Gå til innhold

.Marcus

Medlemmer
  • Innlegg

    2 578
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av .Marcus

  1. 7 hours ago, sjefsrotta said:

    Bestilte hent i butikk på Coop, men min står fortsatt også på «til behandling». Satser på at den blir sendt imorgen/tirsdag. Men synes også det er litt rart at noen har fått tilsendt allerede, for jeg mener jeg bestilte ganske tidlig (10:05).

    Min har endret til "Sendt og betalt" og har fått mail om at den er på vei til utleveringssted samt kvittering.

    Så da får vi se!

  2. 1 hour ago, Marcuzani said:

    Siden du spør :) Den henger hakket for nærme spør du meg, men en peismontør har sagt at det er OK siden varmen stråler ut glasset bort fra skjermen. Peisen brukes ikke så mye da vi har to stk, men det hender. Det kommer et kjøkken der TV henger over nyttår :)

    Til info.

    BE5C37C9-E72B-426F-8F94-F9071AE9BD83.jpeg

    Takker for info! Tror jeg selv er over snittet engstelig for at det skal begynne å svi når ting er i relativ nærhet. Luksus med to peiser da, jeg har null 😤

    • Liker 1
  3. 1 minute ago, TiLT42 said:

    Mens dere andre forteller hverandre om hvor uenige dere er i hverandres etiske kompass har jeg ringt Coop for å sjekke opp status der. Hun jeg snakket med kunne fortelle meg at ordren min var helt i orden og at hun forventet den ville bli sendt ut i starten av neste uke. Hun fortalte også at å bestille med faktura ikke gjorde noen forskjell for hvordan man ble prioritert, så der er det en bekymring mindre. 

    Takker for info! Fikk du noen detaljer rundt dette med å hente i butikk vs. hvor i landet du henter fra?

  4. 3 hours ago, KriZZ said:

    Var det noen vanlige folk her som i det hele tatt klarte å få tak i en konsoll på elkjøp eller power?

    Ja. Hvis man med vanlig mener uten scripts og bots? Fikk kjøpt på Elkjøps slipp kl 13 og har allerede fått forhåndsmelding fra Posten om at noe tjafs er snart på vei. Trodde ikke den «batchen» var for umiddelbar utsendelse men jeg klager selvsagt ikke!

  5. Just now, TiLT42 said:

    Jeg fikk to eposter nøyaktig klokka 10:55 (artig sammentreff). Begge viser tidslinjen til ordren, men den ene viser "ordre registrert" mens den andre viser "ordrebekreftelse". Ordren befinner seg også på Min Side hos Coop, hvor den er listet som "til behandling".

    Samme her! Da får vi se. Lykke til! :D 

  6. 1 minute ago, TiLT42 said:

    De advarte på forhånd om at de kom til å slette ordre som gikk over lagerbeholdningen, så jeg er forberedt på den muligheten. På den andre siden virker det som det fortsatt var konsoller på lager i hvert fall en halvtimes tid etter at min ordrebekreftelse kom, så jeg krysser fingrene. 

    Når fikk du bekreftelse? Min tikket inn på DE kl 10:55 men fikk aldri "tilbakesjekket" lagerstatus siden nettsiden var så jævlig i knestående.. Regner egentlig med at jeg ikke har kjøpt noenting som helst, så det blir å prøve seg om en halvtimes tid på Elkjøp i tillegg :)

  7. Vi kan være helt enige om at systemet til Obs var ekstremt dårlig - men forventet dere helt ærlig noe mer?

    Når hverken Power eller Elkjøp klarer å levere fungerende systemer kan man vel ikke forvente at den erketradisjonelle, først og fremst fysiskel, butikken Obs, med nær null tilstedeværelse på nettet er rustet til å hanskes med noe mer enn ymse folk som vil sjekke COOP-saldoen sin i ny og ne.

  8. Nå er jeg ikke utdannet innen sektoren, men ditt innlegg .Marcus er helt i tråd med hva jeg har oppfattet er virkeligheten - og prøvde å beskrive meget kort i min første post. Glimrende innlegg i alle fall.

     

    Da har du en god oppfatning av virkeligheten.

     

    Synes jeg da :green:

  9. Aner ikke hvordan dere kan syns lyden fra platespillere er bra... for den er virkelig dårlig

     

    Da har du nok ikke hørt en skikkelig vinylrigg.

