Gå til innhold

BK: Toaletter i Sachsenhausen


henbruas

Anbefalte innlegg

Nå nylig drog jeg og klassen min til Polen og Tyskland med stiftelsen Hvite Busser til Auschwitz for å bevitne de grusomhetene som nazistene gjennomførte mellom 1933 og 1945. PM utfordret meg til å ikke ta med noe annet objektiv enn min nylig anskaffede 28 2.8, og etter litt tenking bestemte jeg meg for at jeg skulle prøve meg på dette. Det var jo PM, så helt på trynet kunne det jo ikke være?

 

Jeg angrer ikke. Alt det folk sier om fastobjektiver (du vil med en gang tenke mer på komposisjon, hoppe over motivene du ikke kan ta og bruke mer tid på dem du kan ta osv.) stemmer faktisk, og det var herlig å oppleve det. En normal blir fast reisefølge for meg, i alle fall.

 

Men det var ikke objektiver jeg skulle snakke om. I løpet av disse åtte dagene var vi innom Auschwitz 1, Auschwitz-Birkenau, Sachsenhausen og Ravensbruck, og dette bildet er fra de gamle jødebrakkene i Sachsenhausen. Om du ikke har kjennskap til noen av disse fangeleirene, så var altså Sachsenhausen en arbeidsleir (ikke en utrydningsleir som Birkenau) i nærheten av Berlin. Jeg føler at jeg var ganske heldig med dette bildet, for hadde vi kommet litt senere hadde ikke solen stått så lavt på himmelen som den gjorde, og det lyset som jeg liker så godt med dette bildet ville ikke vært der. Men hva synes dere? Er det et godt bilde? Forteller det noe?

 

post-62075-1221678270_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Flott lys i dette bildet. Jeg er usikker på hva sn0dig mener med for skrått. For jeg ville hatt det mer skrått; dvs rotert slik at veggplankene blir noe mer loddrette og do-raden skrår fra høyre bunn til venste topp.

 

Fine myke fargetoner. Liten saturation eller duo-tone ?

 

Tom

Jeg er ganske enig med Tom i at det passer å være skrått, men jeg er uenig med ham i graden. Det er fint slik det er, og det er digg å se at noen faktisk velger å ikke lage streite reportasjebilder på en slik location.

 

Vi har sett ganske mange KZ-dasser etterhvert. Bildene har ofte vært flotte reportasjebilder, men dette bildet har en annen innfallsvinkel føler jeg. Isteden for å beskrive et helvete har du heller valgt å leke med linjer. I slike omgivelser er det fort å bli så bergtatt av den gode følelsen at man satser på å formidle den.

 

Og de bildene har vært estetiske nok de, men det er fint å se at du heller har latt estetikken ta overhånd. Det gjør at det forsiktig skiller seg litt ut fra de andre bildene fra samme sted. Ikke noen revolusjonær forskjell, for dette er også et ganske streit reportasjebilde. Du har heller ikke overdrevet slik at innholdet blir uten betydning.

 

Jeg har kanskje gitt deg litt i overkant god kritikk, men det er fordi jeg ser en utvikling i din måte å fotografere på i dette bildet. Du har tydeligvis tatt deg et minutt eller to til tenkingen, for med normalen så ser du med en gang mulighetene inni hodet. Og det uten å se i søkere. Jeg husker første gang jeg tok med min 28mm på gatevandring i Søragatå i Skudeneshavn. Objektene bare falt inn i kamera etter å ha gjort mitt valg med øynene. Utrolig enkel måte å fotografere på, og for meg en befriende tilbakevending til den måten jeg jobbet på i gamle dager. Jeg tror kanskje du begynner å forstå hvorfor en enkel målsøker med 40-45-50mm er et så godt verktøy. Synd de enda ikke finnes med sensor, men skal man først bruke film så hvorfor ikke la SLR-en ligge og gå ut med en fin og enkel målsøker. What you see is what you get.

 

Og for å ikke glemme det helt; for et nydelig lys du fikk her. Litt heldig skal man også være, for det er ikke enkelt å velge tidspunkt på døgnet når man er på en slik tur. Dette bildet kommer du til å være fornøyd med også i fremtiden.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Jeg har også en veldig likt bilde liggende, men du har fått det til mye bedre enn meg! Fy f*** for et sted.. Jeg følte meg ikke helt bra etter at vi hadde sett stedet hvor de kastet folk levende ned i stein-graven. Hadde dere tidsvitne?

 

Takk. Vi hadde det, ja. Sigurd Syversen tror jeg han het.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...