Gå til innhold

Gnotten

Medlemmer
  • Innlegg

    991
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Gnotten

  1. Ok, takk for svar folkens. Alltid fint å lære noe nytt. Ser jo at overklokking med de rette delene kan gi betydelig bedre ytelse, slik som med i-serien av prosessorer og GTX-serien av skjermkort.

    Disse to virker jo nærmest bankers i bygget. Så blir det jo flott om 960 kan gi Corporal et fint løft, men blir jo alltid price/reward. Dette må jo hele tiden bli avgjort i forhold til de to hovedbyggene. Med tanke på dollarkursen, så kan det nok komme press på komponenter fremover. Dette har vel ikke slått ut så veldig enda. (Men ser jo det sniker seg oppover, ser man bort fra eventuelle tilbud).

     

    Skal jo ikke være lett for Agentspoon og co, eller hva? Er jo prisfølsomt dette her.

  2. Da er Black Refinery bestilt. Skal bli greit å satt det sammen etter eksamensperioden.

    Lurte bare kort på angående overklokkingen som er anbefalt, hvilke komponenter gjelder dette?

     

    Kan du/dere ellers forklare meg hva som er greia med skjermkort? I eksemplet her har man Gforce GTX 970, men hvor ulike selgere kaller det MSI, EVGA, ZOTAC osv. og selve kortet er overklokket når man kjøper det. Skjønner jo at OC står for dette, men at man da får ulike hastigheter "out of the box". Blir veldig spesielt dette i mitt hode. Alle heter "Gforce GTX 970", mens resten virker litt random. Skjønner jo NVida har produsert kortet, men er det slik at de formidler det videre til mellommenn som så "pakker det inn", eventuelt overklokker det osv. før det selges til kunden?

     

    PS: Hvis andre sliter med bestilling hos CDON, så er det grunnet XFX 650W strømforsyningen. Fant dette ut etter ganske mye om og men. Den ligger nemlig ute under to priser hos dem, hvor den fint kan legges i handlekurven men gir error om man går til kassen. Man må søke på siden og velge versjonen til 819kr. Tror de har noe mangelfulle rutiner rundt prissetting på CDON, mener jeg har opplevd dette en gang før. Klør seg jo godt i hodet når man får internal server error når en skal til kassen. Tenker jo serverkræsj hos dem, ikke at den ene varen inneholder en død link av noe slag. Så tilfeldigvis at prisjakt faktisk oppga den "rett" prisede-linken, mens prisguide linker til den for 785kr. Dere kan jo forestille deg hvor nøye jeg leste før jeg bestilte, hehe. Vil jo ikke føle meg som Homer Simpson hvor jeg faktisk klarte å bestille en vare som ikke passet.

  3. Utrolig bra tråd og arbeid lagt inn her Agentspoon. Enkelt, rett på sak, avklarende og gjennomført. Liker illustrasjonen som viser akkurat hvor mye og hvor avbalansert du legger vekt på ved kjøp. Inndelingen i to alternativ er også svært treffende. Gjør det rett og slett utrolig mye enklere for folk som meg som sitter og humrer på tanken om ny pc. Sparer slike som meg enormt med tid. Aldri overklokket noe selv, men syns også dette var flott at du skrev en setning om i førsteposten. Bra oppdatert også! Ser du har god kontroll, så prøver å utnytte kunnskapen din litt.

     

    Sitter med et par år gammel bærbar nå, det er denne som skal avlastes. Spesielt grafikkortet blir jo søppel i dag, he he.

     

    Lurte på noe: Som sikkert ganske mange, sitter jeg og vurderer pc som en julegave/ gjennomført eksamensgave... til meg selv. Førsteposten er oppdatert 30 oktober, planlegger du en til før nyttår?

     

    Edit: Endret på spsm. Hadde tenkt å spørre om mellomting, men legger heller da mer på bordet for "toppmodellen". Så hadde jeg tenkt å spørre om noe annet, som jeg ser du svarte fint på. Nice.

  4. Spesifikasjonene:

     

    Studio 1747 : Intel i7-720QM(1.6GHz) Mobile CPU

    Display : 17.3in High Definition+ (1600X900) LED with TrueLife

    Memory : 4096MB (2x2048) 1333MHz DDR3 Dual Channel

    Hard Drive : 500GB Serial ATA (7200RPM)

    Power Supply : Inspiron 90W AC Adapter

    Battery : Primary 9-cell 85W/HR LI-ION

    Graphics : 1 GB ATI Mobility Radeon HD 4650

     

     

    Som dere ser, har jeg i skrivende stund Mobility Radeon HD 4650. På Passmark sin video benchmark havner den slik ut.