     

    Du kan da ikke trekke den konklusjonen at "alle biler suger balle, de kommer ikke av flekken" hvis det eneste du har prøvd er å kjøre en ihjelrustet Lada Niva over Mjøsa.

    • Liker 2
  10. Jeg fremholdt ikke at JS faktisk skulle produsere 2mbpd (derav "tilsvarer"), Statfjord nådde vel knapt 700k alene.

     

    Hvis du skal sette produksjonsTIDEN i perspektiv, som du mener stagnerer totalt om 20-25 år på Norsk sokkel, er det den største selvsagthet at produksjonsratene ikke kan settes kunstig høyt for å trekke et poeng. Hvis de skulle produsert 500 Mbbl/dag kan de bare produsere i to dager, men det er da svært langt fra det som gjøres rent praktisk.

     

    Statfjordfeltet er ikke så relevant med tanke på peak produksjon da dette feltet ble satt i produksjon på sent 70-tall, og vi hadde ikke på langt nær så mye kunnskap om produksjon som vi har i dag. Som jeg utredet i posten over er det ikke tilfelle at størst produksjonsrate er best for oljereservoarer. Når de skal tappe reservoaret for reinjisert gass blir det et annet tilfelle, hvor høy produksjonsrate er bra.

     

    I følge Oljedirektoratet skjuler denne godt utforskede sokkelen 1200 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter med gass, og 1250 milliarder Sm3 o.e. væske i såkalte uoppdagede ressurser.

     

    1200 milliarder Sm3 er drøye 7500 milliarder fat olje hvis 1 Sm3 er 6.29 fat. Til nå har verden produsert og konsumert ca 1300 milliarder fat olje (1.3 billioner). Jeg antar du mener at Oljedirektoratet forespeiler seg at det ligger 1200 millioner Sm3, eller ca 7-8 års produksjon etter dagens produksjonsrater.

     

    Selvsagt, millioner, ikke milliarder. Det skal jeg rette opp i over.

     

    Hvis du hadde lest faktaheftet for 2012 hadde du funnet ut at uoppdagede ressurser er prospekter, prospektmuligheter og ikke kartlagte ressurser. Dette er med andre ord 7-8 års tilleggsproduksjon - men det sier seg jo selv at vi ikke kan opprettholde produksjonsratene vi har i dag. Disse vil synke, men det er ikke snakk om at produksjonsvektorene går rett ned i null over natta, og heller ikke de neste 20-25 årene. Johan Sverdrup alene vil fint kunne produsere i 40 år, som Ekofisk straks runder, og jeg finner det pussig at du ikke reflekterer mer over at det andre funnet på over 1 milliard fat på Norsk sokkel kommer så sent som i 2010.

     

    Det overordnede poenget er at oljeprisen stiger samtidig som produksjonen går ned, men de teknologiske nyvinningene gjør at hele regnestykket går solid i pluss, til tross for at oljeselskapene betaler enorme mengder skatt til statskassen for hvert fat olje som selges.

     

     

     

    Om vi lever bærekraftig eller ikke er ganske langt unna kjernen til denne diskusjonen - som tar for seg tematikken rundt hvor mye olje vi har i Norge, hvor mye denne eventuelt er verdt og hvor lenge vi forespeiler oss å produsere. Svaret på disse spørsmålene er at sett i lys av at vi er 6 millioner innbyggere, så har vi noe inn i heiteste mye hydrokarboner på Norsk sokkel, sett fra et verdimessig ståsted. Vi kommer til å produsere betraktelig mye lenger enn 20-25 år, som du hevder, og det er store områder på sokkelen som aldri har vært i nærheten av en seismikkpistol helt enda.

     

     

    Og jo, du skrev faktisk at oljeproduksjonen segner om i de neste to tiårene i samme kontekst som Saudi-Arabia.

  11. Akk og ve, får vel ta det fra begynnelsen av, da.

     

    Norsk kontinentalsokkel vil _aldri_ slippe opp for oljereserver (fordi vi aldri kommer til alt, og det vil ikke være økonomisk fornuftig -- les om EROEI).

