Gå til innhold

Dommedag (tatt utgangspunkt i Det Nye Testamentet)


Anbefalte innlegg

Jeg hadde akkurat en oppgave i religionsfaget der jeg skulle finne ut mer om den Kristne dommedagsteorien. Jeg gikk til kilden, den nye testamentet, og fant egentlig stoffet der ganske interessant. Så tenkte jeg ville dele det med dere.

PS. Vet dette ser mye ut, men det er faktisk en kortversjon ;)

 

 

Skriftrullen med 7 segl

Gud har en skiftrull i sin høyre hånd med syv segl. På dommedag skal et lam (som er det eneste på jorden og himmelen som er verdig) bryte seglene og åpne rullen. Dette er hva som skjer når de brytes:

 

1. Segl – En stor, hvit hest dukker opp med en rytter med pil og bue. Han vil ha en seierskrans på hodet, og han skal ri utover jorden for å vinne seier på nytt.

 

2. Segl – En ildrød hest vil duke frem. Hestens rytter får makten til å forstyrre freden på jorden, slik at folk vil drepe hverandre. Han er utstyrt med et sverd

 

3. Segl – En svart hest vil dukke opp. Rytteren vil holde en vekt i hånden, og en stemme vil si ”Ett kilo hvete for en hel daglønn, tre kilo korn for samme lønn. Men oljen og vinen må du ikke skade”.

 

4. Segl – En blek gul hest kommer frem. Ytteren heter Døden, og han vil komme med en representant fra de dødes verden. De får makt over en fjerdedel av verden, slik at de kan drepe folkene i krig, med sultkatastrofe, sykdommer og ville dyr

 

5. Segl – ”Alteret i tempelet” vil komme frem. Under alteret er sjelene til alle de som ble drept fordi de har spredd Guds budskap om Jesus. Og de vil bli påført hvite klær.

 

6. Segl – Det vil komme et stort jordskjelv. Solen vil bli svart og månen rød som blod. Stjernene på himmelen vil falle til jorden. Alle fjell og øyer vil flytte på seg.

 

7. Segl – Alt blir stille for en halv time. Deretter vil det komme syv engler med hver sin trompet og en med en skål med røkelse. Da englene blåser i trompetene skjer følgende:

 

1. Da den første engelen blåste i sin trompet/basun kommer det hagl og ild, blandet med blod. Dette blir kastet på jorden, og en tredjedel av jorden går opp i flammer, og tredjedelen av jordens vegetasjon likeså

 

2. Da den andre engelen blåser i sin basun, blir et stort, brennende fjell kastet i havet. Tredjedelen av havet blir til blod, tredjedelen av alle skapninger i havet dør, og tredjedelen av skipene blir ødelagt.

 

3. Tredje engelen blåser i sin basun: En stor stjerne faller ned fra himmelen, flammende som en fakkel, og den faller på tredjedelen av elvene og på vannkildene. Stjernens navn er Malurt (”Bitterhet”). En tredjedel av vannet blir til malurt, og mange mennesker dør av vannet fordi det har blitt forgiftet.

 

4. Fjerde engelen blåser i sin basun: En tredjedel av solen, en tredjedel av månen og en tredjedel av stjernene skades slik at tredjedelen av stjernene blir formørket, og dagen mister tredjedelen av lyset sitt, det samme gjorde natten.

 

5. Den femte engelen blåser i sin basun: En stjerne faller fra himmelen ned på jorden. Den fikk nøkkelen til avgrunnsbrønnen. Og da den åpnet brønnen, steg det røyk opp, som røyken fra en stor ovn, så solen og luften blir formørket av røyken fra brønnen. Ut av røyken kom det gresshopper(fotnote1) som spredte seg over jorden, og de fikk samme makt som skorpionene på jorden. Det blir sagt til dem at de ikke måtte skade gresset på jorden eller noe annet grønt og ikke noe tre, men bare de menneskene som ikke hadde Guds segl (fotnote2) på pannen. De får ikke lov til å drepe dem, men skal pine dem i fem måneder.

