Gå til innhold

Egil Hjelmeland

Medlemmer
  • Innlegg

    308
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Egil Hjelmeland

  1. "Agile" er et eget svadaunivers som kunne hatt en egen svadagenerator.
  2. Så der lærte jeg at det er lite elg i Massachusetts, siden Harward mannen ikke vet at elgpåkjørsel ikke er å spøke med.
  3. Men å legge opp til at flest mulig skal ha fastprisavtaler, er ikke det å rive ned siste tiårs framskritt som gjør det mulig å balansere produksjon og forbruk fra time til time ved hjelp av pris? Som tankeeksperiment: Hvis alle nå hadde hatt langvarige, gamle kontrakter på 50 øre, så hadde systemet brutt sammen, for som Moberg sier, det ikke finnes nok strøm å levere til det prisnivået.
  4. Budsjettet holdt ikke til katapult og brensewiresystem (CATOBAR). Derfor spretthopp og STOVL versjon av F35. "STO" står for Short Take Off. Ja de kan lette vertikalt, men skal de ha med seg noe av betydning må de lette horisontalt og ha hjelp av spretthoppet.
  5. Så ikke skal en "bare" ha en hydrogentank og brenselcelle i flykroppen, her skal en altså kapsle inn elektriske ledere og motorer utover i flyet med hydrogen. Kanskje noen sikkerhetsutfordringer? Ja mindre varmetap fra kopper, men hva med varmetap fra langstrakt superkaldt ledningsnett? Kan hende at en kan få dette til å virke på to - tre tiår. Men ærlig talt tror jeg video møter og flyskam er langt mer realistisk.
  6. Regner med at Putin vil gjøre det samme for energieffektivisering som pandemien gjorde for møteeffektivisering.
  7. Oljeselskapene bør spise sin egen hundemat: Bruk gasskraft med CO2 fangst og lagring. Hvis ikke de er villig til å foran og gjøre det, så demonstrerer de bare at olje og gass ikke har noen fremtid.
  8. Hensikten med programmet er å sluse føderale penger til de gamle romfergekontraktørene som har anlegg i delstater med mektige senatorer. Bush jr regjeringen kom opp med planen. Obama ville skrinlegge det hele, men ble overkjørt av senatet. Det beste for romfarten er at raketten eksploderer på rampen og vraker rampen så pass at alle innser at en må bare avskrive hele prosjektet og heller bruke milliardene på noe mer nyttig og fremtidsrettet.
  9. Selv en enkel ording der tilsvarende beløp blir brukt på en flat utbetaling til hver innbygger ville vært nesten uendelig mer målrettet enn dette.
  10. Det kan bli spennende å kjøre over 5 km flytebroen som de planlegger over Bjørnefjorden.
  11. Enig i analysen isolert sett. Nå omsider har magasineierne omsider begynt å spare på vannet såpass at vi har til vinteren. Og da smitter Putinpriser inn fra utlandet selv med liten utveksling. Men er uenig i konklusjonen. Putins nordflåte er stasjonert ca 100 km fra norskegrensa. Den eneste med realistisk tilgang til Atlanteren. Bortsett fra at det ikke er ideelt at den må passere et i hans øyne fiendtlig Finnmark på veien ut. Vi må se i øynene at vi må pleie vennskap. Spesielt med våre naboer i Europa. Ja, USA er best på våpen. Og i øyeblikket har USA en rimelig rasjonell regjering. Men som vi ser på nyhetene er USA langt fra friskmeldt. Det er ikke sikkert hva vi kan vente av USA etter 20 januar 2025. Så vi gjør klokt i å hjelpe Europa i energikrisen.. Selv om det er litt selvforskyldt at Europa ikke har kommet lenger i det grønne skiftet og blitt mer energiuavhengig. For plutselig kan det være at vi trenger vennskapet deres. Men akkurat nå så gjelder det å spare på vann/energi til vi alle virkelig trenger det til vinteren.
  12. Jeg har tro på en enkel modell der det legges opp til at magasinene bør være 80% fulle ved inngangen til vinteren. Ikke som binært krav med kjempestraff dersom en er en halv prosent under, men som en avgift på hver kWh vann som mangler ved gitt dato på høsten. Det vil motivere kraftprodusentene til å gi oss bedre forsyningssikkerhet. Uten at myndighetene detaljstyrer, det blir bare en ekstra parameter i datamodellen kraftprodusentene bruker for å disponere vannet.
