Gå til innhold

speilreflekskamera til kona - pentax? andre merker?


Anbefalte innlegg

Jeg har tenkt å kjøpe min kjære et digitalt speilrefleks til jul. Hun har et analiogt Pentax hun er svært fornøyd med, men etter at vi fikk barn har det ligget i skapet og det stort sett blitt tatt bilder med det digitale kompaktkameraet vårt.

 

Ingen av oss er veldig fornøyd med kvaliteten på bildene, selv om de fungerer til sitt bruk (julekort og lignende). Derfor tenkte jeg at det var på tide å gi henne et kamera som hun kan utnytte til fulle, og så hun kan få utløp for sin fotointeresse, noe hun også har gitt uttrykk for.

 

Jeg har tenkt på en Pentax K20D. Hun har allerede et objektiv (eller to, dersom hun finner det andre). Dette objektivet er merket med SMC Pentax-A 35-70mm 1:3,5~4,5. Er objektivet kompatibelt med K20D? Jeg har fått inntrykk avt Pentaxkameraene er kompatible bakover med gamle objektiver. I så fall hvor egnet er det til å ta innendørsbilder av barn? (Noe jeg regner med det kommer til å bli brukt hyppig til).

 

Dersom objektivet ikke er kompatibelt, så blir K20D trolig litt kostbar (med et objektiv). Hvilke alternativer (inkl allround objektiver) kan da være aktuelle (maks pris ca 6-7K)? Hva med Canon eos 450D? Er litt usikker på om det er solid nok, med barn som ikke alltid er like rolige...

 

På forhånd takk for hjelpen og alle kommentarer fra en som ikke har særlig snøring.

 

Edit: Litt utfyllende om objektivet

 

Edit 2: lagt til "andre merker?" i tittelen

Endret av znophy
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ville definitivt heller gått for K200D med et budsjett på maks 6-7000.

 

K20 koster vel ca 6000 uten optikk, og det objektivet hun har fra før er ingen god løsning på K20D.

 

K200D med et ok objektiv koster ca 4000. Legger du til 500 kr får du batterilader, batterier og et minnekort. For drøye 2000 kr får du en 50mm 1.4, og samlet sett vil dette være en mye bedre løsning etter min mening.

Lenke til kommentar

Som de andre her nevner så er K200D et godt alternativ.  Fotomagasinet har Pentax K200D m/Sigma 17-70mmMacro f2.8 - 4.5 til kr. 6295,00.  Da får hun et mer lyssterkt objektiv, samt hvis hun finner det andre objektivet så kan det også brukes.  Jeg vil gjette på at det er et 70 - 210 objektiv, i så fall så har hun et veldig stort brennvidde område (Zoom). Litt avhengig av hva slags objektiv det gamle er så kan det hende hun mister moen auto-funksjoner, men det vil virke i manuell modus.

Lenke til kommentar

Jeg lagde en tråd for en stund siden der jeg spurte om gammel objektivkompabilitet på nye kameraer:

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=918716&hl=

 

Merk at dette gjelder for enda eldre objektiver enn det din kone har.

Husker ikke helt hvordan det var med Pentax-A objektiver, men de passer ihvertfall, og det fungerer helt fint på alle nye Pentax-kameraer. Gode bilder blir det og.

Ang hvor bra objektivet er egnet har du allerede fått svar på :)

Lenke til kommentar

Heisann.

Kit-objektivet (18-55) til k200d/k20d er faktiske ganske bra. Mye bedre optikk er alltid mye dyrere, så det at det billige kit-objektivet er såpass bra vil jeg si er en stor fordel. Det er riktignok ikke så lyssterkt, men hvis inspirasjonen skulle komme tilbake, kan man jo senere investere i et 50mm f1.4, som du får for mellom 2 og 3 tusen kroner. Det vil gjøre kameraet betraktelig mye raskere, og er en fin "barnefotograferingsbrennvidde".

Da k200d med kit.objektiv koster ca 4000, kan du jo evt. ta deg råd til en blitz (f.eks. AF-360 til ca 2000). Mange har jo blitz-fobi, men jeg synes det er noe man bør lære seg å jobbe med først som sist (sjekk http://strobist.blogspot.com), og denne blitzen gir deg definitivt mer fleksibilitet/kvalitet enn den innebygde. (bl.a. trådløs).

 

Jeg har både K10D og K20D. Jeg er veldig fornøyd med begge kameraene (brukervennlighet/billedkvalitet), men synes det er en uting at det er så lite forhandlere som har dem i butikk, og dermed blir også kompetansen vanskeligere å finne. Dette synes jeg er et godt argument for å kjøpe noen av de "store"; Canon eller Nikon.

