Jump to content

Kuwaddo

Medlemmer
 • Content Count

  65
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

59 :)

About Kuwaddo

 • Birthday 11/24/1997

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

959 profile views
 1. Dette høres mer ut som en "boomer feil" enn sikkerhetsfeil, hvor en haug gamle lærere bare har fått som vane å putte alle filer på felles nettverksdisk, enten ved misforståelse av datasystem, eller fordi de ikke er villige til å tenke over hvordan diskene fungerer. Har samme problem overalt. Vi har fellesdisk, økonomidisk, HMS disk, avdelingsdisker, etc. Men det er alltid noen som er så late, eller tenker seg så lite om at haugevis av info ender opp på fellesdisk. Vi har måtte låse fellesdisk ned til read-only og kun gi noen få write tilgang fordi det var umulig og få spesielt de eldre til å ikke misbruke fellesdisk. De har en tendens til å f.eks bare trykke "Save" i word, skrive inn et filnavn, også havner filen gud-vet-hvor. Inntill den "forsvinner" fra Nylige elementer listen i Word og de får panikk fordi "de lagret den jo i Word, ikke på noe disk".
 2. Er desverre ikke så kjent med den ruteren. Men siden de fleste Asus rutere i den prisklassen har mulighet, vil eg tro det lar seg gjøre. Desverre har eg kun internett fra Enivest, ingen TV. Så har ikke noe info eg kan gi på det her og nå.
 3. Om du bor i et rekkehus er det godt mulig du er uheldig nok til å kun ha en fibersnor, spesielt om det er en gulfarget kabel, det betyr normalt at det er en enkel normal fibersnor. De er ikke alltid gule, men det er den mest normale fargen for en enestående single-mode fiberkabel. Men selv i en kabel på 1mm er det fint mulig å skvise inn f.eks to snorer, vet ikke om fire lar seg gjøre så lett i den størrelsen.
 4. Man får normalt kun en fiberkabel, men det er flere tråder i denne kablen som ikke er i bruk. Det kalles "Dark Fiber" og det er standard prosedyre å legge større mengder fiber når man først legger noe som helst: https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_fibre Dine leverandører har det sannsynligvis også, normalt inne i fiberboksen (ikke ruter, men boks ved siden av) pleier det å være flere fibertråder samlet, selv om kun en er koblet opp for internett bruk. Dette er kost-besparing, eller "kost-investering" fra leverandøren ettersom selve fiberkabelen koster ingenting i forhold til timene de bruker på og installere de. Når de investerer et par kroner i å legge ekstra fiber, har de senere mye større mulighet til å selge en ekstra fiberlinje med binding til god etablrings pris ved tilfeller som f.eks "Eg har konvertert min kjeller til en leilighet og eg ønsker nå en fiberlinje til" Om de to leverandørene dine ikke legger ekstra fiber så er det de som er snodige. Eg har kunn sett inne i de fiberboksene til Telenor og Enivest (Sogn og Fjordane leverandør) men de hadde begge mye mer enn 1 fibertråd inne i boksen. EDIT: Ett unntak kan være leiligheter. Da er det normalt lagt noen ekstra tråder til boligblokken, men kun en tråd til hver leilighet. Likevel er det ofte 2 tråder, selv i leiligheter, ettersom prisforskjellen er så lav.
 5. Konsoller blir nærmere og nærmere standard PC hardware nå til dags. Med mer normale prosessorer og grafikkort basert på tradisjonell PC hardware. Så nei, konsoller nå til dags er så relatert til PC'er at det er ganske umulig for de og overgå PC hardware som de baserer seg på. Så klart når de produserest i massive standardiserte bulker er det mulig at PS5 vil gi bedre grafikk enn en likt priset ny PC ved lansering. Men selv om dette er tilfellet vil man lett kunne matche PS5 ved å kjøpe brukte komponenter eller nabbe smarte salg. Eller enda enklere er å bare vent et år eller to, så er likt priset ny PC bedre igjen, eller du kan oppgradere eksisterende. Har selv både PS4 og PS4 Pro. Betalte 3500-ish kroner for Pro. Men om eg virkelig ønsket så hadde en billig i5 desktop fra finn til 500-1000kr plus 2500-3000kr budsjett til grafikkort gitt likt eller bedre resultat.