     

    Når vi snakker om oljereserver sikter vi innenfor petroleumsbransjen aldri til OOIP (Original Oil In Place), men til produserbare volumer. De eneste tilfellene vi opererer med det totale hydrokarbonvolumet i et reservoar er når vi ønsker å se på nøkkeltall som ultimate recovery eller utvinningsgrad. Ellers er ikke det totale olje-, gass eller kondensatvolumet så interessant, da vi som har tatt en relevant utdanning tenker lenger enn til vår egen nesetipp.

     

    Jeg kan gjerne gå dypere, med forklaringer om permeabilitet, relativ permeabilitet, mobilitet, forholdet mellom viskøse og kapillare krefter, residuelle væskemetninger, differensialtrykk, poredistribusjon og resten av faktorene som er med på å bestemme hvor mye olje som vi kan få ut av et reservoar - men hovedsaken er at vi selvsagt ikke trenger noen tilsynelatende uten kunnskap om det vi holder på med til daglig, at man før eller siden når en trykkdifferensial som sammen med de aktuelle væskemetningene i et gitt reservoar fører til et såpass høyt vannkutt inn i produsent at produksjon ikke lenger er lønnsom.

     

    EROEI? http://www.forbes.co...still-nonsense/

     

    Det er helt uforsvarlig å fremstille energi som noe så kvantifiserbart og konseptuelt korrekt. Det er dessuten helt meningsløst å stille seg bak slike forholdstall når man har null og niks kontroll på hvordan de blir utredet, og hva som skal taes med i betraktningen.

     

    Jeg regner også med at du har sett grafen for oljeproduksjon på norsk sokkel (ned 50% på 10~ år), og også oppdagelsesgrafen.

     

    Jada, det fine med Norge er at vi har et Oljedirektorat som årlig presenterer masse flotte grafer som vi kan glede oss over her i landet. På denne måten kan selv de som ikke har den minste anelse om hva som foregår få verdifull innsikt i hvordan det går i landets viktigste industri.

     

    Dette betyr at jeg, selv som en ynkelig student i petroleumsteknologi, med glede kan meddele at det finnes andre ting enn råolje i reservoarene på Norsk sokkel, og at vi har flere hav rundt oss enn Nordsjøen.

     

    Følgende graf viser at oljeproduksjonen har sunket med omlag 40% fra år 2000, samtidig som gassproduksjonen har mer enn doblet seg, NGL har økt og kondensat holder seg på et balansert nivå. Så må du for guds skyld ikke finne på å overse at produksjonsmengden er gitt i oljeekvivalenter, og grafen forteller oss at vi produserer på et svært bra nivå, enda det er hele 10 år siden det skumle, ekle og beryktede peak oil.

     

    Legg merke til at vi er verdens nest største gasseksportør. Kun "slått" av Russland. Veldig merkelig at du kun snakker om olje?

     

    34ni053.png

     

    Den uinvidde vil forsåvidt kanskje anta at det å produsere fortest mulig er fordelaktig, men dette er selvsagt ikke tilfelle. Peak oil forteller oss ikke så mye som alle baksetesjåførene skal ha det til. I nær sagt alle moderne reservoarer produseres det forsvarlige volumer samtidig som man er sikre på at reservoaret har trykkstøtte enten fra gassekspansjon, grunnvann eller gasskappe - og finnes ikke dette bores det injektorbrønner hvor det injiseres for eksempel gass eller forskjellige typer saltvann.

     

    God kontroll på reservoaret tilsier at man ikke produserer alt med en gang, men heller sørger for at utvinningsgraden blir størst mulig. Det gjør man ved å passe på at man ikke går under en nødvendig trykkgradient inn mot produsent, sørge for at man har de best mulig oppnåelige strømningsforhold i formasjonen rundt produsent, og at man bruker de hjelpemidlene man har med tanke på EOR (enhanced oil recovery) og såkalt tertiær utvinning.

     

    Det er også som regel aksept for underestimering under planlegging for utbygging og drift (PUD). Under ser du estimert produksjon og faktisk produksjon på Ekofisk og Varg.

     

    11qlh1v.png

     

    Det er ganske klart at den prognosene var lave i forhold til de faktiske produksjonstallene. Ekofisk er forøvrig et oppsprukket karbonatreservoar som fikk en voldsom boost av sulfatholdig sjøvannsinjeksjon, som gjorde det lettere for injeksjonsvæsken å imbibere inn i det som kalles matrixblokker i reservoaret, hvor store deler av OIP befant seg. Økt imbibering av sjøvann inn i disse blokkene betyr at det kommer olje ut av blokkene i "den andre enden", som slutter seg til de høypermeable strømningskanalene inn mot produsent.

