Jump to content

Kuwaddo

Medlemmer
 • Content Count

  71
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

60 :)

About Kuwaddo

 • Birthday 11/24/1997

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

1209 profile views
 1. Det her virker no til å være en lokal blokk fra Sophos. Som er en brannmur leverandør. Typisk at for eksempel skuler eller bedrifter har en slik boks som filtrerer trafikk. Tror ikkje det her er noe Enivest gjør, siden eg er relativt sikker på at dei ikkje bruker noe Sophos utstyr, dei pleier å bruke Tilgin (nylig også noe ZyXEL) for privat kunder, og Mikrotik for bedrifter. Uansett tviler eg på at dei blokkerer noe mer en lovpålagt. Er det en mellomleverandør du får internett fra? For eksempel om bor på internat eller en leilighet som tilhører bedrift?
 2. For ett normalt hjemmenettverk er det normalt ikke krise å bare slippe all ICMPv6 gjennom, da klienter typisk er smarte nok til å ha en viss lokal filtrering. Enivest filtrerer forhåpentligvis det meste også, så kun andre Enivest-kunder, om noen, kan gjøre noe særlig skade. Dersom du vil sette nettet opp "skikkelig" så burde enkelte typer ICMPv6 droppes. Du finner anbefalinger for dette i RFC4890 under seksjon 4.3 og 4.4: https://tools.ietf.org/html/rfc4890#section-4.3 (4.3 er anbefalinger for trafikk fra internett til din ruter. 4.4 er anbefalinger for trafikk som skal GJENNOM din ruter og til en maskin på innsiden) I praksis burde Enivest allerede ha 4.4 satt opp på sine brannmurer, og derfor pleier det ikke være katastrofe om sluttbrukere slipper alt gjennom.
 3. Heisann, Godt å høre at det kommer seg fremover med linjen. Sjekket på denne thread'en igjen etter en stund og merket at din ISP er skrevet opp som "Enivest FTTH STY StrynEnergi". Det kan være at Enivest er mer pirkete med å sjekke f.eks serienummer og lignende dersom dei leier kapasitet av f.eks ett kraftverk, ettersom dei da sikkert ikkje har 100% kontroll på fibernettet. Personlig er eg i Florø med fiber direkte fra Enivest, @locked ser ut til å være i Stryn-området med StrynEnergi som infrastruktur. @APZ171RW, vet du om fiber i Høyanger også er levert i samarbeid med ett kraftselskap eller lignende? Mine foreldre utenfor Måløy skal få fiber "til Våren" (Sa enivest på slutten av 2020) og forhåpentligvis er det ikke noe særlig krøll der. Har bare ønske om en liten oversikt på hvor Enivest krever client identifier, og hvor dei ikkje gjør det.
 4. Var da godt å høre at det ikke er Enivest som aktivt forhindrer bruk av egen ruter. Eg antar du har forsøkt en ping kommando fra ruteren slik at du vet om det kun er ditt interne nett som mangler internet, eller ruteren også? Dersom du er villig til å kjøre en "show configuration" på ruteren og sende konfig her i code-block eller som vedlagt tekst fil så kan eg gjerne ta en kikk og se om eg finner ut ka feilen kan være. Husk så klart å fjern all privat info før du poster konfig. f.eks private key til VPN eller lignende.
 5. Kjekt å høre at det hjalp så lenge det varte. Personlig har eg ikkje opplevd at nettet har falt ut. Eg har opplevd at Enivest sin DHCPv6-PD ofte slutter å fungere, så har gitt opp på IPv6, og at min IPv4 addresse endrer seg noe ofte. Men ellers har nettet holdt seg stabilt hos meg. Har du en normal "dum" switch liggende? Måten eg fann ut at Enivest bruker VLAN 10 var å koble en dum switch mellom medie konverter og enivest ruter, også plugge min laptop inn i switchen også, deretter kjørte eg Wireshark for å kikke litt på hvordan det fungerte. Det er mulig at Enivest f.eks bare har skiftet VLAN ID til noe annet enn 10.
 6. Det er mulig at du har andre regler som forhindrer det i å fungere. Det er ikke alltid lett å huske .10 på interface name hele tiden. Eg blingset selv og brannmur regelen som tillater utgående trafikk var koblet til eth4 istedet for eth4.10 (eth0.10 i ditt tilfelle). Eg vil anbefale at du sjekker over regelsettet ditt i kommandolinjen, eller i web UI dersom det er det du hovedsakelig bruker (men vær litt forsiktig da web ui av og til liker å overskrive cli-endringer). Nesten alt av brannmurer og slikt bør legges fra eth0 til eth0.10 eller med "vif 10" på slutten. f.eks pass på at "address dhcp" ligger under "interfaces ethernet eth0 vif 10" ikke "interfaces ethernet eth0". Beklager sent svar, fekk ikke noe notifikasjon ang. denne posten av en eller annen grunn.
 7. Dette høres mer ut som en "boomer feil" enn sikkerhetsfeil, hvor en haug gamle lærere bare har fått som vane å putte alle filer på felles nettverksdisk, enten ved misforståelse av datasystem, eller fordi de ikke er villige til å tenke over hvordan diskene fungerer. Har samme problem overalt. Vi har fellesdisk, økonomidisk, HMS disk, avdelingsdisker, etc. Men det er alltid noen som er så late, eller tenker seg så lite om at haugevis av info ender opp på fellesdisk. Vi har måtte låse fellesdisk ned til read-only og kun gi noen få write tilgang fordi det var umulig og få spesielt de eldre til å ikke misbruke fellesdisk. De har en tendens til å f.eks bare trykke "Save" i word, skrive inn et filnavn, også havner filen gud-vet-hvor. Inntill den "forsvinner" fra Nylige elementer listen i Word og de får panikk fordi "de lagret den jo i Word, ikke på noe disk".