     

    Jeg regner med jeg kan skifte ut skjermkortet i denne Dell'en, hvis ikke får dere si ifra. Jeg har ikke tenkt ut pris, er litt fleksibel. Men jeg er ikke en hardcore gamer som ønsker å punge ut for mye. På maskinen min føler jeg allikevel at nettopp skjermkortet er ankepunktet.

     

    Takk for hjelp på forhånd.

  5. Ellers så har jeg på følelsen at Fifa 11 fort blir undervurdert av kritikerne. Fifa 10 fikk mye skryt det ikke fortjente! Det fikk 10/10 av Norske anmeldere som nå gir det 9/10. 10/10 for et spill som hadde ENORMT mange og store bugs da det ble gitt ut. Manager mode var en katastrofe til å begynne med. Regnet hver kamp, mens nyinnkjøp plutselig bare forsvant fra laget. Regelrett elendig! Men ikke et ord om dette av testerne. Jeg tror rett og slett de ikke tester det bra nok! For ikke å nevne keeperne, selv om jeg føler de til tider fikk for mye kritikk for dem. (Det stod tross alt i manualen at man måtte dobbelttrykke på trekant for at keepern skulle holde seg på linja.)

     

    Fifa 11 skal etter utsagnene, ha blitt testet ordentlig. Ikke som Fifa 10, som ikke ble betateset av EA selv. Det blir ikke før man spiller spillet i 10-20 timer at man ser hvor bra det egentlig er. Det er da man mestrer det nye, kan tette forsvarsspillet ordentlig osv. Før det kan det gjerne være dårlig av en selv.

     

    PS: Hvordan er online delen av Fifa 11? På 10'ern og bakover var det svært dårlig! Spesielt å søke spill - tok jo 10-15 minutter til tider. "The other player has left"... Gud hvor det irriterte! Hvorfor søkte det ikke bare videre til det fant en motstander - uten at jeg måtte selv søke på nytt 5-10 ganger. Er dette bedre på 11ern? De snakket om at de hadde fikset en del på online-delen.

  6. Høres flott ut at to her på tråden syns Fifa 11 var vanskeligere mot computeren enn Fifa 10. Jeg har tidligere savnet at Legend nivået har vært for enkelt. Legend nivået burde være nettopp svært vanskelig. Det burde være slik at spesielt om man er et svakere lag, så skal det være svært vanskelig å slå et topplag! Man må gjøre null feil i forsvar, ta vare på de få sjansene man kanskje får, tenke defensiv taktikk og bli dominert ballinnehav-messig. Slik BURDE det være, men jeg tviler sterkt på at det er så særlig mye vanskeligere på Fifa 11 enn på 10'ern.

     

    Mye av problemet har vel egentlig vært mangelen på variasjon tidligere. Man kjente ofte igjen de klassiske angrepene AI gjorde, da de skorte mål. Jeg tror det er slikt som her Fifa 11 kan heve seg mange hakk. Jeg håper.

  7. Ikke legg for mye i overallen i stats! En spiller som er rangert 79, kan godt hende at du syns er bedre enn en som er 83. Det går veldig mye på smak og behag. Nå er Berbatov ironisk nok nedgradert fra 85 i Fifa 10 til 82 nå i Fifa 11, på tross av å være dårlig i fjor og meget god i år. Men Berbatov er et godt eksempel uansett. Han er nok en spiller som man enten elsker eller hater. Han er nærmest treg, så mange vil ikke like han. Men han er meget teknisk, så spillere som er flinke på driblinger vil kunne gjøre det meget bra med han.

     

    Sanchez som det har blitt sagt på tråden at er 76, føles sikkert mye bedre enn statsen skulle tilsi, grunnet farten og teknikken. Spesielt nå med Personality+, så vil følelsen av hver enkelt spiller være enda mer variert. En spiller som har høy avslutnings-ferdigheter (88+), kan det godt tenkes at du ikke klarer å finne den gode målteften med. Mens du scorer ofte med en som har 75-80 i avslutninger. Med en spiller kan du score mange når du plasserer skuddene, med andre kan du slite større med det mens du scorer mye med vanlig skudd. En del går på vaner, men mye handler også om spillestilen din. Høyere stats er ikke automatisk likt som beste spiller.

     

    Det spørs også mye hvordan man bruker spillerne. Statsene er bare overall, ikke etter DITT bruk. Bruker man en spiss som skal utfordre bakrommet, så ville jo Berbatov trolig vært rundt 70 i stats til den funksjonen. Selv om Skjelbred har 77 i stats til sin posisjon, så tviler jeg også på at han oppleves som bedre enn Sanchez!