 6. Normalt så legger internettleverandører flere fiberkabler når de først er i gang. Det er godt mulig at du har f.eks 3-4 fiberlinjer i din termineringsboks men kun en av de er i bruk. Om du tenker egen fiber abonnement til kjeller så er det beste sikkert å spør din internettleverandør. De fleste ordner dette ved å skøyte fra eksisterende boks og har lavere ettableringspris på dette om du binder deg i 12 mnd. Har du ikke eksisterende kabelrør til kjelleren fra eksisterende fiber må du typisk betale normal etableringspris. Men om du er villig kan du også ofte ordne røret eller kabelen på egen hånd. Eg bor selv i kjellerleilighet og ville ha egen fiber, men internettleverandør var ikke villig til å gi lav etableringspris siden det var ikke noe eksisterende kabelrør ned. Siden eg jobber innen IT samarbeidet eg med huseier og la fiberkabel selv fra hans etasje til min leilighet. Eg fekk da etableringspris på 1000kr istedet for 6000kr. Alt de måtte gjøre var å komme for å koble opp utstyret.
 7. Helt enig i dette, å bruke lover til og begrense slike saker er ganske kortsiktig og det blir ofte mer lignende en "makslønn" for lavt utdannede mer en det blir minstelønn. Det er også både ulemper og fordeler med å ikke ha minstelønn. Eg har selv jobbet for så lite som 68,90kr/timen i 2015 når eg nett var ferdig på videregående. Forferdelig lav lønn, men hadde vi hatt en minstelønn som forhindret dette er det godt mulig at eg ikke hadde funnet noe jobb i det hele tatt. Norge har også svær andel organiserte arbeidere, som gjør det mye enklere å forhandle lønn til å begynne med. Tariff avtalene som disse organisasjonene skaffer er på et vis en form for uoffisiell minstelønn allerede.
 8. Tek.no selv har sammenlignet dette før: https://www.tek.no/artikler/test-lonner-det-seg-a-bruke-telenor-swap-eller-telia-svitsj/395136 Mobileverandør sin profitt er såpass høy at selv om du har betalt 50% av avtalen, har du normalt betalt mye mer enn 50% av telefonen. Nå er denne testen fra 2017 og litt utdatert. Eg tror de har senket priser noe siden da, men du betaler fremdeles veldig mye. Kort fortalt har du nedbetalt mobilen i god tid før avtalen går ut, selv om du ikke får beholde den etter det halveispunket i avtalen.
 9. Ganske poengløst med tanke på at hele konseptet til slike avtaler er jo å villede. Gjelder ikke bare mobiler heller, gjelder alle slike "Få dingsen nå og bare betal regningene når de kommer" avtaler. Mobilmarkedet er spesielt flinke med den "bytt etter et år" saken. Siden du innen den tid normalt har betalt minst 50% av telefonen, typisk mye nærmere 100%. Og du må levere inn telefonen, selv om du normalt sparer mindre enn du hadde fått igjen om du solgte mobilen selv på finn. Spesielt iPhone, de holder sin verdi godt. Er ganske greit for tenåringer som sliter med å overtale foreldre til og oppgrere mobilen deres hvert år. Men kort fortalt betaler du opptil 50% ekstra for telefonen og alt du får tilbake er at du slipper å selge den manuelt på finn.
 10. Tror du forveksler rootet og flashet. Telefoner som er rooted ses generelt som mindre sikker av grunner eg håper er ganske åpenbare. Det kan krangles om at brukere som rooter sin telefon vet mer om hva de gjør, men selve root prosessen gir ingen sikkerhetsverdi, muligens tvers det motsatte. På andre siden er det ofte mulig å flashe nye ROM på mobiler som ikke får oppdatering fra leverandør lengre, slik at man kjører mer oppdatert og sikrere software, UTEN og åpne opp for root tilgang. Desverre er det ekstremt mange apper som slår ut på telefoner som er flashet men ikke rootet, og tror de er rooted på grunn av dårlige sjekker. For eksempel er det mange apper som tror din mobil er rooted bare fordi de mangler Google Play Services eller lignende, noe som er spesielt iriiterende for såkallede privacy-nuts
 11. Hei MPC, gammel thread, men har du fått ett av de nyere oppsettene med to separate bokser som Enivest har brukt i 2-3 år nå? Du finner informasjon om bruk av egen ruter med Enivest her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1721952&page=1&do=findComment&comment=25086938 Desverre vil du nok ha behov for en ganske fancy ruter om den skal støtte VLAN, som er nødvendig for å bruke den direkte med Enivest uten deres Tilgin.
 12. Litt gammel thread dette, men eg fekk levert Enivest for en veke siden og hadde også ønske om å bruke egen ruter. Men eg har nå funnet ut at VLAN ID er 10. Du må også spoofe MAC addressen til tilgin boksen for å motta IP addresse, heldigvis står MAC addressen på ruteren sitt klistermerke, sammen med nettverksnavn og passord. Mer info her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1721952&page=1&do=findComment&comment=25086938 Edit: Og ja,det er korrekt at Enivest bare sitter på disse opplysningene og ikke vil gi de vekk. Alternativt er 1. linje support bare opplært til å tro at det er umulig.
