Gå til innhold

Olympus E-520 - personlige innstillinger


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Og med adapter får du jo brukt mye av favorittoptikken din. :)

Med helt feil arbeidsavstand for 105? Nope.

Når man har med seg 4 objektiver for Canon så er det egentlig lurere å ha med Canon som reservehus, men jeg kunne godt tenkt meg E-420 som walkaround og reisekamera til korte turer. Men til dette bruket så blir det litt dumt og unødvendig.

Lenke til kommentar

Hei,

Ser at diskusjonene begynner å dra ut i feil retning.

 

Kunne dere som har god peiling på E-520 - personlige innstillinger svare på de spørsmålene som er stillt tidligere i tråden? Jeg og mange andre lurer på endel personlige instillinger som bl.a Simon tidligere har gitt meget gode svar på, på Forhånd takk :D

Lenke til kommentar

Takk for korreksjon, nbor, la oss halde oss til tema.

 

Mine innstillingar for E-520 så langt, og raskt oppsummert:

- Natural, kontrast -1, skarphet +1, fargemetning 0 når hudtonar er involvert, dvs alle innebilder i jul og nyttår.

- Vivid, og resten som over, når naturen er i fokus. Gir meir trøkk i fargespekteret.

- Opp til ISO 800 har eg støyfilteret på Av.

 

No tar eg kun RAW, og da hender det at eg korrigerer kontrasten til 0. Bruker Olympus Studio for rawframkalling. Skal eg pusse vidare på eit bilde blir Photoshop starta opp. Her bruker eg ofte å justere Levels ved hjelp av svart og kvit pipette - kan gjere underverker med kontrastforholda. Uønska støy fjernar eg ved hjelp av Noiseware plug-in for PS.

 

Ad blits:

- Slår av fokusassistenten ved bruk av intern blits, slår den på når FL-36 er på.

- Bruker AutoISO i A-modus. Da har eg kontroll med blendaren, og kameraet justerer ISO opp til 400 (om 400 er innstilt som maks ISO for AutoISO). Det gir normalt veldig bra resultat. Bruker som oftast indirekte blits, og da stiller eg inn +0,3 eller +0,7 overeksponering på blitsen for å få litt ekstra lys. Bruker min billege og heimesnikra "bouncer", ein strikk og kvitt papir, som sprer lyset på motivet svært bra. Sjå video nr 1 her: http://www.abetterbouncecard.com/ Bruker eit paperpro papir i staden for det "foam paper" som blir brukt i videoen. Dette er så billeg, enkelt og effektivt at det er nesten til å grine av!

- Med E-1 har eg foretrukke å bruke M-modus med lukkertid på 125 og variert blendar normalt mellom 5,0 og 8. Dette går også med E-520, men da forsvinn AutoISO. Dvs at du må setje ISO manuelt.

 

- Fn-tasten har eg stilt inn til å ta testbilde. Ved vanskelege lysforhold er dette nyttig.

- Spot-måling er ein artig og lærerik måte å fotografere på. På min gamle OM-4 kan eg ta opp til åtte punktmålingar og kameraet reknar ut eit gjennomsnitt. Som oftast brukte et 1-3 punktmålingar. E-520 kan kun måle eit punkt om gangen. Eg måler da det lyspunktet eg ønskjer, trykker inn AEL-knappen (låser eksponeringa), komponerer motivet og tar bildet.

 

Da er vi litt i gang att. Skal oppdatere når eg kjem på meir. Og ver snill å minne meg på å slå av bildestabilisatoren når eg har E-520`en på monopoden i Afrika!

Lenke til kommentar
Vel, kanskje det blir E-520 med E-1 som backup. Da kan eg ha 50-200mm på E-520 og 14-54mm på E-1, og unngår objektivskifte i ein elles full og hektisk safaribil. Største fordelane med E-520 er elles høgare oppløysing og bildestabilisatoren. Hmm, decisions, decisions.

 

Nettopp pga stabilisatoren ville jeg byttet om til 50-200 på e-520...

 

M.v.h.

 

Goffen

Lenke til kommentar

Har fått sorte felt i hjørnene. Regner med at det har med solblenderen å gjøre. Men skjønner ikke når og hvorfor. Hadde alle bilder etter hverandre hatt samme problem, hadde det kanskje vært solblenderen som hadde vært feil påsatt? Men det er bilder uten skygger innimellom. Brukt 14-42 mm. Bildene er tatt ute uten blits (denne gangen). Hvor er feilen, tro?

 

Noe mer om bruk av kontaktlinser. Bruker engangslinser (dagslinser) som ikke trenger tilvenning. Jeg bruker briller til vanlig. Det flotte er at jeg nå også kan bruke solbriller og fotografere med solbrillene på. Solbrillene har avrundet glass. Ny verden.

 

En annen ting som også hjalp meg i forhold til syn, var da jeg kom på at jeg kunne skru av informasjonsskjermen når jeg fotograferer i dårlig lys slik at jeg ikke blir blendet av skjermens lys. :) Det går stadig framover – på noen områder.

 

Bedre sent enn aldri: Godt nytt år!

Lenke til kommentar
Dersom solblenderen ikke er helt satt på (altså klikket helt på plass) vil du kunne få sorte hjørner. Dette er fordi solblenderen er konstruert med tanke på sideforholdene, derav blomst-kunstruksjonen.

Ikke helt korrekt, for fastoptikk har helt rund blender. Det er for å ta hensyn til at bildevinkelen forandre seg brennvidde. Det er altså for å kompensere for de korteste brennviddene, samtidig som de lengre får noenlunde brukbar beskyttelse mot solen der det er mulig.

 

Men ellers har du sikkert rett i dette innlegget.

Lenke til kommentar
Det er mulig, men jeg snakker av erfaring. :)

Det er ikke bare mulig, det er et faktum at solblendere er utformet slik av den årsaken. Hvis ikke måtte de lage den mye kortere, slik som på de zoomene som har roterende frontelement. Slik som på min førtidspensjonerte Sigma.

 

Men du har fremdeles helt rett i din analyse av problemet, så din erfaring er ikke på jordet.

Lenke til kommentar
Dersom solblenderen ikke er helt satt på (altså klikket helt på plass) vil du kunne få sorte hjørner. Dette er fordi solblenderen er konstruert med tanke på sideforholdene, derav blomst-kunstruksjonen.

 

Klikket, ja. Der var det! Nå trenger jeg ikke lenger være redd for at solblenderen skal falle av… Hjertlig! :new_woot:

Lenke til kommentar

Hehe, de skal normalt ikke gjøre det, nei. :)

 

Vi nordmenn liker ikke å bruke for mye makt på plast-greier. Ikke russere heller, en venn av meg syns solblenderen var skeiv på sitt nye Tamron-objektiv. Jeg prøvde å vri på det og han ble svært redd for at jeg holdt på å ødelegge det. :)

 

For min del henger det igjen fra håndtering av hardware. Man skal ikke bruke makt når man bygger PC, og da blir man litt nervøs på det punktet ellers også... :)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Bildestabiliseringa skal etter boka slåast av når kameraet står på stativ. Skal dette også gjerast ved bruk av monopod? Ein monopod vil ikkje stå dønn i ro, slik at stabilisatoren har noko bevegelse å registrere. Er på farten til Tanzania med innlagt safari, og må finne dette ut før avreise.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...