 

6. Den sjette engelen blåser i sin basun: Fire engler, som tidligere hadde vært fastbunnet, blir sluppet løs. De skal drepe en tredjedel av menneskene. Med seg hadde de en hær på 200.000 krigere. Soldatene har brystpanser, farget som ild, hyasint og svovel. Hestene har hoder som løver, og ut av munnen på hestene sto ild, røyk og svovel.

 

7. Da den syvende engelen blåser i sin basun: Guds tempel i himmelen vil åpne seg, og hans paktkiste vil komme til syne inne i tempelet. Og det vil komme lyn og drønn, tordenbrak og jordskjelv og store hagl. Tror også det er her de levende og døde skal få sin dom.

 

 

Fotnoter:

1. Gresshoppene så ut som hester rustet til krig. På hodet hadde de noe som lignet kranser av gull, og ansiktene var som menneskeansikter. 8 Håret deres var som kvinnehår, tennene deres var som løvetenner, 9 og brystet deres var som brystpanser av jern. Larmen av vingene deres var som larmen av mange hester og vogner som stormer fram til kamp. 10 De hadde haler med brodd som skorpioner, og i halene deres lå makten til å plage menneskene i fem måneder.

 

2. Det skal visstnok være 144.000 mennesker som skal bli merket med Guds segl i pannen. Det er disse som skal komme til himmelen (og det er her Jehovas vitner har den delen fra)

 

 

----------

Med forbehold om litt skrivefeil :p

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er vel en bit av johannes åpenbaring om jeg ikke tar feil og skulle skje "i snarlig fremtid" etter det ble skrevet. Uten at jeg er så godt kjent med den religiøse definisjonen av "snarlig fremtid", så kan man vel konkludere med at det i normal menneskelig skala ville bety betydelig mindre enn 2000 år.

 

Ellers bærer tekseten veldig preg av å være skrevet av noen uten store kunnskaper om universet (som jo var en mangelvare på den tiden) og det er nok lite trolig at vi får oppleve at stjerner faller ned og at solen går i oppløsning.

 

Ser heller ikke helt hvorfor gud har bestemt seg for å drepe de fleste mennekser på jorden (som han elsker). Det virker for meg som en litt spesiel type kjærlighet.

 

Synes også det er morsomt å registrere alle de som gleder seg til denne eventen. Jeg finner i hvertfall ingen glede i et senario der nesten samtlige mennesker, dyr og planter blir slaktet ned.

Lenke til kommentar
Ellers bærer tekseten veldig preg av å være skrevet av noen uten store kunnskaper om universet(...)

 

Eller noen som har store mentale skader eller røyket litt for mye gress :p

 

Og ja, var Johannes åpenbaring. Den sykeste og mest urealistiske delen av hele Nye Testamentet.

Personlig velger jeg å tolke den som en fortelling og med lavere status enn de andre bøkene i NT.

Lenke til kommentar

Man kan si mye rart om "Revelations", men der står jo mye artig.

 

Man har jo for eks alle verdens konger som skal hjemme seg i huler i fjellene når den store glødende steinen kommer fra himmelen.

 

Selv har jeg ikke noe problem med å knytte dette opp mot dagens statsoverhoder, konspirasjonsteorier om hvem som får plass i bunkere osv.

 

Og så har vi jo alt snakket om "dyret", skal bli spennende å se hva/hvem som vil representere dette.

Lenke til kommentar

Det er ikke så ille vist man leser hele, F.eks:

 

Ett dyr stiger opp fra vannet, det hadde ti horn og sju hoder og ti kroner på hornene.

 

Også litt senere står det:De sju hodene er sju fjell, og på dem sitter kvinnen. De er også sju konger. 10 Fem av dem er falt, én er nå, og én er ennå ikke kommet. Og når han kommer, skal han bli værende bare en kort stund. 11 Dyret som var og ikke er, det er selv den åttende, men er samtidig en av de sju, og det går sin undergang i møte. 12 De ti hornene du så, er ti konger som ennå ikke har fått kongerike, men som skal få kongsmakt sammen med dyret i én time. 13 De vil alle ett og det samme og overgir sin makt og myndighet til dyret. 14 De skal føre krig mot Lammet. Men Lammet er herrenes herre og kongenes konge og skal seire over dem sammen med sine, de kalte og utvalgte og trofaste.»