  8. Kan ikke få prøvd demoen, men har sett en del videoer og lest mye previews. Jeg skal forhåndsbestille FIFA rett etter jeg har skrevet ferdig denne posten. En video som igrunnen ga meg en del god og ærlig info, er denne som jeg nettopp kom over. Han som kommenterer nevner at han først og fremst er imponert over spill/ball fysikken - noe som ikke nevnes som en spesiell forbedring. Må jo si meg veldig enig når jeg ser han i aksjon. Også keeperen virker meget imponerende og livlig. Virkelighetsnært. Dessuten virker det som at forsvarsspillet endelig sitter bedre. Slet BIG TIME med å organisere forsvaret på Fifa 10 - for ikke å nevne world cup! Håper endelig at man kan få et forsvar som ikke tabber seg ut. Etter videoen, det jeg har lest + andre videoer - fungerer ihvertfall refleksene hos forsvarsspillerne. De kan strekke ut foten osv., noe de var slappe på i 10ern.

     

    http://www.youtube.com/watch?v=uDKKIdOMSp8&hd=1&hd=1

     

    Jeg syns det er verdt å si at man ikke må legge for mye i demoen! Sånn sett er det ikke så galt at jeg ikke får prøvd demoen. Sluttproduktet er nesten garantert relativt annerledes, som Fifa 10 demoen og fullversjonen var! (for det bedre). Det er ihvertfall viktig at EA GAMES denne gangen leverer et FERDIG spill. Manager mode var ekstremt buggy på 10'eren. En del fikset de aldri engang. Som at det regnet nesten hele tiden, aldri sol og dagslys osv. Men Fifa 10 skal visstnok ha blitt betatestet på en idiotisk og merkelig måte. Det var jo åpenbart at det nærmest ikke var testet overhode! Keeperne var jo også en historie for seg selv.

     

    Det som blir mer spennende å se, er hvordan alt blir til syvende og sist på fullversjonen. Små artige detaljer, som at spillernes tretthet skal innvirke på prestasjonene, blir veldig moro å se hvordan funker. I beste fall vil det faktisk lønne seg å løpe smart heller enn hodeløst og alltid-pressende i 90 minutter, noe som er svært realistisk. Jeg tror at personality+ også er noe som er best på lengre sikt, altså noe som gir "det lille ekstra". Med andre ord, går man tilbake til 10'ern, vil man antakelig merke en god forskjell. Jeg bare håper at forsvarsspillet ikke blir like frustrerende som på 10'ern. At tilfeldighetene blir LANGT mer realistiske og random enn på forgjengeren. Så mange dritt-mål ble scoret på forgjengeren. Jeg vet ikke hvordan demoen er på dette, men det skal være kraftig forbedret på fullversjonen. Av det jeg har sett, er keeperen og spesielt ball-fysikken det som ser mest imponerende ut. Ellers er jeg også enig med han på videoen at atmosfæren på stadion burde vært forbedret på Fifa 11. Men kanskje det kun er demoen som skuffer her? Jeg vet det har vært snakk om solid bedring av fan chants, atmosfære osv. Jeg tror fullversjonen kan imponere.

     

    Da får jeg bestille!

    • Liker 1
  9. Absolutt mange gode titler i år, så kan overhode ikke være enig i påstanden om et dårlig spill år. Enten man snakker om spill generelt eller for konsoll. Å si det er et "elendig" spillår, blir regelrett hinsides! Titler som RDR og God of War 3 alene, er nok til å sette en strek over den påstanden. Så er spørsmålet heller om det er et "skuffende" spill år eller ei? Alle har lov til å bli skuffet. Men med et år bestående av et variert utvalg med kvalitet, så har jeg vanskelighet for å se den store skuffelsen.

     

    Jeg er enig med Romis i at det er et bedre variert utvalg i år. Jeg er ingen "skyt og drep"-spill fan, så jeg setter stor pris på utvalget. Jeg er heller ikke en fan av GT og derfor ikke interessert i GT5 - men mange er. Og det kan jeg forstå. (I tillegg til rene skyt og drep-spill, er jeg normalt ikke glad i bilspill generelt.) Dette har for eksempel skapt problemer for meg med PS3 før: hvor utvalget - dog bedre enn på Xbox360 - har sirklet rundt et relativt snevert utvalg av skytespill og bilspill. Når jeg nevner skytespill, inkluderer jeg ikke titler som GTA4, RDR eller Mafia 2. Bare for å klargjøre, dette er heller spill jeg liker godt. Kall det gjerne action-eventyr.

     

    I år: GOW3, RDR, Mafia2, Assassin Creed3, GT5, Super Street Fighter, Modnation Racers, Final Fantasy XIII, Demon's Souls, Crysis 2, COD MF2, NHL 11, LittleBigPlanet 2 og Fifa/PES 2011+++ er både flott og variert utvalg i 2011.

