Gå til innhold

Norge ett av verdens minst religiøse land - Hvorfor?


Anbefalte innlegg

Fant kommentarer til en undersøkelse som forteller at Norge er the fjerde minst religiøse landet i verden, og wikipedia forteller at: In 2005, a survey conducted by Gallup International in sixty-five countries indicated that Norway was the least religious country in Western Europe.

 

Hva kommer dette av? Materiell velstand? Utdanningsnivå? Tradisjon?

 

Kom gjerne med kilder som kan bekrefte påstander. :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-yzDjfSSl

Jeg har ingen kilder, men jeg tror kanskje det kan ha noe med utdanningsnivå og tradisjon å gjøre. På den første undersøkelsen du linker til ligger jo Sverige på topp/bunn, og Danmark ligger på tredjeplass.

Lenke til kommentar

Litt vanskelig å finne kilder om dette faktisk...

 

 

Så dette er ren synsing.. :)

Men jeg går ut i fra at religion forsvinner av seg selv ved bedre utdannelse? For det er og blir et faktum at til bedre opplyste og utdannet folk er til mer VET de om ting og tang og har da ikke behov for noen gud eller andre "kjærringråd"... Vi har blitt mindre overtroiske med andre ord.. :)

 

En annen grunn kan være at vi i langt større grad bruker kritisk tenking i dag enn før? Vi basserer oss i langt større grad på fakta, både fordi samfunnet vi lever i krever det, men også fordi fakta er langt, LANGT lettere å få fatt i i dag enn før... Du har informasjonen du trenger rett foran fingrene dine liksom.... Dette gjelder jo ALLE i dag og ikke bare et fåtall....

 

Just some brain farts.... :)

Lenke til kommentar
Det som virker feil med tanken om at det er utdanning som er årsaken, er jo at vi faktisk har kristendom og litt annen religion som en del av utdanningen her til lands.

Hvordan er dette nødvendigvis et motargument?

 

Er det ikke ren logikk å tenke at sekulære land der de knapt hører om religion, burde ha mindre religiøsitet?

Lenke til kommentar
Det som virker feil med tanken om at det er utdanning som er årsaken, er jo at vi faktisk har kristendom og litt annen religion som en del av utdanningen her til lands.

Neida, det er opplysning om religion vi har i dag i utdannelsen vi får. Jeg er nemlig gammel nok til å huske det som den gang het kristendomstime der vi satt på rekke og rad med foldede hender og ba mens læreren messet opp hva vi bad om!! Jeg tuller ikke, vi gjorde det! Vi, eller han, bad for kongens helse, for fedrelandes helse og stats ministerens helse og vi ble fortalt, ikke som opplysning eller noe slikt, men som den rene skjære sannhet, at den som ikke trodde på jesus ville brenne i helvette for all tid! Og ALL annen religion var djevelens verk og nåde de faans homsene osv osv osv..... :no: Dette var kristendoms undervisning da jeg gikk på barneskolen... Noen som ønsker det samme med sine egne barn? :)

 

Vel, den tiden er det gudskjelov slutt på, men på denne måten vil nok færre tro også tror jeg... Kristendom har alltid vært veldig avhengig av indoktrinering og det er det jo slutt på i dag.... Så kan en annen enn meg fortelle om det er rett eller galt...

 

:)

Lenke til kommentar

Folk bruker religion som trøst i dårlige tider. Eksempler er død, sykdom og fattigdom. Nå har det seg slik at vi har det bra her i Norge mtp disse tingene. Ergo vi har ikke bruk for religion. Hadde vi sett en skikkelig depresjon (snakker skikkelig) her til lands kan det godt tenkes at ting hadde forandret seg en del...

Lenke til kommentar

Norge har vel ca. 74% ateister som er mer en de fleste land så ja vi er lite religiøse i forhold til de fleste. Grunnen til dette er blant annet velstand, utvikling og utdanning. Velstanden gjør at vi har det bra uten fantasier om et godt liv senere osv. og dermed er vi også mer utrustet mot misjoneringen. I andre land som kina og afrika kommer misjonærene og lurer folk. Det er lett å lure folk fordi de ikke har vår utdannning. Jo høyere utdanning jo mindre religiøse. Dette er fordi gjennom utdanning lærer du systemer og logiske tenkemåter. Jo bedre du er til å se og forstå slike systemer jo mer av dem oppdager du og du oppdager hvordan de gjør religiøse forklaringer usansynlige. Utvikling av kunnskap økonomi, levesett og tilgang til vitenskapens oppdagelser som pc tv som nå er i de fleste hjem i Norge hjelper også på forståelse og aksept for vitenskapelig metode tror jeg. Men ikke minst tradisjonene og metodene til de kristne forfedrene i dette landet i forhold til andre religioner har nok gjort utslag. Mer dogmatiserende propagandalignende former for religion ble praktisert i andre land. Slik som kristne Amerika eller muslimske Iran der religionsnivået er fortsatt veldig høyt.

