Gå til innhold

Maxi Jet pumpe--støy


drbass

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Joda, her dukket jeg opp, drbass! :smile:

 

Kan du forsøke å beskrive støyen, så kanskje jeg kan tipse om noe?

 

Om det er en slags rakling, så kan dette ha tre årsaker: Den vanligste er at du har luft i systemet, eller at pumpa har for dårlig tilførsel av vann på sugesiden. Får du et for stort undertrykk, skapes det faktisk små luftbobler i vannet, som i sin tur kan gi støy i pumpa.

En annen årsak, kan være at du har for stor klaring mellom rotor og aksel. Dette forekommer av og til.

 

Om støyen derimot kan beskrives som lavfrekvent brumming, behøver du bare å isolere pumpa fra underlaget den står på. Bruk gjerne en bit med passende skumgummi.

 

Så har du jo fått noen tips, uansett!

Lenke til kommentar

Jo får bare takke for tipset, den brummingen har jeg fikset, men det er en annen støy som nesten blir borte hvis jeg trykker lett på oversiden av punpa. Skrue, hvordan fikk du koblet på slangene til pumpe, i og med at koblingene er for svære? Har fikset en løsning selv, men den lekker, har lagd silikonet på nytt nå og håper det funker i morgen :wink:

Lenke til kommentar

Hvordan skapes da undertrykk? Hva kan jeg gjøre for å fikse på det? Jeg har lagt merke til at vannet i tanken er helt grumsete, det er en del luftbobler der, er det det du mener med undertrykk. Ellers bortsett fra bråket syntes jeg at pumpe virker solid og fin, og jeg føler at jeg får mer for penga enn å betale 800kr for en eheim :yes:

Lenke til kommentar

For å ta det siste først:

Undertrykk får du gjerne når vannstrømmen på sugesiden blir for liten, i forhold til pumpa´s kapasitet, og da får du gjerne de forholdene du beskriver; "Grumsete" vann.

Og nå gjetter jeg på følgende: I og med at du styrer med silikon osv, antar jeg at du har dyttet en slange inn i innsuget på pumpa, og tettet rundt med silikon.

Om dette stemmer sånn noenlunde, har du nesten garantert et problem med undertrykk på sugesiden! Og som for så vidt kan være en årsak til støyen.

At denne blir borte når du trykker lett på pumpa, kan allikevel peke i retning av at du kanskje fortsatt har et problem med vibrasjoner.

Jeg vil umiddelbart foreslå at du rigger opp en provisorisk tank, stor nok til at du kan legge pumpa oppi denne.

Prøv å kjøre pumpa i en slik oppstilling, og se (hør) hva som skjer da!

Dette er kanskje den enkleste løsningen på problemene dine.

 

Når det gjelder tilkoblinger på pumpa, har jeg for min del løst dette slik:

I den ene tankveggen har jeg boret et 19mm hull, passe stort for innsugningsnippelen på pumpa, som i sin tur er limt fast til tanken med silikon. En slik løsning sikrer alltid god nok vanntilførsel på sugesiden. Tankene jeg bruker, er forøvrig omtrent på størrelse med selve pumpa, og rommer ca 1/2 dl vann.

På trykksiden har jeg brukt 3/8" silikonslange, som faktisk tåler å "trues" over den 15mm nippelen du har der. Slik er det i allefall arrangert på mine Maxi-Jet 1200 pumper! Jeg vil anta at den typen du bruker ikke skiller seg nevneverdig fra denne modellen.

Men prøv som sagt å legge pumpa i en provisorisk tank. Jeg tror dette vil gjøre susen!

Lenke til kommentar

Forstår fortsatt ikke hvorfor folk kjøper maxi-jet pumpene.. Eheim er så mye bedre og skal vist nok bråke mindre enn maxi-jet pumpene. Min 1048 hører jeg ikke når den er nedsenkt i tank, men små gummi føtter.

 

Men hvis du har grumsete vann, som da ikke skyldes undertrykk på suge siden... vil det være lurt å bytte vann.

Bruk vann med frostvæske eller noe annet stoff som stopper algevekst osv.

Lenke til kommentar
Forstår fortsatt ikke hvorfor folk kjøper maxi-jet pumpene..

Det kan jeg kanskje forklare: De er vesentlig mindre og er dermed lettere å plassere, har samtidig større kapasistet, de er en god del rimeligere, og bråker faktisk ikke mer enn Eheim, forutsatt at de blir riktig montert!

Og hva kvaliteten angår, så tror jeg at de ikke står særlig tilbake for Eheim, det er i alle fall min foreløpige erfaring. Har jo brukt slike pumper i over to år, uten spesielle problemer! :D

Lenke til kommentar

Jeg får vel bare gå i gang med å lage meg en firkanet tank og gjøre det slik som deg da skrue, men burde ikke tanken være helst oppi toppen av kabinettet? Hvis jeg flytter tanken ned også vil dette medføre at cpu blokka blir det høyeste punktet, er dette bra da?

Lenke til kommentar
Jeg får vel bare gå i gang med å lage meg en firkanet tank og gjøre det slik som deg da skrue, men burde ikke tanken være helst oppi toppen av kabinettet? Hvis jeg flytter tanken ned også vil dette medføre at cpu blokka blir det høyeste punktet, er dette bra da?

 

Ideelt sett bør tanken stå som høyeste punkt, men i praksis fungerer det like godt om tanken står lavere enn CPU-blokka.

For når man har fylt opp hele systemet oppnår man også tilnærmet statisk likevekt i kretsen, vel og merke om man bruker samme slangedimensjon hele veien. Samtidig må du passe på at returnippelen i tanken alltid ligger under vann, da unngår du at vannet i kretsen renner tilbake til tanken.

Følger du disse forutsetningene, kan du trygt plassere tank og pumpe i bunnen av kabinettet. For min del har jeg alltid valgt en slik løsning, og dette har hele tiden fungert upåklagelig!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...