Gå til innhold

GU6YMXDM

Medlemmer
  • Innlegg

    169
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av GU6YMXDM

  1. Her har Norge vært amatører nok en gang. Får selvsagt ingen konsekvenser for de ansvarlige. I Rogaland bygger vi veier til 25 milliarder, klarer ikke kreve inn bompenger, ingen konsekvenser.

    Kabelen fungerer nå som en ren spisslast og bacup kabel. Energitapet i kabel ved 10% belasting vet jeg ikke, men det kan være høyere en ved 100% last som tenkt, noen som kan hjelpe her? Ramping teknikk?

    Det enkleste og rimeligste er trolig å slå av kabel og vente til Tyskere ringer?

    Alle politikeres grønne drøm "Green Deal" får en her vist i praksis. Nå har Tyskere også fått et sugerør i Oljefondet?

  2. Hmmmm

    1. Null isolasjon

    2. Tre temperaturer og sirkulasjonspumper, burde gått i serie med lav retur?

    3. Alt for liten akkumulator.... her er jo mange glimrende alternativer for ingeniører?

    4. Produserer alt for mye strøm om sommeren og alt for lite vinteren, er en plage for nettselskap.

    5. Begrepet nullenergihus er som å pisse i buksa for å holde seg varm... heldigvis kommer nye Energimerkeordninger.

    TU kunne gjerne funnet noe innovativt om tema...

    • Liker 2
  3. Sluttkunder, produsenter, produkter som ikke tenker effekt vil "dø".

    Solceller, plusshus, dels BREEAM, og mange andre rare standarder vi være verdiløs om noen år. Her går mange på en smell. Investorer lar seg lett lurr, de har jo ikke peiling på energi og effekt :-)

    Mine spådommer i mange år, nå kommer det. Dette har telenettet opplevd for 30 år siden, der bestiller en en effekt (båndbredde) og har fri nedlasting (energi).

  4. Detter vel kollektiv kompetansesvikt blandt politikere som er årsaken til Sveitsere og Tyskere får rasere uberørt norsk natur? Politikere og lobbyistorganisasjoner som Zero forstår ikke forskjell på avskrivning, renter, energi, effekt. Se på strømprisen så snart vinden stopper (idag).

     

    Hytteeiere klart det er utrolig forurensende, men vi raserer da ikke hele naturen, forringer verdi på eiendom i store områder, får ikke subsidier.

     

    I byer klager folk bare det kommer et stille høyhus i nærheten som kaster skygge noen få timer i året, utrolig så lite byfolket tåler

  5. Her finner dere svar på de fleste spørsmålene angående solcelle markedet og utvikling av solceller og effektivitet.

    https://www.ise.fraunhofer.de/content/dam/ise/de/documents/publications/studies/Photovoltaics-Report.pdf

    Er du og fan av Volvo PV, det som er rart er at teknikk som brukes i PV-(solceller) er omtrent like gammelt som Volvo PV? På en forunderlig måte er fremdeles PV innovasjon, med Volvo PC er samleobjekt :-)

  6. Nå har ikke jeg ekstra, og heller ikke noen kunnskaper om solenergi, så jeg stiller spørsmål som kanskje er åpenbare for noen:

     

    Er det så enkelt som at disse panelene produserer 20% mer strøm enn et tilsvarende panel fra "forrige generasjon"? Det vil si at der et 290w-panel produserer omtrent 290kwh i året vil et 380w-panel for samme areal (og samme pris?) produsere 380kwh?

    (ca-tall basert på et eksempelprosjekt på REC sine sider CHEŁMIŃSKA)

     

    Hvordan kan dette sammenlignes med hybridanlegg av typen som er montert på Varden skole i Bergen?

     

    Gode spørsmål, Å øke en svært dårlig produksjon på 17 % til en dårlig produksjon på 20% kan gi mening i land hvor det er sol.

    Hybridsloceller på Varden har vi hørt om, men ikke sett noen resultater eller målinger. Det tyder på at dette er dårlige greier? Dette er solfangere som det er limt oppå solceller?

    Frykter dette kan bli kroken på døra for REC, det finnes jo fantastiske hybridsolceller i markedet, Men der finnes ikke slike investorer som en har i REC?

    Med tanke på økonomi i Norge vil trolig ikke sluttresultatet bilbedre??? La oss se...

