Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Merkelig lyd i maskinen etter støvfjerning.


Anbefalte innlegg

Jeg åpnet pc´en min i går for å fjerne støv, noe som for så vidt var på tide. Bl.a var kjøleribbene til CPU-vifta (arrester meg gjerne om dette er feil navn på dingsen/ -e...) nesten tette av støv. Jeg måtte skru av selve viftedelen på toppen for å komme til, fjernet støvet og festet vifta igjen. Så langt alt vel. Når jeg så skal starte maskinen igjen etter dette, så lager den derimot en merkelig lyd, som jeg skjønner har med vifta å gjøre. Etter å ha åpnet maskinen igjen, og undersøkt litt, så skjønner jeg at lyden kommer av at viftebladene kommer borti kjøleribbene, det er i alle fall mitt beste forslag. Jeg forsøker nok en gang å løsne viftedelen, siden jeg mistenker at den kanskje sitter litt dårlig, og fester den skikkelig, og er helt sikker på at den sitter riktig, kobler opp og starter pc´en. Lyden forsvinner ikke, og viftebladene er fortsatt i kontakt med kjøleribbene.

 

Er dette farlig for maskinen? Eller er det kun en irriterende lyd jeg kan overse? Maskinen nærmer seg uansett et stadium der den skal skiftes ut, men budsjettet tilsier at den helst må overleve fram til sommeren.

 

Håper noe kan svare på dette.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dersom du er i stand til å overse lyden, tror jeg ikke du nødvendigvis må gjøre noe. Men skal du bruke den slik, ville jeg ha fulgte med litt, slik at vifta fortsatt kjøler og ikke blir ødelagt av denne nærkontakten med kjøleribba. Men, i for seg vil du vel høre dersom lyden forandrer seg, og da kan det altså være fare på ferde. Eller kan det kanskje være lurt å følge med CPU-temp. litt, slik at den ikke utvikler seg uhemmet.

Men jeg tror det hele skal gå bra altså. Det er ihvertfall min mening, så får vi se hva de andre her sier. ;)

Lenke til kommentar

Ser vel ikke for meg at det skjer, og om det skjer kommer du nok til å høre det. Tror ikke disse plastbitene vil gjør noen stor skade, men de eliminerer selvsagt kjølingen på CPU'en. Og den er gansk viktig. La oss håpe det beste. :innocent: Har du en ekstra vifte, kan du jo prøve å sette inn den og se om den passer bedre. Kanskje det løser problemet? :dremel:

Lenke til kommentar

Om viftebladene kommer i kontakt med noe, så vil jeg tro det sliter veldig på lageret. Da ender du fort opp med en vifte som rakler/durer veldig. I værste fall stopper den helt etter en tid.

 

Det jeg lurer på, er hvordan du har klart å montere den slik at viftebladene kommer i kontakt med ribbene under. Så godt som alle vifter er montert slik at de blåser mot kjøleribbene, og da vil alle normale vifter ha god klaring ettersom vifterammen og "armene" som holder senter/motoren fast bygger 2-3mm.

 

Er du sikker på at du har montert den riktig vei?

 

Kanskje har du mulighet til å legge ut et bilde?

 

 

For... du har vel ikke brukt støvsugeren mot viften slik at den har fått et skrekkelig høyt turtall?

Det er en morsom lyd, men det tar livet av lageret på få sekunder.

Lenke til kommentar

Jeg er 99% sikker på at den er montert rett vei, jeg mener jeg ikke snudde på den i prosessen. Hvorfor noe plutselig tar borti ribbene aner jeg ikke, det eneste må i så fall være at den har "hengt litt fast" når jeg løftet den av, men da burde den vel også føles litt slarkete? Bilde har jeg nok ikke, men det vil nok ikke kunne si så mye uansett. Jeg må nok krype til korset og be en noe mer datakyndig kompis av meg se litt på saken, og evt. heller koste på meg en ny (altså ny vifte, ikke kompis...)- de koster heldigvis ikke all verden.(fortsatt viftene...)

 

Jeg har for øvrig ikke kommet borti med støvsugeren, og turtallet er ikke høyere enn det har vært før - lyden minner mer om det gamle trikset med å feste en plastbit til sykkelhjulet for å få "motorsykkellyd", tøft på tråsykkel, men ikke i en PC. :whistle:

 

Takk for svarene forresten!

Endret av joniwes
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...