 8. Er desverre ikke så kjent med den ruteren. Men siden de fleste Asus rutere i den prisklassen har mulighet, vil eg tro det lar seg gjøre. Desverre har eg kun internett fra Enivest, ingen TV. Så har ikke noe info eg kan gi på det her og nå.
 9. Om du bor i et rekkehus er det godt mulig du er uheldig nok til å kun ha en fibersnor, spesielt om det er en gulfarget kabel, det betyr normalt at det er en enkel normal fibersnor. De er ikke alltid gule, men det er den mest normale fargen for en enestående single-mode fiberkabel. Men selv i en kabel på 1mm er det fint mulig å skvise inn f.eks to snorer, vet ikke om fire lar seg gjøre så lett i den størrelsen.
 10. Man får normalt kun en fiberkabel, men det er flere tråder i denne kablen som ikke er i bruk. Det kalles "Dark Fiber" og det er standard prosedyre å legge større mengder fiber når man først legger noe som helst: https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_fibre Dine leverandører har det sannsynligvis også, normalt inne i fiberboksen (ikke ruter, men boks ved siden av) pleier det å være flere fibertråder samlet, selv om kun en er koblet opp for internett bruk. Dette er kost-besparing, eller "kost-investering" fra leverandøren ettersom selve fiberkabelen koster ingenting i forhold til timene de bruker på og installere de. Når de investerer et par kroner i å legge ekstra fiber, har de senere mye større mulighet til å selge en ekstra fiberlinje med binding til god etablrings pris ved tilfeller som f.eks "Eg har konvertert min kjeller til en leilighet og eg ønsker nå en fiberlinje til" Om de to leverandørene dine ikke legger ekstra fiber så er det de som er snodige. Eg har kunn sett inne i de fiberboksene til Telenor og Enivest (Sogn og Fjordane leverandør) men de hadde begge mye mer enn 1 fibertråd inne i boksen. EDIT: Ett unntak kan være leiligheter. Da er det normalt lagt noen ekstra tråder til boligblokken, men kun en tråd til hver leilighet. Likevel er det ofte 2 tråder, selv i leiligheter, ettersom prisforskjellen er så lav.
 11. Konsoller blir nærmere og nærmere standard PC hardware nå til dags. Med mer normale prosessorer og grafikkort basert på tradisjonell PC hardware. Så nei, konsoller nå til dags er så relatert til PC'er at det er ganske umulig for de og overgå PC hardware som de baserer seg på. Så klart når de produserest i massive standardiserte bulker er det mulig at PS5 vil gi bedre grafikk enn en likt priset ny PC ved lansering. Men selv om dette er tilfellet vil man lett kunne matche PS5 ved å kjøpe brukte komponenter eller nabbe smarte salg. Eller enda enklere er å bare vent et år eller to, så er likt priset ny PC bedre igjen, eller du kan oppgradere eksisterende. Har selv både PS4 og PS4 Pro. Betalte 3500-ish kroner for Pro. Men om eg virkelig ønsket så hadde en billig i5 desktop fra finn til 500-1000kr plus 2500-3000kr budsjett til grafikkort gitt likt eller bedre resultat.
 12. Normalt så legger internettleverandører flere fiberkabler når de først er i gang. Det er godt mulig at du har f.eks 3-4 fiberlinjer i din termineringsboks men kun en av de er i bruk. Om du tenker egen fiber abonnement til kjeller så er det beste sikkert å spør din internettleverandør. De fleste ordner dette ved å skøyte fra eksisterende boks og har lavere ettableringspris på dette om du binder deg i 12 mnd. Har du ikke eksisterende kabelrør til kjelleren fra eksisterende fiber må du typisk betale normal etableringspris. Men om du er villig kan du også ofte ordne røret eller kabelen på egen hånd. Eg bor selv i kjellerleilighet og ville ha egen fiber, men internettleverandør var ikke villig til å gi lav etableringspris siden det var ikke noe eksisterende kabelrør ned. Siden eg jobber innen IT samarbeidet eg med huseier og la fiberkabel selv fra hans etasje til min leilighet. Eg fekk da etableringspris på 1000kr istedet for 6000kr. Alt de måtte gjøre var å komme for å koble opp utstyret.
 13. Helt enig i dette, å bruke lover til og begrense slike saker er ganske kortsiktig og det blir ofte mer lignende en "makslønn" for lavt utdannede mer en det blir minstelønn. Det er også både ulemper og fordeler med å ikke ha minstelønn. Eg har selv jobbet for så lite som 68,90kr/timen i 2015 når eg nett var ferdig på videregående. Forferdelig lav lønn, men hadde vi hatt en minstelønn som forhindret dette er det godt mulig at eg ikke hadde funnet noe jobb i det hele tatt. Norge har også svær andel organiserte arbeidere, som gjør det mye enklere å forhandle lønn til å begynne med. Tariff avtalene som disse organisasjonene skaffer er på et vis en form for uoffisiell minstelønn allerede.
 14. Tek.no selv har sammenlignet dette før: https://www.tek.no/artikler/test-lonner-det-seg-a-bruke-telenor-swap-eller-telia-svitsj/395136 Mobileverandør sin profitt er såpass høy at selv om du har betalt 50% av avtalen, har du normalt betalt mye mer enn 50% av telefonen. Nå er denne testen fra 2017 og litt utdatert. Eg tror de har senket priser noe siden da, men du betaler fremdeles veldig mye. Kort fortalt har du nedbetalt mobilen i god tid før avtalen går ut, selv om du ikke får beholde den etter det halveispunket i avtalen.
×
×
 • Create New...