Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Leieboer døde i brann


Valdemar

Anbefalte innlegg

Hei.

Har en lei sak å fortelle:

 

Min far leier ut et hus.

 

Leieboer har ikke betalt leie på 5-6 mnd.

 

Min far har sendt brev om utkastelse og sendt brev til namsmannen.

 

Namsmannen har sendt brev om utkastelse til leieboer.

 

Leieboer dør i brann i huset som min far leier ut. (mulig at leieboer har tent på, for tidlig å si noe omm enda)

 

Det jeg lurer på er om det finnes noe fond, eller noe man kan søke om for å få støtte i slike saker.

 

Han leiboeren var ikke en stø person og min far har tapt masse penger på han.

 

Kan man søke om tapt inntekt eller noen annen form for bistand?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er et pengekrav på lik linje med med all annen gjeld som påhviler avdøde ved hans død og det er i hovedtrekk kreditorene som har førsteprioritet i et dødsbo nest etter begravelsesutgiftene og skifteomkostninger. Første del av bobehandlingen vil gå ut på å kartlegge avdødes formue og dennes gjeld og kreditorer. Kreditorene har de samme rettigheter som før dødsfallet, men kan risikere å tape fordringen sin ved å forholde seg passive til et innrykket proklama. Vi ser at det er en forenkling i skiftebehandlingen i forhold til små bo, og det ligger også en sikkerhet om at de som påtar seg avdødes gjeld ikke forplikter seg utover de mottatte midlene i slike tilfeller. Typisk eksempel på mottatte midler kan være avdødes siste trygd eller lønn. Jfr. Skifteloven.

§ 80. Hvis boets midler må antas å gi intet eller bare et minimalt beløp til fordeling etter at begravelsesutgiftene er dekket, overlater retten midlene til den som har ordnet med begravelsen, eller en annen som har stått avdøde nær. Vedkommende blir ansvarlig for boets og avdødes forpliktelser kun innenfor rammen av de mottatte midler.

Hvis det senere viser seg at avdødes midler var større enn antatt, kommer reglene ellers i dette kapitlet til anvendelse. Midler som er stillet til disposisjon etter første ledd inngår da ikke i boet med mindre retten bestemmer det.

 

Forøvrig er panteprioriteringen i et dødsbo er som følger, (dette er også i stor grad den samme rekka som gjelder der det er faktiske midler i boet). Trådstarters krav er registrert hos namsmannen og får dermed høy prioritet i skifteprosessen ( 1. prioritet) (se nedenfor). jfr. Skifteloven:

 

§ 37. Gis der utlegg med pant, skal følgende prioritetsorden iakttas:

1. Skifteomkostninger og annen massegjeld,

2. prioritert gjeld,

3. uprioritert gjeld,

4. legatarer,

5. loddeiere.

 

Problemet er om det i det hele tatt finnes midler i boet for å dekke kreditorenes krav. Hvis ikke, vel, da får jo ingen dekket sine krav. Hverken din far, banken, likningskontoret, strømleverandøren, bokklubben, handelsmannen... you name it...

 

Siden huset er brent ned vil det være rimelig av trådstarters far å kontakte sitt forsikringsselskap vedrørende kravet om manglende innbetalt husleie. Kanskje leieboerens innboforsikring kan dekke dette kravet, men jeg tviler. Derimot kan trådstarters far få dekket manglende husleie i den perioden som leiligheten blir bygget opp igjen. Normalt ligger det en slik sikkerhet i forsikringsvilkårene.

 

Lykke til :thumbup:

Lenke til kommentar

Svaret er så enkelt at dødsboet trer inn med de forpliktelser og rettigheter som leieboer hadde.

 

Husleieloven har en egen bestemmelse omkring denne problemstillingen:

 

§ 8-2. Leierens død

 

Dør leieren av bolig, har følgende personer rett til å tre inn i leieavtalen: a) ektefelle som bor i boligen,

b) leierens slektninger i rett nedstigende linje som hadde felles husstand med leieren i de siste seks måneder før dødsfallet, og

c) andre som ved dødsfallet hadde felles husstand med leieren, forutsatt at de fyller vilkårene i lov av 4. juli 1991 nr. 45 om rett til felles bolig og innbo når husstandsfellesskap opphører § 1.

 

 

Gjenlevende ektefelle har fortrinnsrett til å tre inn i avtalen. De øvrige berettigede har innbyrdes lik rett til å tre inn.

 

Sier utleieren opp leieavtalen etter dødsfallet, må de som ønsker å nytte sin rett etter første ledd, sende skriftlig melding om det til utleieren innen én måned regnet fra den dagen de har mottatt skriftlig melding om oppsigelsen, med opplysning om fristen for å gjøre rettigheten gjeldende og om at melding om inntreden skal være skriftlig. Sender den berettigede slik melding, regnes det som en protest mot oppsigelsen etter bestemmelsene i § 9-8. Utleieren plikter ikke å sende melding til husstandsmedlemmer som nevnt i første ledd bokstav c med mindre utleieren har godkjent dem etter reglene i § 7-1.

 

Sier dødsboet opp leieavtalen, må de som ønsker å nytte sin rett etter første ledd, sende melding om det til utleieren innen én måned regnet fra den dagen utleieren mottok dødsboets oppsigelse.

 

Så lenge utkastelsen har blitt behandlet av namsmannen, så må også dødsboet finne seg i å bli kastet ut.

 

Det faren din må gjøre er å sende inn krav for leien til skifteretten, slk at han forhåpentligvs får dekket disse utgiftene.

 

Det kan godt hende at vedkommende hadde en eller annen form for forsikring eller formue, og da er det greit å ha sikret sitt krav. Uansett så er det bedre å melde inn et krav som man har dekning for, enn å ikke gjøre det. Da har man ihvertfall mulghet, enn om de er mikroskopiske, til å få dekket utgiftene.

 

Edit: Skrev på generelt grunnlag her, og ikke om hvorvidt det har vært en brann i bildet. Da reiser det seg flere spørsmål som heving av leieavtale, plikt til å sørge for nytt bosted osv.

Endret av KVTL
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...