     

    Til slutt må jeg bare si at det blir galt å eksludere Fifa 11! Men man må sette bindestrek ved PES 11! I år kan man faktisk se en meget jevn kamp mellom de to, det er det lenge siden det har vært. Hva angår konsoll, så er vi flere som legger ned svært mye tid i årets fotballspill. Det er det jeg selv klart spiller mest på konsoll. Jeg skal akkurat nå bestille årets Fifa, så håper og tror jeg at jeg har valgt riktig spill denne gangen også. PES har garantert løftet seg svært meget i år, men jeg klarer ikke å tro at de har klart å løfte det så mye at det blir bedre enn Fifa. Men i år snakker vi ganske så realistisk om to gode alternativer - noe som er svært lenge siden! FIFA 10 tilbød mer nyheter og på papiret var langt mer "spennende" enn Fifa 11 nå er. MEN, selv om Fifa 10 var et veldig gøy spill, så inneholdt det noen ENORME bugger. Skal ikke gå for off-topic med å nevne dem. Men jeg tror blant annet at Fifa 11 for første gang i sjangeren tilby realistisk og ordentlig forsvarspill (inkludert keeper). Dette var soleklare mangler i Fifa 10! For ikke å nevne de ENORME OG SKAMMELIGE bugsene i enspiller-delen (noe man sier skyldes den sære måten de beta-testet spillet på) og kanskje de kan få forbedret den dårlige match-søker-funksjonen online. De sier det er gjort noe med begge, det skulle også bare mangle. Fifa 11 kan derfor tilby et all-round realistisk spill for første gang. Selv om grafikken og spillet kan virke veldig likt og "same ol'" som Fifa 09 og 10. En ting er ihvertfall sikkert, EA Games trenger konkurransen fra PES! Ulikt Rockstar og Blizzard f.eks. - legger de ikke sjela si i spillene sine.

    • Liker 1
  10. Vær klar over at du må være oppført som eier av aksjen ved utbytte-datoen. Du er ikke "eier" i det sekundet du kjøper aksjen, det tar noen dager. Det kan ta alt fra 3-6 dager, det spørs med helligdager osv. Dagen for overdragelse er altså ikke den samme som når du kjøper den!

     

    Dette er viktig å vite 1. Ved utbytter. 2. Ved skjermingsfradrag 31.12 hvert år.

     

    Emisjoner osv. er det også viktig i forbindelse med, og det kan sikkert finnes andre unntak. Folk som selger aksjene sine den 26.12 f.eks., vil ganske så sannsynlig stå som eier ved årets utgang, slik at de og ikke du får skjermingsfradraget for året. Dette er noe skit, som man burde være klar over. Jeg kjøpte en del aksjer den 27 eller 28 Desember, som mye var grunnet nettopp skjermingsfradraget. Men nei, de stod ikke oppført på selvangivelsen, noe som vakte mye hodebry for meg. Men fant ut av dette med overdragelsesdato til slutt. Trøsten var jo at skjermingsfradraget var så lavt som det var. Hadde vært enda mer kjipt om det var så høyt som ved tidligere år. Om du kjøpte aksjer i dag, vil det kanskje være overdratt til deg innen dividende datoen. Men det er helligdag, helg osv. nå i dagene som kommer - så det er ikke sikkert.

  11. Jeg har lurt litt på om det er på tide å cashe ut aksjefondet mitt DnB NOR SMB. Har hatt det i et år kan jeg tenke meg. Hadde tidlig denne uka nærmere 80% i gevinst :) Har hatt et gevinsttap på omlag 18 000,- denne uka..

     

    Etter det jeg har lest på diverse nettsider så var det tastefeil av Citigroup som sørget for panikk i USA, Hellas får et antall millarder av Tyskland om ikke mer fra IMF og Spania og/eller Portugals BNP har økt for første gang på seks måneder.. - så dette kan vell bety at "det verste er over"?

    Nå skrev jeg et lengre svar mens du postet denne posten. Du går helt kort og fint inn på det samme som jeg selv tenker. Jeg har selv tenkt det hele tiden, men har ikke skrevet det, at jeg i bunn og grunn ser for meg en fin neste uke på børsen. Men det er håp og tro. Og jeg håper og tror nettopp at denne "panikken" vi har sett denne uken, roer seg kraftig over helgen med en eller annen form for uttalelse fra Merkel og IMF. Jeg har tro på at EU vil vise seg langt mer handlekraftige i tiden fremover. Det er de vel strengt tatt nødt til. Og det vet de.

