Gå til innhold

rozon

Medlemmer
  • Innlegg

    930
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av rozon

  1. On 24.10.2023 at 6:32 PM, 2N1711 said:

    Hittil har man sett på slike problelemer med at man kan følge produsentens beskrivelse. Det har vel som bakgrunn at man har ment at produsenten faktisk har peiling. Den tanken blir nok revurdert flere steder nå.

    Årsaken er vel fordi produsent har ansvaret, og dermed vil være uaktsom om kravene i lov og forskrift ikke er tilfredsstilt.

    Er jo hele intensjonen med New Approach neste ledd skal og må stole på forrige ledd. Derfor må også markedskontrollen fungere avskrekkende og avkjølende på produsentene.

    Det som bør skje er jo mer markedskontroll. Gjerne delt i to spor; "dangerous goods" der av feil har oppstått, og mer tilfeldige kontroller for å skremme bort useriøse produsenter. På den måten vil førstnevnte reduseres på rett tidspunkt - før skaden skjer.

     

     

  2. On 8/16/2023 at 12:27 PM, Switters said:

    bytte en type A jordfeilbryter med en type B, og så være home free

    Nja, ikke det saken dreier seg om. En slik løsning kan bli en del av en sluttløsning, men det betyr at Easee må svelge noen store kameler og ta på seg ansvaret for at dette gjøres for kundene. I tillegg vil det nok kunne komme søksmål i form av at produktet ikke lengre samsvarer med annonserte egenskaper.

  3. 7 minutes ago, krikkert said:

    ikke brytes

    Det du sier er at så lenge det er lovlig å kjøre, så er det ikke ulovlig å kjøre. 😛 

    Så lenge det ikke står bom eller skilt og den ikke leder direkte til bebyggelse, så er vel veien lovlig å bruke så langt jeg skjønner.

    Eksempel på lignende sak, men til forskjell ble det her åpnet vei uten lov/rett til å lage avkjørsel: 

    https://www.dn.no/samfunn/apnet-privat-vei-rundt-bomstasjon/1-1-724773

    https://www.kommunal-rapport.no/politikk/lager-omvei-for-a-omga-bom/69718!/

    1 minute ago, agvg said:

    Ferdselrett med bil?

    https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/friluftsliv/friluftsliv-og-allemannsretten/ofte-stilte-sporsmal-om-allemannsretten/#kjore_privat_vei

     

  4. 19 hours ago, Bjerknez said:

    men i mine øyne er dette ganske opplagt

    Du forteller jo andre at 3-12V er helt ufarlig, uten å legge til det som for deg er helt opplagt. Det er kanskje ikke opplagt for en 12 åring som er her inne og leser hva "eksperter" sier.

    19 hours ago, Bjerknez said:

    Kortslutning er ikke gøy

    Jammen du har jo tidligere sagt at det neppe er noe krise. Kan du snart bestemme deg?

    Spoiler
    On 6/19/2023 at 3:26 PM, Bjerknez said:

    En kortsluting med så lave spenninger vil neppe være noe krise.

     

     

    18 hours ago, Bjerknez said:

    så bør man lese seg opp litt

    Hvis noen leser det du skrev om at det ikke er noen som helst fare involvert med 3-12V så har de jo lest seg opp, men brukt feil kilde.

    Nå skal jeg ta et like banalt eksempel som du har tatt flere av i diskusjonen her:

    Spoiler

    Hoppe ut av et velfungerende fly er helt ufarlig!! 

    Ja, men du burde jo lest deg opp at du skulle ta på deg fallskjerm... 

    Et praktisk eksempel fra virkeligheten: En kompis la opp elektrisk i båten sin. For det første hadde han brukt et ledningskvadrat som gjorde at isolasjonen ble varmere enn spec tillater med den effekt at kappen blir stiv og sprekker med bevegelse. I tillegg hadde han lagt sikringer like ved luftingen til bensintanken. Han hadde bare gjort slik han hadde fått tips om fra en annen kompis, og trodde alt var gode greier siden alt tilsynelatende fungerte. Den eneste tilbakemeldingen han kunne fått ville vært brann i båten, og da er læringskurven ganske bratt.

    Et annet tilfelle er unggutten til en annen kompis. Han hadde funnet et byggesett på AliExpress på en BMS som han brukte på sparkesykkelen sin. Han hadde ikke forståelse for at dersom BMS fikk en feil så kunne tingen ta fyr. Heldigvis ble det ikke noe storbrann av dette siden kompisen min tilfeldigvis jobbet i garasjen når det begynte å ryke fra den.

    Jeg sier ikke at man ikke skal leke med ting, men på den andre siden er jeg veldig forsiktig med å påstå at ting er trygt. For jeg kjenner ikke alle forutsetningene rundt som kanskje betyr at risikobildet er anderledes enn jeg antok. 

