Gå til innhold

High-Fidelity

Medlemmer
  • Innlegg

    139
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av High-Fidelity

  1. På samme måte kan en si de(få) som kun ser på negative sider med ett bilmerke men lar alt annet skli hos konkurentene stikker ut som en sår tommel. De er heldigvis ikke så mange, men de skaper en enorm støy i diskusjonene. 

     

    Alle vet at Tesla ikke er feilfritt, men vi som trives med bilene liker å se på de positive tingene(som IMO er enormt mye) og håper og tror at de negative tingene blir bedre over tid. Noe de også har gjort. Og det er nok den ekstremt store positive siden som veier opp for de negative tingene hos de fleste, som nevnt tidligere er tesla eiere noen av de mest for nøyde bileierne som finnes. 

     

    Og bare for å spesifisere, jeg mener ikke at tesla er feilfri og de har mer enn nok å jobbe med. 

    Det er åpenbart mange tullinger i diskusjoner som bare slenger ut dritt. Slikt er best å overse.

     

    Når det gjelder Tesla, så tror jeg noe av kritikken faktisk skylder en menighet som på død og liv skal forsvare alt, kritisere andre alternativer kombinert med at merket har fått en frynsete rykte p.g.a. alvorlige feil og mangler. Det skaper ikke tillit. Noe opptrer på langt nær sekteristisk. 

     

    Forøvrig tok jeg en titt i en Tesla tråd og ser da at Espen Hugaas Andersen faktisk har aksjer i Tesla og dermed økonomiske interesserer. Ikke akkurat overraskende slik som han argumenterer rundt omkring. Slik er det sikkert flere av og det er uheldig hvis man diskuterer utifra og ha økonomiske interesser. 

    • Liker 1
  2. Så mange er det ikke, selv om jeg ikke skal si at det aldri skjer. Tesla har slitt med verkstedkapasiteten, men det er ikke helt galt. For kritiske ting kommer man på verksted innen noen timer/dager, mens ting som ikke haster kan det gå opp mot fire måneder.

     

    Tesla har de mest fornøyde kundene, og det er ikke uten grunn.

    Har du aksjer i Tesla mon tro? Blir litt spesielt når du hele tiden vrier det som åpenbart er negativt for Tesla til noe positivt eller fornektelse av realiteten. Det er er klart det er ille når folk venter mange måneder på bilen sin. Og det er flere historier på at de ikke engang svarer kundene sine eller holder avtaler om tilbakemelding.

     

    Faktum er at det er ingen bilmerker som har så mange klager til forbrukerrådet som Tesla i forhold til antall biler som selges. Og problemet har vært økende.

     

    Når det gjelder Tesla, har Forbrukerrådet hatt en økning på både henvendelser og klagesaker fra i fjor til i år.

  3. Sant. Model 3 skal bare ha service hvert 2. år, og servicebilene skal kunne ta full service og kunne fikse mindre feil. Planen er at de også skal kunne ta EU kontroll, men jeg er ikke sikker på om regelverket tillater dette ennå. Men om de får godkjenningene i orden så vil Model 3 ideelt sett aldri være innom et verksted!

    Og det går jo strålende for de i dag, ikke sant? Flere bileiere har ventet et halv år og noen selv et år mens Tesla ikke klarer å finne ut av feilene eller har ikke deler. Er blitt helt vanlig for mange Tesla eiere og ha leiebil i mange måneder. 

  4. Det spørs, leaf med 60 kwh batteri til 400 000 tror jeg ikke blir en hit spesielt hvis model 3 MR kommer rundt samme tid til ca samme pris annen ulempe er chademo pluggen, nå er de eneste som bruker den i europa da sier seg sjøl at nye lade stasjoner med chademo ikke blir prioritert.

    Men Nissan skal ha cred for å faktisk levere elbiler i motsetning til koreanerne som ikke gidder å lage nok

    Er mer sannsynlig med en startpris på ca. 350k. En modell til nærmere 400k vil trolig være godt påkostet.

    De legger seg et godt stykke under dagens Model 3 i pris og har dessuten et solid rykte. Det er et trygt valg.

    • Liker 1
  5. Tesla Model X slår jo dei fleste hydrogenbilar på både rekkjevidde og (i praksis) fylletid.

    Det finnes bare en hydrogenbil på markedet som man karakterisere som moderne (Hyundai Nexo). Og den har bedre rekkevidde enn Model X foruten at den er mye rimeligere. Hvis man i tillegg tar med at man gjerne ikke lader elbilen opp 100% på ladere ute, at batteriet vil tape seg noe over tid, at man som regel ikke lar batterikapasiteten komme under 20% og at hydrogenbilen ikke har samme rekkeviddetapet på vinteren, så blir forskjellen enda større. Men selvsagt trengs det langt flere fyllestasjoner enn hva det er i dag.

     

    Testen under viser hvor dårlig rekkevidden er for en Model X i praksis når man også holder litt høy hastighet. Og den hadde vært enda lavere dersom man skulle fulgt rådene om kun å lade til 80%.

    https://www.tv2.no/a/10102444/

     

    • Liker 2
  6. Det er noe slikt som dette som vil gjøre at batteri faktisk kan konkurrere mot hydrogen til en del av markedet. Selv om enkelte Tesla entuasiaster prøver å overbevise hele verden om at de alle klarer seg med rekkevidden til en Model S/X, så vet man selvsagt at det er tull.