 

Johannes Åpenbaring er ikke lett og forstå, som det står så kreves det:Her trengs det forstand og visdom.

Lenke til kommentar
Johannes Åpenbaring er ikke lett og forstå, som det står så kreves det:Her trengs det forstand og visdom.

... eller ren og skjær ignoranse!

 

Er jo så mye tull at det ikke er mulig å tro på dette jo.... Og hva i all verden er vitsen med dette skuespillet før vi skal dø liksom... :roll:

Lenke til kommentar
Du kan bare slutte å prøve å overbevise folk Lionel_Luthor.

Det kommer til å ta årevis, og vi skal jo dø i 2012, så det er til ingen nytte.

 

Ta deg en pils og tell ned.

 

(Håper dere ser ironien, ettersom det ikke var personlig, nedsettende, rasistisk, kristent, vondt eller grønt ment.)

 

Hehe, sant så sant :!: Siden du nevner pils, så fikk i grunn lyst til og spille poker og hatt ett par pils i kveld ;)

Lenke til kommentar

Leser du alt som bilder er ikke Johannes åpenbaring gal i det hele tatt. Den store hora er vårt sløseri, ild som faller fra himmelen er en atomkrig osv.

 

Men dette er slike spådommer som Nostradmus kom med. Du kan finne ut at det passer med alt.

Endret av Mynotir
Lenke til kommentar

My tyder på at dette dyret var keiser Nero, som prøvde å utrydde de kristne. Han ble kalt "the beast" av sine nærmeste medarbeidende. På hebraisk har dessuten alle bokstaver en egen tallkombinasjon. Om vi legger sammen kombinasjonen til keiser Nero, får vi nettopp 666.

 

Nero var visstnok den som sendte Johannes ut på øya hvor han fikk åpenbaringen.

 

Edit: Null kilde, dette så jeg på en discovery dokumentar.

Endret av Frohman
Lenke til kommentar
My tyder på at dette dyret var keiser Nero, som prøvde å utrydde de kristne. Han ble kalt "the beast" av sine nærmeste medarbeidende. På hebraisk har dessuten alle bokstaver en egen tallkombinasjon. Om vi legger sammen kombinasjonen til keiser Nero, får vi nettopp 666.

 

Nero var visstnok den som sendte Johannes ut på øya hvor han fikk åpenbaringen.

 

Edit: Null kilde, dette så jeg på en discovery dokumentar.

 

Det tror jeg kan godt stemme, har hørt noe lignende. Vet ikke om dere har sett the exorcism of emily rose, men i den filmen tar Lucifer og 5 eller 6 andre demoner bolig i emiliy sin kropp, og etter mye stress med og finne ut hvem som har hatt tatt bolig i Emily, så sier alle demonene samtidig hvem de er, og da sier han ene at det var han som hadde som var Nero, og en sier han var Judas osv.

 

Vet ikke om det er noe rot i virkeligheten i den filmen da..

Lenke til kommentar
Leser du alt som bilder er ikke Johannes åpenbaring gal i det hele tatt. Den store hora er vårt sløseri, ild som faller fra himmelen er en atomkrig osv.

 

Men dette er slike spådommer som Nostradmus kom med. Du kan finne ut at det passer med alt.

 

Er det en ting jeg synes høres utrolig skummelt ut så må det være religiøse ekstremister som skal starte dommedag ved å slippe atombomber over halve verden.

Lenke til kommentar
Leser du alt som bilder er ikke Johannes åpenbaring gal i det hele tatt. Den store hora er vårt sløseri, ild som faller fra himmelen er en atomkrig osv.

 

Men dette er slike spådommer som Nostradmus kom med. Du kan finne ut at det passer med alt.

 

Er det en ting jeg synes høres utrolig skummelt ut så må det være religiøse ekstremister som skal starte dommedag ved å slippe atombomber over halve verden.