     

    PS: Hermanrud virker som han er på linje med meg. Han har gjennom denne krisen også virkelig vist at han er flink til å gjøre det han gjør. Unnskyld språket, men det er mange analytikere som er hønsehjerner. (Som for eksempel Kim Evjenth.) Hermanrud har et godt poeng når han peker på P/E, noe han gjør ofte. Men så har det også vært en vinneroppskrift for han. http://www.na24.no/article2900272.ece

  12. Det man egentlig må spørre seg om, er hva som spesielt har skjedd den siste uken som rettferdiggjør en slik kraftig nedgang og massiv pessimisme? Det er jo åpenbart å si at markedet har skreket litt etter en "korreksjon" eller nedgang - men så må man spørre seg hva ellers? At PIGS landene har drevet på slikt de har gjort, er noe man har visst lenge. Navnet selv sier alt. Hellas da spesielt sine enorme problemer har man også visst lenge, ja omtrent like lenge som Island. Dette er ikke noe nytt, det hindret heller ikke børsene fra å klatre. Portugal og Spania er også i fokus. Også disse har det vært fokus på lenge, noe nytt har ikke dukket opp. Da Standard & Poor's nedgraderte kredittverdigheten til Portugal og Spania den 27 og 28 April, så var det egentlig kun en formell handling av noe de fleste allerede visste om. Det tok bare tid før de ble nedgradert. Standard & Poor's, Moodys osv. er også byråer man burde ta med en klype salt, det må sies. De gjorde slettes ikke jobben sin før finanskrisen - man kan spørre seg om de gjør den nå!?

     

    Hellas og Portugal, er begge nasjoner som spiller en svært liten rolle i verden. Det er egentlig U-land begge to. Men Portugal skal ha skryt for vinen. Spania derimot, betyr jo klart mye mer. Ikke bare ut ifra deres rolle i verdensøkonomien, men som et land med mye PR, i mangel av et bedre ord for det. Men igjen må jeg spørre - hva er det som er nytt her? Hva er det som tyder på at man plutselig nå skal være så varsom og pessimistisk? Jeg nevnte tidligere at Spania har gjort bra med enorm investering i infrastruktur. I motsetning til Norge, ligger egentlig det meste sånn sett til rette for landet. De har også uttrykket offentlig overfor IMF og resten av Euro-samarbeidet, at de ikke trenger hjelp. Brukes talltriksing i landet? Gjøres det i andre land? Ja, det er godt mulig. Men igjen, det er ikke noe nytt her, det er ikke noe mer grunn nå i senere å anta at det er verre enn "business as usual". Det som nå skjer i Hellas, vil våkne opp alle land. Ikke minst Spania og Portugal. Storbritannia, et land som også har enorm gjeld, har nå fått et meget positivt maktbytte. Hvorpå det heller er ingen tvil om at luksus og velferd må ofres i tiden som kommer. EU med Tyskland og Frankrike i spissen, kommer ikke til å gjøre "tabben" med å vente for lenge igjen. Slik de gjorde med Hellas nå i senere tid. Fokuset er nå 100% der det burde være i EU, det er null fare for at noen fokuserer for lite på statsgjeld nå. Dette er positivt, for til dags dato har problemstillingen virket å være skjøvet litt under teppet.

     

    Så jeg spør meg selv - what has changed? Hvorfor burde man nå selge seg ut av alt? Vil ikke det være en handling av panikk? Vil ikke det være basert på følelser? Det som utvilsomt har skjedd den siste tiden, er en nedgang i råvareprisene, nedgang i Euro samt en styrking av dollar. Men er ikke det strengt tatt positivt på lengre sikt? Jeg føler det har vært en panikk-stemning denne uken på børsen. Jeg føler også at fokuset på statsgjelden til Hellas og ikke minst den datoen den forfaller senere i Mai, stirres det alt for mye på. I de lengre linjene, er Hellas nokså ubetydelig. Så får vi se hva neste uke og fremtiden bringer. Det går som det går.

     

    God helg.

    • Liker 2
  13. Det er delig å sitte i XACT Derivat BEAR når det går slik på børsen som i dag. :D

    Det er det nok. Men det er så mange som er bear, jeg føler det er såpass mye panikk, at jeg har lastet opp en del i aksjer i dag. Et av selskapene er koa, som det har vært en helt vanvittig sterk nedgang i de siste dagene. Etter mitt syn er det overhode ikke hold i en slik massiv nedgang. Jeg ser på det som ren panikk og kjøper meg solid opp i selskapet.

     

    Denne uka ender med en enorm nedgang på børsen, en fryktelig stygg uke. Men jeg velger å tro at stemningen blir en helt annen i neste uke. Jeg hadde aldri turt å laste opp i selskap om jeg var kortsiktig, men det er jeg jo da ikke.