    18 hours ago, Bjerknez said:

    man kan krisemaksimere alt

    Man kan også ignorere alt og happy-go-lucky. Med tid vil det bli færre med slike holdninger gjennom naturlige prosesser.

  5. 47 minutes ago, Bjerknez said:

    hvos skal terskelen gå for når man skal fraråde det?

    Jeg har aldri frarådet noe som helst. Eneste jeg har rådet om er å bruke sikring. Foruten det har jeg brukt masse tid på å forklare deg at målene du setter på hva som er farlig og ikke er fundamentalt feil.

    48 minutes ago, Bjerknez said:

    Å arbeide med 3-12V har jeg drevet med nå i snart tre år. Laget egne kretser, bygget systemer for å lyse opp 10 meter led strips, samt "lekt" med produksjon av batteripakker og ladekretser. Det skumleste er kanskje å leke med disse lithium cellene. Men jeg har til gode å drite meg ut så langt.

    25 år her, og jeg har driti meg ut mange ganger. Lærer av det og. Det viktigste jeg har lært er å lage begrensninger så konsekvensene blir mindre ekstreme. Deriblant sikringer... Og følgelig blir det mitt eneste råd som er enkelt og universelt nok til å formidle på et generelt grunnlag.

    50 minutes ago, Bjerknez said:

    Derfor mener jeg å leke med 3-12V er ufarlig. 

    Spenning er i stor grad uvesentlig for farenivået. Dersom den eneste faren er strømgjennomgang så har du sannsynligvis rett, men det er ikke den eneste faren. På 25 år har jeg kun sendt folk på legevakten for strømgjennomgang 2 ganger. 

    Brannskadekofferten derimot står aldri forseglet ett helt år. 

    51 minutes ago, Bjerknez said:

    utrolig mye til for å drepe noen med stør og brannskader fra 3-12V kilder

    På pulten min har jeg tilfeldigvis en megger som drives av fire AA (1.5V) batterier. På måleprobene gir dette 1000VDC, og greit nok er strømmen begrenset til 1mA, men... Jeg kan lett bygge en krets som ikke har en så lav begrensning.

    Jeg tror jeg er enig i grunnprinsippet ditt, men du gjør feil når du setter mål på hva som er farlig uten å ta forholdsregler. Elektrisk energi har alltid en viss fare, men med rett kunnskap og forsiktighet kan man mitigere farene slik at risikoen blir så lav som mulig.

  6. On 7/11/2023 at 8:39 PM, Bjerknez said:

    med tanke på strømgjennomgang

    Det er kun du som fokuserer på strømgjennomgang. Selve strømgjennomgangen utgjør vanligvis bare en fare for død dersom den går gjennom hjerteregionen - altså vanligvis inn en ekstemitet og ut en annen. Annen strømgjennomgang kan gi langtidsskader, men det er ganske lite kunnskap rundt dette. 

    Ved justering av bilderør på gamle skjermer er/var det ganske vanlig å få støt av ganske høy spenning, men ingen grunn til å kontakte legevakten for det om.

    On 7/11/2023 at 8:39 PM, Bjerknez said:

    At man brenner seg

    Nå er kortslutning av et bilbatteri mye mer likt sveising enn matlaging. Jeg synes smeltet metall er farligere enn litt steikefett, mulig det bare er meg.

    On 7/11/2023 at 8:39 PM, Bjerknez said:

    tenke på konsekvensene

    Jobbet innen elektrofag i 25 år, og jeg synes din konsekvensutredning er mangelfull.

    Jeg har selv koblet til 3.3V kort til strømforsyningen og sett kobberbaner bli til sprutende dråper flytende kobber. Ikke særlig behagelig på verken armer eller øyner.

  7. On 7/10/2023 at 3:16 PM, Bjerknez said:

    Det skal mye til for at et bilbatteri på 12V vil gi deg noe merkbart støt. 12V er neppe nok til at du vil merke noe som helst. Ta på begge batteripolene så finner du ut det. 

    Strømgjennomgang er bare en av farene. Det er faktisk mer vanlig å få brannskader av smeltet kobber, som like gjerne skjer med lav spenning.

  8. On 6/19/2023 at 3:26 PM, Bjerknez said:

    En kortsluting med så lave spenninger vil neppe være noe krise. Normalt sett vertfall. Men å kortslutte batterier kan være skummelt. Lithium batterier og bilbatterier ville jeg kanskje holdt meg unna. Ikke direkte farlig, men skikkelig ubehagelig kan det bli.

    Alltid kjekt å stramme skruene på den positive polskoen på bilen og touche chassis... 12V kan være ganske skremmende det altså. På samme linje kan høyspenning være fascinerende og vakkert uten å utgjøre noe særlig fare. Alt bunner i hvor sikret man er fra å nå de ekstreme nivåene.