     

    Spørsmålet er kostnaden med en slik batteriinnbytte løsning. Hydrogen kommer garantert til å bli billig å produsere med årene. Dessuten er sansynligheten stor for at kjøretøy vil produsere hydrogen mens det er i bruk en gang i fremtiden. Da er det tilstrekkelig med et lite batteri og batteribytte er det ikke behov for.

    • Liker 1
  7. Et godt eksempel på hvorfor de burde ha brukt brenselceller. Enten som rekkeviddeforlenger eller som en ren hydrogenbil. 

     

    Man ser det tilsvarende på e-Sprinter som kommer snart. Tilsvarende lave rekkevidde. Men interessante der er at de også har en versjon med hydrogen som har opptil 5 ganger bedre rekkevidde.

    https://www.electrive.com/2018/07/02/mercedes-benz-vans-presents-fuel-cell-sprinter-concept/

     

    Joda, selvsagt kan man bruke mye større batteri. Men jo større bilene er, jo mer fornuftig er det å bruke en form for brenselceller. Blir spennende å se når Nissan lanserer elbiler med brenselceller som rekkeviddeforlenger. De jobber med det.

    • Liker 3
  8. Prøvesittet Nexo forleden dag. Noe som den er bedre enn mange elbiler er lavere bakkeklaring i baksetene. Her blir man sittende veldig høyt med knærne i mange elbiler. Ellers kurante seter og interiør, men knappepanelet i midten ruver for mye IMO.  

     

    Toyota Mirai overasket meg med utrolige gode seter og flott interiør. Blir interessant når den nye modellen kommer i 2020.

     

    Nikola har lagt ut mulighet for å forhåndsbestille Nikola Tre til det europeiske markedet nå. Blir trolig et samarbeid med norske Nel og da kan det også åpne opp for fyllestasjoner til privatbiler.

    https://nikolamotor.com/press_releases/nikola-launches-stunning-truck-for-european-market-53

    • Liker 2
  9. Alt tyder nå på at vi beveger mot "the age og hydrogen". Hydrogen blir mer og mer aktuelt innenfor mange sektorer og er også i ferd med å flere erstatte elektriske kjøretøy og løsninger. 

     

    Argumentet om mindre effektivt er tullete av flere grunner. For det første kan man produserer hydrogen av overskuddsenergi som ellers ville gått til spille. Her ser man på mange løsninger som også løser andre ting. F.eks det man leser i denne artikkelen:

    https://fuelcellsworks.com/news/new-innovation-from-germany-graforce-produces-environmentally-friendly-hydrogen-fuel-from-wastewate/

     

    Selv fra vannkraft produserer man nå forøvrig hydrogen og Danmark bruker f.eks overskuddsenergi fra vindmøller til hydrogenproduksjon.

     

    For det andre kan hydrogen høstes hvor som helst og metodene blir stadig bedre og det vil fortsette. Sagt på en annen måte: Effektivitet spiller egentlig ingen rolle når man kan hente det fra en kilde som aldri går tom. 

     

    Det som er vesentlig er om det fungerer til bruket og kostnaden kan forsvares. Og det kan det i høyeste grad og nettopp grunnen til at hydrogen nå erstatter flere elektriske løsninger. Ladetiden og kort rekkevidde er upraktisk i mange sektorer og da hjelper det ikke den er mer effektiv. Fossilt drivstoff er heller ikke effektivt, men det har fungert godt allikevel og ingen har stilt spørsmål om effektiviteten. Kombinasjon av lang rekkevidde, kort fylletid og en teknologi som blir billigere enn dyre og store batterier har åpenbart en fremtid. 

     

    I første omgang vil ikke hydrogen personbiler konkurrere i særlig grad med mindre elbiler, men være et tillegg. Hva som skjer på sikt er vanskelig å spå. Men den dagen man f.eks kan fylle hydrogen hjemme på bilen fra hydrogenproduksjon av sol/lys til lav kostnad, så begynner batteriløsningen å slite til personbiler også. Hva skal man da med store, tunge og dyre batterier som også krever langt mer av resirkulering?

  10. Ellers så lurer jeg fortsatt på hva som ville vært sammenlignbare forbrukstall på en bensinbil eller dieselbil i samme klasse, i samme hastighet under samme forhold. Skal vi begynne å gjette? I så fall gjetter jeg 1,5 liter/mil, 14 kr/l og 50 liter tank. Altså 333 km rekkevidde, brukt 81% av full tankkapasitet mellom Rhüden og Wehrheim, til en kostnad av 565 kr for under 2 timers kjøring og 383 kWh bensin-energi forbrukt.

    Mye lavere. En VW Tiguan må f.eks opp i minst 200 km/t før man når et forbruk på 1,5 l/m. 

    Volvo XC60 D4 AWD (diesel) ligger på 8,4l/m med hastighet på 140 km/t.

    • Liker 3
×
×
  • Opprett ny...