  14. Jeg tror krisestemningen avtar over helgen. At det er problemer i pigs landene er ikke noe nytt. Hellas har gått amok de siste dagene, men snart vil de innse de kalde realiteter. De gjør alt så mye verre for dem selv med denne opptredenen. Storbritannia får maktskifte, hvor det endelig nå kan være håp om en mer reversert utvikling i landet. Solide kutt i offentlig sektor, forbruk osv. fra staten. At de konservative vant valget, er absolutt en god ting. Spania er et land som på tross av mye kritikk angående boligmarkedet og offentlig forbruk, har gjort ganske smart bruk av tilskuddene de har fått av EU de seneste årene. Infrastrukturen - da spesielt veiene - har fått en solid overhaling. Det ligger til rette for et langt mer produktivt og effektivt frakt-system i landet. Folket i landet må helt klart brette opp armene og begynne å stå på, men de har skaffet et flott grunnlag for et langt mer produktivt land. Viljestyrken til myndighetene er også klar - de har sagt ifra at de ikke ønsker krisepakke fra EU, dette skal de klare selv. Portugal blir igjen verre. Landet produserer ikke annet enn vin, gjør de? Men jeg tror dagens tilstand i Hellas er en kraftig wake-up call for alle land.

     

    Det mener jeg ikke må undervurderes. Svakere Euro med folk som slutter å syte, men heller bretter opp armene for å endre fremtiden, er akkurat det spesielt EU trenger. Retter man sikten lengre frem nå, så tyder en del på at dagens frykt og problemer, slettes ikke er så store man skal ha det til. Jeg mener det er en god kjøpsanledning for de som er mer langsiktige (og selvsagt er jeg ikke 10 års langsiktig, men heller 2-5 år). Enkelte solide selskap har helt urettmessig blitt dratt ned kun grunnet frykt og psykologi. Jeg sier langt ifra "kjøp alt". Men selskapet/ene man har vurdert inngang i tidligere, burde man ta en ekstra titt på nå i dag.

  15. Dollar til himmels, et helt hinsides krakk på 9% for DOW der et kort øyeblikk. Spørs om jeg tør se på børsskjermen for Oslo Børs nå i morgen. Helt uvirkelig det som skjedde på DOW i dag. Men hvorfor søker alle til dollar plutselig? Hvor stor panikk kan vi få nå fremover? Eller ender det med bare den merkverdige sell-offen. Morsomt er det ikke, men ekstremt spennende er det absolutt. Uff, hehe.

  16. Dette er nok en god tid å kjøpe/øke i aksjer vil jeg si. Det er ikke noe fundamentalt som har endret seg. Men man kan nok heller spørre seg om spesielt Oslo Børs har steget litt for fort til rett under 400. Markedet har nok skreket litt etter en korreksjon. Det er det jeg tror vi nå opplever, ikke en videre og varig nedgang. Men det er viktig å se ordentlig på selskapene man går inn i. Oslo Børs har virkelig straffet selskap med større gjeld de siste dagene. Ikke bare det, men det siste halve året. Dette har rammet min portefølje ganske hardt, men jeg øker heller mine posisjoner i selskapene nå i dag og i dagene fremover. Jeg er svært langsiktig i mine investeringer og mener markedet opptrer urimelig.

     

    Av store selskap har NHY og Yara fått litt juling i det siste, begge av disse selskapene er trygge havner på lengre sikt. Jeg er kun inne i førstnevnte, men kommer ikke til å øke her eller kjøpe Yara, ettersom jeg ikke ser for meg muligheten for så stor avkastning som jeg helst ønsker. Men nå er jeg også en slags "verdi-investor", så risiko-apetitten er stor og jeg er kald i magen. Ditto er jeg ambisiøs for avkastningen.

     

    Slik tingene er nå, og har vært en stund, så straffes altså selskap med større gjeld hardt. Jeg mener det er en del selskap som derfor har stort potensiale på sikt, men man må også se faren for ytterligere juling. Caser med mindre gjeld som har stor oppside, er langt vanskeligere å finne. Men de finnes. Jeg kom over et selskap her for et par dager siden. Nå snakker jeg altså om Oslo Børs, jeg investerer nesten utelukkende på Oslo børs. Men jeg gjentar at risiko-appetitten for selskap med større gjeld virker svært lav nå for tiden. Til gjengjeld er det når risiko-apetitten er på bunn, at man kan få innganger som er særdeles gunstige på lang sikt. Men man må ha tro på sine investeringer, og sette seg inn ordentlig, for man blir fort satt på en stor prøve med større svingninger.