 13. Eg vet at dette er en ganske steingammel thread nå, men eg fekk levert fiber fra Enivest sist veke og skulle sette opp egen ruter. Så nå leter eg etter et sted å dumpe informasjonen slik at andre huleboere her i Sogn og Fjordane kan finne informasjonen i fremtiden via Google. Og denne thread'n er ofte på toppen når man søker "Enivest Egen Ruter" på Google. Desverre er det ikke så enkelt å få til for de fleste, siden flertall av forbruker rutere ikke har nødvendig støtte, men det er helt mulig å bruke egen ruter med Enivest om du vet hva du gjør og har god nok ruter. TL;DR: Internet tilgang er på VLAN 10 med DHCP, du må også clone MAC addresse fra Tilgin ruteren til Enivest før DHCP server vil svare til deg. Du trenger ikke å sette ruter i bridge modus hos Enivest så lenge du har en ny installasjon. Tidligere brukte de en ruter boks med fiber rett inn. Men i de siste årene har de byttet utstyr hos kunder slik at de nå har separat medie konverter og ruter. Har du ikke to separate bokser for ditt fibernett, kontakt Enivest, så vil de sikkert få det byttet hos deg også, nesten alle i Førde skal være byttet, og i Florø virker det som bytte er pågående, ettersom min nabo nettop fekk sitt byttet. Du kan se dette utstyret i "Oppkobling av fiber" video til Enivest her: https://www.enivest.no/kundesenter/oppkopling-av-modem Når du vet at du har de to separate boksene du trenger, koble ruteren ut fra porten på medie konverteren, og koble til din egen ruter istedet Du kan nå konfigurere din ruter til å klone MAC addressen til tilgin ruter (Denne MAC addressen skal stå på ruteren sitt klistermerke, samme som SSID og WPA2 passord) også sette VLAN 10 på WAN som internett, IP kommer via DHCP. Hvordan man gjør dette varierer desverre mye mellom leverandører. For eksempel tror eg denne siden skal gjelde for RT-AC68U som er nevnt av OP: https://www.asus.com/my/support/FAQ/1016292/ I dette Asus eksemplet over ville du sette WAN connection type til "DHCP", skrevet inn "10" i VLAN feltet. Også skrive in MAC addressen fra Tilgin boksen sitt klistermerke i MAC Address feltet under "Special Requirements from ISP" Ett par google søk for din ruter vil nok gjøre trikset. Om du er heldig kan det være ganske lett og se instillingene på ruteren også. Du vil nok ha behov for en ganske fancy ruter for at dette skal fungere. Flere av de dyrere (1000kr+) gaming ruterene vil nok støtte for dette, men vennligst trippelsjekk før du kjøper no dyrt. Det tryggeste valget er en enterprise-grade ruter slik som en EdgeRouter, pfSense-OPNsense boks eller andre bedrifts-orienterte produkter. Men de kan være vanskelige å konfigurere for normale brukere. Til eiere av EdgeRouter-X slik som meg (Eller andre ER produkter, som EdgeRouter-4), kan Enivest WAN settes opp på denne måten via cli: # Sett opp WAN på eth4 via VLAN og kopier MAC (eth4 er min WAN, endre interface til å matche ditt oppsett) set interfaces ethernet eth4 mac <MAC addresse fra tilgin ruter> set interfaces ethernet eth4 vif 10 address dhcp set interfaces ethernet eth4 vif 10 firewall in name WAN_IN set interfaces ethernet eth4 vif 10 firewall out name WAN_OUT set interfaces ethernet eth4 vif 10 firewall local name WAN_LOCAL # Sørg for at port forwarding fortsatt fungerer set port-forward wan-interface eth4.10 set port-forward lan-interface switch0 # Sett opp NAT, bruk eksisterende regel om du har en set nat rule 5010 description "Masquerade for clients" set nat rule 5010 outbound-interface eth4.10 set nat rule 5010 type masquerade # Sett DNS servere, eg fekk ingen via DHCP. Your mileage may vary set system name-server 208.67.220.220 set system name-server 208.67.222.222
 14. På papir har vel Opera alltid vært norskt, registrert i norge, skattet i norge og alt det tullet. Men CEO og de fleste andre viktige personer har blitt byttet ut med kinesere som ikke engang gidder å sitte i norge, om de snakker med "hovedkontoret" i norge er det via videomøte 99% av tiden så vidt eg har forstått.
×
×
 • Create New...