 

Jeg har ikke prøvd Canon, men Nikon har jeg veldig god erfaring med. Spesielt med tanke på støy ved høye ISO-verdier. Det kan jo være greit da innendørs barne-fotografering krever relativt rask lukkertid.

Hvis du presser prisen (kanskje litt mye?) der, får du jo 90D med HD-video, som sikkert er gøy siden å dokumentere barnets oppvekst sikkert er et mål.

 

konkret anbefaling: Pentax: K200D m 18-55mm (kit). Evt. med blitz. På denne måten kan hun jo selv velge hva slags optikk hun eventuellt vil satse på senere. (siden hun er fotografen).

Lenke til kommentar

Takk for alle gode innspill :)

 

For å oppsummere, så er vel objektivet hun har forholdsvis bra, men lyssvakt, og manuelt (dvs ikke autofokus). Så et nyere objektiv hadde vært å anbefale.

 

Dersom jeg ikke putter i mer penger så anbefaler dere K200D i stedet for K20D. Fair enough.

 

Men hva med andre merker? Min svigerinne anbefaler Canon. Noen som har meninger om det?

Lenke til kommentar
Men hva med andre merker? Min svigerinne anbefaler Canon. Noen som har meninger om det?

 

De fleste som ikke har peiling har Canon, og disse er svært aktive med å anbefale det, fordi de ikke vet om noe annet. (Hehe, flamebait...)

 

Jeg syns du skal kjøpe Pentax (K-m, K200D eller K20D) eller Samsung hvis det er viktig for henne å få bruke de gamle objektivene sine for nostalgiens skyld. Da må du selvsagt også få med et kitobjektiv eller noe med ok vidvinkel hun kan bruke til vanlig.

 

Hvis planen er å ikke bruke de gamle objektivene, kan du kjøpe hva som helst (til og med Canon, hihi).

Lenke til kommentar

Hvilket merke du vil foretrekke kommer vel litt anpå behov. Om du ikke har noen spesielle krav, vil alle kameraer klare "normale" forhold. Værtetning, høy skuddtakt, video, søker på skjerm (ala kompaktkamera) er ting som varierer litt, men alle er brukbare i situasjoner hvor du gjerne bruke blitsen på et kompaktkamera.

Selv bruker jeg Pentax, men kunne likegodt hatt Nikon, og om jeg tok mye sportsbilder, ville jeg nok hatt et Canon 40D i stedet for K20D-et mitt.

 

Det skader i det minste ikke å vurdere alle alternativer på markedet. :)

Endret av Aiki
Lenke til kommentar
De fleste som ikke har peiling har Canon, og disse er svært aktive med å anbefale det, fordi de ikke vet om noe annet. (Hehe, flamebait...)

At det er flamebait betyr ikke at det ikke stemmer! ;)

 

Canon lager gode kamera, ellers hadde de ikke toppet salgslistene i årevis. De er også utrolig dyktige på markedsføring og salgsapparat, og har gode profftjenester. Personlig foretrekker jeg stort sett Nikon om jeg må velge blant de to vanligste merkene. Ellers er f.eks Sony og Olympus også gode konkurrenter som gir mye for pengene, men jeg holder meg til Pentax. :)

Lenke til kommentar

Det objektivet du nevner er bra, men det er ikke verdt all verden, så jeg ville nok ikke handle ut fra det alene. Men som en suplement til kitzoom så har det nok en viss bruksverdi. Sånn som jeg oppfatter deg, så er hun allerede vant med å fokusere manuelt, så manglende autofokus burde ikke ha stor betydning for henne. Men du bør være obs på at det er noe mer krevende å fokusere manuelt på et digitalkamera enn på en gammel analog, som har bedre søker.

 

Det finnes andre grunner til å velge Pentax. Ut fra den bruken du beskriver så ville nok jeg lagt en del vekt på værtetting med tanke på strandbilder og skitur/akebilder av ungene. Værtetting gir ikke akkurat flomgaranti, men det gir større trygghet for utstyret i utsatte situasjoner.

 

Hvis madammen har små hender, kan K200D være et bedre kjøp enn K20D. Men det er en smakssak. Jeg vil anbefale å ta henne med i en velutstyrt butikk, for å la henne ta og føle på de ulike alternativene. For grep er viktig. Så vidt jeg vet så lagerfører JapanPhoto Pentax i de fleste butikkene, de har og de fleste andre merker, så der vil du greit kunne sammenligne.

 

PS. Du burde finne ut hva det andre objektivet er. Hvis det viser seg å være et godt objektiv, vil det ha en viss betydning for vurderingene dine.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...