     

    Man må ha fornuften på plass og legge følelsene i skuffen. Alt for mange baserer seg på følelser. Altså kan man se en optimist bli pessimist om selskapet han sitter i går ned 8-10-15% på kort tid. Da snakker vi utenom nyheter mm. som faktisk forsvarer nedgangen. Lett å si før man sitter i det, vil mange kanskje si. Å de har selvsagt rett, det er slettes ikke lett. Men visualisering på forhånd tror jeg selv (og Festen har sagt det samme for en god tid tilbake) at er en stor fordel/hjelp. Klarer man på forhånd og se for seg et negativt scenario, er det lettere å holde roen. Så må man også spørre seg om det er investering eller gambling man driver med!? Forandrer en nedgang alene synet ditt på en aksje, så tyder mye på at det er sistnevnte du har drevet med. Tap vil alltid svi, men så lenge det ikke er penger man ikke har råd til å tape, så må man tåle det. Hadde det dog vært slik for meg, som Spetalen sier han har det, at investeringene hans har gått inn på nattesøvnen - så tror jeg ikke jeg hadde drevet med aksjer overhode. Han tar nok livet litt for tungt og seriøst den karen.

  17. Avatar

    Er utseende alt som teller? Tar man bort de imponerende effektene og det visuelle, så sitter denne filmen igjen med svært lite. Men det visuelle og effektene er fantastiske, det er ingen tvil om det. Jeg forventet ikke mye av filmen, derfor kom det ekstra overraskende at jeg ble direkte skuffet. Filmen var uoriginal - blå Indianere i rommet, overgrepet av menneskerasen. Skuespillet er på det beste gjennomsnittlig, hvor ikke en eneste skuespiller spiller godt/svært godt. Handlingen er svært tynn. Dialogene er svært rett frem, uten noen form for dybde. Jeg fant filmen også langtrukket, den kunne med stor fordel vært redusert i lengde. Det eneste jeg finner bra i denne filmen, er det visuelle og effektene.

     

    6/10 (og som du forstår nå - er det kun grunnet effektene.)

     

     

    El secreto de sus ojos (The Secret in their Eyes)

    Dette var filmen som vant Oscar-prisen for beste utenlandske film for 2009. Etter å ha sett den, må jeg si at dette er en av de beste filmene jeg har sett. Og jeg er langt ifra en som overdriver når jeg snakker om film. Flott dybde, kompleksitet og realisme, både på karakterplan og handling. Dialogene er gode og ditto skuespillerprestasjonene. Filmingen blir vel fort kremen på kaka. Man ser flotte farger og kamera-vinkler. Spesielt en scene hvor vi blir tatt inn på en fotball-stadion er minneverdig, en virkelig magisk og minneverdig scene. Regisseringen av filmen er rett og slett feilfri. Filmen har alt: krim, drama, romanse, spenning og til og med noen morsomme scener. Et absolutt mesterverk.

     

    10/10 (jeg gir kun 10 til noen ytterst få filmer).

     

    http://www.youtube.com/watch?v=0cNd1OIp808

    • Liker 1
  18. Nivået her er ikke mye å skryte av. Ei øker jeg selv den standarden. De fleste inkl. meg; her bygger sine synspunkter på 'vår egen' fornuft, selv om det kan bety mangt ; ) Når det er sagt er det moro å diskutere her, og plukker du med deg de rette 'poengene' bak øret kan du sikkert lære mye. Kanskje du har noe å lære oss også.?

     

    Jeg mener personlig at 'festen' her har mange gode innlegg, kanskje noe å se gjennom.

    Ja, jeg skriver også under på det Apegryn skriver her. Men når det gjelder trading, så sitter nok Investor inne med mye kvalitet. Men det du spør etter Nighthawk_1989, vil du aldri få noe svar på. Ingen av dem som sitter på en vinner oppskrift vil dele det, ikke en smakebit engang. Så enten må du kjenne de rette folkene, eller så må du skape dem selv fra nærmest bunnen av. Men å studere er nok ikke dumt av deg, da kan du lære deg å sette opp modeller. Å finne en vinner modell dog, er noe kun de færreste klarer. Et godt eksempel er eiendomsmarkedet, kun svært få klarte å beregne renteeffekten mer eller mindre riktig. Selv bruker jeg ikke noe kalkyler eller modeller, slik kunnskap/kapasitet/ekspertise sitter jeg ikke på. Som de fleste her, så er det snakk om hobby. Hvis ikke, hadde jeg ikke vært her. Når det er sagt, så tror jeg på at jeg er rik om noen år til grunnet investeringene. Men det vil i så tilfelle være basert på min fornuft, ikke store analyser og fantastiske modeller. Fornuft og baller, man kommer langt med det. Med litt mer flaks hadde jeg vært rik i dag, men jeg har stor tro på at fremtiden blir svært fruktbar.

     

    Angående Opera, tjener de pengene sine utlukkende på salg av lisenser til andre produsenter (mobil feks.).

    Gå til nettsiden å sjekk rapportene og guidingen gutt. Mener ikke å være for frekk, men det er svært viktig å kunne finne frem til slik info selv. Det er ikke vanskelig. Så får du heller si ifra hvis du ikke finner frem.