    Visdomsord: En sikring på enhver strømkilde er en billig forsikring

    • Hjerte 1
  9. 19 minutes ago, Uderzo said:

    Det sagt så tror jeg ikke generell bevæpning er løsningen, men mer våpentrening.

    Noe av det beste som er sagt i tråden synes jeg.

    Ut fra antallet biler så kan man nesten si at mengden politi i seg selv er en overdrivelse. Når alle disse springer rundt med usikrede våpen, høyt stressnivå, mørke osv så er vel en ulykke mer eller mindre en sannsynlighet.

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  10. 15 hours ago, sedsberg said:

    Her sitter jeg med en "nødlader" som alle mener kommer til å eksplodere i et flammehav og ta med seg hele fylket, mens den ene "ordentlige" laderen etter den andre tydeligvis er enda verre.

    Mode 1 : En ren kobling mellom stikk og bil uten pilot eller kommunikasjon. 

    Mode 2: En klatt mellom stikk og bil som har litt beskyttelse og mulighet til å sette ladestrøm

    Mode 3: Samme som mode 2, men fast koblet på strømnettet

    Mode 4: DC lader... Som faktisk kan være koblet til nettet med plugg om jeg husker rett. Men uansett er ikke dette så aktuellt

    På grunn av dårlige stikk i hus har mange land satt begrensning på ladestrøm når det brukes stikk - altså mode 1 og 2, men underlig nok blir mode 4 kun fanget i nasjonale krav.

    Man skulle tro det gikk ann å installere et bedre stikk og dermed eliminere den påståtte faren  med mode 2 lader... Men i følge NK64 mafiaen er ikke dette mulig.

    Mode 1 og mode 2 er "det samme" i Norge. At mode 2 inneholder en del av den samme kontroll og beskyttelsen som mode 3 er helt ignorert. Mafiaen ønsker nemlig at du kjøper en mode 3 lader - siden alle de som lager mode 3 ladere er en del av mafiaen.

     

    • Hjerte 1
  11. 5 hours ago, Nimrad said:

    Finnes det noe gode fagbøker om elektrisitet/strøm "i praksis" som passer til hobbyelektrikere? Tenker typisk ting som man lærer på skole om man går ordinær vei for å jobbe med lavspenningsanlegg.

    Hobby og lavspenningsanlegg er ikke lett å kombinere. Lavspenningsanlegg er anlegg med høyste nominell spenning til og med 1000V vekselspenning eller 1500V likespenning. I så fall kommer du ikke unna å kjøpe NEK 400.

    Hvis du tenker elektriske apparater og utstyr er det derimot mer åpent for hobby. Her kommer du langt med Youtube. Element14 og Digikey har ganske greie og informative videoer for nybegynnere. Skolebøkene for fagene er av lav verdi mtp hobby. Du kommer langt uten å kunne norske navn som aldri brukes.

  12. 8 hours ago, 2N1711 said:

    Det høres bra ut, men det med en time indikerer helt klart at det ikke er ment å skulle føre tung last i lang tid. 

    IEC 62196-1 sin definisjon er bedre der man skal teste til temperaturen er stabilisert innenfor 2K, men har ikke tro på at en test i 168 timer ville utgjort noe vesentlig forskjell. Testen i dette tilfellet er for å sikre varighet og 5000 koplinger er ganske mye. Å føre lasten er ikke utfordringen for en kontakt. Å bli frakoblet under last derimot kan være ganske interessant. 

    Kan jo legge til at komfyr kontakten er testet i samme standard. Men kanskje man forventer at folk bare lager hurtigmat?

    8 hours ago, 2N1711 said:

    Schuko er en gammel tysk sak

    Jepp. Så slutt å kall dem for Schuko.

    9 hours ago, 2N1711 said:

    Med tanke på hvor mye ræl som finnes av ulike typer Schuko, våger jeg påstanden om at flere av dem kun har bestått med et nødskrik, og at tidens tann utenfor laben vil gjøre kort prosess på strømføringsevnen.

    9 hours ago, 2N1711 said:

    I stedenfor å bytte en stikkontakt som ikke er ment for tung langvarig last hvert 10. år, er det mye mer fornuftig å velge noe annet.

    Jeg er langt fra uenig, men tiltaket som gjøres bøter ikke med utfordringene du selv beskriver. En dårlig produsert stikk/plugg som ikke lengre klarer 16A vil ikke automatisk være trygt med 10A. Å gjøre en slik antagelse er prøv-og-feil metodikk gjort i hjemmene til den norske befolkningen med liv som innsats. 

  13. 16 hours ago, Larzen_91 said:

    En type 2 plugg er jo også en litt rar stikkontakt. Hensikten med forbudet mot stikkontakter var hovedsaklig for å bli kvitt Schuko som ladeløsning. Ett eller annet sted mellom bil og hus er du nødt til å ha en type pluggbar kontakt, å fastkoble bilen til strømmen i huset hver gang blir tungvint.