  13. Da er det på tide å lære seg å bruke standard biblioteks funksjoner for å gjøre konverteringen. Eventuelt hvis du tenker på direkte menneske-til- menneske kommunikasjon mellom tidssoner, så bør organisasjonen over en håndfull tiår lære seg å bruke GMT eller noe tilsvarende som er referert til skuddsekund justert tid.
  14. Løsningen etter min mening må være å la UTC, unix og NTP tid gå monotont i fremtiden. Og heller innføre skuddsekund justering mellom UTC og lokal tid. Folk flest er i lokal tid, og bryr seg ikke om sekund nøyaktighet. Så om det blir litt slark i konverteringen mellom UTC og lokal tid i en periode inntil alle dingser har oppdaterte biblioteker betyr ikke all verden. Men vi sørger for at lokal tid ikke forskyver seg i forhold til solen over lang tid. Tekniske anvendelser bruker typisk UTC, unix eller NTP tid som fundament. Og det er der det typisk er viktig at tidspunkter er utvetydige og at det er trivielt å regne ut tiden mellom to hendelser. De eneste jeg kan tenke meg som kan bli gretne om UTC begynner å skli mot solen må være astronomer. Men de er ikke mange i den store sammenhengen, og de mest avanserte vil jeg tro uansett må ha mer nøyaktig jordrotasjonreferanse enn sekund-oppløsningen en får fra dagens UTC. Selv om jeg har drevet med programvareutvikling i 31 år, og aldri har trengt å tenke på skuddsekunder i den sammenheng, så har jeg ikke det minste vanskelig for å forstå at UTC skuddsekunder kan være et helvete i andre typer systemer enn de jeg har jobbet med.
  15. Bare 10 dager tidligere presterte TU/NyTeknik å servere oss nyheten om "fusjonsdrevet kjempefly", så der har vi nivået de legger seg på.
  16. Leser en Interesting Engineering lenken, som er to hakk nærmere kilden, så ser en at det slett ikke er noe "romtråler" som har "fanget" en rakett. Det det er snakk om er at de har hengt ut en "bremseskjerm" fra siste trinnet på en rakett for å øke luftmotstand slik at den faller ut av bane raskere. Både TU og Ny Teknik trenger folk som kan lese.
  17. Ordningen med geografiske skilter lever vel bare på gammel vane fra den tiden kjøretøyregistrene var på papir.
  18. Jeg synes det er en ufattelig utbredt vrangforestilling at selvkjørende biler skal trenge supernøyaktig satellittnavigasjon for å holde seg på veien. Selvkjørende biler må kunne holde seg på veien ved hjelp av egne sensorer. Eventuelt må de henvises til veier sertifisert for selvkjøring som er utstyrt med "fyrtårn" av en eller annen passiv kortholdsteknologi. Satellittnavigasjon må kun brukes for grovnavigasjon. Klarer ikke selvkjørende biler dette, er det bedre å la være. Det er det samme med forestillingen om at selvkjørende biler må ha superlav latency 5G eller 6G dataforbindelse. Igjen, selvkjørende biler bør ikke trenge dataforbindelse til annet enn å oppdatere kartene sine og eventuelt få råd om veivalg fra trafikksentraler som kan optimalisere trafikkflyten i byer. Altså ikke noe som trenger millisekund rundetid.
  19. Alle selskaper kan redusere skattbart overskudd ved å trekke fra utgifter. Ingen andre enn oljeselskaper har rett på å få utbetalt penger tilstedeværende fradraget dersom selskapet ikke har overskudd. Oppstartsbedrifter i alle andre bransjer kan bare drømme om dette.
  20. Oljeselskapene betaler 78% skatt av overskuddet på selskapsnivå. Det er noe helt annet enn skatt på solgte møbler og flybilletter. Spesielt for SAS.
  21. Sier Svalbardtraktaten noe om at Norge må tillate transitt til Svalbard via fastlandet?
  22. Hydrogen er muligens beste alternativ for å redusere jernmalm. Men slik det er skrevet er det i dette tilfellet snakk om å bruke hydrogen for varme stålet for valsing. "Råstoffet" her er skrapmetall, så det trenger ikke å reduseres.
  23. Hvorfor ikke induksjonsvarming? Første treff på nettsøk: https://www.inductotherm.com/applications/induction-heating-for-the-steel-industry/
  24. Nøst sier : "Det kan godt være at det er bedre forhold i Nordsjøen enn det globale gjennomsnittet, ...". - Jeg trodde ikke det var noen som helst tvil om at det er bedre forhold for vindenergi i Nordsjøen enn det globale gjennomsnittet.
×
×
  • Opprett ny...