     

    Denne typen EOR skrev jeg forøvrig bacheloroppgaven min om, så du står selvsagt fritt til å korrigere meg, men forskningsgruppen jeg jobbet sammen med er verdensledende på området, så er du advart på forhånd.

     

    Hva leting angår, tillater jeg meg å lime inn enda et sitat fra deg her:

     

    ...og norsk sokkel er ganske godt utforsket siden 1969.

     

    I følge Oljedirektoratet skjuler denne godt utforskede sokkelen 1200 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter med gass, og 1250 millioner Sm3 o.e. væske i såkalte uoppdagede ressurser.

     

    Det er heldigvis hevet over enhver tvil at de som er av den oppfatning at Norsk sokkel er "ganske godt utforsket" tar grundig feil. Det er klart at de store reservoarene ble funnet først - man fant vel månen før planetene også. Med ny teknologi innenfor blandt annet seismikkskyting og havbunnslogging kan man se dypere og mer oppløst på hva som skjuler seg under mange hundre meter stein enn før.

     

    Det er ingenting som tyder på at vi vil produsere så mye som et fat om 20-25 år.

     

    Det er ingenting som tyder på at du har et fnugg av peiling på hva du snakker om.

     

    For all del - jeg er sikker på at Statoil, ExxonMobil, Shell, Total, Chevron, BP, DNO, Lundin, Eni, Petoro og GDF Suez vil sette stor pris på et håndskrevet brev i fra deg hvor du advarer gigantene om hva som er i ferd med å skje, slik at de kan nedbemanne i god tid før vi tilsynelatende kanskje klarer å dryppe oss et fat i uka om 20-25 år.

     

    Sannsynligvis ville det kostet langt flere fat å holde infrastrukturen vedlikeholdt for å kunne produsere olje enn vi ville fått tilbake.

     

    Sannsynligvis kan vi bygge ut mer og mer hvis oljeprisen holder seg slik den er i dag. Flere felt har blitt funnet men ble ikke bygget ut, på grunn av break-even oljepris på kanskje 70 dollar fatet. Nå lønner deg seg, så nå kan det bygges ut.

     

    Sannsynligvis vil det bli desto billigere å bygge ut med tiden, da det i dag ikke lenger er nødvendig med en produksjonsrigg eller FPSO på flere felt, for eksempel på Snøhvit i Barentshavet hvor det produseres fra templates på havbunnen som sender gass, LNG og kondensat direkte til Melkøya for prosessering. Melkøya står parat til å kobles på flere felt, og har svært stor kapasitet. Det spekuleres også i om det kanskje bør bygges et gassrør fra Melkøya til Europa for den saks skyld.

     

    Selv om mange tydeligvis ønsker å svartmale oljen, og sidestiller den tilgjengelige teknologien med sucker rod pumps som brukes på små landreservoarer, betyr det ikke at teknologien i oljen står stille. Vi produserer kanskje det samme, men produksjonsmåtene utvikles hele tiden.

     

    Om vi skulle produsere lenger vil det i beste fall være langt under det nåværende innenlandske forbruket, og ingen andre land vil hverken ville eller kunne eksportere noe.

     

    Reneste spekulasjon. Ja, peak export er antakeligvis et kommende problem for U-land i gryende vekst, ikke I-land som Norge med egne oljereserver. Hva du måtte tro ligger igjen på Norsk sokkel om 20-25 år, får du stå for selv. Fakta, erfaring og data fra Oljedirektoratet peker imidlertid motsatt vei av din finger.

     

    Det utvikles stadig ny teknologi for å øke driftseffektiviteten på motorer drevet av hydrokarboner, det utvikles erstatingsteknologier i flere nisjeområder. Visste du for eksempel at alle mopeder i Shanghai er bygget om til elektrisk drift? Bare utviklingen i nye biler taler positivt for fremtiden, med kombinasjonen av høyere effekt, større dreiemoment og lavere forbruk - samtidig. Tesla er også banebrytende med sine el-biler som ikke ser ut som Teletubbi-avføring. Vindkraft bygges ut, solkraft bygges ut, bølgekraft bygges ut, og vi er bevisste på forbruk og i overkant bevisste på de akk så farlige utslippene.