    /* RANT MODE */

    Tja og hva kunne vært bedre enn en kontakt som er testet 5000 ganger med 16A @ 250V og som i praksis har vært i bruk i snart hundre år. Neida, vi lager en NY kontakt.

    Ikke si at "varmgang" er problemet. Varmgang er symptomet du får når overgangsmotstanden øker. Løsningen ville vært å gått inn på hvorfor overgangsmotstanden øker, funnet korrigerende tiltak og implementert. 

    Om løsningen var at alle stikk måtte skiftes ut si hvert 10 år, eller testes med lav-ohm instrument... So be it. 

    I stedet faller løsningen på å forby en spesifik ting. Det er fortsatt ikke forbud mot 3.6kW ovner, som etter all sannsynlighet er like farlig som billadere og VVT.

    /* END RANT */

    • Liker 1
  14. 1 hour ago, J-Å said:

    Men det er altså blitt forbudt å installere stikkontakter beregnet for elbillading.  Om stikkontakten da er Shucko, CEE eller en Easee bakplate gjør vel ingen prinsipiell forskjell. 

    Men vi snakker ikke om prinsippielt. Vi snakker om en Easee bakplate som eneste bruksområde er å få en Easee frontboks koblet på seg. All annen bruk er ikke i tråd med bruksanvisning og dermed feil bruk. Verken Easee eller trikker kan normalt lastes for feil bruk.

     

    • Liker 1
  15. 4 hours ago, nVIDIAsucks said:

    En ting er ladere som allerede er montert. Men hva med ladere som er kjøpt, men ikke montert ennå? Elektriker kan vel ikke montere laderen når man vet at den ikke samsvarer med dokumentasjonen? 

    Godt spørsmål egentlig. Nå ligger jeg på sofaen, så ikke noe regelverk foran meg, men vi snakker vel om et omsetningsforbud. Dekkes "tas i bruk" eller "montering" i dette?

  16. 2 minutes ago, Salvesen. said:

    Noen som vet om det vill være innefor å reklamere på manglende dokumentasjon på de som er solgt nå?

    Tja... Laderen ble vel solgt på et tidspunkt der den var lovlig å selge (§ 15 bokst. f), men hvis du finner noe i forbrukerkjøpsloven å hekte det på så go for it. Jeg finner det merkelig om du skulle nå gjennom med et sånt krav. Men jeg blir stadig overrasket så...

    Et annet spørsmål er om en brukt lader som selges på finn.no vil være lovlig å selge eller ikke. 😛 

     

    • Liker 1
  17. 2 hours ago, Terje2k said:

    Burde ikke de ha etterspurt faktisk testrapport? og ikke bare ha sett på DoC.

    Det er kun myndighetene som har krav på innsyn i technical file, og neste ledd skal godta din erklæring. Så hvis kunden vil ha en XYZ lader, og denne innehar rett dokumentasjon så skal ikke du som trikker kunne nekte å installere denne (gitt at du ikke har noen annen saklig grunn). Freedom to market er en viktig del av EU New Approach.

    14 minutes ago, Kajac said:

    Jeg forstår ikke helt hvordan de skal få boksene de har på lager til å oppfylle kravene ved å sette på nye merkelapper og ny programvare. 

    Litt mer må gjøres, men ikke umulig. Det står i tråden her flere antatte muligheter. Og husk, ikke minst kan de nå bruke 700.000 ladere som et punkt for antagelse om tilfredstillende sikkerhet. I tillegg til uttalelser fra ESV og Nkom at produktet sannsynligvis ikke utgjør noe fare. 😛

    Kjeltringplan spør du meg, men jeg er kanskje litt sympatisk ovenfor de produsentene som faktisk har gått den ekstra milen med dokumentasjonen.

    • Liker 1
  18. 20 hours ago, J-Å said:

    Så i prinsippet kan installatøren bare installere bakplaten, og kunden kan plugge inn hva som helst i den . Så da spørs det om installatørene etter de nye reglene egentlig uansett har installert en ulovlig løsning (stikkontakt for elbillading). 

    Så så, rolig nå. Selvfølgelig kan kunden plugge hva som helst hvor som helst, men den står da ene og alene om ansvaret. Trikkeren er kun ansvarlig for arbeidet den har utført, og dels ansvarlig for materiell den har brukt.

    Selv om man er uvitende og uforstående til lovverket så vil du som forbruker og eier av anlegget fortsatt være uaktsom dersom du bruker deler eller utstyr ut over den tiltenkte bruken. På den måten kan du miste huset, få null på forsikring og i tillegg få et opphold på et statlig hotell.

     

×
×
  • Opprett ny...