  7. "Solberg peker på at det i dag ikke fins noe praktisk støtteregime for utbygging av havvind i Norge,"

     

    El-sertifikatene er en teknologinøytral ordning, men hvorfor skal denne avvikles i 2021?

    Egentlig en fantastisk ordning, som har skaffet oss 26 TWh ny fornybar energi de siste årene.

    Samtidig som ordningen skaper arbeidsplasser er den med på å holde strømprisene lave.

    Når lånene er nedbetalt får vi nye pengemaskiner av typen Statkraft, så hvorfor fortsetter vi ikke med el-sertifikater?

    Hvorfor ikke gjøre ordningen slik utredningen i 2002 la opp til, ved at utbygger får 25 øre/kWh ekstra i en 15 års periode.

    Vi strømkunder betaler 5 øre/kWh inn i ordningen og får egentlig pengene tilbake ved at strømprisen holdes lav.

    Mange forstår ikke denne sammenhengen da strømprisen på Nord Pool ikke kan tallfestes, og derfor kan vi heller ikke lage en matematisk utregning og bevise med markedsprisen som faktor.

    Norge fikk vannkraftverkene ved å subsidiere, Tyskland fikk en solindustri ved at strømkundene i Tyskland betalte ca 50 øre/kWh og Danmark fikk Vestas ved å subsidiere vindenergi.

    Vi får både i pose og sekk ved å subsidiere på denne måten, så at ordningen skal bort i 2021 er ganske ubegripelig.

    Hvorfor ikke bruke litt av pengesekken på 9000 mrd. på flytende havvind?

    Ved å overføre de 25 mrd./år vi i dag bruker til leting etter olje og gass til denne industrien får vi mer fornybar energi, billig energi og mange arbeidsplasser.

    Hywind er en kostbar måte å bygge flytende vindkraft på, men hvorfor ikke kontakte Nordlaks og betale for en vindturbin på havmerden deres?

    Den er 400 m lang og 60 m bred, og det er kombinasjonsmulighetene som gjør at Norge kan bli ledende i en helt ny industri dersom regjeringen kommer på banen og prioriterer dette fremfor CO2 fangst og lagring.

     

    Vindmøller pengemaskiner som Statkraft? Ja med alle de subsidiene så blir det bra for Google, München pensjonskasse osv. Håper du ikke planlegge vindmølle skal dekke din pensjon eller neste generasjon....

    • Liker 2
  8. Solceller er fine saker, men jeg tror dere undervurderer hvor mye snø det ligger på høyfjellet midtvinters. Jeg har ingen forutsetning for å si at det ikke er mulig, men med 150cm snødybde så tviler jeg på at det er interessant å holde takmonterte solceller fri for snø.

    Og hvis man gjør det, så tar det moder natur ca 30 minutter med snøfokk å dekke dem til igjen. Værforholdene i høyfjellet er ekstreme.

     

    Ingen problem med 4 meter snø og hybridsolceller. Vindmøller vil ha større problemer med å snurre i slike forhold. Med noen få plussgrader er det utrolig hvor kjapt snø smelter, klart det kan være problem med 30 cm på 30 minutter og 10 minus ute. Men så snart solen dukker opp så vil det være gang på dette. Hybridpaneler, batteribank vil teoretisk fungere bra ned til minus 12 grader. Men om en har 10-20 minusgrader og sol vil hytten være selvforsynt hele vinteren. Det er som regel ok vær om noen er på tur vinter. Nå var ikke vinter målet her, så sommeren 9 måneder åpningstid vil ikkevære noe problem med off Grid løsning. Tror den største tekniske utfordringen i Norge er den tekniske kompetansen og innovasjonsvilje? Brunost, batterier og de tradisjonelle solcellene, da er det god påske?

  9. En kombinasjon sol og vind, batteri og varmepumpe er nok den beste og dyreste løsning. Hytta har vannbårne systemer. Da skal det være en væske/vann varmepumpe der. Punktum. Tradisjonelle solceller tåler svært lite vind og vær. De er også den absolutt dårligste energiprodusenter som finnes med sine 15-20 % virkningsgrad. Om en dekker taket med Hybridsolceller fra Racell.com et batteri, en akkumulator så er hytta trolig selvforsynt i 9 mnd. Virkningsgrad på disse hybridsolceller er ca 80%. Om en ønsker å smelte frem solceller om vinteren kan en enkelt snu prosess i hybridsolceller og smelte av tak. Er nok med +5 grader for å smelte. Dette ville jeg løst med å montert noen paneler over snøen (4 meters høyde?) om vinteren 90 grader sør.