Lenke til kommentar
Folk bruker religion som trøst i dårlige tider. Eksempler er død, sykdom og fattigdom. Nå har det seg slik at vi har det bra her i Norge mtp disse tingene. Ergo vi har ikke bruk for religion. Hadde vi sett en skikkelig depresjon (snakker skikkelig) her til lands kan det godt tenkes at ting hadde forandret seg en del...

 

Det tror jeg ikke, med mindre du fjernet informasjon og utdannelse over veldig mange år....

 

Men artig at du tror at religion kun vil virke på mennesker i ræva tider da... :)

Lenke til kommentar

Norge har en gjevnt over god utdanings plan(langt fra kjempe fin, men når man ser på hva andre land har ligger vi faktisk over de fleste)

 

Et urbant land, 50% av befolkingen ligger under en time fra Oslo, dette ser man i sverige også som konkurer med oss over mest sekulære land, der har man noe som 75% av befolkingen innen for 3 store metro byer.

 

Lite land, noe som gjør det vansklig å gjemme seg bort og gro fanatiske sekter(vi har dem, men de vokser ikke)

 

Vokale sekulære, HEF har gjort mye, om man liker dem eller ikke, så har du gjort mye for at man kan stå frem som ikke troende i norge uten å risikere hån eller fysisk skade.

 

Statskirke, et fint paradox man også ser til dels i england, en stats styrt kirke hjelper til å holde borte fantatiske sekter som man ser dukker opp i usa.

 

Mange i høyere utdanning

 

Dette er bare noen av grunnen til at JEG tror vi har så mange ikke troende i norge

Lenke til kommentar

Jeg tror, paradoksalt nok, at statskirken må ta noe av skylden (klarer heller ikke å finne kilder). Vi ser jo den samme trenden i England som også har statskirke. En statskirke behøver ikke være like pågående og misjonerende slik som for eksempel kirkene i USA for å sikre sin eksistens. Frikirker derimot må nødvendigvis være mer misjonerende og slike frikirker lever jo i beste velgående her i Norge også. De samme frikirkene vil jeg jo også påstå er en del mer "spennende" enn den trauste statskirken som vel knapt har forandret seg siden Heilag Olav.

 

Velstanden i Norge er også en mulig forklaring selvsagt. Hvem har behov for å finne trøst og håp i religion når man ikke trenger slikt?

 

Jeg tror vi er like religiøse som de fleste land. Men istedet for å tro på store religioner, tror den jevne mann og kvinne på "snåsamannen" og TVnorges "Åndenes Makt" ol.

 

For å være ærlig, synes jeg ikke det er noe særlig bedre.

 

Som Sparks kommenterer ser vi dessverre en økende interesse for New-Age svada, noe som kan tyde på at den kritiske tenkingen og utdanningen ikke er så god som jeg personlig kunne håpet på.

Lenke til kommentar
Det som virker feil med tanken om at det er utdanning som er årsaken, er jo at vi faktisk har kristendom og litt annen religion som en del av utdanningen her til lands.

For meg virker dette logisk, om en får en innføring i ulike religioner vil en - slik jeg rent subjektivt oppfatter det - kunne åpne for kritisk tenkning omkring religion som fenomen og se at det hele er menneskeskapt.

 

Her er Phil Zuckermans syn på skandinavia:

Ep1 Ep2.

 

Mulig dette kan anspore tankene :)

Lenke til kommentar

Veldig interessant. ja... Som en skrev som en kommentar på den siste sideN: Fint at noen tar opp det vi tar for gitt ;)

 

I korte trekk oppummerer jeg følgende:

De skandinaviske landene er de mest sekulære i verden.

De har også minst kriminalitet,

minst abort,

minst tennårings graviditet ,

minst volds kriminalitet,

og ingen dødsstraff

Vi har også minst straff for alt mulig rart

og minst politi til å passe på oss....

 

 

Det er NOE som ikke henger på greip her når de religiøse påstår at vi TRENGER religion for å opprettholde moral og for å vite hva som er rett og galt....

 

En ser det både klaret og tydelig at dette IKKE er tilfelle og kan jo være en GOD grunn til å ikke bli religiøs.... :)

 

Religiøst samfunn = mer forbrytelser og mindre moral... Sad, but very true ......

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...