  19. Det var du som kom med en påstand og jeg ber deg begrunne den. Da er det du som må komme med relevante tall og ikke prat om at "alle selvfølgelig må se det". Gi meg noen nøkkeltall hvis det var det du reagerte på og forklare hvorfor de er gale opp mot andre i samme sektor. Det eneste du har sagt er at en rask titt i årsrapporten viser dette, da må du begrunne det.

    Nå må du lære deg å lese. Jeg har nevnt P/E. Det er jo også åpenbart noe alle investorer ser på som noe av det første. Ergo åpenbart. Ellers er det bare å se i rapportene. Driftsresultatet forsvarer overhode ikke noe i nærheten av 30kr aksjen. Altså må det komme en eksplosiv økning i inntjening mot slutten av 2010 og i 2011. Men hvor skal det komme ifra? Når det gjelder software, så gjør Opera det veldig bra. Men de tjener ikke penger. Med unntak av om man virkelig tror på et oppkjøp av selskapet, så vil en prising på 30kr aksjen ikke være rotet i virkeligheten. Dot.com prising. Sånn, nå har jeg foretatt en helt enkel summering, basert på et enkelt kikk på selskapet.

     

    Angående FunCom stiller jeg meg sterkt tvilende til det du sier med mindre du har noen bevis for det. Spekulanter og småinvestorer kjørte kanskje aksjen, men jeg tror ikke spillere av AoC er kapitalsterke/interesserte nok til å påvirke i så stor grad som du sier. Forøvrig er 60% av aksjene eid av de 10 største eierne og en av de, Northzone som er et VC selskap, solgte seg stort ned for litt siden.

    Husk at Funcom er et helt annet case i dag, da spesielt grunnet prisingen selvsagt. Men Funcom var også svært profilert på den tiden. I forhold til den enorme oppmerksomheten, så er ikke 1.32 mrd (som selskapet var priset til ved kurs 25NOK) en så veldig høy verdi. Tvert imot. Det er langt ifra ulogisk å anta at spekulanter og småinvestorer var mer enn en liten del av kaken. Men nå har jeg selvsagt ikke instrumenter til å kunne gå tilbake og granske handelen, aktørene involvert osv. på den tiden.

  20. Holder på å lese gjennom en av bøkene i Market Wizards-serien nå. Anbefalt lesning. Den gir et raskt, om enn noe overfladisk, innblikk i flere dyktige traderes strategier og hva de ser etter når de vurderer aksjer. Boken beskriver flere forskjellige tradingsstiler som passer forskjellige personligheter, så den har informasjon av verdi for de fleste.

    Takk for tips. Ser ut som en interessant serie.

  21. Du gir ikke noe fundamental informasjon her. Du sa at en trengte kun en rask titt på selskapet for å forklare det. Gi noen tall på hva som ikke forsvarer en prising på over 30kr. At hegnarforumet er fullt av dritt vet alle og da burde samtlige aksjer være overpriset på OSE.

    Nå må du gi deg. Du kan selv lese regnskapene, kvartalsrapportene og regne deg frem til de interessante investor-verdiene. Når jeg sier man bare kan ta en enkel titt, så er jo P/E absolutt noe man vil slite med å forsvare på 30kr aksjen. Men for all del, du må gjerne fortelle meg hvor den eksplosive utviklingen i inntjeningen/lønnsomheten i selskapet kommer fra? Opera har til nå ikke klart å tjene penger så godt som de burde.

     

    Apegryn - Jeg tror ikke Funcom har hatt noen emisjon siden den var priset langt høyere, men har ikke sjekket det. Hvis det stemmer, så var selskapet priset til 1.32mrd da det stod i 25kr aksjen. Jeg tror småinvestorer/spekulanter preget aksjen i en ganske stor grad. Jeg har jo nevnt dette med at Funcom tross alt er/var en "kul" aksje og et kult selskap. Du har rett i at disse to ikke alltid er synonyme, men jeg mener det på tiden var det i Funcom. Age of Conan var veldig profilert på den tiden. 1.32mrd kan høres veldig mye ut, men det behøver ikke være det. Synsing ja, men jeg tror nettopp av disse grunnene at "yngre" mennesker utgjorde en fin del av prisingen. Var kanskje litt uheldig den måten jeg skrev om at jeg kjente til noen "yngre" mennesker som nettopp var inne og spekulerte. Ikke alltid lett å uttrykke tankene på en grei måte. Kan fort høres litt corny ut. Men med et Norge hvor pc-spill er ganske stort, hvor man har et Norsk selskap som skal gjøre storutslipp, så var hypen ekstrem. Kanskje galt av meg å si "yngre mennesker", for den spillende generasjonen blir eldre den også. Poenget mitt er mer at jeg tror mange mennesker som var inne i Funcom, fort ikke var din mer jevne/vanlige investor/spekulant.

×
×
  • Opprett ny...