    • Liker 2
  10. Vi planlegger en off grid i Danmark, her blir det varmepumper, PCM, havvind, noe batteri og noe hydrogen.

     

    På Svalbard ser det ut som det er rene norske amatører som jobber. Solceller og batteri..... innovasjon i Norge, er batterier. Batterier er enkle greier og brukes når kompetansen er lav på andre områder? Multiconsult og Thorud da blir det enkle greier

    • Liker 1
  11. 3-rørs system med tappevann som energikilde

    Fordeler:

    Skap kan bygges noe mer kompakt

    Ulemper:

    Må ha både vannmåler på varmt vann og energimåler.

    Må tenke på farer ved legionella

    Alle komponenter på primærside må være godkjent til tappevann. Begrenser utvalget av ventiler og deler.

    Må ha sirkulasjonspumpe

    En slik løsning som er innovasjon?

    • Liker 1
  12. Forstår ikke hvorfor konsulenter, rådgiver, kommuner osv fortsatt kjøper tradisjonelle solceller når slike løsninger er i markedet.

     

    Artikkel er fin, men det er flere finesser for fagidioter. Her er noen fordeler med hybridsolceller som produserer el, varme og kjøling kontra tradisjonelle PV.

    BIPV kun 6kg pr kvm. Svært rast å montere

    Erstatter takplater

    Erstatter veggplater

    Kan erstatte eller supplere geobrønner

    Splttkjøling kjøler ned solcelle og varm væske går til brine , vinn/vinn løsning

    Minimum 4 ganger så stor energifangst som PV

    Ingen problem med ekspansjon av væske slik solfangere har

    Gir ca 40- 50 grader vann til brine

    Brukes somfrikjøling

    Finløsning å kombinere med PCM ogpeak shaving

    Bør brukes i lavtempererte og legionellasikre løsninger ( maks 55 grader)

    Opptil 21 kvm pr panel

    Montasje hurtig 30/70% tradisjonelle PV har store kostnader i montasje. Og har motsatt pris 70/30

    Fint, ser ikke ut som noen har mistet paneler påtok

    Har ikke den problematiske junction box ( optimiser).

    Kjølepotensialet er uklart enda,men det ermeget stort! Frikjøling.

    Selges ikke til privatpersoner enda, kun bedrifter

    Norges første pilotinstallasjon kommer i Stavanger 2019, 240 kvm, med geobrønner, batterier, PCM, IoT, Batteribank, Vinterpakken, dobbel legionellasikring og mye mer.

     

    Vi vil også kunne bruke de til snøsmelting på tak, erstatte grønne tak ++

     

    Folk med, og ikke tenk på PV med batterier,det havner påmuseum før de er nebetalt

  13.  

     

    Er det et dilemma over at ingen klager over at olje (arvegull?) selges til markedspris innenlands uten at noen synes det er rart?

     

    Vi kunnet kjørt på med nesten gratis olje til lokal industri osv sånn som en gjør med elektrisitet...

     

    Noen gode svar på hvorfor folk forventer at strøm tilhører innbyggerne men olje tilhører oljeselskapene? Er det noe med skattesatsene på oljesektoren?

     

    Hehe, glimrende svar.

    Høye energipriser er det beste og enkleste miljøtiltak vi har. Naboen gidder ikke kjøpe varmepumpe engang, han går bare å klager og legger skylden på utlendinger, politikere. Typisk Norsk. Med varmepumpe er oppvarmingspris ca 30 øre/kWh... latterlig lav for de som gidder å tenke selv.

    Oljen sysselsetter så mange mennesker i Norge at du vil ikke tro det en gang. Man er heller ikke løpende avhengig av olje på samme måte som strøm i det daglige liv. Det vet du vel?!

    Håper du har sett Lykkeland på TV, årsomstning strøm utgjør noen timer med oljeproduksjon. Oljen har blitt narkotika for Norge, og ting blir enda værre om ikke vi kklarer å tilpasse oss en normal global økonomi. Strøm i Norge er grusomt billig selv om det koster 150 øre/kWh. Jeg tror deg? Subsidier til elbiler, vindmøller bør en kutte før en kutter elavgift.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...