     

    Se for eksempel på Saudi Arabia. De venner seg til en vanvittig oljeluksus, formerer seg som kaniner, som fører til økt innenlandsk forbruk, samtidig som oljeproduksjonen sakte segner om de neste to tiårene. Redusert oljeproduksjon og økt innenlandsk forbruk fører til stadig mindre å eksportere. Dessuten kan geopolitiske forhold føre til en totalstopp i eksporten for å bevare det til eget forbruk.

     

    Hva har Saudi-Arabia med Norsk sokkel å gjøre? Nettopp - ingenting. Men for å sette ting litt i perspektiv - Europa (herunder Norge) har under 1% av de totale oljereservene (olje og kondensat) i verden. Midtøsten har 56% av de totale reservene.

     

    Hvis du virkelig tror at de er tomme for olje om to tiår, ja da begriper jeg ikke hvordan de skal klare å produsere dette, eller hvordan de skal øke forbruket såpass mye at de klarer å bruke opp alt selv. Det virker som om du ikke har et forhold til tallene som listes opp rundt omkring, eller kanskje de som har listet opp tallene bare bruker statistikken til å markere sitt poeng. Dette er selvsagt kritikkverdig, jf. Al Gore's hockeykølle.

     

    http://en.wikipedia....ick_controversy

     

    Cluet er at de gamle traverene de er mer eller mindre tomme. Johan-Sverderup-feltet tilsvarer ca 500 dager med produksjon (2mbpd, gitt at vi faktisk klarer å utvinne alle de forespeilede 1 milliard fat, hvilket er heller tvilsomt).

     

    Jeg synes det er festlig at du antar at Johan Sverdrup (tidligere Alduous/Avaldsnes) skal produsere med 2 millioner fat i døgnet. Kun de to-tre største feltene i VERDEN opererer med slike tall, for eksempel Ghawar-feltet i Saudi-Arabia. Dette er forøvrig et felt med en OIP på ca. 100 milliarder fat olje, eller et opprinnelig oljevolum på 16 kubikkilometer. Johan Sverdrup feltet er rundt en faktor tusen mindre.

     

     

    Det du skriver er for meg gjennomsyret av en ganske substansiell uvitenhet om hva du snakker om. Jeg håper jeg har avklart noen av disse mytene du spinner i hodet ditt. Du kan ta det helt med ro - vi kommer nok til å produsere både olje og gass i mange, mange år fremover.

     

    Jeg vil gjerne anbefale deg relevant lektyre om fagfeltet, men jeg er redd det meste er av teknisk art og ikke er så beskrivende for den dagligdagse diskusjon og er tungt fordøyelig. Jeg må allikevel fremheve Oljedirektoratets publikasjonsside, hvor tidsskriftene kan lastes ned i PDF-format og gi deg bedre innblikk i de faktiske forhold.

    • Liker 1
  12. Ja den kommer du til å få mange tomler opp på vil jeg tro.

     

    Jeg er rimelig lei sutringa her i tråden om hvor fælt det er å være gutt i Norge idag. Jentene har jo en egen personlighet og liv jo buhu..... Er sånn det høres ut for meg og ALLE guttene her er enig omtrent.. Blir litt paff..

     

    Leser du det som postes, og reflekterer over det?

     

    Eller har du allerede skrevet flere sider med ensartede bombastiske responser som du limer inn i hytt og gevær?

    • Liker 9
  13. Det er ikke en relevant problemstilling at produksjonstallene går ned, når du ser på prisøkningen på petroleum de siste 10 årene. Norge kommer uansett til å nyte godt av oljen selv etter Norsk sokkel er tømt, siden bl.a. Statoil er tungt involvert i utenlandske felt også.

  14. Hvor ligger fascinasjonen hen da? Jeg har erfaring med asiatiske jenter jeg, jobber med flere av dem pluss at jeg har øyne å se med.

     

    Veldig lett å svare på: de er søte, elegante og ekstremt feminine.

     

    Skjønner ikke helt hvorfor jeg gidder å forsvare meg, jeg veit at jeg aldri kommer til å overtale deg.

     

    De kloke gir seg først, vet du. Man kan ikke diskutere med en vegg, og forvente et fornuftig svar.

    • Liker 5
×
×
  • Opprett ny...