 

I så tilfelle kan vi jo bare håpe at Obama IKKE er så kristen som det i første rekke gis utrykk for... Du kommer ikke inn som noe president i det landet hvis du ikke er kristen.... men mange har løyet og dette før. For Obama kommer, i likhet med Bush, til å sitte på den røde knappen... :( Og jeg stoler ikke på religiøse stats ledere, det er ogblir en veldig dårlig kombinasjon--

Lenke til kommentar
Leser du alt som bilder er ikke Johannes åpenbaring gal i det hele tatt. Den store hora er vårt sløseri, ild som faller fra himmelen er en atomkrig osv.

 

Men dette er slike spådommer som Nostradmus kom med. Du kan finne ut at det passer med alt.

 

Er det en ting jeg synes høres utrolig skummelt ut så må det være religiøse ekstremister som skal starte dommedag ved å slippe atombomber over halve verden.

 

I så tilfelle kan vi jo bare håpe at Obama IKKE er så kristen som det i første rekke gis utrykk for... Du kommer ikke inn som noe president i det landet hvis du ikke er kristen.... men mange har løyet og dette før. For Obama kommer, i likhet med Bush, til å sitte på den røde knappen... :( Og jeg stoler ikke på religiøse stats ledere, det er ogblir en veldig dårlig kombinasjon--

 

Moren til Obama var agnostiker/ateist, faren var ateist, stefaren var muslim, besteforeldrene var kristen og halvsøstern er buddist. Uansett hvor kristen han er så kommer han fra en familie som respekterer hverandre uansett hvilke religiøse dogmar man tilhører. Det hører man også i talene hans når han snakker om religion fordi Obama fikk en ikke-religiøs oppdragelse.

 

Det er riktig som du sier at man ikke kan bli president i USA hvis man ikke er kristen, derfor er det bra at dem nå har fått en sekulær kristen, avkristningen av USA må ta småe steg, det er ikke noe som skjer over natten.

Lenke til kommentar
Leser du alt som bilder er ikke Johannes åpenbaring gal i det hele tatt. Den store hora er vårt sløseri, ild som faller fra himmelen er en atomkrig osv.

 

Men dette er slike spådommer som Nostradmus kom med. Du kan finne ut at det passer med alt.

 

Er det en ting jeg synes høres utrolig skummelt ut så må det være religiøse ekstremister som skal starte dommedag ved å slippe atombomber over halve verden.

Jeg tror nok at horeriet fører til at det er noen uten religion som dropper disse bombene. Det er der synden og moralen i historien er. Om man antar at denne åpenbaringen holder vann selvfølgelig.

Lenke til kommentar
Leser du alt som bilder er ikke Johannes åpenbaring gal i det hele tatt. Den store hora er vårt sløseri, ild som faller fra himmelen er en atomkrig osv.

 

Men dette er slike spådommer som Nostradmus kom med. Du kan finne ut at det passer med alt.

 

Er det en ting jeg synes høres utrolig skummelt ut så må det være religiøse ekstremister som skal starte dommedag ved å slippe atombomber over halve verden.

Jeg tror nok at horeriet fører til at det er noen uten religion som dropper disse bombene. Det er der synden og moralen i historien er. Om man antar at denne åpenbaringen holder vann selvfølgelig.

Ok, "horeri" (bla. sex før ekteskapet) kan føre til at hedninger/ateister slepper atom bomber?

Denne resoneringen tok jeg ikke helt på strak arm...

Lenke til kommentar
Leser du alt som bilder er ikke Johannes åpenbaring gal i det hele tatt. Den store hora er vårt sløseri, ild som faller fra himmelen er en atomkrig osv.

 

Men dette er slike spådommer som Nostradmus kom med. Du kan finne ut at det passer med alt.

 

Er det en ting jeg synes høres utrolig skummelt ut så må det være religiøse ekstremister som skal starte dommedag ved å slippe atombomber over halve verden.

Jeg tror nok at horeriet fører til at det er noen uten religion som dropper disse bombene. Det er der synden og moralen i historien er. Om man antar at denne åpenbaringen holder vann selvfølgelig.

Ok, "horeri" (bla. sex før ekteskapet) kan føre til at hedninger/ateister slepper atom bomber?

Denne resoneringen tok jeg ikke helt på strak arm...

I hele Johannes Åpenbaring er syndebukken Babylons horeri. Jeg antok at de fleste visste det i en tråd om dommedag med utgangspunkt i NGT, i dette emnet er jo Johannes Åpenbaring sentral :hmm: Har du ikke lest den?

