nye stjernene, men så langt er det lite som sitter igjen. Vet ikke hvorfor, kanskje er jeg sær. Kommer faktisk ikke på en eneste norsk forfatter jeg med hånden på hjertet kan anbefale.

 

Ikke bry deg så mye om hva du tror er viktig å lese, hvilke forfattere det er riktig å name-droppe i sosiale settinger etc. Litteratur er dessverre beheftet med en elitisk understrømming, hvor man gjerne blir plassert i ulike grader av sosial vellykkethet og intellligens ut fra hva man leser. Dette er selvsagt tøv og i beste fall overfladisk territorial pissing.

 

Nok om det, beklager mangelen på tips. Overlater det til andre.

Lenke til kommentar

Det er akkurat derfor jeg er på ville veier når det gjelder norske forfattere. Det meste jeg har lest, har jeg funnet frem til slik som du sa. Henvisninger i andre bøker. Det virker ikke som det er så mange som henviser til akkurat vårt folk, og det virker heller ikke som vi er så altfor glade i å snakke om hverandre i bøker.

Lenke til kommentar

Vel, kanskje det gir et lite hint....?

 

Skal man driste seg til å anbefale noe helt off topic da? Tar sjansen: Donna Tartt, Den Hemmelige Historien (tror det er norsk tittel, leste den på engelsk) eller New York-trilogien av Paul Auster (det meste av Auster, faktisk. Moon Palace!)

 

..og Auster er jo faktisk gift med forfatteren Siri Hustvedt (norsk!) som fikk gode tilbakemeldinger for sin siste roman. (har ikke lest den)

Lenke til kommentar

Eg hadde sansen for Erlend Loe ein periode, men den naivistiske stilen var noko som fort føldes repeterande. (I mangel av betre beskrivande ord.)

 

Ibsen er fine greier, synes eg. Hamsun likeså. Jo Nesbø er bøker eg vert anbefalt av dei fleste krimfanatikarane i min omgangskrets.

 

Om det er nokre særnorske trekk i litteraturen du er ute etter, vil eg påstå at du bommar, om du går for samtidslitteratur. Dei gamle travarane grunnskulepensumet introduserar deg for, og somregel tek livet av interessa for, er verdt eit prov. (Bjørnson, Ibsen, Bjørneboe, Hamsun, Aasen og Kielland.)

Endret av Mephistopheles
Lenke til kommentar

Jeg bare slenger ut noen titler, så får du gjøre researchen selv. ;) (Er for øvrig enig i at det knapt nok finnes noe man "burde ha vært igjennom". Litteratur oppfattes jo så veldig, veldig individuelt.)

 

Romaner/noveller

Henrik Ibsen: Rosmersholm

Kjell Askildsen: Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten

Rune Christiansen: Fraværet av musikk

 

Poesi

Knut Hamsun: Det vilde kor og andre digte

Ronnie Johanson (red.): Opprør

Henrik Ibsen: Terje Vigen (ok da, det bør du ha lest)

 

Diverse

Conrad Nicolai Schwach: Erindringer af mit liv

Henrik Wergeland: Hassel-nødder

Georg Johannesen: Rhetorica Norvegica

Knut Hamsun: Gå gjengrodde stier

Trond Berg Eriksen: Reisen gjennom helvete

Cora Sandel: Dyr jeg har kjent

Terje Nordby: Forvandlinger

Yngvar Ustvedt: Svartedauen

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...
Lars Saabye Christensens Beatles er meget god. Bør absolutt leses om det ikke allerede er gjort ;)

 

Det er virkelig en god bok ja :D Bly også :D

 

Men bortsett fra det ønsker jeg å anbefale Jo Nesbø, en virkelig god forfatter. Spesielt morsomt syntes jeg det er viss man leser alle bøkene hans å se hvor voldsomt (positivt) han har utviklet seg som forfatter siden han startet. ;-)

Lenke til kommentar
I tillegg til det som er blitt nevnt, vil jeg anbefale Ingvar Ambjørnsen, han har skrevet mye bra; bla.a. "Hvite Niggere", "Den Siste Revejakta" og ikke minst serien om Elling!

 

Kjenner eg skjems litt av å ikkje ha nemnt Ambjørnsen sjølv. :blush: Foruten titlande du har nemnt, kjem du ikkje utanom novellene til Ambjørnsen, dei er heilt på høgd, om enn ikkje betre enn romanane hans.

Lenke til kommentar

Jeg er er utrolig glad for at jeg skal få være først ute med disse norske:

 

ERLEND LOE

Samtidens beste forfatter i Norge etter min mening!

Han skiver kjempebra. Original språk og skildringer.

Lettlest og akkurat så sært at det er utrolig underholdene!

Ikke hør på Ari Behn.

Erlend Loe er ikke et furubord, han er en GUD!

 

Tore Renberg

Selv om man fort kan få fjortiss og saueflokk stempel av å lese "Mannen som elsket Yngve" men det er verdt det.

Kjempegod forfatter.

Det viser seg også i "Kompani Orheim"

Lenke til kommentar

Beatles er en bok jeg har hørt mye godt om, så tenkte jeg kanskje skulle lese den snart.

 

Har ikke lest så mange norske bøker selv, men Harry Hole-serien til Jo Nesbø er en klar favoritt for meg. Lett å lese, interessant, lærerikt og vanskelig å legge fra seg.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Ingen som nevner Sigrid Undset da. Mange store forfattere er sagt, så jeg synes hun og bør være med. Selv falt jeg ikke helt for skrivingen hennes, men synes det er greit å ha kjennskap til. Sier en god del om historien til landet vårt, og man merker godt hvordan skrivingen har utviklet seg gjennom henne.

 

Jeg støtter siste post. Jo Nesbø!

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Jeg vil anbefale Abo Rasul sin skandinaviske misantropi-trologi:

 

- The Cocka Hola Company

- Macht und Rebel

- Unfun

 

Forfatteren skildrer dystre miljøer men likevel er det dritgøy å lese.

 

Ellers vil jeg nevne Mengele Zoo av Gert Nygårdshei

 

Er halvveis igjennom The Cocka Hola Company; kjøpte hele serien på din anbefaling. Angrer ikke så langt, riktig fornøyelig lesning. Kan trygt anbefales videre :thumbup:

 

EDIT: Olaf Havnes' Sagaen om den siste Nattkriger er en annerledes og velskrevet fantasy-trilogi som jeg har lest igjennom utallige ganger, jeg blir like bergtatt hver gang. Den vil jeg anbefale på det sterkeste.

Endret av This is David™
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...