 

Det er nok ikke sex før ekteskapet som er viktigst her.

Lenke til kommentar

Man kan i alle fall trygt si at religiøse motiver oftere enn ikke viser seg å være en stor faktor når det kommer til drap, massedrap og krig.

 

Noen få vil kanskje påstå at det også finne ateistiske motiv for å føre krig, men la oss ta en liten titt på hva det betyr:

 

Påstand; Noen uten gud(er) vil føre krig p.g.a. de er uten gud(er).

 

La oss med det første overse at påstanden grunner i en selvledende paradoks(som å plugge en skøyteledning i seg selv og håpe på at det gir noen mening), og heller angripe påstanden om at det finnes ateistiske motiver for å føre krig, og kanskje senere det å i det hele tatt gjøre ugagn.

 

1. En stat, utøvende makt eller et maktdomene i en stat går til krig. Kan det være ateistiske motiver som ligger bak?

 

- Det kan være økonomiske årsaker(som ikke avhenger av en gud, eller flere guder).

- Det kan være kamp om landegrenser(som ikke trenger å avhenge av en gud, eller flere guder).

- Det kan være andre faktorer som politikk, forsvar eller individer/folkemasser som påerobrer seg å ha idealsettende samfunnsforestillinger.

 

Disse tre er hyppige brukt blandt mange religiøse, det finnes jo kommuniststater som skal vise seg å være rimelig 'ateistiske'. I virkeligheten har det seg derimot slik at ateisme ikke kan brukes som et adjektiv på den måten - At en ateist kaster en banan gjør ikke kastet ateistisk - ei heller er kastet religiøst motivert bare personen som kaster den er religiøs. En handling blir kun religiøst motivert når handlingen ligger til grunn i ens religiøse overbevisning. Ateisme som representerer den store motsetning til religiøs overbevisning, kan per definisjon ikke motivere til handlinger på grunn av overbevisning(som ikke nødvendigvis eksisterer og som slettes ikke er en fullstendig gruppering).

 

2. Selv om det å ha et ateistisk livssyn ikke direkte kan påvirke noen til å utføre handlinger på grunnlag av dette, så kan mangelen på religiøs veiledning gi store mangler både på moralsk perspektiv og samfunnsforståelse.

 

Ærlig talt. Samfunnsverdier er delt via individet, og fanget opp av religionene(som den dag i dag preges sterkt av mangelen på en oppdateringsknapp), og ikke motsatt. Tilfellet vil heller være motsatt rettet, og i unntakene blir det, igjen, umulig å skylde på ateisme.

Endret av cuadRo
Lenke til kommentar
1. En stat, utøvende makt eller et maktdomene i en stat går til krig. Kan det være ateistiske motiver som ligger bak?

 

- Det kan være økonomiske årsaker(som ikke avhenger av en gud, eller flere guder).

- Det kan være kamp om landegrenser(som ikke trenger å avhenge av en gud, eller flere guder).

- Det kan være andre faktorer som politikk, forsvar eller individer/folkemasser som påerobrer seg å ha idealsettende samfunnsforestillinger.

 

Jeg er helt enig! likevel, etter min erfaring så brukes dette mer for å dekke over av og til hva krigen faktisk dreier seg om.

"Krigen mot terror" ble påstått å være en krig mot det politiske styret og Saddam Hussein. Men hadde Bush noen plan for hva han skulle gjøre ETTER at han hadde fått Hussein vekk? Det har ikke jeg sett noe til. I stedet har krigen ført til at verden, særlig amerikanere, er redde for muslimer og at muslimer føler seg forskjellsbehandlet på verdensbasis.

 

Annet eksempel er jo israel vs. palestina. Selvsagt er det flere faktorer. Selvforsvar, historie, kultur. MEn likevel tror jeg det er rett og rimelig å innse at det også ligger religiøse faktorer under det hele. Hamas er jo faktisk er religiøs gruppe som driver politikk!

 

 

Men for ikke å spore helt av her så foreslår jeg at vi lar denne debatten ligge død, og fortsetter diskusjonen som går under emnetittelen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...